Favorieten Vuelta: klassementsrenners in de Ronde van Spanje
In de nazomer wordt jaarlijks de Vuelta Ciclista a España verreden. Deze Ronde van Spanje behoort tot de drie grote ronden in de wielerwereld, samen met de Tour de France en de Giro d'Italia. Wat is het profiel van de klassementsrenners die doorgaans goed in de Vuelta presteren? Hoe is de geschiedenis van deze Spaanse wielerronde verlopen?
Historie Ronde van Spanje
De eerste twee edities van de Ronde van Spanje werden verreden in 1935 en 1936. Beide jaren werd het eindklassement van deze ronde gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. Wie zijn succesvolste coureurs uit de historie van de Ronde van Spanje? Hoe ziet (voorafgaand aan de Vuelta 2022) de ranglijst eruit van coureurs met de meeste eindoverwiningen?
Roberto Heras
De recordhouder qua aantal eindzeges in de Ronde van Spanje is Roberto Heras. Deze Spanjaard won de ronde vier keer (in 2000, 2003, 2004 en 2005), al is er nogal veel discussie over, of die vierde zege daadwerkelijk meegeteld moet worden. Die overwinning werd hem namelijk oorspronkelijk ontnomen omdat hij in die ronde op epo was betrapt. Een Spaanse rechtbank heeft in 2011 echter geoordeeld dat hij die zege in 2005 terug moest krijgen. Hij zou volgens de rechtbank indertijd onterecht geschorst zijn.
Rominger en Contador
Achter Heras staan Tony Rominger, Alberto Contador en Primoz Roglic gezamenlijk op de tweede plek van de liijst van renners met de meeste eindzeges in de Vuelta. De Zwitser Rominger won in de jaren negentig drie keer op rij de Ronde van Spanje: in 1992, 1993 en 1994. Alberto Contador won in 2008, 2012 en 2014.
Tot de recente winnaars van het eindklassement van de Vuelta (voorafgaand aan de editie van 2022) behoren onder meer ook: Alejandro Valverde (2009), Vincenzo Nibali (2010), Chris Horner (2013), Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016), Chris Froome (2011 en 2017), Simon Yates (2018) en Primoz Roglic (2019, 2020 en 2021). Oorspronkelijk won Cobo de Vuelta van 2011, maar jaren later werd die zege hem afgenomen wegens een dopingaffaire. Daardoor won met terugwerkende kracht Froome de Vuelta van 2011.
Vuelta live op tv
Alle etappes van de Ronde van Spanje zijn
live op tv en online per livestream te volgen. Deze koers wordt elke dag live op tv uitgezonden door Eurosport en Sporza. Daarnaast zendt de NOS de etappes in de weekends ook live uit op tv.
Imago Vuelta
De Vuelta Ciclista a Espana is in de decennia na de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot de derde grote ronde van de wielerwereld, naast de Tour en de Giro. Die andere twee grote rondes hebben echter wel duidelijk een grotere historie en prestige dan de Vuelta.
Plek op de kalender
Tot midden jaren negentig werd de Vuelta doorgaans in het voorjaar verreden. In 1995 verhuisde de Vuelta op de wielerkalender echter naar het najaar. Dit is een goede stap geweest voor de prestige van de Vuelta. Sindsdien is het deelnemersveld van deze ronde sterker geworden.
Vuelta: ronde van de tweede kans
Voor veel toprenners is de Vuelta een soort ‘ronde van de tweede kans’: als voor hen in dat seizoen bijvoorbeeld de Giro of de Tour tegenviel, dan gaan ze zich vervolgens op de Vuelta focussen om zich te revancheren. Daarnaast is de Vuelta door deze plek op de kalender ook een ronde geworden die door veel toprenners wordt gebruikt als voorbereiding op het WK wielrennen.
Parcours Vuelta
Hoe ziet het parcours van de Vuelta eruit? Deze ronde bestaat doorgaans uit 21 etappes. Vaak bestaat een groot aantal etappes (soms zelfs ongeveer de helft) uit ritten die op een heuvel of een berg finishen. De gemiddelde afstand van de etappes is overigens doorgaans wel wat korter in de Vuelta, dan in de Tour den de Giro.
Favorieten: klassementsrenners Vuelta
De Vuelta is eigenlijk een heel andere koers dan bijvoorbeeld bij de Giro en de Tour. Bij die andere grote rondes weten renners vaak al een half jaar van tevoren dat ze in die ronde gaan starten en ze bereiden zich in die periode ook specifiek voor op die rittenkoers. Voor veel renners en ploegen is de daarentegen Vuelta meer een 'wedstrijd van de tweede kans'. Als ze bijvoorbeeld vallen of ziek worden in de Tour en daardoor een tegenvallende Ronde van Frankrijk rijden, dan kunnen ze daarna beslissen om als revanche alsnog de Vuelta te rijden.
Historie: de koers van de revanche
Jan Ullrich
Ja, sinds de Vuelta midden jaren negentig naar de tweede helft van het seizoen verhuisde, is het echt de 'koers van de revanche' geworden. Dat was het bijvoorbeeld in 1999 voor Jan Ullrich. In 1997 had hij de Tour gewonnen. Velen zagen in hem toen 'de nieuwe Merckx'. Er werd voorspeld dat hij de komende vele jaren op grootse wijze zou blijven heersen in de grote rondes. In 1998 verloor hij door een hongerklop veel tijd in de Tour, maar finishte nog wel als tweede in het eindklassement (achter Pantani). Daarna kwam er voor Ullrich een periode van problemen. Hij had het moeilijk om z'n wedstrijdgewicht te halen en sukkelde veelvuldig met een zware knieblessure. Velen begonnen aan hem te twijfelen. In het seizoen 1999 koerste hij lange tijd nauwelijks door z'n fysiek problemen. In de nazomer herrees hij echter als een feniks uit zijn as: hij nam revanche op al zijn critici door de Vuelta te winnen.
Simon Yates en Primoz Roglic
Ook voor veel andere toprenners was de Vuelta de 'koers van de revanche'. In 2018 behoorde Simon Yates bijvoorbeeld tot de grote favorieten om de Giro te winnen. Hij pakte de leiderstrui, won diverse ritten en leek op weg te zijn naar de eindzege, tot hij in een etappe een zware inzinking kreeg en veel tijd verloor. Uiteindelijk werd hij slechts 21e in die Giro. Enkele maanden later nam hij revanche door de Vuelta te winnen. Ook voor Primoz Roglic was de Vuelta een paar keer de koers van de revanche. In 2019 was de Giro zijn hoofddoel van het seizoen. Hij was de favoriet om die Giro te winnen. Daar slaagde hij niet in, maar hij won later dat seizoen wel de Vuelta. In 2020 was de Tour zijn hoofddoel van het jaar. Hij reed lange tijd sterk en droeg de gele leiderstrui. Op de voorlaatste dag verloor hij echter zijn leiderstrui (en de eindzege) aan z'n jonge landgenoot Pogacar. Als revanche op zichzelf won hij later dat jaar nogmaals de Vuelta. Ook in 2022, 2023 en 2024 zullen waarschijnlijk weer juist diverse renners met sterke revanchegevoelens sterk presteren in de Ronde van Spanje.
Vuelta = moeilijk voorspelbaar
Er gaan altijd heel wat goede klimmers in de Vuelta van start, die zich niet op het algemeen klassement focussen, maar zich eigenlijk vooral op dagzeges willen richten. Vaak zijn dit coureurs die eerder in het seizoen zich al volledig op een klassement hebben gefocust in de Giro of de Tour. Het komt echter ook voor dat zulke renners 'per ongeluk' tijdens de Vuelta merken dat hun vorm heel goed is en daarom alsnog beslissen om voluit voor het klassement te gaan. (Dit gebeurde bijvoorbeeld met Tom Dumoulin in 2015.) Door al deze omstandigheden is het doorgaans extra moeilijk om te voorspellen welke renners in de Vuelta 2022, of de editie van 2023 en 2024 de belangrijkste kanshebbers zijn om een hoofdrol te gaan spelen in het algemeen klassement.
Lees verder