Spelregels van het basketbal

Spelregels van het basketbal Basketbal is een dynamisch spel, een spel vol beweging. Een teamsport vol afwisseling: sprinten, snel reageren, met de bal om kunnen gaan, positie kiezen. In geen enkele sport wordt het lichaam zo op proef gesteld als bij basketbal. Beweging, kracht, snelheid van handelen, coördinatie, beheersing, aanvallen en verdedigen. Hierin vind je de belangrijkste spelregels van het basketbal.

Basketbal

Basketbal wordt gespeeld door twee ploegen van ieder vijf spelers. Het doel van elke ploeg is de bal in de basket van de tegenpartij te werpen en de andere ploeg te verhinderen de bal te bemachtigen of een doelpunt te maken. De bal mag in iedere richting worden overgespeeld: geworpen, getikt, gerold of gedribbeld maar niet gestompt of geslagen.

Plafond

Heb je de intentie om zelf een basketbalveld aan te leggen dan moet de plafondhoogte tenminste 7 meter bedragen.

Score

Een normale score wordt beloond met twee punten. Een score vanachter de grote halve cirkel in het aanvalsgebied wordt beloond met drie punten. Een vrije worp genomen vanaf de vrije-worp lijn met één punt.

Drie seconden

Het vrije-worp gebied mag in de aanval slechts drie seconden worden bezet. Dat betekent dat een ploeg in de aanval niet wordt toegestaan een lange speler onder de basket te zetten om 'even' de bal erin te gooien. In de praktijk betekent drie seconden: in en uit de bucket lopen.

Duur wedstrijd

Een wedstrijd duurt twee keer twintig minuten met een pauze van tien minuten. De wedstrijden van de Amerikaanse pro's zijn verdeeld in vier perioden van twaalf en een halve minuut in verband met reclame.

Leiding

De wedstrijd wordt geleid door twee schiedsrechters, een hoofd en tweede scheidsrechter.

Assistenten

Om het spel volgens de regels te laten verlopen worden de twee scheidsrechters bijgestaan door drie officials. Een tijdopnemer voor de speeltijd, een scorer die de punten tijd en persoonlijke fouten noteert.

Tien seconden

De ploeg in het bezit van de bal moet binnen tien seconden de bal van de verdedigingshelft over de middellijn, in de aanvalshelft brengen. De bal mag niet teruggespeeld worden naar de verdedigingshelft.

Dertig seconden

De volgende regel sluit aan op de tien seconden regel. Als de bal in het aanvalsgebied is moet binnen dertig seconden een doelpoging worden ondernomen. wordt de bal aangeraakt door een tegenstander, dan kan in het geval van een uit te nemen bal, door de aanvallende ploeg de tijd stilgezet worden. Men start echter niet opnieuw met dertig seconden. De tijd loopt door.

Vijf seconden

Na een velddoelpunt of een geslaagde vrije worp moet de tegenstander van de ploeg waaraan het doelpunt is toegekend de bal in het spel brengen van een punt achter de eindlijn aan dat uiteinde van het veld waar het doelpunt is gemaakt. Anders gezegd: de bal moet achter de eindlijn worden ingenomen.

Materiaal

De bal moet rond zijn en dient een uitwendig oppervlak van leer, rubber of synthetisch materiaal hebben. De omtrek mag niet minder bedragen dan 75 cm en niet meer dan 78 cm, het gewicht mag niet minder dan 600 gram en niet meer dan 650 gram zijn.

Fouten

Basketbal is geen contactsport. Dat wil zeggen: men mag op geen enkel manier lichamelijk contact met de tegenstander hebben. Een hand op het lichaam van een tegenstander bijvoorbeeld word bestraft met een fout. Een lopende speler hinderen wordt bestraft met een fout. Elke speler mag een maximum van vijf fouten hebben, dan moet hij het veld verlaten. Het aangeven van fouten geschiedt door de scoringstafel die beschikt over een vijftal genummerde bordjes waarmee men aangeeft hoeveel fouten een speler heeft. Wanneer een speler bestraft wordt met en fout, houdt dit automatisch in dat de tegenpartij in het bezit van de bal wordt gesteld. Men neemt de bal uit aan de zijkant.

Doelpoging

Als een speler bij de basket tracht te scoren en een tegenstander verhindert dat kan de scheidsrechter in dergelijke gevallen beslissen of de tegenstander de bal of de hand van de tegenstander aanraakte. Geeft de scheidsrechter een persoonlijke fout, dan mag de aanvaller twee vrije worpen nemen die bij een score worden beloond met elk één punt. In het andere geval, als de bal mis gaat wordt het spel hervat. Is de bal geschoten en in dalende vlucht naar de basket, dan mag de bal niet meer worden aangeraakt. Raakt de bal echter in dalende vlucht de ring, dan is aanraken wel toegestaan.

Zeven fouten

Het is een ploeg 'toegestaan' totaal zeven fouten per speelhelft te maken. Nadat een ploeg zeven spelersfouten, persoonlijke of technische heeft begaan gedurende één speelhelft worden alle volgende fouten bestraft volgens één plus één regel.

Eén plus Eén

Indien een speler een fout maakt nadat zijn ploeg zeven spelersfouten heeft begaan gedurende één speelhelft, treedt deze regel in werking waarbij de speler waartegen de fout is gemaakt de gelegenheid krijgt om één vrije worp te nemen. Indien uit deze vrije worp wordt gescoord, mag dezelfde speler een tweede vrije worp nemen. Indien echter uit de eerste vrije worp niet wordt gescoord, wordt het spel voortgezet.

Vervanging

Het is een ploeg toegestaan met maximaal tien spelers een wedstrijd te beginnen. Vijf spelers in het veld en de overige spelers op de bank.

Vervangers

Indien een coach besluit tot vervanging/wissel van een speler gedurende de wedstrijd, dient de betreffende speler deze vervanging bij de scorer aan te vragen. Deze speler moet klaar zijn om direct aan het spel deel te nemen en niet eerst nog eens zijn trainingspak uit hoeven te trekken.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…
Basketbal, spelregels en speluitlegBasketbal is van oorsprong een Amerikaanse teamsport voor mannen. Basketbal wordt tegenwoordig over de hele wereld gespe…
Straatbasketbal, sport of kunst?Basketbal wordt steeds bekender in ons land. De NBA (de competitie die wordt gezien als de sterkste competitie van de we…

Footgolf: een nieuwe sportVoetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie va…
Wereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieWereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieFortuna/MHIR leek bij rust af te stevenen op een recordnederlaag tegen medekoploper Dalto uit Driebergen, maar met nog v…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.