Footgolf: een nieuwe sport
Voetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie van beide sporten bestaat ook: footgolf. Deze sport is echter nog niet doorgedrongen tot bij het volk. Daarom hier een kort overzicht…
Het onstaan van footgolf
Ken je de voetballer Willem Korsten nog? Deze aanvaller speelde onder meer bij Vitesse Arnhem en Tottenham Hotspur. Toen zijn spelerscarrière voorbij was, werd hij jeugdtrainer bij NEC Nijmegen, waar hij zelf ook had gespeeld van 1992 tot 1993. Na de training speelde Korsten vaak een spelletje met zijn collega-trainers. De bedoeling van het spelletje was om de bal met zo weinig mogelijk trappen in de deur van een kleedkamer, die een kilometer verder stond, te krijgen. Korstens broer Bas werkte samen met Michael Jansen het idee verder uit. Een nieuwe sport was geboren: footgolf.
Wat?
De bedoeling van footgolf is om de voetbal zodanig te trappen dat de bal juist in de hole rolt. Deze hole heeft een doorsnede van 55,5 cm. Het is in feite dus gewoon golf, maar de hole is groter, het golfballetje is een voetbal en de golfstick is je voet. Net als bij golf zijn er ook bij footgolf kledingvoorschriften. Van de spelers wordt verwacht dat ze in een stijlvolle outfit op de green verschijnen. Dit veronderstelt een halflange broek, kniekousen, een polo en een platte pet. Daarnaast hebben de spelers ook voetbalschoenen aan. Enkel deze schoenen zijn een verwijzing naar de voetbalsport. De andere kledingstukken zijn overgenomen uit de golf- en polosport.
Waarom footgolf een succes kan worden
Het feit dat bijna iedereen footgolf kan spelen, is een van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat deze sport uitgroeit tot een belangrijk tijdverdrijf voor jong en oud. Footgolf is immers het ideale alternatief voor mensen die graag eens een golfbaan willen betreden, maar niet kunnen golfen. Golf heeft bij ons namelijk de naam om een dure en moeilijke sport te zijn. Zonder training sla je op een golfveld immers een mal figuur. Niet zo bij footgolf: velen vinden voetbal leuk, zelfs als ze geen supertalent zijn. Daarenboven spelen sommige ex-voetballers, onder wie Luc Nilis en Regi Blinker, regelmatig een partijtje footgolf en daarmee dragen ze hun steentje bij tot de populariteit ervan. Er zijn echter nog enkele problemen. Allereerst zouden de kledingvoorschriften, die nogal lijken op deze van de 'dure' golfsport, het gewone volk kunnen afschrikken. Bovendien zijn de gewone golfers minder blij met de komst van dit nieuw tijdverdrijf. Bestaande golfterreinen moeten immers omgebouwd worden, zodat men er footgolf kan spelen.
Nederlands kampioenschap
Al lijken ook deze problemen de opgang niet in de weg staan. In Nederland zijn er al een vijftal plaatsen waar men een partijtje footgolf kan spelen. Bovendien heeft in Nederland al 2 keer het nationaal kampioenschap plaatsgevonden. In 2009 werd de profvoetballer Theo Janssen de eerste Nederlandse kampioen footgolf. Hij werd in 2011 opgevolgd door Arjan de Beurs. Ook in het buitenland begint footgolf aan een opmars. Zo opende ex-voetballer Leo Van der Elst in juni 2010 de eerste footgolfbaan in België en in datzelfde jaar werd ook het eerste Belgisch kampioenschap voor amateurs gehouden. Kortom, footgolf begint door te breken in Nederland en de rest van Europa.
© 2011 - 2024 Fcbrugge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Mechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…
Golven in de natuurkundeDe lopende en staande golven zijn twee verschillende soorten van golven. Daarna kun je deze golven ook nog indelen in tw…
Beginnen met hockeyHeb je weleens van hockey gehoord, maar weet je nog niet precies wat deze sport inhoudt? Of wil je er meer over weten, o…
Spelregels van het basketbalBasketbal is een dynamisch spel, een spel vol beweging. Een teamsport vol afwisseling: sprinten, snel reageren, met de b…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Footgolf
- http://nfgb.nl/
- http://www.belgianfootgolf.be/
- http://www.gva.be/nieuws/vtm/video/extern-footgolf-nu-ook-in-ons-land.aspx