Wereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitie
Fortuna/MHIR leek bij rust af te stevenen op een recordnederlaag tegen medekoploper Dalto uit Driebergen, maar met nog veertig seconden op het scorebord was de vernederende 7-15 ruststand teniet gedaan door de Delftse grootmacht. Topschutter Jos Rosenboom legde aan, maar kon zijn vorm van de eerste helft niet hervinden en miste. De bal was weer in het bezit van de roodwitten. Inmiddels stonden er nog maar twintig seconden op de teller. Wat een spanning!
Barry Schep plaatste de bal naar binnen en knalde achter zijn bal aan, zijn verdediger keek al tegen zijn rug aan. De goedgevulde sporthal werd muis en muisstil, de secondes die volgden leken minuten te duren, terwijl de nummer 9 van Fortuna/MHIR de bal omhoog tilde, begon een deel van het publiek al stilletjes te juichen. Zou het dan toch gebeuren? Zou de ongeslagen status van dat moment dan toch gehandhaafd blijven? De bal vervolgde zijn weg en de meeste handen van de Fortunasupporters gingen al de lucht in. Iedereen keek ademloos toe hoe de bal richting de korf vloog. RAAK!
Het is zomaar een anekdote uit een korfbalwedstrijd op Nederlands hoogste niveau. Fortuna/MHIR en Dalto zijn twee van de tien ploegen die momenteel acteren in de Korfbal League. De spanning was om te snijden, mede dankzij innovaties binnen de sport van de afgelopen jaren. In de Wereldtickets Korfbal League spelen de beste spelers van de hele wereld. Wereldkampioenen en potentiële helden proberen zich te onderscheiden in onderlinge confrontaties. Maar wat is nou precies de Wereldtickets Korfbal League?
Ontstaan Wereldtickets Korfbal League
Korfbal moest aantrekkelijker worden voor de buitenwereld, dus werd er een nieuw concept bedacht. Vanaf 2005 werd er een topleague bedacht waarin de beste ploegen van Nederland hun kunsten gingen vertonen, in één competitie: de Korfbal League. Tien teams moeten de sport naar een hoger platform tillen, in eerste instantie waren dat: PKC, DOS’46, Fortuna, Dalto, Deetos, Blauw-Wit, Die Haghe, DOS-WK, Nic en De Meervogels. Om ook het spel aantrekkelijker te maken werden er een aantal nieuwe regels ingevoerd. De vrije bal werd voortaan op een vaste positie genomen, namelijk vanaf de strafworpstip en om wat meer snelheid in het spelletje te brengen, werd er vanaf dat moment ook gewerkt met een schotklok, die recht gaf op 25 seconden aanvallen.
Schotklok
De schotklok is inmiddels niet meer weg te denken uit de korfbalsport. De aanvallende partij heeft welgeteld 25 seconden de tijd om de korf te vinden. Weet je binnen die 25 seconden inderdaad te scoren, dan heb je een punt. Wanneer de korf geraakt wordt, krijg je vanaf dat moment automatisch weer 25 nieuwe tellen. Een doelpunt dat na de zoemer wordt gescoord telt niet, ook al heeft de schutter de bal al voortijdig los gelaten. Bovendien wordt na elke blessure van de verdedigende partij de teller weer gereset, om hiermee misbruik te voorkomen. Een verdediger kan daardoor niet 25 secondes lang blessures simuleren. Door de invoering van de schotklok werden de wedstrijden veel spannender en bovendien werd het publiek vaak getrakteerd op heel veel doelpunten.
Overige regels
Om tijd rekken te voorkomen, is besloten om de laatste vijf minuten van elke speelhelft (30 minuten), als zuivere speeltijd te betitelen. Wanneer de scheidsrechter het spel stil legt, de bal over de lijn verdwijnt of door de korf vliegt, stopt onmiddellijk de tijd. Nadat de scheidsrechter weer influit, gaat ook de tijd weer lopen.
Geschiedenis
Inmiddels zijn we zeven jaar verder, van de tien startende teams zijn er nog zes overgebleven zonder ooit te degraderen. Maar er zijn inmiddels ook zeven kampioenen getroond. De vier beste ploegen van het seizoen strijden in de play-offs nog eens tegen elkaar. De winnaars daarvan plaatsen zich door middel van een best of three voor de finale. De finales, die sinds de invoering van de Wereldtickets Korfbal League steevast in sportpaleis Ahoy worden gespeeld, werden gewonnen door: DOS’46/Engeldot (3x), KZ/Hiltex (3x) en TOP/Wereldtickets.nl. De winnaar van de finale, mag zich automatisch Nederlands kampioen noemen en plaatst zich voor de Europa Cup voor clubteams.
Landelijke aandacht
Sinds een aantal jaar wordt het korfbal ook op de landelijke televisie gevolgd. De sport die is uitgevonden in Nederland krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen de finale in Ahoy passeert de revue op de sportjournaals, ook de play-offs en de belangrijke wedstrijden in het seizoen worden voorzien van één of meer NOS-camera’s. De sport ontwikkelt zich en probeert haar imago te veranderen. Korfball: made in Holland.