Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestream

Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestream De Primus Classic Impanis-van Petegem is een Vlaamse profwielerwedstrijd. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote Prijs Raymond Impanis. Deze wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Primus Classic online via een livestream volgen. Hoe ziet in het parcours van de GP Impanis-Van Petegem eruit? Hoe is de geschiedenis van deze wielerwedstrijd verlopen?

Historie

De eerste editie van deze wedstrijd werd verreden in 1982. Deze koers was bedoeld als een eerbetoon aan de ex-renner Raymond Impanis. De wedstrijd vond dan ook plaats in zijn geboortestreek (de omgeving van Kampenhout, in Vlaams-Brabant) en deze profkoers droeg als naam de Grote Prijs Raymond Impanis. In 1994 leek er echter al een definitief einde te komen aan de geschiedenis van deze wedstrijd; de GP Raymond Impanis verdween van de wielerkalender. Ruim tien jaar later, in 2005, begon de wedstrijd aan een wederopstanding. In dat jaar kwam de koers terug op de kalender als een juniorenkoers, in de daaropvolgende jaren was het een amateurkoers (een wedstrijd voor elite-zonder-contract).

Met ingang van 2011 wilden de organisatoren de koers weer in zijn oude glorie herstellen en er dus weer een profwielerkoers van maken. Er werd besloten om van die hernieuwde profkoers niet alleen een eerbetoon te maken voor Impanis, maar ook voor Peter van Petegem. De herrezen profkoers kreeg dan ook als naam Grote Prijs Impanis-van Petegem. In de daaropvolgende edities is de hoofdsponsor van deze koers, Primus bier, om meer zichtbaarheid van hun merknaam in de naam van deze wedstrijd gaan vragen. De wedstrijd droeg vervolgens de lange naam 'Primus Classic - Grote Prijs Raymond Impanis - Peter van Petegem'. Anno 2022 wordt de wedstrijd door de organisatie echter doorgaans de Primus Classic genoemd, met achter die naam nog slechts tussen haakjes de namen van de twee renners waar deze wedstrijd een eerbetoon aan is: Primus Classic (Impanis-Van Petegem).

Raymond Impanis

Raymond Impanis was een zeer veelzijdige coureur. Hij werd op 19 oktober 1925 geboren in Berg (wat tegenwoordig een deelgemeente van Kampenhout is). Aangezien hij uit een bakkersfamilie kwam, kreeg hij in het wielerpeloton de bijnaam 'Het bakkertje van Berg'. Hij werd prof in 1947 en bleef dat tot 1963. Zijn 'wonderjaar' beleefde Impanis in 1954: hij won toen onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Parijs-Nice. Aan het einde van dat jaar stond hij tweede op de wereldranglijst (de Challenge Desgrange-Colombo).

Impanis kon op elk terrein goed presteren: hij won kasseienklassiekers, etappewedstrijden, klimklassiekers en behaalde ook nog korte klasseringen in Grote Rondes (in alle drie de grote rondes behaalde hij minstens de top 7 en in 1956 werd hij derde in de Vuelta). Impanis overleed op 31 december 2010 in Vilvoorde.

Peter van Petegem

De tweede grote coureur waar deze wedstrijd een eerbetoon aan is, is Peter van Petegem. Hij werd in Opbrakel geboren, op 18 januari 1970. Van Petegem werd prof in 1992. In 1994 brak hij door als winnaar van de Scheldeprijs. Doorgaans stond het seizoen van Van Petegem helemaal in het teken van de kasseienklassieker. (Al had Van Petegem eigenlijk het talent om ook op andere gebieden uit te blinken, zo bewees hij onder meer met een derde plek in Parijs-Nice 2001 en met korte klasseringen in klimklassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.)

Peter van Petegem beleefde zijn wonderjaar in 2003. Hij won dat jaar zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, en pakte in het najaar ook nog brons op de wegrit van het WK wielrennen. In 1999 had hij de Ronde van Vlaanderen ook al gewonnen. Andere hoogtepunten uit zijn wielercarrière waren onder meer drie zeges in de Omloop het Volk.

Primus

De hoofdsponsor en naamgever van de Primus Classic is het biermerk Primus. De naam van dit bier is een verwijzing naar Jan I van Brabant, die ook wel Jan Primus wordt genoemd. In de 13e eeuw was hij de hertog van Brabant en Limburg. Er bestaan diverse Brabantse volksverhalen over deze vorst, waarin hij wordt voorgesteld als een goedlachse, gulle Hertog, die nogal veel van een pint en van gezelligheid hield. Door die verhalen was hij een inspiratiebron, niet alleen voor mensen die de naam van het biermerk Primus bedachten; ook het biermerk Hertog Jan (uit Limburg) is naar hem vernoemd.

Datum Primus Classic: plek op de kalender

Deze Belgische wedstrijd wordt doorgaans in september verreden. De Primus Classic 2022 vindt bijvoorbeeld plaats op 17 september 2022. Ook voor de edities van 2023, 2024 en 2025 reserveert men een plek in september op de kalender.

Parcours en programma Primus Classic

Het parcours van de Primus Classic heeft een lengte van circa 200 kilometer. Om 12u15 vindt de start plaats op het Marktplein van Brakel. Onderweg beklimmen de renners 15 hellingen, waaronder de Zonnebloemstraat, Holstheide, de Chemin du Relais en de
Hulstbergstraat. Het parcours heeft in totaal een lengte van 193 kilometer. De aankomst van de wedstrijd wordt vijf uur verwacht. De finish ligt in Haacht/Boortmeerbeek.

Live op tv, welke zender?

Live op Sporza

Deze wedstrijd wordt olive op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT).

Live op Eurosport?

Ook Eurosport heeft de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze koers. Zij zenden niet elke editie live uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Vaak is deze wedstrijd bij hen wel live te zien op de abonneezender Eurosport 2 en via de livestream op hun Player.

Livestream Primus Classic

Livestream Sporza bij de Primus Classic

Er is een livestream van de Primus Classic beschikbaar van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men deze Vlaamse wedstrijd bekijken op een computer of smartphone. Het is een gratis livestream. De livestream van de Primus Classic - GP van Petegem Impanis is op de wedstrijddag in 2022, 2023 en 2024 te vinden via de rubriek 'nu live' op website van Sporza. Ook is de livestream op die zaterdagmiddag te vinden op de Sporza app. Deze livestream van de Primus Classic begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze gratis stream begint om circa 15u30. De gratis livestream van de Primus Classic is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel alleen in België de livestream van Sporza bij deze Primus Classic mag bekijken.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van de Primus Classic beschikbaar bij Eurosport. Zij hebben namelijk eveneens de uitzendrechten voor deze koers (live tv en livestream). Hoe laat begint hun stream? De livestream begint om 16u00. Hoewel ze de wedstrijd niet live op hun hoofdnet tv uitzenden, stellen ze dus wel een livestream beschikbaar. Deze livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport voor de Primus Classic 2022 (en de editie van 2023 en 2024) te bekijken, dient men echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Op de Eurosport Player kan men in de week na deze koers ook per livestream kijken naar alle wedstrijden van het WK wielrennen.

Livestream Go App

Deze Vlaamse koers kan men ook via ene livestream op de Go App (online live tv) bekijken. Via die app kan men immers als klant van Ziggo live naar tv kijken (per livestream). Tot de zenders die men op die app per livestream kan ontvangen, behoort ook VRT één, waarop Sporza deze Primus Classic live uitzendt. Zo'n livestream is in elk land van de EU te aanschouwen. Ook in diverse andere landen is zo'n livestream van die digitale applicatie te gebruiken. Zo is deze livestream onder meer in Noorwegen en Groot-Brittannië te bekijken. Wie een aanvullend abonnement heeft op een zenderpakket waarin ook Eurosport 2 zit, kan ook die uitzending per livestream bekijken.

Livestream Primus Classic bij GCN

Ook wordt er een livestream van de Primus Classic verzorgd door GCN (Global Cycling Network).

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen per livestream tv kijken op de iTV-app. Zij kunnen via die app dus ook per livestream naar deze Vlaamse profwielerkoers kijken. Hun livestream is te bekijken in elk land van de Europese Unie. Om een livestream van hen te bekijken dient u wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv van KPN. Voor alle KPN-klanten is de livestream van Sporza anno 0222 beschikbaar. Voor de klanten met een aanvullend abonnement is ook de livestream van Eurosport beschikbaar.

Livestream Primus Classis bij GCN

Met ingang van de editie van 2021 is deze wielerkoers ook per livestream te zien bij GCN. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij dit Global Cycling Network te hebben. De livestream van GCN bevindt zich op de wedstrijddag in 2022 (maar normaal gesproken ook in 2023, 2024 en 2025) op hun app.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd…
World Baseball Classic (WBC): WK honkbalWorld Baseball Classic (WBC): WK honkbalDe World Baseball Classic (WBC) bestaat sinds 2006. Het is een landentoernooi voor honkbalteams. Dit toernooi wordt besc…
Tacx Pro Classic (Zeeland), live op tv en livestreamTacx Pro Classic (Zeeland), live op tv en livestreamDe Tacx Pro Classic is een Zeeuwse profwielerkoers. In het verleden stond deze koers bekend onder de naam Ronde van Zeel…
Nokere Koerse live op tv en livestreamNokere Koerse live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks in het voorjaar Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is een wielerwedstrijd…

World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
Ronde van Lombardije, live op tv en livestreamRonde van Lombardije, live op tv en livestreamDe Ronde van Lombardije is de grootste najaarsklassieker in de wielerwereld. De bijnaam van deze wedstrijd is 'de Koers…
Bronnen en referenties
  • http://groenkampenhout.wordpress.com/2012/04/29/impanis-raymond-de-vondelingszoon-uit-berg/
  • http://www.wvcycling.com/wedstrijd/1741/uitslag/2013/
  • http://impanis-vanpetegem.be/info/
  • http://www.primus.be
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://fr.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.