Klassiek ballet: een sport voor iedereen
Klassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klassiek ballet kun je je lichaam op veel manieren ontwikkelen. Je verbetert je lenigheid, balans en muzikaliteit. Ook is het goed voor je lichaam en geschikt voor elke leeftijd. Lees hier meer over de voordelen van klassiek ballet.
Voor jong en oud!
Op elke leeftijd kun je aan ballet doen.
Voor de allerjongsten is er algemene dansvorming. Zij leren daar op een speelse wijze kennis maken met dans en muziek. Vanaf 6 of 7 jaar beginnen de echte klassieke lessen. De meisjes beginnen dan bij de beginselen van het klassieke ballet. Ze leren de 5 posities, de plié en tandu. Elk jaar leren ze er steeds meer bij en verbeteren ze hun houding. Zelfs voor volwassenen zijn er groepen, weliswaar op een iets minder hoog niveau zodat zij het ook nog kunnen bijbenen .
Spitzen
Voor de tieners is er nog een extra uitdaging: het dansen op spitzen. Elk klein ballerinaatje droomt al van het dansen op spitzen. Dit zijn balletschoenen met een harde punt, zodat ze op de toppen van hun tenen kunnen dansen. Als je dit goed kunt ziet het dansen er nog sierlijker uit.
Je mag hier niet zomaar mee beginnen, je moet minstens 12 of 13 jaar oud zijn en al enkele jaren klassiek ballet hebben gevolgd. Je enkels moeten sterk genoeg zijn (dat beoordeelt de balletdocent), want het gevaar van enkels verzwikken ligt op de loer! Ook zijn een sterke rug en knieën van belang, want anders is het lastig de goede houding aan te nemen.
Vaak hebben balletscholen speciale spitzenlessen, bij andere scholen is het verweven in de gewone lessen.
Lenigheid
Veel mensen denken dat je heel lenig moet zijn voor je aan ballet begint. Toch kan je er ook prima aan beginnen als je dat niet bent. Door de rustige opwarming worden je spieren warm en kun je ze dan steeds ietsje uitrekken. Er wordt ook elke les gerekt en gestrekt en iedereen krijgt de kans dat op z'n eigen niveau te doen. Je zult na een tijd merken dat je leniger bent geworden!
Balans
Bij veel danspassen doe je een beroep op je evenwicht. Vaak sta je op 1 been terwijl de ander ergens in de lucht zweeft. Je staat ook vaak op de bal van je voet (relevé). Belangrijk hierbij is dat je de goede houding aanneemt. Je maakt je lichaam zo lang mogelijk. Daarbij is het niet de bedoeling dat je een holle rug maakt, je houdt je rug recht en kantelt je bovenlijf vanaf je navel iets naar voren. Als je dit eenmaal door hebt blijft je houding in het dagelijks leven ook beter.
Op spitzen is de balans nog lastiger. De toppen van je tenen is geen groot oppervlak waardoor evenwicht houden lastig is. Ook zijn de zolen van de spitzen dik en smal, waardoor zelfs plat op de voet staan wiebelig is.
Opbouw van de les
De les begint met een uitgebreide warming-up. Iedereen staat aan de barre (een houten stang). Door de rustige oefeningen krijgt je lichaam voldoende tijd om op te warmen. Zo kom je thuis zonder heftige spierpijn! Het tweede deel bestaat uit dansen los van de barre, voor de spiegel. Doordat je los staat wordt hier je balans op de proef gesteld. Door je bovenbenen aan te spannen en je rug recht te houden sta je vrij stevig. Hierna volgen nog een paar oefeningen ‘uit de hoek’. Je krijgt dan een reeks draaien en sprongen die je van de ene hoek naar de andere hoek uitvoert. Aan het eind van de les is er dan nog een cooling-down als afsluiting.
Muziek
Het leuke aan klassiek ballet is dat het een sport is, in combinatie met muziek. Alle danspassen worden precies op de muziek uitgevoerd. Als je een muziekinstrument bespeelt kun je je muzikaliteit zo ook in je sport gebruiken. Bovendien kan de muziek ontspannend zijn, waardoor je lekker relaxt thuis komt.
Jongens?
Er zijn niet veel jongens die aan ballet doen. Vaak schamen ze zich ervoor of worden ze erom gepest. Toch kunnen zij ook prima ballet doen. Een goede danser moet juist veel kracht hebben, het is dus echt niet voor 'slappe' jongens. Bij balletscholen zijn ze vaak gewild omdat ze in een dans een speciale rol kunnen vervullen.
Geen teamsport
Klassiek ballet is geen teamsport. Je sport wel met andere mensen tegelijk in een groep maar er zijn geen wedstrijden. Het doel van klassiek ballet is juist dat je jezelf ontwikkelt en dat je techniek steeds beter wordt. Je daagt dus vooral jezelf uit om beter te worden! Zo kun je steeds meer danscombinaties uitvoeren en zal het er professioneler uit komen te zien.
Balletvoorstelling
Er zijn dus geen wedstrijden, maar eens in de 2 of 3 jaar geeft elke balletschool een uitvoering. Voor deze uitvoering bereid elke groep een dans voor. Bij de voorstelling wordt een programma afgedraaid waarbij elke groep danst, met kostuum en al!
Zo kunnen de leerlingen laten zien dat ze ballet steeds meer onder de knie hebben en ervaren hoe het is om een professionele ballerina te zijn.
Voordelen
Al met al zijn er dus heel veel voordelen van klassiek ballet op te noemen:
- Je wordt er lenig en muzikaal van
- Je oefent vaak je evenwicht
- Je krijgt een goede lichaamshouding
- Je kunt het op elke leeftijd beoefenen
- Het is sporten op muziek
En bovenal is het gewoon heel leuk om te doen!