Balspelen: de geschiedenis

Balspelen: de geschiedenis Bijna iedereen speelt wel eens in balspel. Hetzij op school tijdens de gymles, hetzij bij een sportvereniging. Er zijn balspelen in alle soorten en maten maar waar komt het begrip balspel vandaan?

De geschiedenis van de balspelen

Al in de Prehistorie speelde men spellen waarin een bal centraal stond. Deze spelen werden niet gewoon voor het vertier gespeeld, maar het waren godsdienstige rituelen. Er werd geloofd dat de zomer langer duurde en de winden zouden draaien als men het ritueel met de bal uitvoerde. De oude Grieken waren de eerste die met ballen gingen spelen omdat ze dit zo leuk vonden. Verder was de bal van belang in de culturen van de Indianenstammen Maya’s en Azteken.

Tegenwoordig kom je de bal vaak tegen in sporten. Deze sporten zijn er in veel verschillende varianten. Teamsporten, solo sporten, een grote bal, een kleine bal of meerdere ballen. Lang niet altijd heeft de bal een de zo karakteristieke ronde vorm. Verder kan men de bal op verschillende manier rondspelen. Je kunt er tegen slaan, trappen of je kunt hem simpelweg weggooien.

De bal

Een bal is een bolvormig voorwerp. Ze lijken op het wiskundige fenomeen bol. In sommige sporten heeft de bal een meer ovale of eiachtige vorm. Meestal zijn ballen die in sporten gebruikt worden hol, omdat ze anders wel erg zwaar zijn. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op, bijvoorbeeld bij biljarten.

Voorbeelden van sporten waarbij een bal centraal staat

Er zijn ontzettend veel sporten waarbij ballen centraal staan. Hieronder staat een klein lijstje van drie sporten waar ballen in voorkomen. Daaronder staat een korte samenvatting van de geschiedenis van deze drie balspelen.

  1. Voetbal
  2. Tennis
  3. Rugby

De geschiedenis van het voetbal

Men vermoedt dat het voetbal in Engeland is ontstaan. Hier is ook de oudste voetbalclub te vinden, Notts County FC. Tegenwoordig is voetbal een van de populairste sporten waarbij de bal centraal staat. Twee elftallen spelen tegen elkaar en proberen door samen te werken de bal in de goal van de tegenstander te schieten. Bijna elk land heeft wel een voetbal competitie. Verder zijn er competities tussen lander onderling: het WK is hier een voorbeeld van. Ook zijn er internationale wedstrijden tussen clubs. In Europa speelt men onder andere de UEFA cup en de Champions League.

De geschiedenis van het tennis

De oorsprong van de naam tennis ligt ongeveer 1000 jaar geleden in Frankrijk. De naam tennis stamt af van het werkwoord tener, hetgeen vangen betekend. De sport zelf heeft een Engelse afkomst en wordt sinds 1873 gespeeld op de wijze waarop hij vandaag de dag nogsteeds gespeeld wordt. Een tennisser beschikt over een tennisracket waarmee hij of zij de ballen die de tegenstander slaat dient terug te slaan binnen de lijnen van het tennisveld. Tegenwoordig is tennis zeer populair en zijn er vele topsporters als Roger Federer en Rafael Nadal die bakken met geld verdienen door vele toernoois te winnen. Grote toernoois zijn de Grand Slams: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open.

De geschiedenis van het rugby

De voorvader van het rugby dat we tegenwoordig kennen is vermoedelijk het spel soule dat al in de Middeleeuwen in Frankrijk gespeeld werd. Hoewel het spel in deze tijd erg populair was raakte het na een aantal eeuwen op de achtergrond. Toen kwam het spel voetbal in op komst. Rond 1823 ontstond het spel Rugby weer. Het probleem toen was dat alle clubs ( dit waren vaak scholen) andere regels hanteerde waardoor competitie niet goed mogelijk was. Daarom werden op 8 december 1863 de definitieve regels voor het spel opgeschreven. De bal die men in het rugby gebruikt is niet rond zoals gebruikelijk is bij ballen, maar hij heeft een meer ovalen vorm waardoor de bal veradelijk stuit als je hem niet juist gooit.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugby, het onstaan van een wereldsportRugby wordt de moeder aller balsporten genoemd. Terecht of niet terecht, duidelijk is dat rugby is voortgekomen uit de v…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Hurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in I…

Winterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaanWinterspelen in Canada hebben niet de snelste ijsbaanIn 1988 was Canada al de gastheer van alle wereldsporters tijdens de Olympische Winterspelen. In 2010 doet het land dit…
Feyenoord in de beginjaren 1908-1912Feyenoord in de beginjaren 1908-1912Hoe zien de beginjaren van voetbalclub Feyenoord eruit? Wat was de eerste opstelling in de eerste echte wedstrijd? En in…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.