Favorieten Giro d'Italia 2020

Favorieten Giro d'Italia 2020 De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 oktober. Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Giro 2020? En welke kopmannen behoren tot de grote kanshebbers voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia 2020?

Giro uitgesteld wegens coronavirus

De Giro d'Italia 2020 is uitgesteld vanwege het coronavirus, zo maakte de organisatie bekend op 13 maart 2020. Oorspronkelijk zou deze ronde verreden worden in mei 2020. Hij is echter verzet naar oktober 2020.

Geschiedenis en erelijst Giro d'Italia

De Giro d'Italia bestaat sinds 1909. De eerste editie werd gewonnen door de Italiaan Luigi Ganna. Deze ronde wordt georganiseerd door de sportkrant Gazetto Dello Sport. Wie heeft het vaakst deze Italiaanse wielerkoers gewonnen? Drie coureurs slaagden erin om het eindklassement van de Ronde van Italië vijf keer te winnen: Alfredo Binda (Italië), Eddy Merckx (België) en Fausto Coppi (Italië). Welk land heeft de meeste eindzeges in de Giro behaald? Van de 100 edities die er zijn verreden, werden er maar liefst 69 door Italianen gewonnen. Tweede op die landenranglijst staat België met 7 zeges. Slechts één keer werd de Giro door een Nederlander gewonnen. Dat was vanzelfsprekend de grandioze zege van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia 2017.

Giro 2020: parcours en rittenschema

Hoe ziet het etappeschema van de Giro 2020 eruit? Het zwaartepunt van het parcours zit in theorie in de derde en laatste week van de Giro d'Italia 2020. Dan staan er diverse grote bergritten in de Dolomieten op het programma, waarbij derenners onder meer de Mortirolo en de Passo di Gavia beklimmen. Uiteindelijk eindigt de Giro met een tijdrit in Milaan.

Deelnemers: startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de Giro 2020? In elke Grote Ronde gaan automatisch alle 19 World Tour Teams van start. De organisatie van de Giro (RCS) heeft daarnaast de vrijheid om een aantal wildcards uit te delen aan Professionele Continentale Teams. Waarschijnlijk delen zij drie wildcards uit. In totaal staan er waarschijnlijk dus 22 ploegen op de startlijst van deze Ronde van Italië. Elke ploeg mag van start gaan met een selectie van 8 renners.

Giro d'Italia 2020 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Italië 2020 zijn live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport. De Giro d'Italia is in 2020 (net als in 2017, 2018 en 2019) niet live te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt in 2020 geen etappes van de Giro live uit. Eurosport heeft in 2020 namelijk de exclusieve uitzendrechten voor de live-uitzendingen op tv en online (per livestream) van de Giro d'Italia in Nederland en Vlaanderen.

Favorieten: klassementsrenners Giro d'Italia 2020

Wie zijn de favorieten voor de eindzege in de Giro d'Italia 2020? En wie zijn de kanshebbers voor de zeges in de bergritten? Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke klassementsrenners, kopmannen en klimmers die op de startlijst van de Giro d'Italia 2020 staan.

Simon Yates

In 2018 leek de Engelsman Simon Yates lange tijd op weg te zijn naar de eindzege in de Giro. In de slotfase van die Giro beleefde hij echter een grote ineenstorting. Hoe goed hij als ronderenner is, bewees hij later in het seizoen 2018 echter nog, door de Vuelta te winnen. Velen verwachtten dat hij in 2019 zich op de Tour de France zou focussen. Simon Yates had echter toch besloten om in 2019 weer op de Giro te focussen, mede om revanche te nemen op zijn ineenstorting van 2018 en alsnog het eindklassement van deze ronde te winnen. Zijn deelname in 2019 werd een ontgoocheling. Toch heeft hij besloten om zich in 2020 wederom helemaal op de Giro te focussen. Hoewel zijn prestaties wisselvallig zijn, behoort hij in 2020 zeker weer tot de favorieten voor de eindzege in deze ronde.

Vincenzo Nibali

Op 14 november 1984 werd Nibali geboren in Messina. Deze Italiaan behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Het indrukwekkende aan zijn erelijst is, dat hij erin slaagde om alle drie de grote rondes te winnen. In 2010 won hij de Vuelta, in 2014 won hij de Tour de France en de Giro won hij zelfs twee keer: in 2013 en 2016. Ook in 2017 demonstreerde hij nog altijd tot de wereldtoppers onder de klassementsrenners te horen: hij werd dat jaar derde in de Giro en tweede in de Vuelta. In 2018 reed hij de Giro niet omdat hij zich volledig op de Tour wilde focussen. In die Tour de France kwam hij echter zwaar ten val. In 2019 focuste Vincenzo Nibali zich weer op de Giro d'Italia. Hij werd toen tweede. Hoewel hij anno 2020 behoorlijk oud is voor een klassementsrenner, moet Nibali in de Giro 2020 toch zeker weer gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken.

Steven Kruijswijk

De Nederlander Steven Kruijswijk zou zich in 2020 oorspronkelijk op de Tour de France richten. Vanwege een valpartij in de Dauphiné kan hij echter niet van start gaan in die Ronde van Frankrijk. Daarom heeft hij er alsnog voor gekozen om van de Ronde van Italië zijn hoofddoel in het seizoen 2020 te maken. Hij is de kopman van Jumbo-Visma in deze Giro. Steven Kruijswijk is een coureur die al vele malen sterk heeft gepresteerd in de Giro. in 2016 leek hij zelfs op weg te zijn naar de eindzege in de Ronde van Italië. Mede vanwege een valpartij eindigde hij uiteindelijk als vierde in die Giro.

Geraint Thomas

Op 25 mei 1986 werd Geraint Thomas geboren in Cardiff (Wales). In zijn jonge jaren was hij vooral een zeer getalenteerde baanwielrenner. Diverse malen won hij de regenboogtrui op het WK ploegenachtervolging. Ook won hij op die discipline twee keer Olympisch goud. Naast het baanwielrennen was hij in het eerste deel van z'n profcarrière ook succesvol als klassiekercoureur. Hij won onder meer de kasseienklassieker E3 Harelbeke. Later in zijn carrière is hij anders gaan trainen, waardoor hij beter en beter ging klimmen. In eerste instantie deed hij dit vooral als superknecht in dienst van Froome in de grote rondes. Later kreeg hij ook de kans om voor z'n eigen succes te gaan. Het hoogtepunt uit zijn carrière was de eindzege in de Tour de France 2018. In 2019 werd hij tweede in de Tour. In 2020 is de Giro het hoofddoel van zijn seizoen.

Astana: Fuglslang, Lopez en Vlasov

Bij Astana staan twee grote namen in de selectie: Jakob Fuglsang en Miguel Angel Lopez. Fuglsang is een zeer sterke coureur, maar deze klimmer en hardrijder is doorgaans beter in korte rittenkoersen en klassiekers, dan in grote rondes van drie weken. Lopez behoort al jaren tot de betere klassementsrenners ter wereld. Het is echter af te wachten hoe hij in deze Giro kan presteren, zo kort nadat hij diep is gegaan in een zware Tour de France. Vooraf heeft Astana aangekondigd dat Lopez deze Giro waarschijnlijk vooral in dienst van het team rijdt. Interessant bij Astana is de deelname van het Russische topklimtalent Aleksandr Vlasov.

Overige klassementsrenners en klimmers

Welke overige topwielrenners focussen zich in 2020 op het algemeen klassement van de Giro d'Italia? Tot de sterke klassementsrenners die zich op de Giro focussen, behoren onder meer de Pool Rafal Majka, de Rus Ilnur Zakarin, de Nederlanders Wilco Kelderman en Sam Oomen, de Noor Carl Frederik Hagen, de Italianen Domenico Pozzovivo en Giulio Ciccone, en het Portugese talent Joao Almeida. Welke overige klimmers doen mee aan deze Giro en kunnen een hoofdrol in de bergetappes? Tot de klimmers op voorlopige deelnemerslijst behoren onder meer Fausto Masnada, Louis Meintjes, Joe Dumbrowski, James Knox, Attila Valter, Tobias Foss, Brandon McNulty, Lucas Hamiton, Ivan Ramiro Sosa, Hermann Pernsteiner, Daniel Navarro, Eduardo Sepulveda en Dario Cataldo. In principe kan bijvoorbeeld ook de Australische tijdritspecialist Rohan Dennis behoorlijk goed klimmen, maar waarschijnlijk heeft hij geen klassementsambities in deze Giro; hij zal zich waarschijnlijk vooral focussen op de tijdritten en op het werk voor z'n kopman Thomas. Ook Tao Geoghegan Hart moet in deze Giro waarschijnlijk vooral voor z'n kopman Thomas rijden. Andere behoorlijke klimmers die waarschijnlijk het algemeen klassement niet als hoofddoel hebben, zijn onder meer Tony Gallopin, Patrick Konrad, Valerio Conti en Gianluca Brambilla.

Opvallende afwezigen in de Giro 2020

Titelverdediger Richard Carapaz: geen Giro in 2021

Op 29 mei 1993 werd Richard Antonio Carapaz Montengero geboren in de plaats El Carmelo (Ecuador). In 2017 werd hij profwielrenner bij Team Movistar. Hij bleek een groot klimtalent te zijn. In 2018 werd hij vierde in de Giro d'Italia en won een rit. In de Giro van 2019 was hij oorspronkelijk een soort schaduwkopman achter zijn teamgenoot Mikel Landa. Uiteindelijk was het echter niet Landa, maar Carapaz die het sterkst presteerde in dit team. Tot verbazing van velen won hij het algemeen klassement en pakte ook twee etappezeges. In 2020 rijdt hij voor Team Ineos. De Giro zou zijn hoofddoel van het seizoen zijn, maar uiteindelijk koos het team er toch voor om hem in de Tour te laten starten (oorspronkelijk als meesterknecht voor Bernal). Hij rijdt daarom toch niet de Giro. Carapaz nam in de Tourselectie de plek in van Geraint Thomas. Die heeft daarentegen de plek van Carapaz ingenomen in de Giro-selectie.

Afwezig: Remco Evenepoel

Voorafgaand aan het seizoen 2020 leek Remco Evenepoel één van de grote smaakmakers van de Giro 2020 te worden. De Belg wordt beschouwd als het grootste wielertalent ter wereld. De Giro 2020 zou zijn eerste grote ronde zijn. Helaas kwam hij zwaar ten val in de Ronde van Lombardije 2020. Door zijn blessureleed kan hij niet van start gaan in de Giro 2020.

Afwezig: Tom Dumoulin

De Nederlander Tom Dumoulin won de Giro in 2017. Hij eindigde in 2018 als tweede in het eindklassement. In 2019 ging hij weer van start in de Giro. Door een valpartij werd dat echter een grote deceptie. In 2020 focust hij zich volledig op de Tour de France.

Afwezig: Primoz Roglic

Ook de andere kopman van Jumbo-Visma, Primoz Roglic, heeft besloten om de Giro in 2020 niet te rijden. Hij focust zich eveneens op de Tour de France.

Romain Bardet? Toch de Tour

Jarenlang werd Romain Bardet in Frankrijk beschouwd als hun 'grote hoop' op de eerste Franse Tourzege sinds Hinault (1985). Bardet reed diverse malen een sterke Tour, maar kon nooit werkelijk meespelen om de allerhoogste plaats. In 2019 leek volgens velen het Tourparcours helemaal op maat van Bardet te zijn gemaakt. Juist in dat jaar reed hij een sterk tegenvallende Tour. In 2020 had Bardet mede daarom oorspronkelijk besloten om zich niet op de Tour te focussen, maar op de Giro. Een theorie hierachter was, dat hij in de Giro wat minder druk zou hebben dan in zijn thuisland en mogelijk daardoor beter zou kunnen presteren. Een andere reden was, dat hij wilde deelnemen aan de Olympische Spelen in 2020 en hij vond dat hij dat qua seizoensplanning beter kon combineren met een deelname aan de Giro, dan met een Tourdeelname. Vanwege de vele wijzigingen in de wielerkalender van 2020 en het doorschuiven van de Olympische Spelen naar 2021, heeft hij uiteindelijk toch ervoor gekozen om in 2020 de Tour te rijden en niet de Giro.

Resultaten Giro 2020

Voor veel topwielrenners die vooraf gerekend werden tot de favorieten voor de eindzege in deze Italiaanse ronde, werd de Giro uiteindelijk een grote deceptie. Simon Yates en Steven Kruijswijk werden getroffen door het coronavirus en werden dus uit de Giro gehaald. Geraint Thomas en Miguel Angel Lopez konden vanwege blessureleed de Giro niet uitrijden. Vincenzo Nibali had geen grootse vorm en kon geen hoofdrol spelen in het klassement. De strijd om de eindoverwinning ging uiteindelijk tussen twee jonge talenten: de Engelsman Tao Geoghegan Hart en de Australiër Jai Hindley. De Engelsman pakte eindzege. De Nederlander Kelderman eindigde als derde.

Eindstand algemeen klassement Giro 2020

  1. Tao Geoghegan Hart (UK) Ineos Grenadiers 85:40:21
  2. Jai Hindley (Aus) Team Sunweb op 39 seconden
  3. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb op 1:29
  4. Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep op 2:57
  5. Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren op 3:09

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders in de Giro d'Italia 2020Nederlanders in de Giro d'Italia 2020De Giro d'Italia 2020 gaat op 3 oktober 2020 van start. Het is de 103e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de sta…
Favorieten Vuelta: klassementsrenners in de Ronde van SpanjeFavorieten Vuelta: klassementsrenners in de Ronde van SpanjeIn de nazomer wordt jaarlijks de Vuelta Ciclista a España verreden. Deze Ronde van Spanje behoort tot de drie grote rond…
Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton?Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton?De Alpen en de Pyreneeën zijn in de Tour de France het strijdtoneel voor de meest heldhaftige taferelen van het wielrenn…
Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tijdens de Tour de France strijden de jonge, talentvolle coureurs jaarlijks om de ‘witte trui’. Dit is de leiderstrui va…

Tour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiTour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiHet belangrijkste klassement in de Tour de France is natuurlijk het algemeen klassement, de strijd om de gele trui. Een…
De spelregels van de keusport snookerDe spelregels van de keusport snookerSnooker is een sport die van oorsprong uit India komt. Het werd hier bedacht door Britten in de tijd dat Groot-Brittanni…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nairo_Quintana
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabio_Aru
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.