Beginnen met hockey

Heb je weleens van hockey gehoord, maar weet je nog niet precies wat deze sport inhoudt? Of wil je er meer over weten, omdat je graag wil gaan hockeyen? Hier staan de belangrijkste dingen die je moet weten, en waar de sport goed voor buitenstaanders wordt uitgelegd.

Wat houd hockey in?

Hockey is een balsport die je speelt op een kunstgras speelveld met 2 goals. Men speelt in een team van 11 man, 1 keeper en 10 spelers en een paar reserve spelers. Bij een team hoort vaak ook een coach, die binnen en buiten het veld alles regelt, om zo het naar de overwinning te leiden.

Wat heb je nodig om te kunnen hockeyen?

Om te kunnen hockeyen heb je een hockey stick nodig, dit is een stick van hout of kunststof met aan het eind een boogje waarmee je de hockeybal beter kunt raken. Houten sticks zijn meestal rond de 20 euro en kunststof sticks rond de 100 euro. Maar goede kwaliteit is van belang, zodat de stick langer meegaat. Houten sticks gaan minder lang mee, maar zijn goed voor beginners, en kunststof sticks zijn geschikt voor mensen die al langer hockeyen. Verder heb je natuurlijk een tenue aan van de club waar je voor speelt en heb je hockeyschoenen nodig, hockeyschoenen hebben noppen aan de onderkant die erg belangrijk zijn voor de grip op het veld.

Beschermingsmiddelen

Beschermingsmiddelen zijn ook van belang bij hockey, zoals scheenbeschermers en een bitje. Dit is erg belangrijk, omdat de hockeybal erg hard is en men zich vervelend mee kan bezeren als je hard geraakt word door de bal. Je houdt er meestal een grote blauwe plek aan over. Als men na een tijdje merkt dat men allergisch is voor scheenbeschermers, moet je ze gewoon blijven dragen, maar door er bijvoorbeeld sokken onder te doen, hoeft men er geen last van te hebben.

Ook denken veel mensen met een beugel dat ze geen bitje nodig hebben omdat de beugel zelf al beschermd, dit is niet waar! Als je door de bal wordt geraakt op je tanden en je hebt een beugel, is de schade juist erger. De beugel vormt namelijk een kettingreactie. Als de bal 1 of 2 tanden raakt, kan het zijn dat opeens bijna al de tanden los zitten, dit komt doordat alle tanden met elkaar verbonden zijn met een dun metalen draad.

Indeling van de teams

Op een hockeyclub heb je verschillende teams. Dames en Heren, dit zijn de oudste hockeyers van een club. Vervolgens zijn er 6 jeugdcategorieën, namelijk de A, B, C, D, E en F (deze zijn niet op alle clubs!). De A jeugd bestaat uit 16 en 17-jarige, de B jeugd uit 14 en 15-jarige en de C jeugd uit 13 en 12-jairge etc. Per leeftijdscategorie heb je ook nog verschillende niveaus. De A1 is bijv. beter dan de A2, A3 of A4.

Verschillende klassen

De teams spelen meestal in verschillende klassen. Een klasse zegt wat over de sterkte van de teams die in de competitie zitten. De hoogste klasse is de Hoofdklasse, daarna komen de Top, Subtopklassen. Als laatste zijn er nog de 1ste t/m 4de klasse. Per stad of dorp heb je meestal 1 of meerdere hockeyclubs. De teams van een deze hockeyclubs spelen tegen andere teams van diverse hockeyclubs. De teams die eerste en tweede in de poule staan, promoveren als de competitie geëindigd is. Het laagst geëindigde team degradeert aan het einde van de competitie naar een lagere klasse en zal na de winter/zomerstop in een lagere klasse uitkomen.
© 2011 - 2024 979798jap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende vormen van hockeyDe hockeysport is in Nederland goed bekend en groeit flink. Bekende vormen zijn veldhockey en zaalhockey, de meest gespe…
Geschiedenis van het spel HockeyGeschiedenis van het spel HockeyHockey is al een oeroud spel dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een van de populairste beoefende sporten van Nederlan…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…

Een tennisracket kopenHet kiezen van een tennisracket is niet altijd even makkelijk. Als je nog nooit hebt getennist en dus een beginner bent,…
Footgolf: een nieuwe sportVoetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie va…
979798jap (2 artikelen)
Laatste update: 22-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.