Vuelta live op tv en livestream

Vuelta live op tv en livestream De Vuelta Ciclista a Espana behoort samen met de Tour de France en de Giro d'Italia tot de 'Grote Rondes' in het mondiale profwielrennen. De Ronde van Spanje 2021 gaat van start op zaterdag 14 augustus 2021. De etappes van de Ronde van Spanje zijn allemaal live op tv te bekijken. Ook is het mogelijk om de ritten van de Vuelta Ciclista a Espana 2021 op het internet te bekijken via een livestream.

Historie: Vuelta Ciclista a Espana

De Ronde van Spanje bestaat sinds 1935. De Belg Gustaaf Deloor won de eerste twee edities. In de beginjaren was de Vuelta qua internationale prestige nog geen erg grote wedstrijd. Vanaf de tweede helft van de jaren vijftig groeide de sportieve prestige van de Ronde van Spanje. Op den duur werd het beschouwd als 'de derde grote ronde' in de wielerwereld, na de Tour de France en de Giro d'Italia.

Tot medio jaren negentig werd de Ronde van Spanje in het voorjaar verreden. Toen verhuisde de wedstrijd naar de nazomer. Sindsdien wordt de wedstrijd doorgaans in augustus en september verreden. Die verplaatsing op de wielerkalender is erg goed geweest voor het internationale imago van de Ronde van Spanje. Het heeft er ook voor gezorgd dat de wedstrijd een sterker deelnemersveld heeft gekregen. Voorheen zat de Vuelta voor veel internationale toprenners, die zich bijvoorbeeld op de klassiekers, de Tour of de Giro wilden richten, op een ongelukkige plek op de kalender. Sinds de verhuizing naar de nazomer is de Ronde van Spanje juist een heel populaire 'herkansingswedstrijd' geworden. Veel toprenners die bijvoorbeeld vanwege blessures, valpartijen, een vormcrisis of andere problemen tegenvallend hebben gepresteerd in het eerste deel van dat seizoen, kiezen ervoor om zich helemaal op de Vuelta te richten, om daar hun sportieve revanche te nemen. Daarnaast kiezen ook heel wat toprenners doorgaans voor de Vuelta omdat het voor hen vaak een goede voorbereidingswedstrijd (en laatste grote test) is voor het WK wielrennen.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door deze sportzender om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van die sportzender blijven. Anno 2021 zijn de Nederlanders Sander Kleikers en Jan Hermsen, en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vaak de commentatoren van het wielrennen bij deze sportzender. Prominente co-commentators bij deze zender zijn Karsten Kroon en Bobbie Traksel.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2021

Eurosport zendt alle etappes van de Ronde van Spanje live op tv uit. De live-uitzendingen vinden doorgaans plaats op de zender Eurosport1. Deze sportomroep heeft een langdurig tv-contract met de organisatie van de Ronde van Spanje. De Vuelta 2021, 2022, 2023 en 2024 worden in principe live door hen uitgezonden. De meeste live-uitzendingen van etappes beginnen in de loop van de middag (vaak tussen half drie en drie uur). Sommige grote bergritten worden integraal (van start tot finish) uitgezonden. Bij die ritten begint de live-uitzending soms al om circa twaalf uur. Vanwege de drukke programmering van Eurosport is het echter mogelijk dat bij sommige andere etappes in de weekends (met name op zondag) de live tv-uitzending wat later begint (bijvoorbeeld omdat er dan een live-uitzending van de MotoGP is). Indien dat het geval is, is doorgaans het eerste deel van de uitzending (dat bijvoorbeeld vanwege de MotoGP niet live op tv te zien is) wel online te bekijken via de livestream.

Livestream Eurosport bij de Vuelta 2021

De Vuelta wordt live online uitgezonden via de livestream van de Eurosport Player. Elke etappe van de Vuelta is op die livestream te zien. Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv en per livestream uitgezonden door deze sportzender. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient u een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben.

Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, tablet, enzovoort.
Zo heeft men op deze app sinds 2016 exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en Vlaanderen. Ook bij diverse andere grote Italiaanse koersen heeft Eurosport (met GCN) anno 2021 de exclusieve rechten voor de livestream voor Nederland en België. Daarnaast kan men met deze app tijdens de Tour de France bijvoorbeeld alle etappes integraal per livestream bekijken, van start tot finish. Behalve alle koersen die ze live op tv uitzenden, zijn er op de livestream van hen soms ook andere (doorgaans kleinere) wedstrijden te zien die u in Nederland en Vlaanderen niet live op televisie kan zien. Ook biedt de livestream van hen allerlei andere opties. Zo kan men ook soms van de eerste uren van een koers (als er nog geen live tv-uitzending is) per livestream al de beelden bekijken (dikwijls zonder commentaar). Ook kan men bijvoorbeeld bij live-uitzendingen van de Tour bij deze app de regisseur spelen en zelf kiezen van welke camera men een livestream kiest.

Sporza: Vuelta live op tv en livestream in 2021

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Sporza: wel nog de Tour en de Vuelta live, niet meer de Giro

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet live op tv (of via een livestream) uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws echter, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta live op tv en op de livestream blijft uitzenden. Sporza heeft een langdurig contract, zij zenden in principe live op tv en livestream van de Vuelta 2021, 2022 en 2023 elke rit uit.

Livestream Sporza bij de Vuelta 2021

Er is ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar bij de Vuelta 2021. Daarmee zijn hun live tv-uitzendingen van de Vuelta integraal op het internet te bekijken. Dit is een gratis livestream voor de kijkers in België. De livestream van Sporza tijdens deze Vuelta is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze livestream alleen in België openbaar beschikbaar is). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze gratis livestream tijdens elke etappe van de Vuelta onder meer via de hoofdpagina van de site van Sporza. Daarnaast is de gratis livestream van de Vuelta 2021 tijdens de uitzending ook te vinden op het menu 'nu live'. Ook kan men de gratis livestream van Sporza voor de Vuelta tijdens de uitzendingen op hun site via het menu 'wielrennen' vinden. Doorgaans begint bij Sporza de livestream tegelijk met de live-uitzending op televisie. Behalve een gratis livestream van de Vuelta biedt Sporza overigens op z'n site bij elke rit ook een liveticker aan (een live-blog waarin men het koersverloop beschrijft).

Hoe laat is de Vuelta 2021 live op Sporza en Eurosport?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen (tv en stream) bij de Vuelta 2021? Hieronder vindt u de voorlopige uitzendschema's van de editie van 2021. Dit schema wordt zowel in aanloop naar de Ronde van Spanje als tijdens deze koers telkens geüpdatet, indien er wijzigingen in de programmering plaatsvinden. In het onderstaande schema staat vermeld welke ritten bergetappes en tijdritten zijn.

Uitzendschema 1e week Vuelta 2021: hoe laat live op tv en livestream

 • Za. 14 augustus 2021: tijdrit live om 18u00 op VRT één, Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 15 augustus 2021: 13u40
 • Ma. 16 augustus 2021: 14u30
 • Di. 17 augustus 2021: 14u30
 • Wo. 18 augustus 2021: 14u30
 • Do. 19 augustus 2021: 14u30
 • Vr. 20 augustus 2021: 13u50 (bergrit)
 • Za. 21 augustus 2021: 13u30
 • Zo. 22 augustus 2021: 13u30 (bergrit)

23 augustus 2021: rustdag

Op maandag 23 augustus 2021 heeft het peloton een rustdag in de Vuelta.

Uitzendschema 2e week Vuelta 2021: hoe laat live op tv en livestream

 • Di. 24 augustus 2021: 14u30 (middengebergte)
 • Wo. 25 augustus 2021: 14u30 (middengebergte)
 • Do. 26 augustus 2021: 14u30 (middengebergte)
 • Vr. 27 augustus 2021: 14u30
 • Za. 28 augustus 2021: 13u30 (bergrit)
 • Zo. 29 augustus 2021: 13u30 (bergrit)

30 augustus 2021: rustdag

Op maandag 30 augustus 2021 hebben de renners in de Vuelta een rustdag.

Uitzendschema 3e week Vuelta 2021: hoe laat live op tv en livestream

 • Di. 31 augustus 2021: 14u30 live op VRT één (Sporza), Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 1 september 2021: 14u30 (bergrit)
 • Do. 2 september 2021: 13u35 (bergrit)
 • Vr. 3 september 2021: 14u30 (middengebergte)
 • Za. 4 september 2021: 13u30 (bergrit)
 • Zo. 5 september 2021: 13u30 (tijdrit)

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes van de Vuelta die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten live op tv (en online middels de livestream) uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2021 en 2022 zendt NOS Studio Sport wederom diverse weekendetappes van de Ronde van Spanje live uit. De live tv-uitzendingen van de NOS bij deze Vuelta vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Die Vuelta-uitzendingen zijn dan vaak een onderdeel van een reguliere weekenduitzending van NOS Studio Sport, waarin men behalve de Vuelta ook diverse andere sportevenementen uitzendt.

Livestream Vuelta 2021 bij de NOS in de weekends

De NOS biedt online een livestream aan van de Vuelta-etappes die in de weekends plaatsvinden. De livestream is te vinden op hun website, daarnaast kan men die stream van deze Vuelta-etappes ook live bekijken via de NOS-app. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream van de Vuelta (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is. Deze livestream van de Vuelta-etappes is gratis. Helaas heeft de NOS waarschijnlijk bijde editie van de Vuelta 2021 weer het beleid dat ze alleen maar een livestream beschikbaar stellen van de etappes in de weekends. Bij diverse voorgaande edities van de Vuelta had men ook bij de doordeweekse ritten een gratis livestream. In 2021 kan men bij de NOS de doordeweekse etappes van de Vuelta wel live volgen via een liveticker (teksten, oftewel een live-blog) op hun site en op de NOS-app, maar die ritten kan men bij hen dus niet meer bij hen via een livestream volgen.

Livestream Vuelta 2021 via Tv-app

Behalve via een livestream van een tv-omroep zoals Eurosport en Sporza, is het ook mogelijk om de etappes van de Vuelta Ciclista a España live te volgen met een stream van een tv-app. Hieronder vindt u informatie over dat type livestream.

Livestream Vuelta 2021 via Go App (live in de hele EU)

Het is ook mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de Vuelta 2021 te kijken. Via die app kan men namelijk op het internet (via een livestream) tv kijken. Zo kan men dus de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij deze Vuelta a Espana dus via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. Het is mogelijk met die app om alle zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo thuis op het televisietoestel kan bekijken, ook online via een livestream te bekijken. Daaronder zijn dus ook de zenders Eurosport1 en VRT één, die deze Ronde van Spanje dagelijks live uitzenden. Met die applicatie kan men dus ook, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport Player, per livestream naar Eurosport kijken. Ook kan men dus met deze app geheel legaal buiten België toch per livestream naar de Vuelta-uitzendingen van Sporza kijken. Via de Ziggo Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook in diverse andere landen (waaronder Noorwegen, Frans-Guyana, Martinique, de Azoren, Liechtenstein en IJsland) kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken. Niet alleen is het mogelijk om middels een livestream naar televisie te kijken met die applicatie. Ook biedt het de mogelijkheid tot het terugkijken (een week lang) van elke tv-uitzending (en dus ook elke etappe).

Livestream NLziet in 2021?

Kan men een Vuelta livestream bekijken bij NLziet? Hierop kan men als abonnee alleen de etappes van de Vuelta live bekijken die uitgezonden worden door de NOS, oftewel de ritten die in de weekends worden verreden. Sporza en Eurosport zijn niet op die tv-app te bekijken. Dit is dus beslist niet de ideale applicatie om de Vuelta per livestream mee te volgen. Zo'n livestream van die streamingdienst is overigens wel in de hele EU te gebruiken. De livestream is alleen voor mensen met een betaald abonnement te bekijken.

Livestream Vuelta 2021 via iTV

Men kan de Vuelta 2021 wel elke dag live volgen via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN. Hiermee kan men de tv-uitzendingen van de Vuelta van VRT één en Eurosport1 op een smartphone of tablet per livestream bekijken. Daarnaast biedt men ook de site Interactieve Tv aan, waarmee hun klanten online via een livestream naar tv kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Net als bij de Ziggo Go App kan men ook via de iTV-app en de site van Interactieve Tv online via een livestream naar elke zender kijken die men ook thuis kan bekijken. Zo kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen kijken van Sporza, Eurosport en de NOS bij deze Ronde van Spanje. Om zo'n livestream op de iTV-app te bekijken, hoeven abonnees van interactieve tv bij KPN niet bij te betalen; de dienst zit anno 2021 standaard in hun abonnementspakket. Elke livestream op de iTV-app en op de site van Interactieve Tv kan men in de hele Europese Unie kijken.

Livestream Vuelta 2021 via NPO Start? Alleen NOS-uitzendingen

Is het mogelijk om de Vuelta live te bekijken via een livestream van NPO Start? Het is in 2021 alleen mogelijk om bij hen de ritten van deze Vuelta in de weekends per livestream te zien, die de NOS ook op tv uitzendt. Zo'n livestream van deze wielerkoers is via hun site alleen in Nederland te bekijken. Wie hun applicatie gebruikt kan de livestream van zo'n weekendetappe daarentegen in de hele EU gebruiken. Zo'n livestream is zowel op de website als op de app gratis.

Livestream Vuelta2021 bij FloBikes? Canada only

Is het ook mogelijk om de Vuelta 2021 live via een stream te volgen bij FloBikes (de wielerafdeling van het platform FloSports)? Bij die streamingdienst heeft men alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Canada bij deze Vuelta Ciclista a Espana. Alleen abonnees in Canada kunnen bij hen dus via een livestream naar de Vuelta 2021 kijken. Voor de kijkers uit andere landen is die livestream bij deze Spaanse koers in 2021 geo-blocked.

Livestream Vuelta 2021 bij GCN

De Ronde van Spanje 2021 is ook via een livestream van het Global Cycling Network (GCN) te bekijken. Sinds medio 2020 hebben zij een sterk samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor in principe in de seizoenen 2021, 2022 en 2023 veel topkoersen in veel landen per livestream bij hen te bekijken zijn, waaronder dus ook deze Spaanse rittenkoers. Hoe laat begint hun livestream? De livestream van GCN begint dagelijks tegelijkertijd met de stream van Eurosport. Om de livestream van GCN anno 2021 te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op hun app GCN+ te hebben.

Datum: in 2020 in het najaar, Vuelta 2021 weer in augustus

Vanwege het coronavirus werd deze koers in 2020 pas in oktober en november verreden. In 2021 staat deze wierwedstrijd weer in augustus en september op het programma. (De openingsrit staat op zaterdag 14 augustus 2021 gepland. De slotrit is gepland op 5 september 2021.) In principe staat de koers ook in 2022, 2023 en 2024 weer in de nazomer (augustus en september) op de kalender.

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe ploegentijdrit in de Vuelta is live op tv te zien. Ook is deze ploegentijdrit van de Ronde van Spanje op het internet…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van het Baskenland - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland - live op tv en livestreamDe Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in…

Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…
Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportSpringsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportDe springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
 • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
 • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.