Favorieten Tour de France: klassementsrenners
Er zijn in de Tour de France diverse klassementen, zoals het puntenklassement (groene trui), het bergklassement (bolletjestrui), het jongerenklassement (witte trui) en het ploegenklassement. Veruit het belangrijkste klassement in de Ronde van Frankrijk is vanzelfsprekend het algemeen klassement: de strijd om de gele trui.
Historie: winnaars van de Tour de France
De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.
Vijfvoudige winnaars
Wie waren de belangrijkste klassementsrenners uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk? Hoe ziet de erelijst van de Tour de France eruit, voorafgaand aan de Tour de France 2022? De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.
Belgische Tourzeges
Hoeveel eindzeges zijn er in de loop der jaren in de Tour behaald door coureurs uit de lage landen? Hoeveel zeges van coureurs uit België staan op de erelijst (voorafgaand aan de Tour 2022)? 18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.
De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.
Nederlandse Tourzeges
Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.
Tour de France live op tv
De Tour is
live op tv en via de livestream te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza) en de Avondetappe (NOS).
Truien in de Tour
Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de
bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om
groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de
witte trui (jongerenklassement).
Profiel: favorieten voor de eindzege
Zeer sterke klimmers en uitmuntende tijdrijders
Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France? Klassiek is het, dat een topklassementsrenner een zeer goede klimmer is, maar ook een uitmuntende tijdrijder. Dat gold ook voor grote ronderenners uit de historie, zoals Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Fausto Coppi, Miguel Indurain, Chris Froome en Lance Armstrong. Allen pakten zij in de tijdritten vaak tijd op hun belangrijkste concurrenten. Veel minder vaak komt het voor dat een pure klimmer een Tour de France kan winnen.
Klimmers
Een beroemd voorbeeld van een echte klimmer die de Tour won was Marco Pantani. Maar ook hij was in de praktijk in zo'n grote ronde, indien hij in topvorm was, helemaal niet altijd zo'n matige tijdrijder als velen denken. Pantani was wel zwak in korte, vlakke tijdritten aan het begin van een grote ronde. Maar als het een langere, zwaardere tijdrit in de slotfase van een grote ronde was, dan kon hij daar zeker wel sterk in presteren. Zo werd hij derde in de laatste tijdrit van de Tour de France 1998 (waarin hij uiteindelijk de eindzege behaalde).
Parcours
In hoeverre een klassementsrenner behalve over klimcapaciteiten ook over tijdritcapaciteiten moet beslissen, is natuurlijk ook afhankelijk van het parcours van de Tour de France. Vele decennia begon de Tour met een tijdrit (proloog) en zaten er diverse zeer lange tijdritten in het rittenschema. In de loop van de 21e eeuw is de organisatie van de Tour daar meer en meer van gaan afwijken. Zo is er nog maar zelden een proloog en is het aantal tijdritkilometers sterk gedaald.
Spektakel? Chauvinisme?
De officiële reden hiervoor is, dat dit voor meer spektakel in de bergritten zou kunnen zorgen en men hoopt dat in die ritten de Tour wordt beslist (en niet in de tijdritten, die door het grote publiek vaak als tamelijk saai worden beschouwd). Velen vermoeden echter dat de Tour haar parcours ook deels probeert aan te passen op de Franse klassementsrenners: indien de Franse topklassementsrenners in een bepaalde periode geen erg goede tijdrijders zijn, dan vinden velen het geen toeval dat juist in die periode het aantal tijdritkilometers wordt beperkt.
Zelfde favorieten, ook bij weinig tijdritkilometers?
Toch heeft al dat gesleutel aan het parcours in de praktijk vaak weinig effect op het echte eindresultaat. Zo waren er in 2020 extreem weinig tijdritkilometers in de Tour. Toch ging de eindstrijd tussen twee zeer sterke tijdrijders: Roglic en Pogacar. Zij waren namelijk ook in de bergritten de twee sterkste coureurs. En Tour werd alsnog in beslist in de enige tijdrit (een klimtijdrit waarin Pogacar de zege naar zich toe trok).
Trivia Tour
Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France? Anno 2022 bevat de totale prijzenpot van dit evenement ruim 2 miljoen euro. (Dezelfde prijzenpot geldt in grote lijnen ook voor de Tour 2023 en de editie van 2024.) Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour zijn de toprenners immers weer in veel
criteriums in Nederland en België te bewonderen. In 2020 en 2021 konden die criteriums vanwege het coronavirus niet doorgaan, maar in 2022 en 2023 staan er weel volop profcriteriums op de kalender.
Lees verder