Ronde van Lombardije, live op tv en livestream

Ronde van Lombardije, live op tv en livestream De Ronde van Lombardije is de grootste najaarsklassieker in de wielerwereld. De bijnaam van deze wedstrijd is 'de Koers van de Vallende Bladeren'. Deze Italiaanse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Lombardije is live te zien op tv. Ook is het mogelijk om op het internet de Ronde van Lombardije via een livestream te bekijken.

Historie Ronde van Lombardije

In 1905 vond de eerste editie van deze wielerwedstrijd plaats. Dat jaar ging de zege naar Giovanni Gerbi uit de Noord-Italiaanse plaats Trincere. De succesvolste coureur uit de historie van de Ronde van Lombardije is Fausto Coppi. Hij won deze najaarsklassieker vijf keer. Drie keer werd de Ronde van Lombardije gewonnen door een Nederlander. De Zeeuw Jo de Roo won in 1962 en 1963, Hennie Kuiper zegevierde in 1981.

Vijf Grote Monumenten

De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot de vijf Grote Monumenten, oftewel de vijf belangrijkste klassiekers in de wielerwereld. De andere klassiekers die tot de 'grote vijf' worden gerekend zijn: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Lombardije is de enige van dit vijftal die niet tot de voorjaarsklassiekers behoort.

Ronde van Lombardije: datum

Lang was het traditie dat de Ronde van Lombardije op een zaterdag werd verreden. Dat gold ook voor Milaan-San Remo. Met ingang van het seizoen 2013 werden beide Italiaanse topklassiekers echter enkele jaren op een zondag verreden. Met ingang van 2017 zijn deze wedstrijden echter toch weer naar de zaterdag verhuisd. Omdat de Ronde van Lombardije traditioneel in het najaar wordt verreden, heeft deze klassieker als bijnaam: 'De koers van de vallende bladeren.' In 2020, het jaar van de coronacrisis, werd de gehele wielerkalender omgegooid en organiseerde men de Ronde van Lombardije in augustus. In de daaropvolgende jaren wordt deze Italiaanse koers echter weer gewoon in het najaar verreden. De Ronde van Lombardije 2022 vindt bijvoorbeeld plaats op zaterdag 8 oktober 2022. Ook de Ronde van Lombardije 2023 en de edities van 2024 en 2025 staan gepland in oktober.

Parcours Ronde van Lombardije

Hoe ziet het parcours van de Ronde van Lombardije eruit? Twee belangrijke plaatsen in het parcours zijn Como en Bergamo. Beide steden zijn vaak start- of finishplaats geweest. Dikwijls wisselde men per jaar: het ene jaar was Como dan de startplaats en Bergamo de finishplaats, het andere jaar was juist Bergamo de startplaats en Como de finishplaats. Het parcours heeft doorgaans een lengte van circa 240 kilometer. Qua parcours hoort het doorgaans tot de zwaarste klassiekers, met heel wat steile beklimmingen.

Madonna del Ghisallo: bedevaartsplaats voor katholieken en wielerliefhebbers

De bekendste beklimming in de Ronde van Lombardije is de Madonna del Ghisallo. Op de heuvel 'Ghisallo' bevindt zich het beroemde kerkje 'Santuario della Madonna del Ghisallo'. Deze kerk is vernoemd naar een Mariaverschijning die hier tijdens de Middeleeuwen plaats zou hebben gevonden. Sinds 1949 is Madonna del Ghisallo officieel de beschermheilige van de wielrenners. Deze kerk is sindsdien uitgegroeid tot een bedevaartsplaats voor veel wielrenners, fietstoeristen en wielerfans. Naast de kapel bevindt zich een wielermuseum waar zich onder meer veel fietsen en shirts van legendarische wielrenners bevinden. Voor de kerk staan standbeelden van Fausto Coppi en Gino Bartali.

Muur van Sormano

De legendarische Muur van Sormano is een zeer steile helling. Deze beruchte beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 15,8 procent. Het maximum stijgingspercentage dat de renners op deze klim moeten overwinnen is zelfs 27 procent. Niet bij elke editie wordt deze helling opgenomen in het parcours.

Deelnemers: startlijst

In totaal staan er doorgaans 25 ploegen op de startlijst van 'Il Lombardia'. Alle teams met een World Tour-licentie stonden reeds automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Lombardije. Daarnaast krijgen diverse (met name Italiaanse) ProContinentale Teams een wildcard gekregen voor deze koers. Elke ploeg mag deze Italiaanse koers rijden met zeven deelnemers

Live op tv: Eurosport en VTM

Welke zender?

Op welke zender kan men live op tv naar deze Italiaanse najaarsklassieker kijken? De Ronde van Lombardije wordt live op tv uitgezonden door de zender Eurosport en het Vlaamse VTM.

Live op Eurosport

Oorspronkelijk had Eurosport voor een lange reeks jaren de exclusieve live-rechten op een groot aantal Italiaanse topwielerwedstrijden (tv en livestream) voor Nederland en België. Daaronder waren de Giro, Strade Bianche, Milaan-San Remo en dus ook de Ronde van Lombardije. Uiteindelijk heeft deze sportomroep echter besloten om sublicenties te verkopen voor een aantal eendagswedstrijden, zodat die wedstrijden in Vlaanderen ook op een andere zender te zien zijn.

Hoe laat live op Eurosport? Integraal live vanaf de start

De Ronde van Lombardije wordt door Eurosport integraal (van start tot finish) live op tv en per livestream uitgezonden. Dit houdt in dat hun live-uitzending al 's ochtends begint.

Live op tv in België: VTM

Het bedrijf Medialaan (het moederbedrijf van diverse Vlaamse commerciële tv-zenders, waaronder VTM) heeft een aantal sublicenties van Eurosport gekocht, voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van diverse Italiaanse wielerwedstrijden. Daaronder zijn Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.

Hoe laat live op VTM?

De live-uitzending van VTM begint om 13u35. In tegenstelling tot Eurosport zenden zij deze Italiaanse najaarsklassieker dus niet integraal (vanaf de start) live uit.

Sporza en NOS Studio Sport?

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft geen sublicentie van de Ronde van Lombardije en deze koers is dus niet live bij hen op tv of per livestream te zien. Sporza heeft nochtans wel een andere sublicentie van Eurosport gekocht: de Strade Bianche was wel live bij hen op tv en via een gratis livestream te bekijken. De strijd om de Vlaamse sublicentie van de Ronde van Lombardije werd daarentegen gewonnen door Medialaan (het bedrijf van o.a. VTM), hier boven reeds bleek en de commerciële zender VTM zendt deze koers dus uit. In Nederland heeft NOS Studio Sport bij Eurosport geen sublicentie gekocht voor live-uitzendingen (tv en livestream) van Italiaanse koersen. Zij zenden dus ook niet meer de Ronde van Lombardije live op tv of via een livestream uit. Dit is wel jammer, aangezien men bij de NPO doorgaans van elke koers die men live op tv uitzendt, ook een gratis livestream aanbiedt op zowel haar website als haar app. Koersen die de NOS welk via een gratis stream in augustus uitzendt zijn onder meer het NK wielrennen en de Tour de France.

Livestream Ronde van Lombardije

Livestream Nederland : Eurosport

Er is een livestream van de Ronde van Lombardije beschikbaar van Eurosport voor de kijkers in Nederland. Hiermee kan men du naar deze Italiaanse najaarsklassieker bekijken op een computer, tablet of smartphone. Op de stream begint de live-uitzending dus vroeger dan op tv. Die livestream van de Ronde van Lombardije bevindt zich telkens op de wedstrijddag op de Eurosport Player App. Deze officiële livestream van Eurosport bij de Ronde van Lombardije is overigens niet een gratis stream. Die livestream van Il Lombardia is alleen beschikbaar voor betalende abonnees van deze applicatie.

Livestream Belgi: Eurosport en ook VTM

In België kan men ook via een livestream van Eurosport kijken naar de Ronde van Lombardije. Om die stream van Eurosport te gebruiken, gelden voor de Vlaamse fans echter dezelfde regels als voor de Nederlandse: het is nodig om een abonnement op die streamingdienst te hebben om de Ronde van Lombardije bij hen te kunnen bekijken. Er is voor hen daarentegen eveneens een livestream van de Ronde van Lombardije beschikbaar van Medialaan (het moederbedrijf van VTM). Die livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van de VTM. De livestream is onder meer te vinden in de programmagids van deze zender. Om deze livestream van de Ronde van Lombardije te bekijken, kan men inloggen met een Facebook-account; ook kan men deze stream live bekijken met een account van VTM (Medialaan). Ook kan men deze koers per livestream bekijken op de VTM-Go App (die applicatie is vooral geschikt om de Ronde van Lombardije op een smartphone te bekijken). De livestream van de Ronde van Lombardije begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream die VTM beschikbaar stelt van de Ronde van Lombardije is gratis. De gratis livestream van Medialaan (VTM) is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze officiële, gratis livestream van de Ronde van Lombardije alleen in België mag bekijken. Voor kijkers uit andere landen is deze gratis stream van de Ronde van Lombardije 'geo-blocked'. Nederlanders die een officiële livestream willen bekijken, moeten dus in principe de stream gebruiken van de Eurosport Player App. Of men moet deze koers per livestream bekijken via een Nederlandse tv-app (zoals de Go App of iTV-app).

Alternatief: livestream Ronde van Lombardije via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse klassieker te bekijken via de Go App (online tv). Met de Go App kan men per livestream tv kijken op bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone. Hiermee kan men dus per livestream de Ronde van Lombardije bekijken. Dit is een dienst voor klanten van Ziggo; zij kunnen via die applicatie per livestream dezelfde tv-zenders live online bekijken als thuis op tv. De Go App biedt veel mogelijkheden. Zo kan men elke livestream op die applicatie in de hele EU bekijken. Naast per livestream tv kijken, kan men elke live tv-uitzending (en dus ook deze Italiaanse najaarsklassieker) een week lang terugkijken. Via deze applicatie kan men dus per livestream de uitzending van Eurosport bekijken. De uitzending van VTM is bij hen niet per livestream te zien, aangezien die Vlaamse zender niet in hun zenderpakket zit.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om de uitzending van deze Italiaanse koers van Eurosport te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst voor klanten van KPN. Qua mogelijkheden om per livestream tv te kijken, is deze dienst voor KPN-abonnees grotendeels vergelijkbaar met de mogelijkheden van de Go App voor Ziggo-klanten. Ook elke livestream op die iTV-app is in de hele EU te gebruiken. De iTV-applicatie is bedoeld voor tv kijken per livestream op een smartphone (of een tablet). Als klant van KPN kan men Il Lombardia ook op via een stream kijken op de site van Interactieve tv; die dienst is vooral bedoel om per livestream tv te kijken op een desktop computer (of een laptop).

Livestream Il Lombardia via FloBikes

De Ronde van Lombardije wordt ook online uitgezonden via een livestream van FloBikes. De livestream van dit Noord-Amerikaanse bedrijf is bij deze Italiaanse klassieker helaas alleen live te bekijken voor abonnees van deze dienst in de Verenigde Staten en Canada. In andere landen is deze stream geo-blocked.

Livestream GCN

Deze wielerwedstrijd isook te volgen met een livestreamvan GCN (Global Cycling Network). Op die stream is deze wedstrijd ook integraal van start tot finish te bekijken. Hun stream van de Ronde van Lombardije begint op hetzelfde moment als de Eurosport-uitzending. Dit is niet een gratis stream. Om die stream van deze Italiaanse prachtkoers te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De stream van hen is geo-restricted en dus niet in elk land live te bekijken, maar zeker wel in Nederland.

Livestream Ronde van Lombardije bij Discovery+

De Ronde van Lombardije is door Nederlandse abonnees van Discovery+ ook online via een livestream te bekijken op die app. In België is deze stream van de Italiaanse najaarsklassieker niet beschikbaar.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze 'koers van de vallende bladeren' per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, de zenders die op die app te ontvangen zijn, hebben niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze Italiaanse koers. Als gevolg daarvan kan men op die app dus niet deze wielerwedstrijd per livestream bekijken. Er is ook niet een livestream van de Ronde van Lombardije. te vinden op de NPO Start App, om diezelfde reden: de NPO heeft niet de uitzendrechten van deze koers en is er bij hen geen stream met een live-uitzending van deze koers te vinden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamPrimus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamDe Primus Classic Impanis-van Petegem is een Vlaamse profwielerwedstrijd. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://www.gazetta.it
  • http://www.nu.nl/sport/2969468/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-verplaatst-zondag.html
  • http://www.touretappe.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-09-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.