Een tennisracket kopen

Het kiezen van een tennisracket is niet altijd even makkelijk. Als je nog nooit hebt getennist en dus een beginner bent, heb je een ander soort racket nodig dan een meer ervaren speler. En bij het kiezen van een kinderracket moet je weer op andere dingen letten als bij het kiezen van een tennisracket voor volwassenen. Lees hier waar je naar moet kijken als je een tennisracket gaat kopen.

Grootte van het blad

Een tennisracket kan een groot of een klein blad hebben. Bij een groot blad heb je veel stabiliteit en heb je dus een grote kans dat je de bal goed over het net heen krijgt. Als je een beginnende speler bent is het dus aan te raden om te kiezen voor een racket met een groot blad.
Een klein blad zorgt voor minder stabiliteit, maar voor meer kracht. Je moet hiervoor dus een goede techniek hebben en daarom is dit racket het meest geschikt voor een meer ervaren speler.

Lengte van het tennisracket

Hoewel de rackets bij volwassenen meestal allemaal even lang zijn, moet er bij de kinderrackets wel op de lengte van het racket gelet worden. Doordat kinderen nog in de groei zijn, zijn er rackets van verschillende lengtes op de markt voor kinderen.
Je kunt op de volgende manier bepalen hoe lang het racket voor het kind moet zijn: het kind moet rechtop gaan staan en het racket op de normale manier vast houden, de armen moeten ontspannen naar beneden hangen. Wanneer het racket het einde van de knokkel van de enkel raakt, is de lengte goed.

De grip

De grip is het deel waar je het tennisracket vasthoudt. Bij het kopen van een racket moet goed gelet worden op de dikte van de grip. Wanneer je speelt met een te dikke grip, moet je te veel kracht gebruiken om het tennisracket vast te houden wat kan leiden tot pols- of elleboogblessures. Ook een te dunne grip levert problemen op, je krijgt dan de neiging om te hard te gaan knijpen in de grip en het racket kan ook gaan draaien in de hand, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Om te bepalen hoe dik jouw grip moet zijn, kan je het volgende doen: houdt je tennisracket op de normale manier vast. Als er tussen je ringvinger en je handpalm ongeveer een wijsvinger past, heb je de juiste dikte grip te pakken. Als je eenmaal een tennisracket hebt gekocht is het belangrijk om af ent toe te checken of je grip nog goed is. Druk even met je nagel in de grip, als je de afdruk blijft zien moet je de grip vervangen, als de afdruk verdwijnt is de grip nog goed.

Profiel van het tennisracket

Een racket kan van verschillende materialen gemaakt worden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de stijvere materialen en de meer flexibele materialen. Een stijf materiaal geeft meer power en de kans is groter dat je de bal goed raakt. Dit is dus perfect voor een beginnende speler. Een tennisracket dat gemaakt is van een flexibeler materiaal zorgt voor minder controle, dus ook hier is het weer belangrijk dat je een goede techniek hebt. Het racket heeft wel een grotere impactsterkte dan een stijf racket, het racket is dus breukbestendiger. Een racket dat is gemaakt van een flexibel materiaal past dus beter bij een gevorderde speler dan bij een beginnende speler.

Gewicht van het tennisracket

Wanneer je een te licht tennisracket koopt ga je heel erg slaan vanuit je pols, wat over het algemeen niet de bedoeling is. Een tennisracket dat te zwaar is zorgt er weer voor dat je minder comfortabel slaat. Het wordt aangeraden, of je nou een beginner of een ervaren speler bent, om een zwaar racket te nemen waar je nog wel goed mee kunt slaan, dus een racket dat net niet te zwaar is.
© 2011 - 2024 Nugt1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
Balspelen: de geschiedenisBalspelen: de geschiedenisBijna iedereen speelt wel eens in balspel. Hetzij op school tijdens de gymles, hetzij bij een sportvereniging. Er zijn b…
Hoe bespan ik een tennisracket?Als tennisspeler is het handig om thuis een bespanmachine te hebben, waarmee je je eigen rackets en misschien de rackets…

Innovatie in het veldhockey - Blauwe hockeyveldenInnovatie in het veldhockey - Blauwe hockeyveldenBij tennis komt het al regelmatig voor dat er gespeeld wordt op een blauwe ondergrond. En ook bij een aantal hockeyclubs…
Beginnen met hockeyHeb je weleens van hockey gehoord, maar weet je nog niet precies wat deze sport inhoudt? Of wil je er meer over weten, o…
Bronnen en referenties
  • http://www.vltconline.nl/racket.html
  • http://www.tcmarken.dds.nl/TC%20Marken/Tennismateriaal.html
Nugt1 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.