Hurling en camogie - populairste balsport in Ierland

Hurling en camogie - populairste balsport in Ierland Hurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in Ierland gespeeld en daar doen ze dat fanatiek. De verschillende clubs hebben clubkleuren en in tijden van belangrijke wedstrijden hangen de clubvlaggen overal uit de ramen. Hurling is een balspel voor mannenteams. De vrouwelijk variant heet camogie. Hurling is een mix van verschillende balsporten en verenigt de beste eigenschappen in een sport die mooi is om naar te kijken: het wordt fanatiek gespeeld, is snel, zit vol contact en er vallen veel doelpunten.

Hurling en Camogie

Hurling is een amateursport die met een bal en een stick in teams wordt gespeeld en je treft het eigenlijk alleen op het eiland van Fourty Shades of Green aan. De origine van de sport is Keltisch en het gaat er fanatiek en ook snel aan toe op het veld. Ieren die bezeten zijn van hurling vinden voetbal maar een saaie sport. In een voetbalwedstrijd vallen wel eens een paar doelpunten en als het meezit meer dan een paar, maar dat kan lang niet op tegen de scoringsdrang en het resultaat van hurling. Tientallen ballen knallen over en weer in het doel. Een uitslag van 20-20 is heel gewoon.

Stick en bal

Het is een mix van hockey, tennis, voetbal en rugby en het wordt net als hockey met een stick gespeeld, al ziet deze er wat anders uit. Hij houdt het midden tussen een hockeystick en een tafeltennisbat en hij wordt ook als zodanig gebruikt. Het blad is breed en daar kan de bal op stuiteren om hem daarna op te wippen en met een klap weg te slaan. Er is een doel en een doelman, maar er zijn ook hoge doelpalen als bij rugby. Door alle gecombineerde elementen van deze sporten is het een snelle sport. Ze noemen het de snelste ploegensport ter wereld, ofwel The fastest game on the grass.

Zelfs de Engelse buurmannen zijn tamelijk onbekend met het fenomeen en als de Engelse sportzender er dan eens aandacht aan besteedt komen er vele reacties van kijkers die hebben genoten maar niet weten waarvan.

Doelpunten

Net als bij voetbal gaat het om de doelpunten. Elk team strijdt voor de meeste punten. De bal waarmee gespeeld wordt is een harde, met leer omkleed en 65mm diameter. Het wordt een sliotar genoemd. Het doel lijkt op dat van het rugbyspel, een grote H van 137x82 meter. Bijzonder genoeg heeft de H ook nog een doel met een net zoals bij voetbal. Dat staat onderin de H. Een doelpunt heet een cúl en geeft drie punten. Als de bal in het net van het doel komt wordt er gescoord en dat levert dan drie punten op. Passeert de bal door de H in het bovenste deel, dus niet in het net, dan wordt er één punt gescoord.

Hurley

De stick heet een hurley in het Engels of camán in het Iers, die van essenhout wordt gemaakt. In vele winkels die sportartikelen verkopen tref je hurley’s aan in verschillende maten, van klein naar groot, voor kinderen en grote mannen. De bal moet met de hurley van de grond gespeeld worden, dat mag niet met de handen. De bal moet worden opgewipt zodat hij kan worden gevangen of weggeslagen zoals bij tennis. Met een vangbal mag de vanger drie passen lopen, weggooien mag niet, wegtrappen weer wel.

Ook mag hij hem wegslaan met de hurley. Heel leuk is de techniek waarbij de bal op het brede blad van de hurley balanceert terwijl de speler hardloopt. Dat element vind je in geen andere sport terug. Om dat te kunnen moet er veel geoefend worden.
Net als bij rugby mag er worden getackeld, maar elkaar slaan met een hurley gaat dan weer net te ver. Dat mag niet. Het is een stevige contactsport en daarom dragen de spelers beschermende helmen, wat overigens niet verplicht is.

Vijftien

Een hurlingveld is een vol veld. Beide ploegen hebben vijftien spelers, waaronder een doelman, zes aanvallers, twee middenvelders en zes verdedigers. Ze zijn een uur of een uur en tien minuten met het spel doende en daarbij kan de bal met ongelooflijke snelheden over het veld vliegen. Het moeilijkste en mooiste is om de bal te vangen en om er mee te balanceren.

Geschiedenis

Het spel hurling is eeuwenoud blijkt uit een oud geschrift. Het werd voor het eerst in de 13e eeuw genoemd, waarbij een hurlingwedstrijd voorafging aan een veldslag. Daarna komt het vaker voor in Ierse geschriften. Het spel is nauwelijks verspreid over andere landen dan Ierland zelf, al wordt het steeds meer in Noord-Amerika gepeeld, geïntroduceerd door de Ierse emigranten.

Gaelic Athletic Association

Hurling wordt onder meer gespeeld onder de hoed van de GAA, Gaelic Athletic Association, de grootste sport- en culturele organisatie van Ierland. De GAA is een vrijwilligersorganisatie die Gaelic games wil promoten, zoals hurling, football, handball en rounders. De GAA werkt samen met de zusteroganisatie die Ladies Football en Camogie promoot. De GAA heeft hurling sinds 1884 onder haar hoede.

Kleuren van WexfordKleuren van Wexford
Kleuren van DublinKleuren van Dublin
Kleuren van ClareKleuren van Clare

Kampioen van Ierland

De county’s, graafschappen, van Ierland strijden het fanatiekst tegen elkaar om het Iers kampioenschap. De wedstrijden op weg naar de finale worden van april tot september gespeeld. De All Ireland finale vindt plaats in het Croke Park stadion in Dublin.
De county-teams spelen in de countykleuren. Voor Clare is dat bijvoorbeeld saffraan en blauw, voor Wexford paars en goud. Dublin draagt hemels blauw en navy.

Winnaars van het GAA All-Ireland hurlingkampioenschap sinds 1999 zijn:
Hurley's / Bron: Jeanet de JongHurley's / Bron: Jeanet de Jong
 • 1999: Cork
 • 2000: Kilkenny
 • 2001: Tipperary
 • 2002: Kilkenny
 • 2003: Kilkenny
 • 2004: Cork
 • 2005: Cork
 • 2006: Kilkenny
 • 2007: Kilkenny
 • 2010: Tipperary
 • 2011: Kilkenny
 • 2012: Kilkenny
 • 2013: Clare
 • 2014: Kilkenny
 • 2015: Kilkenny
 • 2016: Tipperary

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
De Ierse stad DublinDe Ierse stad DublinDublin, de hoofdstad van Ierland is een stad vol met levendigheid en kracht. Dublin sprankelt altijd met zijn energieke…
Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zo’n 150 km van de zee verwi…

Fitness - borstspieren trainenFitness - borstspieren trainenVoor veel jongens zijn de borstspieren één van de belangrijkste spieren om te trainen. Je kunt je borstspieren zowel thu…
Favorieten Vuelta 2020Favorieten Vuelta 2020De Vuelta Ciclista a Espana 2020 begint op 20 oktober. De slotrit van deze Ronde van Spanje wordt verreden op 8 november…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Own Work, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hurling geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://www.thescore.ie/british-man-who-made-that-tweet-about-hurling-1514710-Jun2014/ geraadpleegd op 25 juli 2014
 • http://www.gaa.ie/fixtures-and-results/national-fixtures/gaa-hurling-all-ireland-senior-championship/ geraadpleegd op 25 juli 2014
 • http://www.gaa.ie/about-the-gaa/provinces-and-counties/about-county/county-colours/ geraadpleegd op 25 juli 2014
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong

Reageer op het artikel "Hurling en camogie - populairste balsport in Ierland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Rondreis Ierland
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!