GVB (golfvaardigheidsbewijs) halen

GVB (golfvaardigheidsbewijs) halen Op veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Golfvaardigheidsbewijs laat je zien dat je voldoende kennis hebt van de spelregels en aan minimale eisen voldoet betreffende je speelvaardigheid. Ook wordt je geacht op de hoogte te zijn van sociale regels bij het uitoefenen van de golfsport. Sinds kort is er ook het Nationaal Golf Paspoort. Daarvoor hoef je geen examen af te leggen.

GVB halen

Om je GVB te halen moet je drie golfexamens afleggen:
  1. Regelexamen
  2. Vaardigheidstest
  3. Proeve van Bekwaamheid

Regelexamen

Het Regelexamen dat je moet afleggen om je GVB te halen is een theorie-examen waarbij je in 1 uur 20 multiplechoicevragen moet beantwoorden. De vragen gaan over de spelregels en de etiquette bij het golfen. Je slaagt als je ten minste 15 van de 20 vragen goed hebt. Om te oefenen voor het Regelexamen van het Golfvaardigheidsbewijs kun je tegenwoordig ook gebruiken maken van de ‘GVB-Examen’ applicatie voor op de IPhone. Als je dit theorie-examen met goed gevolg hebt afgelegd mag je deelnemen aan de Vaardigheidstest en de Proeve van Bekwaamheid.

Vaardigheidstest

Bij de Vaardigheidstest voor het halen van je GVB moet je laten zien dat je beschikt over een aantal golfvaardigheden. Onder toezicht van een examinator wordt je getest op de spelonderdelen Slagen, Approaches en Putten. Bij het onderdeel Slagen moeten de deelnemers 5 slagen recht vooruit slaan. Bij de mannen moeten 4 daarvan meer dan 100 meter ver zijn. Bij de vrouwen is dat 4 slagen van meer dan 80 meter. Bij de Approches moeten vanaf 20 meter van de hole en ruim buiten de green de hole benaderd worden. Drie slagen moeten binnen 6 meter van de hole komen. Bij het onderdeel Putten moet er geput worden over een afstand vanaf 8 meter van de hole. Naar dezelfde hole moet vanuit verschillende richtingen 5 keer geput worden. Voor de hele test mag maximaal 15 slagen gebruikt worden.

Proeve van Bekwaamheid

Tot slot moet je bij het halen van je Golfvaardigheidsbewijs een Proeve van Bekwaamheid afleggen. Bij de proeve van bekwaamheid moet je op een golfbaan 4 holes spelen. Tijdens de proeve worden je golfvaardigheden (uitgedrukt in je score), kennis van de spelregels en de etiquette getoetst is een echte spelsituatie. Bij het beoordelen van de correcte etiquette wordt onder andere gekeken of je aandacht hebt voor het spel van je medespelers, de veiligheid van je medespelers en zorg voor de golfbaan. Slaag je voor alle testen dan krijg je het Golfvaardigheidsbewijs. Het GBV is geldig voor 1 jaar. Als je begint met golfen wil je natuurlijk letterlijk zo snel mogelijk aan de slag. Op het internet en bij golfclubs worden dan ook talloze cursussen aangeboden waarin je snel (in 3 dagen, in 1 week) je GVB kan halen.

Nationaal Golf Paspoort

Een nieuw initiatief is het Nationaal Golf Paspoort. Zonder een examen te hoeven doen (golfvaardigheidsbewijs, gvb) toch toegang op de golfbanen. Het Nationaal Golf Paspoort van de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) is bedoeld om nieuwe golfers op een meer ontspannen manier met de golfsport bekend te maken. Net als bij het Golfvaardigheidsbewijs moet je een aantal stappen doorlopen om volledige toegang op de golfbanen te verkrijgen. Het NGP wordt verkregen door het doorlopen van een drietal stappen:
  • Baanpermissie korte baan ook wel handicap 9. Kan iedereen gelijk aanvragen via de website van het Nationaal Golfpaspoort of bij een aangesloten golfbaan.
  • Oefenpermissie voor de grote golfbaan ook wel handicap 72.Binnen deze handicap moet je in staat zijn om in 2½ uur 9 holes te halen. Net als bij het GVB leer je hier meer over de omgangsvormen van het golfen. Door het doorlopen van lessen is deze stap goed te halen.
  • Behalen van je International Golf Licence. Hiervoor moet je 9 holes in 2 uur kunnen spelen. Heb je stap 3 gehaald en heb je je International Golf Licence dan heb je onbeperkt toegang op alle golfbanen in de wereld.

Golf is een leuke sport. Aan de slag dus met het Golfvaardigheidsbewijs of het Nationaal Golf Paspoort!
© 2011 - 2024 Heinchess, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…

Wereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieWereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieFortuna/MHIR leek bij rust af te stevenen op een recordnederlaag tegen medekoploper Dalto uit Driebergen, maar met nog v…
Tafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis is een sport voor jong en oud en is een leuke vrijetijdsbesteding. Het is voor velen gewoon maar een leuk ti…
Bronnen en referenties
  • Reglement Golfvaardigheidsbewijjs 2011
  • Website Nationaal Golf Paspoort
Heinchess (7 artikelen)
Laatste update: 22-04-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.