Tour de France: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour de France: sprinters en favorieten voor de groene trui Het belangrijkste klassement in de Tour de France is natuurlijk het algemeen klassement, de strijd om de gele trui. Een ander belangrijk klassement is het puntenklassement. De leider in dat klassement draagt de groene trui. De Tour de France 2021 begint op zaterdag 26 juni 2021. Welk type renners behoort tot de favorieten voor de groene trui in de Tour de France? En hoe werkt de puntentelling van het puntenklassement in de Tour?

Geschiedenis: groene trui

Het puntenklassement in de Tour de France bestaat sinds 1953. Men koos oorspronkelijk voor groen als kleur voor deze leiderstrui, omdat in de begintijd een merk van grasmaaiers de hoofdsponsor was. Toen het puntenklassement later een andere sponsor kreeg, besloot men vast te houden aan de kleur groen. Eén uitzondering hierop was de Tour van 1968, toen de leider van het puntenklassement een rode trui droeg.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van de groene trui (het puntenklassement) in de Ronde van Frankrijk eruit, voorafgaand aan de Tour de France 2021? Peter Sagan is coureur die het vaakst het puntenklassement won: zeven keer. De Duitser Erik Zabel won de groene trui zes keer. Sean Kelly won vier keer de groene trui. De succesvolste Nederlander was Jan Janssen, die drie keer de puntentrui won. Ook twee Belgen wonnen drie keer de groene trui: Freddy Maertens en Eddy Merckx.

Parcours Tour

Hoe ziet het rittenschema van de Tour eruit? Deze Tour bestaat doorgaans uit 21 etappes. Hoeveel vlakke etappes staan er op het programma? Volgens het officiële overzicht zijn er meestal tussen de zeven en elf vlakke etappes in de Tour (al is er vanzelfsprekend geen garantie dat die vlakke ritten allemaal in een massasprint eindigen).

Tour de France live op tv

Alle etappes van de Tour de France zijn live op tv en online via een livestream te bekijken. In Nederland en België kan men de Tour onder meer live volgen bij de NOS, Sporza en Eurosport.

Tour: deelnemers en klassementen

Op de staan 22 teams, die allemaal met selecties van acht renners van start mogen gaan. Het belangrijkste klassement in de Tour is vanzelfsprekend het algemeen klassement, oftewel de strijd om de gele trui. Die gaat tussen klassementsrenners. Verder bestaat er voor de klimmers nog het bergklassement (bolletjestrui). Voor de jonge klassementsrenners bestaat er ook nog het jongerenklassement (witte trui). Daarnaast bestaat er voor de teams het ploegenklassement (waarvoor geen aparte dagelijkse trui aan het leidende team wordt uitgereikt). Voor dit ploegenklassement gelden elke dag de tijden van de drie beste renners van elk team in de daguitslag.

Ook is er nog een prijs voor aanvallende coureurs: het klassement van de strijdlust. De renner die uitgeroepen wordt tot de meest aanvallende coureur in een etappe, mag de volgende rit van start gaan met het zogenaamde 'rode rugnummer'. Aan het einde van de Ronde van Frankrijk wordt de 'meest aanvallende renner van de Tour' uitgeroepen. Naast al die andere hierboven genoemde klassementen is er natuurlijk ook nog het puntenklassement (de strijd om de groene trui). Dit wordt doorgaans beschouwd als het op één na belangrijkste klassement (na het algemeen klassement).

Type: favorieten groene trui

Belangrijke kanshebbers groene trui

Welke renners zijn de favorieten voor de groene trui? Zoals uit de erelijst van de groene trui blijkt, zijn de winnaars van dat klassement vaak niet de allersnelste sprinters, die de meeste ritzeges hebben behaald. Natuurlijk moet een renner wel een goede sprint hebben om goed te presteren in het puntenklassement, maar minstens zo belangrijk is dat een renner heel regelmatig kan presteren en ook op diverse parcoursen punten kan scoren.

Vaak zijn renners die goed scoren in het puntenklassement de sprinters die enerzijds veelvuldig als subtopper bij elke massasprint wat punten scoren, maar anderzijds ook goed op heuvelachtige parcoursen (of zelfs het middengebergte) kunnen rijden en ook daar punten pakken. Perfecte voorbeelden daarvan zijn anno 2021 bijvoorbeeld Peter Sagan en Michael Mattthews. Toch is het zeker niet uit te sluiten dat een topsprinter met minder klimcapaciteiten er alsnog in slaagt om wel de puntentrui te winnen. Dat deed bijvoorbeeld Sam Bennett in 2020.

Sprinters die zich puur op ritzeges focussen

Belangrijk is vooral dat een renner er elke dag voor wil gaan en ook bijvoorbeeld zich onderweg telkens wil inzetten bij de tussensprints om punten te sprokkelen. Sommige 'pure sprinters' die zich helemaal op de dagzeges focussen, zien die tussensprints als energieverspilling die hun kans op de etappezege zou verkleinen. Zij zullen daarom, ondanks hun grote sprintcapaciteiten in de massasprints, niet snel een absolute hoofdrol in het puntenklassement spelen. Een renner die zich zoveel mogelijk op ritzeges wil focussen en niet op de groene trui was bijvoorbeeld Caleb Ewan in diverse edities van de Tour. Ook voor Dylan Groenewegen was in de Tour het behalen van etappezeges het pure hoofddoel en ook hij had dan relatief weinig interesse in tussensprints. In het verdere verleden gold dit ook vaak voor absolute topsprinters zoals Kittel, Cavendish en Cipollini.

Teamplayers

Op de startlijst van de Tour staan vaak ook diverse coureurs die in theorie wel goede sprinters zijn, maar die in de praktijk tijdens deze Tour vooral 'teamplayers' zijn en tijdens veel ritten in dienst van hun kopmannen moeten rijden, zoals Wout van Aert in de Tour van 2020. Hij was enorm sterk in die Tour, won diverse etappes, reed sterk op het vlakke, over heuvels en over bergen, maar toch maakte hij geen doel van de groene trui, omdat het algemeen klassement van z'n kopman Roglic belangrijker was.

Aanvallende puntenrapers

Op de deelnemerslijst van de Tour staan ook diverse coureurs die geen echte massasprinters zijn, maar die wel vaak meestrijden om de ritzeges en zo toch heel wat punten kunnen meepakken. Zo'n coureur is anno 2021 bijvoorbeeld Julian Alaphilippe, die zeker in de heuveletappes en in het middengebergte veelvuldig om de ritzeges wil strijden. Hij behoort tot de absolute wereldtoppers als het gaat om sprints heuvelop.

Sprinters in de Tour de France 2021

Grote namen

Welke sterke sprinters staan er op de startlijst van de Tour 2021? De grote namen in de strijd voor de groene trui zijn onder meer Caleb Ewan, Peter Sagan, Arnaud Démare en Wout van Aert. Een opvallende naam op de startlijst is ook de voormalige sprintkeizer Mark Cavendish. Hij neemt deel omdat Sam Bennett, die oorspronkelijk door Deceuninck-QuickStep uitgespeeld zou worden als sprinter, uiteindelijk vanwege een blessure niet van start gaat.

Andere goede sprinters op de startlijst van de Tour 2021 zijn onder meer Tim Merlier, Danny van Poppel, Jasper Philipsen, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Christophe Laporte, Bryan Coquard, Cees Bol, Max Walscheid en Nacer Bouhanni. Van deze reeks coureurs zijn bijvoorbeeld Colbrelli en Matthews vooral goed in sprints heuvelop, terwijl Bouhanni en Merlier vaak beter in de vlakke sprints zijn. Merlier en Philipsen zijn ploeggenoten; hoogstwaarschijnlijk is in de meeste vlakke ritten Merlier de sprintkopman en Philipsen zijn sprintaantrekker.

Mathieu van der Poel?

Het fenomeen Mathieu van der Poel doet in 2021 ook mee aan de Tour de France. Hij is ook een ploeggenoot van Merlier en Philipsen. Van der Poel richt zich waarschijnlijk niet op de massasprints in de Tour 2021 (in zijn team zitten reeds andere topsprinters en bovendien zal hij relatief weinig risico's willen nemen, zo vlak voor de Olympische Spelen 2021). Hij moet echter wel in staat worden geacht om in heel wat etappes punten voor de groene trui te behalen. Mogelijk gaat Van der Poel in 2022 of 2023 wel voor de groene trui in de Ronde van Frankrijk.

Andere snelle mannen 2021

Andere snelle mannen op de startlijst in 2021 zijn in theorie onder meer Julian Alaphilippe, Magnus Cort Nielsen, Edvald Boasson Hagen, Jasper Stuyven, Mads Pedersen en Edward Theuns. Dit zijn allemaal coureurs die in theorie veel punten voor de groene trui zouden kunnen scoren, maar die in deze ronde van 2021 waarschijnlijk niet hun hoofddoel maken van de massasprints in de vlakke etappes. Het merendeel van deze coureurs richt zich vooral op aanvallen (en dan proberen de sprint van de kopgroep winnen), of op sprints van uitgedunde pelotons (bijvoorbeeld bij heuvelritten).

Sprintaantrekkers?

Ook staan op de startlijst snelle mannen die in principe tijdens deze Tour niet voor hun eigen kansen zullen sprinten in de massasprints, maar zich hoogstwaarschijnlijk vooral inzetten als sprintaantrekkers van hun kopmannen. Tot die sprintaantrekkers behoren onder meer Luka Mezgec, Jacopo Guarnieri, Boy van Poppel, Roger Kluge, Michael Morkov, Davide Ballerini, Jasper de Buyst en Mike Teunissen. Indien hun kopmannen echter uitvallen in deze Tour, dan bestaat de kans dat enkelen van hen alsnog de vrijheid van de ploegleiding krijgen om voor zichzelf te sprinten.

Overig?

Een grote naam op de startlijst in 2021 is die van André Greipel. Jarenlang was hij een absolute topsprinter, maar anno 2021 lijkt zijn glorietijd als sprinter voorbij te zijn. In zijn team zit in 2021 ook Rick Zabel (zoon van Erik), die ooit een groot talent was maar nooit een grote doorbraak als sprinter heeft beleefd. Het koersverloop van de Tour 2021 zal uitwijzen, of een coureur zoals Rick Zabel vooral als knecht zal rijden voor een kopman (bijvoorbeeld voor Greipel), of dat hij zelf ereplaatsen gaat rapen in de sprints van deze ronde. Dit zal afhankelijk zijn van de vorm van hemzelf en van zijn kopmannen.

Afwezig in 2021?

Welke topsprinters doen niet mee aan de Tour 2021? Opvallende afwezigen op de deelnemerslijst zijn onder meer Viviani, Bennett, Groenewegen, Kristoff en Nizzolo.

Puntentelling?

In de loop der jaren is de puntentelling voor de groene trui diverse malen gewijzigd. Zo waren er jarenlang diverse tussensprints per dag, waar telkens een paar punten te verdienen waren. Later heeft men dat gewijzigd in nog slechts één tussensprint per dag, waar echter wel meer punten te verdienen zijn. Hieronder vindt u de puntentelling die in principe in 2021, 2022 en 2023 geldt. Het is echter niet uitgesloten dat de organisatie daar alsnog wijzigingen in aanbrengt.

Puntentelling puntenklassement 2021

In de vlakke etappes krijgen de nummers 1 t/m 15 in de rituitslag 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten. Bij de heuvelritten (en in het middengebergte) krijgen de nummers 1 t/m 15 respectievelijk 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten. In zware bergetappes krijgen de 1 t/m 15 in de uitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In tijdrittenkrijgen de beste 15 coureurs in de daguitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij de tussensprints zijn veel punten te verdienen. Anno 2021 is er elke dag één tussensprint. De eerste 15 coureurs die daar passeren krijgen respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Prijzengeld voor sprinters in de Tour

Hoe zit het met het prijzengeld in de Tour de France? De eindwinnaar van de groene trui krijgt 25.000 euro. In elke rit is er sowieso prijzengeld voor de twintig eerste coureurs in de rituitslag. 11.000 euro krijgt de ritwinnaar, 300 euro krijgt bijvoorbeeld de renner die als twintigste finisht. Bij elk tussensprint krijgen de eerste drie renners een bonus, respectievelijk 1500, 1000 en 500 euro. Voor elke dag dat een renner de leider in het puntenklassement is (en dus de groene trui draagt) ontvangt hij 300 euro. Dit prijzenschema geldt in principe voor de edities van 2021, 2022 en 2023.

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tour de France: witte trui (jongerenklassement)Tijdens de Tour de France strijden de jonge, talentvolle coureurs jaarlijks om de ‘witte trui’. Dit is de leiderstrui va…
Sprinters in de VueltaSprinters in de VueltaWie aan de Vuelta Ciclista a España denkt, zal al snel aan klimmers denken. Deze ronde staat er bekend om, dat er veel b…
Bergklassement Tour 2021: de bolletjestruiBergklassement Tour 2021: de bolletjestruiDe bolletjestrui is de bergtrui van de Tour de France, ook in 2021. De bolletjestrui staat los van de gele trui van de T…

Spiergroei: Verschillende manieren om te bulkenSpiergroei: Verschillende manieren om te bulkenZoals voor menig fitnessfanaat bekend is, zijn er ruw gesplitst twee verschillende schema’s om met je energiebehoefte om…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2020Nederlanders in de Giro d'Italia 2020De Giro d'Italia 2020 gaat op 3 oktober 2020 van start. Het is de 103e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de sta…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Preview
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Sagan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puntenklassement_Ronde_van_Frankrijk
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.