Hoe bespan ik een tennisracket?

Als tennisspeler is het handig om thuis een bespanmachine te hebben, waarmee je je eigen rackets en misschien de rackets van anderen kunt bespannen. Als beginnende bespanner is het echter een hele klus om het bespannen onder de knie te krijgen. Hier leer je daarom hoe je makkelijk een tennisracket thuis kunt bespannen.

Voorbereidingen op het bespannen

Voordat je gaat bespannen is het van belang dat de machine helemaal is voorbereid. Allereerst zul je moeten beginnen met het uitknippen van de snaren. Hiervoor heb je als het goed is een schaartje gekregen bij het bespan-apparaat. Het is van belang om de snaren vanuit het midden naar buiten en omhoog uit te knippen. Vervolgens kun je boven de vuilnisbak alle snaren uit je racket trekken en de kapotte snaren weggooien. Voordat je gaat bespannen dien je eerst je racket in te klemmen in de machine.

Vaak komt hiervoor één klem onderin het racket en één klem bovenin, deze klemmen dienen goed aangedraaid te worden, zodat het racket op zijn plaats blijft. Aan de zijkant bevinden zich ook nog klemmen, die eveneens tegen het racket aangehouden moeten worden, en vervolgens dienen te worden aangedraaid. Zorg er hierbij voor dat het racket stevig vast zit, maar net niet helemaal vast om breuken en scheuren te voorkomen. Wanneer het racket ingeklemd zit, kun je het aantal kilo's instellen. Hier is vaak een aparte draaiknop voor aan de zijkant van de machine. Hoe hoger het aantal kilo's, hoe strakker de snaar staat. Wanneer een snaar strak staat heb je hiermee veel controle maar minder power, en slappe snaren geven logischerwijs veel power, maar minder controle. Als je dit hebt ingesteld kun je nog niet helemaal beginnen met bespannen.

De snaren

Er bestaan een heleboel soorten snaren, maar daarover zal ik hier niet uitwijden. Snaren zijn vaak te verkrijgen in setjes van 12 meter of rollen van 200 meter. Per racket heb je ongeveer 11 meter nodig, dus van één setje kun je dus maar één racket bespannen. Van een rol kun je ook zo ongeveer 11 meter afknippen, dit kun je doen door een meetsysteem wat vaak op de bespanmachine staat, anders kun je een vaste afmeting in het huis gebruiken. Het is het handigst om in het begin de lengte- en breedtesnaren apart te bespannen. Voor de lengtesnaren is ongeveer 6 meter nodig, en voor de breedtesnaren ongeveer 5 meter.

De lengtesnaren bespannen

Bij het bespannen is het noodzakelijk om met de lengtesnaren te beginnen, waarbij je het best onderin kunt beginnen. Neem de twee uiteinden van het stuk snaar dat je hebt uitgeknipt, en doe deze allebei door een opening aan weerszijden van de onderste klem. Daarna moet je de snaren omhoog doortrekken naar de bovenkant van het racket, door deze openingen moet de hele snaar komen. Wanneer je de snaar doortrekt moet je goed uitkijken dat de twee uiteinden even lang zijn. Als dat het geval is moet je één snaar vastzetten met een klem, en de andere snaar op spanning trekken met de machine. Als de snaar gespannen is hoor je meestal een klik als teken dat de gewenste spanning behaald is. Nu kun je de andere klem op deze snaar zetten en de snaar loshalen. Vervolgens haal je de snaar door de volgende opening weer terug naar beneden en herhaalt het systeem van op spanning zetten. Hiermee moet je doorgaan tot je alle lengtesnaren gehad hebt, waarbij je erop moet letten dat aan beide kanten steeds ongeveer evenveel snaren op spanning zijn gezet. Als aan de ene kant bijvoorbeeld vier snaren op spanning staan, en aan de andere kant drie snaren, kun je twee snaren aan de minst bezette kant doen, en vervolgens weer twee aan de kant waar er vier op spanning stonden. Op die manier houd je het in evenwicht, om de spanning over het hele racket zo hoog mogelijk te houden. Wanneer alle lengtesnaren bespannen zijn kun je de snaar aan beide einden afknopen. Hiervoor dien je de buitenste snaren door een andere opening terug te halen, en bij een andere snaar omknopen. Daarna kun je het uiteinde met de bespanmachine op spanning trekken zodat de knoop strak komt te zitten.

De breedtesnaren bespannen

Het principe bij de breedtesnaren is hetzelfde als bij de lengtesnaren, hier komt alleen nog één factor bij kijken en dat is het rijgen. Bij de breedtesnaren is het namelijk de bedoeling dat de snaar geregen wordt, onder-boven-onder-boven etc. Dit is een vingervlugheid die je zelf moet gaan ontwikkelen, maar het werkt het best als je één hand onder houdt en een hand boven en zo de snaar als het ware op en neer duwt. Ook is het verstandig om bovenin te beginnen met het maken van een knoop, waarna je de bovenste breedtesnaar meteen op spanning zet, zodat de knoop ook direct strak is. Daarna kun je doorgaan met het rijgen totdat je beneden aan komt. Daar knoop je de snaar op de bekende manier af. Het bespannen zal in het begin niet makkelijk zijn, maar je zult zien dat je er steeds sneller in zal worden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tim29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tennisracket kopenHet kiezen van een tennisracket is niet altijd even makkelijk. Als je nog nooit hebt getennist en dus een beginner bent,…
De geschiedenis van de Spaanse gitaarDe geschiedenis van de Spaanse gitaarEr zijn veel ontwikkelingen in de bouw van klassieke gitaren nodig geweest, om uit te komen op de Spaanse gitaar zoals d…
Pianoforte voorloper piano en vleugelDe pianoforte (ook fortepiano genoemd) is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door instrumentenbouwer Bartolomeo Cristofori…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…

De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020Sinds jaar en dag zijn de grand slams de belangrijkste tennisafspraken van het seizoen. De titel veroveren op de courts…
Tim29 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.