Sprinters in de Vuelta

Sprinters in de Vuelta Wie aan de Vuelta Ciclista a España denkt, zal al snel aan klimmers denken. Deze ronde staat er bekend om, dat er veel beklimmingen in de finales van de ritten worden opgenomen. Toch hebben ook heel wat sprinters in wielerhistorie geschreven in de Ronde van Spanje. Welke sprinters hebben in de loop der jaren uitgeblonken in de Vuelta a Espana?

Geschiedenis: rittenkapers in de Vuelta

Anders dan de Giro d'Italia en de Tour de France, is de Vuelta Ciclista a Espana doorgaans niet een ronde waarin de topsprinters verschrikkelijk veel kansen op ritzeges krijgen. In veel Vuelta-ritten zitten toch een aantal beklimmingen die voor veel 'pure sprinters' iets te lastig zijn. Op de ranglijst van de succesvolste rittenkapers van de Vuelta staan dan ook veel renners die goed konden sprinten, maar daarnaast ook behoorlijk goed konden klimmen.

Delio Rodríguez Barros

Welke renners hebben de meeste ritzeges in de Vuelta behaald? Hoe ziet die ranglijst eruit (voorafgaand aan de Vuelta 2022)? De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Vuelta Ciclista a Espana is de Spanjaard Delio Rodríguez Barros. Hij werd geboren in 1916 en overleed in 1994. Hij was een geweldige coureur, maar hij is buiten Spanje vele malen minder bekend dan in eigen land. Deels komt dit, doordat hij niet veel buiten Iberisch Schiereiland koerste. Daarnaast komt dit, doordat hij zijn glorietijd had tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er vanzelfsprekend niet veel internationale deelnemers aan de start stonden van de Spaanse wielerkoersen.

Rodriguez won een recordaantal van 33 etappes in de Vuelta, waaronder veel sprints (wat zijn specialisme was), maar ook bergritten en tijdritten. In de Vuelta van 1941 won hij maar liefst 12 ritten. In 1945 slaagde hij erin om, naast zes etappezeges, ook het algemeen eindklassement van de Vuelta te winnen.

Andere rittenkapers uit de Vuelta-historie

Nummer twee op de lijst van renners met de meeste zeges in Vuelta-ritten is Alessandro Petacchi. Deze Italiaan won in zijn carrière 20 Vuelta-ritten. De gedeelde derde plek op de lijst van rittenkapers in de Vuelta is voor Laurent Jalabert en Rik van Looy (die beiden zeker niet alleen massasprints wonnen). Zij wonnen 18 Vuelta-ritten. De beste Nederlandse rittenkaper uit de Vuelta-historie is Gerben Karstens, die op de zesde plek staat op de internationale lijst van 'meeste etappezeges in de Vuelta'. Hij won 15 Vuelta-ritten.

Op de zevende plek van die lijst staat de Belg Freddy Maertens. Opvallend genoeg ging Maertens slechts één keer van start in de Vuelta, maar in die ronde van 1977 slaagde hij erin om een recordaantal van maar liefst 13 ritten te winnen. Daaronder waren heel wat massasprints, maar ook bergritten en twee tijdritten. Maertens pakte in 1977 ook de eindzege in de Vuelta.

Parcours Vuelta en de sprinters

De Vuelta is traditioneel een koers waarin de sprinters minder kansen krijgen dan in de Tour de France of de Giro d'Italia. In het rittenschema van de Vuelta finishen bijvoorbeeld weer heel wat etappes bovenop een berg of een heuvel. Toch blijven er voor de sprinters zeker nog wel voldoende kansen op ritzeges over.

Podium voor toptalenten

Juist doordat de Vuelta qua sprinters vaak wat minder sterk bezet is dan de Tour en de Giro, is de Ronde van Spanje dikwijls een uitstekend podium voor jonge toptalenten, om hun sprintcapaciteiten voor het eerst in een grote ronde aan het mondiale wielerpubliek te tonen. In 2011 was de Vuelta bijvoorbeeld de eerste grote ronde die Marcel Kittel reed. Hij toonde zijn sprinttalent door hierin één etappe te winnen. In de daaropvolgende jaren groeide hij uit tot de beste sprinter ter wereld.

In 2000 beleefde Alessandro Petacchi in de Vuelta zijn doorbraak als topsprinter. Hij won toen twee etappes in de Ronde van Spanje. Dit waren zijn eerste zeges in een grote ronde. Zijn derde etappezege in een grote ronde was wederom in Spanje, namelijk tijdens de Vuelta van 2002. Vervolgens beleefde hij in 2003 zijn absolute 'wonderjaar', waarin hij de beste sprinter ter wereld was. Petacchi won dat jaar maar liefst zes etappes in de Giro, vier etappes in de Tour en vijf ritten in de Vuelta. Hij was daarmee pas de derde renner aller tijden, die erin slaagde om binnen één seizoen in alle drie de ronde een etappe te winnen. En hij was de allereerste renner aller tijden die erin slaagde om in dat ene seizoen in elke grote ronde meerdere ritten te winnen.

Puntenklassement Vuelta

Oude situatie: klimmers in het puntenklassement

Omdat er in de Vuelta zoveel klimetappes zitten, ging de eindzege in het puntenklassement bij die Ronde van Spanje vaak ook (anders dan bij de Tour) niet naar een sprinter, maar naar een klimmer. Roglic won het puntenklassement bijvoorbeeld in 2019 en 2020, Alejandro Valverde won het in 2012, 2013, 2015 en 2018, Chris Froome won het in 2017, de Nederlandse klimmer Bauke Mollema won het in 2011. Er was overigens wel een jarenlang duidelijk verschil in de puntentelling van dit klassement bij de Vuelta, vergeleken met de Tour. Bij de Tour zijn de sprinters in het voordeel bij het klassement, omdat in vlakke etappes meer punten te verdienen zijn dan in bergetappes. In de Vuelta waren jarenlang in alle etappes evenveel punten te verdienen. Voeg daarbij het feit dat er in de Vuelta doorgaans meer etappes met een klim in de finale zitten en dan is het erg logisch dat de favorieten voor het puntenklassement vaak niet de sprinters, maar de klimmers waren.

Wijziging met ingang van 2021

Met ingang van 2021 heeft de Ronde van Spanje besloten om z'n puntentelling te wijzigen. Voortaan zijn er ook bij deze ronde meer punten in vlakke ritten te verdienen dan in bergritten. Hierdoor wordt de kans dus vergroot dat een sprinter het puntenklassement wint. Dat gebeurde in dat jaar dus meteen ook met de zege in het puntenklassement van Fabio Jakobsen. Er is de verwachting dat men dit nieuwe systeem ook bij de Vuelta 2022, maar ook in 2023 en de daaropvolgende jaren gebruikt.

Vuelta live op tv en livestream

Alle etappes van de Ronde van Spanje worden live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden bij de Vuelta 2022, 2023 en 2024 alle etappes live uit. Daarnaast is de Vuelta Ciclista a España ook deels live te volgen bij de NOS. Zij zenden meestal alleen ritten in de weekends live uit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…
Biografie: Mathieu HermansBiografie: Mathieu HermansOp 9 januari 1963 werd Mathieu Hermans geboren in de Noord-Brabantse plaats Goirle. In 1985 werd hij profwielrenner. Ein…
Favorieten Vuelta: klassementsrenners in de Ronde van SpanjeFavorieten Vuelta: klassementsrenners in de Ronde van SpanjeIn de nazomer wordt jaarlijks de Vuelta Ciclista a España verreden. Deze Ronde van Spanje behoort tot de drie grote rond…
Beleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen in sprinters ING bank in plaats van turbo'sBeleggen met zeer hoog rendement in de sprinters van de ING bank is qua werking vergelijkbaar met het beleggen in de tur…

Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.lavuelta.com
  • http://www.procyclingstats.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.