Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensport

Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensport De springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan rijden zal worden begonnen in de klasse BB of in de klasse B, maar hoe werkt de klasse B precies, wat zijn stijlpunten, wanneer worden winstpunten toegekend en waar moet op worden gelet?

Algemeen

Wanneer wordt besloten wedstrijden te gaan rijden zal iedere combinatie in eerste instantie onderaan de ladder beginnen. De basissport springen voor paarden bestaat uit vijf verschillende niveau's met een impulsrubriek. De klasse BB en de klasse B worden beoordeeld op de wijze van rijden en worden ook om die reden rijstijlparcoursen genoemd, de overige rubrieken worden beoordeeld op het foutloos afleggen van het parcours binnen de door de parcoursbouwer vastgestelde toegestane tijd.
  • Klasse BB (impulsrubriek): 80/90 cm
  • Klasse B: 100 cm
  • Klasse L: 110 cm
  • Klasse M: 120 cm
  • Klasse Z: 130 cm
  • Klasse ZZ: 135 cm

Winstpunten

Winstpunten worden in de klasse B mede toegekend aan de hand van een rijstijlbeoordeling, in de overige rubrieken worden deze toegekend aan de hand van het foutloos afleggen van het parcours binnen de toegestane tijd. Om te kunnen promoveren naar een hoger niveau moeten in iedere klasse minimaal 10 winstpunten worden behaald. Tegenwoordig zit er geen maximum meer aan de winstpunten en mag een combinatie dus zo lang als gewenst in de gewenste rubriek starten.

Klasse BB

De klasse BB is een impulsrubriek, deze rubriek dient als opstapje richting de klasse B. Deze rubriek telt niet mee voor puntenregistratie en is dus ook geen rubriek die compleet moet worden doorlopen om uiteindelijk een niveau hoger te mogen starten. Wel wordt voor deze rubriek een klassement opgemaakt en worden er stijlpunten toegekend. Het is toegestaan om twee parcoursen achter elkaar af te leggen, dus eerst een BB-parcours en later een B-parcours.

Klasse B

De klasse B is het laagste officiële niveau in de basissport. De rijstijlparcoursen zijn in het leven geroepen om onder andere de veiligheid van de springsport meer te waarborgen maar ook om de ruiters meer bewust te maken van het dressuurmatig rijden tussen de hindernissen. Naast het feit dat er in de klasse B op rijstijl wordt beoordeeld wordt ook het foutloos en binnen de tijd afleggen van het parcours meegenomen.

Beoordelingswijze

Er zijn drie verschillende criteria waarmee punten kunnen worden behaald in de rijstijlparcoursen. Dit zijn de wijze van rijden, de houding en zit en de algemene indruk. Sommige criteria worden zwaarder meegeteld dan andere, zo wordt de wijze van rijden 5x meegeteld, de houding en zit 4x en de algemene indruk 1x. In totaal kunnen er in één parcours 100 punten worden behaald. Binnen de criteria zijn onder andere de volgende onderwerpen van belang:

Wijze van rijden
In de wijze van rijden wordt onder andere het grondtempo, het ritme, de drang naar voren en de balans van het paard meegenomen. Daarnaast wordt het correct aanrijden beoordeeld, hierbij moet worden gedacht aan het recht aanrijden van de sprong, de juiste afzet en landing van het paard en het rijden van de juiste galop in de wendingen. Ook wordt de algehele uitstraling meegenomen, dit heeft betrekking op de uitstraling van het paard, het paard moet tonen als een 'happy athlete'.

Houding en zit
Belangrijk bij dit beoordelingspunt is de onafhankelijke zit van de ruiter, de ruiter mag het paard niet in de weg zitten en moet beschikken over een stille ligging van het onderbeen.

Algemene indruk
Ook hierbij wordt de nadruk gelegd op de 'happy athlete', daarnaast wordt hierbij ook de kleding, het harnachement en het op de juiste manier verzorgde paard meegenomen.

Toekennen van winstpunten en eindklassering

In de klasse B kunnen er twee winstpunten worden toegekend bij een foutloos parcours en een aantal stijlpunten van 75 of hoger.
Eén winstpunt kan worden toegekend bij een aantal stijlpunten van 75 of hoger in combinatie met 1 tot 4 strafpunten. Ook kan er één winstpunt worden toegekend bij een foutloos parcours met een aantal stijlpunten van 60 t/m 75.

Wanneer de organisatie besluit om de wedstrijd te verrijden over één manche dan wordt aan de hand van het gereden basisparcours het klassement opgemaakt. Het klassement wordt in eerste instantie opgemaakt naar aanleiding van het minste aantal strafpunten, vervolgens zullen de stijlpunten mee gaan tellen. Wanneer de organisatie heeft besloten de wedstrijd zal bestaan uit twee manches (dus met barrage) zal het resultaat uit de eerste manche worden gebruikt voor het toekennen van winstpunten. Het resultaat uit de tweede manche zal tellen voor de klassering en telt niet mee voor winstpunten.
© 2017 - 2024 Vmcth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Springen: de verschillende klassen (paardensport)Springen: de verschillende klassen (paardensport)Wanneer je met je paard wilt gaan springen op wedstrijd, is het handig om het een en ander over de regelgeving en de ver…
Wedstrijd rijden met uw paard/ponyAls u op wedstrijd wilt gaan met uw paard of pony is het verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. U dient een star…
Paardensport het Sgw reglementPaardensport het Sgw reglementOp 1 dag worden er 3 onderdelen verreden, dressuur, springen en een cross. Maar hoe zit het nou precies met alle regels?…
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…

Vuelta live op tv en livestreamVuelta live op tv en livestreamDe Vuelta Ciclista a Espana behoort samen met de Tour de France en de Giro d'Italia tot de 'Grote Rondes' in het mondial…
Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zakenDoping in het wielrennen in 2017: verschillende zakenHet wielrennen heeft een lange historie met doping. Al vanaf het begin waren er velen die met behulp van sommige middele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clickphoto, Pixabay
  • https://www.knhs.nl/media/11398/invulprotocol-rijstijl-per-1-april-2017.pdf
Vmcth (3 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.