Klassementen Tour de France: de truien

De tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën, ook wel “klassementen” genoemd, waarin de wielrenners punten kunnen verdienen. De renner die de meeste punten behaald heeft in een bepaald klassement (categorie), mag tijdens de volgende etappe een T-Shirt dragen met een bepaalde kleur. Ook wint hij een geldbedrag. Welke truien en klassementen zijn er nu eigenlijk in de Tour de France? En belangrijiker: wat is hun betekenis?

Algemeen klassement: de gele trui

Het gaat hierbij om de kortste totale tijd over alle etappes. Dit is de belangrijkste “trui”., hier is het eigenlijk allemaal om te doen. Degene die de kortste tijd heeft over het totaal van alle etappes, mag zichzelf winnaar van de Tour de France noemen. Het prijzengeld bedraagt 45.000 euro.

Puntenklassement: de groene trui

Er zijn punten te verdienen op het eind van een etappe, vooral op de vlakke etappes en in de tussensprints. Deze tussensprints zijn van tevoren bepaald. De punten zijn afhankelijk van de zwaarte van de etappe. In de ploegentijdrit zijn er geen punten te verdienen met dit onderdeel. De meeste punten zijn te verdienen op de vlakke etappes, om zo sprinters te bevoordelen. De dragers van de groene trui zijn dan ook meestal sprinters. Het prijzengeld is 25.000 euro.

Bergklassement: de bolletjestrui

De Tour de France kent ook verschillende klims. De bergen zijn onderverdeeld in vijf categorieën en op de top van elke berg zijn punten te behalen. Categorie 5 is het zwaarst en levert dus de meeste punten op. Degene die het hoogste puntenaantal heeft behaald, mag tijdens de volgende rit de bolletjestrui dragen. De wielrenner die op het eind van de tour de France de trui draagt, mag zichzelf bergkoning noemen. Ook hier geldt dat het prijzengeld 25.000 euro bedraagt.

Jongerenklassement: de witte trui

Hierbij gaat het om de beste renner uit het algemeen klassement die jonger is dan 25 jaar. De winnaar krijgt 20.000 euro.

Rood rugnummer

De rugnummers zijn in principe zwart, maar de jury kijkt dagelijks wie er het meest aanvallend heeft gereden. Degene die de meeste punten daarvoor krijgt, zal met een rood rugnummer rijden in de volgende etappe. De meest "strijdlustige" rijder krijgt 20.000 euro aan het eind van de tour.

Ploegenklassement

Dit zijn de tijden van de eerste drie renners van een bepaalde ploeg. De leidende ploeg is te herkennen aan gele rugnummers. De prijs van dit klassement is 50.000 euro.

Meerdere truien dragen

Als iemand winnaar is in verschillende klassementen, kan diegene toch maar één trui dragen. De volgorde is naar belangrijkheid: geel, groen, bolletjes, wit.
© 2010 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…

Elfstedentocht, sportief unicum in de wereldHet meest unieke sportevenement ter wereld is de alve stêden zoals de Friezen het noemen. Het rijden op de schaats van s…
Foute wissel van Sven Kramer, Vancouver 2010nieuws uitgelichtFoute wissel van Sven Kramer, Vancouver 2010Het is het nieuws van de dag. Sven Kramer is gediskwalificeerd op de 10 kilometer schaatsen in Vancouver door een foute…

Reageer op het artikel "Klassementen Tour de France: de truien"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan, 26-05-2016 18:39 #5
Vraag:
Als een renner wint dan krijgt deze de gele trui. Hier staan meestal al meteen de sponsor namen en de clubnaam op. Waar komen al die truien zo snel vandaan. Heeft iedere wielerploeg een gele, groene, witte en bolletjes truien bij zich? Kan me nl niet in denken dat deze zo snel achter de coulissen gedrukt worden.
bvd J

J. Wagenaar, 03-07-2012 13:20 #4
Hoeveel verschillende renners hebben in de tour de france van 2011 de Gele trui
gedragen?

Henklul, 04-06-2012 14:06 #3
Ik denk ook dat de prijzen niet goed zijn. Zou diegene die dit gepost heeft het kunnen veranderen?

Erik Meijers, 14-07-2011 04:36 #2
Ook ik denk dat de genoemde geldprijzen niet correct zijn.
Deze stammen nog uit de tijd dat sponsoren het belangrijkste element waren in deze sport. Media belangstelling brengt nu meer op.
Ben eigenlijk wel benieuwd naar de werkelijke prijzen.

Dirk-Jan Donkers, 09-07-2011 11:12 #1
De winnaar van de Gele Trui ontvangt tien keer zoveel geld, als dat hierboven staat vermeld.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 04-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Reacties: 5
Schrijf mee!