Vuelta live op tv en livestream

Vuelta live op tv en livestream De Vuelta Ciclista a Espana behoort samen met de Tour de France en de Giro d'Italia tot de 'Grote Rondes' in het mondiale profwielrennen. De etappes van de Ronde van Spanje zijn allemaal live op tv te bekijken. Ook is het mogelijk om de ritten van de Vuelta Ciclista a Espana op het internet te bekijken via een livestream.

Historie: Vuelta Ciclista a Espana

De Ronde van Spanje bestaat sinds 1935. De Belg Gustaaf Deloor won de eerste twee edities. In de beginjaren was de Vuelta qua internationale prestige nog geen erg grote wedstrijd. Vanaf de tweede helft van de jaren vijftig groeide de sportieve prestige van de Ronde van Spanje. Op den duur werd het beschouwd als 'de derde grote ronde' in de wielerwereld, na de Tour de France en de Giro d'Italia.

Tot medio jaren negentig werd de Ronde van Spanje in het voorjaar verreden. Toen verhuisde de wedstrijd naar de nazomer. Sindsdien wordt de wedstrijd doorgaans in augustus en september verreden. Die verplaatsing op de wielerkalender is erg goed geweest voor het internationale imago van de Ronde van Spanje. Het heeft er ook voor gezorgd dat de wedstrijd een sterker deelnemersveld heeft gekregen. Voorheen zat de Vuelta voor veel internationale toprenners, die zich bijvoorbeeld op de klassiekers, de Tour of de Giro wilden richten, op een ongelukkige plek op de kalender. Sinds de verhuizing naar de nazomer is de Ronde van Spanje juist een heel populaire 'herkansingswedstrijd' geworden. Veel toprenners die bijvoorbeeld vanwege blessures, valpartijen, een vormcrisis of andere problemen tegenvallend hebben gepresteerd in het eerste deel van dat seizoen, kiezen ervoor om zich helemaal op de Vuelta te richten, om daar hun sportieve revanche te nemen. Daarnaast kiezen ook heel wat toprenners doorgaans voor de Vuelta omdat het voor hen vaak een goede voorbereidingswedstrijd (en laatste grote test) is voor het WK wielrennen.

De Ronde van Spanje wordt doorgaans in augustus en september verreden. De koers duurt drie weken. De Vuelta 2022 gaat bijvoorbeeld van start op 19 augustus 2022. De slotrit is dan op 9 september 2022. Soms wordt deze wielerwedstrijd wat eerder of wat later verreden. Door de coronacrisis vond de koers in 2020 bijvoorbeeld pas in oktober en november plaats. Ook schuift de koers weleens één of enkele weken op om geen concurrentie te zijn van een groot evenement zoals de Olympische Spelen. Doorgaans begint de Spaanse rittenkoers op een zaterdag. Dat is echter niet elk jaar het geval. In 2022 gaat de koers op een vrijdag van start, zodat men een extra rustdag (reisdag) in het schema kan opnemen, omdat de koers dat jaar in Nederland begint. In 2023 en 2024 gaat de koers weer op een zaterdag van start. De Spaanse rittenkoers duurt drie weken, net als de Tour en de Giro.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2022 zijn de Nederlanders Sander Kleikers en Jan Hermsen, en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vaak de commentatoren van het wielrennen bij deze sportzender. Prominente co-commentators bij deze zender zijn Karsten Kroon en Bobbie Traksel.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje live op tv uit. De live-uitzendingen vinden doorgaans plaats op de zender Eurosport1. Deze sportomroep heeft een langdurig tv-contract met de organisatie van de Ronde van Spanje. De Vuelta 2022, 2023, 2024 en 2025 worden in principe live door hen uitgezonden. De meeste live-uitzendingen van etappes beginnen in de loop van de middag (vaak tussen half drie en drie uur). Sommige grote bergritten worden integraal (van start tot finish) uitgezonden. Bij die ritten begint de live-uitzending soms al om circa twaalf uur. Vanwege de drukke programmering van Eurosport is het echter mogelijk dat bij sommige andere etappes in de weekends (met name op zondag) de live tv-uitzending wat later begint (bijvoorbeeld omdat er dan een live-uitzending van een ander groot evenement is). Indien dat het geval is, is doorgaans het eerste deel van de uitzending (dat bijvoorbeeld vanwege dat andere evenement niet live op tv te zien is) wel online te bekijken via de livestream.

Livestream Eurosport bij de Vuelta

De Vuelta wordt live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta is op die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient u een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport (met GCN) anno 2022 de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men met deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die ze live op tv uitzenden, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die u in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza (België): Vuelta live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Sporza: wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet live op tv (of via een livestream) uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en op de livestream blijft uitzenden. Het Belgische Sporza heeft een langdurig contract, zij zenden in principe live op tv en livestream van de Vuelta 2022, maar ook van de Vuelta 2023 en 2024 elke rit uit.

Livestream Sporza bij de Vuelta

Er is ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar bij de Vuelta. Daarmee zijn hun live tv-uitzendingen van de Vuelta integraal op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream voor de kijkers in België. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze gratis livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site van Sporza. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de gratis livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een gratis livestream van de Vuelta biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

NOS Studio Sport (Nederland) en de Vuelta

Weekendetappes

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Meestal beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes van de Vuelta die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv (en online middels de livestream) uit. De oorzaak van die live-uitzendingen was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen. In 2022 zenden ze ook niet alleen de etappes in de weekends uit, maar ook de openingsrit die op vrijdag 19 augustus 2022 plaatsvindt. De reden daarvoor is dat die openingsrit van de Vuelta 2022 in Nederland plaatsvindt. Bij de Vuelta 2023 zullen zij weer alleen de ritten in de weekends uitzenden.

De live tv-uitzendingen van de NOS bij deze Vuelta vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Die Vuelta-uitzendingen zijn dan vaak een onderdeel van een reguliere weekenduitzending van NOS Studio Sport, waarin men behalve de Vuelta ook diverse andere sportevenementen uitzendt.

Livestream Vuelta bij de NOS in de weekends

De NOS biedt online een livestream aan van de Vuelta-etappes die in de weekends plaatsvinden. De livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream van de Vuelta (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis. Helaas heeft de NOS waarschijnlijk bij de editie van de Vuelta 2022 weer het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities van de Vuelta had men ook bij de doordeweekse ritten een gratis livestream. In 2022 en 2023 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar die ritten kan men bij hen dus niet meer bij hen via een livestream volgen.

Livestream Vuelta via Tv-app

Behalve via een livestream van een tv-omroep zoals Eurosport en Sporza, is het ook mogelijk om de etappes van de Vuelta Ciclista a España live te volgen met een stream van een tv-app. Hieronder vindt u informatie over dat type livestream.

Livestream Vuelta via Go App (live in de hele EU)

Het is ook mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de Vuelta te kijken. Via die app kan men namelijk op het internet (via een livestream) tv kijken. Zo kan men dus de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta a Espana dus via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. Het is mogelijk met die app om alle zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo thuis op het televisietoestel kan bekijken, ook online via een livestream te bekijken. Daaronder zijn dus ook de zenders Eurosport1 en VRT één, die deze Ronde van Spanje dagelijks live uitzenden. Met die applicatie kan men dus ook, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport Player, per livestream naar Eurosport kijken. Ook kan men dus met deze app geheel legaal buiten België toch per livestream naar de Vuelta-uitzendingen van Sporza kijken. Via de Ziggo Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook in diverse andere landen (waaronder Noorwegen, Frans-Guyana, Martinique, de Azoren, Liechtenstein en IJsland) kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken. Niet alleen is het mogelijk om middels een livestream naar televisie te kijken met die applicatie. Ook biedt het de mogelijkheid tot het terugkijken (een week lang) van elke tv-uitzending (en dus ook elke etappe van deze Spaanse wielerwedstrijd).

Livestream NLziet ?

Kan men een Vuelta livestream bekijken bij NLziet? Hierop kan men als abonnee alleen de etappes van de Vuelta live bekijken die uitgezonden worden door de NOS, oftewel de ritten die in de weekends worden verreden. Sporza en Eurosport zijn niet op die tv-app te bekijken. Dit is dus beslist niet de ideale applicatie om de Vuelta per livestream mee te volgen. Zo'n livestream van die streamingdienst is overigens wel in de hele EU te gebruiken. De livestream is alleen voor mensen met een betaald abonnement te bekijken.

Livestream Vuelta via iTV

Men kan de Vuelta wel elke dag live volgen via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN. Hiermee kan men de tv-uitzendingen van de Vuelta van VRT één en Eurosport1 op een smartphone of tablet per livestream bekijken. Daarnaast biedt men ook de site Interactieve Tv aan, waarmee hun klanten online via een livestream naar tv kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Net als bij de Ziggo Go App kan men ook via de iTV-app en de site van Interactieve Tv online via een livestream naar elke zender kijken die men ook thuis kan bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen kijken van Sporza, Eurosport en de NOS bij deze Ronde van Spanje. Om zo'n livestream op de iTV-app te bekijken, hoeven abonnees van interactieve tv bij KPN niet bij te betalen; de dienst zit anno 2022 standaard in hun abonnementspakket. Elke livestream op de iTV-app en op de site van Interactieve Tv kan men in de hele Europese Unie kijken.

Livestream Vuelta via NPO Start? Alleen NOS-uitzendingen

Is het mogelijk om de Vuelta live te bekijken via een livestream van NPO Start? Het is anno 2022 alleen mogelijk om bij hen de ritten van deze Vuelta per livestream te zien, die de NOS ook op tv uitzendt. Zo'n livestream van deze Spaanse wielerkoers is via hun site alleen in Nederland te bekijken. Wie hun applicatie gebruikt kan de livestream van zo'n weekendetappe daarentegen in de hele EU gebruiken. Zo'n livestream van de Ronde van Spanje 2022 is zowel op de website als op de app gratis.

Livestream Vuelta bij FloBikes? Canada only

Is het ook mogelijk om de Vuelta live via een stream te volgen bij FloBikes (de wielerafdeling van het platform FloSports)? Bij die streamingdienst heeft men alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Canada bij deze Vuelta Ciclista a Espana. Alleen abonnees in Canada kunnen bij hen dus via een livestream naar de Vuelta 2022 kijken. Voor de kijkers uit andere landen is die livestream bij deze Spaanse koers in 2022 geo-blocked. Deze Noord-Amerikaanse livestream is dus geen optie voor wielerfans in Nederland en België.

Livestream Vuelta bij GCN

De Ronde van Spanje is ook via een livestream van het Global Cycling Network (GCN) te bekijken. Sinds medio 2020 heeft GCN een sterk samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor in principe in de seizoenen 2021, 2022 en 2023 veel topkoersen in veel landen per livestream bij hen te bekijken zijn, waaronder dus ook deze Spaanse rittenkoers. Hoe laat begint hun livestream? De livestream van GCN begint dagelijks tegelijkertijd met de stream van Eurosport. Om de livestream van GCN anno 2022 te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op hun app GCN+ te hebben.

Livetream Vuelta 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

Deze Spaanse rittenkoers is ook via een stream van Discovery Plus te bekijken. Om zo'n online uitzending op die app te kunnen zien, dient u wel een abonnement op Discovery Plus te hebben. Deze stream is geo-restricted en dus in een beperkt aantal landen beschikbaar. Kijkers uit Nederland kunnen deze livestream van de Vuelta wel gebruiken. Voor de kijkers in België hebben zij niet een stream van deze Spaanse wielerwedstrijd.

Plek op de kalender

Tot aan 1995 werd deze wedstrijd doorgaans in het voorjaar verreden. In 1995 verhuisde de koers op de internationale wielerkalender naar de nazomer. Vanwege het coronavirus werd deze koers in 2020 pas in oktober en november verreden. In principe staat de koers ook in 2022, 2023 en 2024 weer in de nazomer (augustus en september) op de kalender.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…

Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…
Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportSpringsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportDe springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-08-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.