World Baseball Classic (WBC): WK honkbal

World Baseball Classic (WBC): WK honkbal De World Baseball Classic (WBC) bestaat sinds 2006. Het is een landentoernooi voor honkbalteams. Dit toernooi wordt beschouwd als het WK honkbal. Er doen 20 landen mee aan dit wereldkampioenschap honkbal. De wedstrijden van de Word Baseball Classic worden wereldwijd door veel omroepen live op tv uitgezonden. Ook zijn de duels van de WBC op het internet via een livestream te volgen.

Historie: WK honkbal

Amateur World Series

Hoewel honkbal één van de grootste sporten op aarde is, heeft er toch heel lang geen wereldkampioenschap honkbal bestaan. Wel bestond er vroeger een evenement genaamd de Amateur World Series. Dat werd wel beschouwd als een officieus WK voor landenteams (amateurs). In de praktijk mochten daar echter decennialang alleen maar landenteams uit Noord-Amerika en Latijns-Amerika aan meedoen. Pas in de jaren zeventig gingen er ook landen uit Europa en later ook uit Azië meedoen aan de Amateur World Series. Zo groeide dit evenement eindelijk daadwerkelijk uit tot een soort WK honkbal voor amateurs.

Baseball World Cup

Met ingang van de editie van 1990 werd de naam van dit toernooi veranderd in de Baseball World Cup. Vanaf eind jaren negentig mochten ook spelers uit de minor-league (de lagere Amerikaanse profcompetitie) deelnemen aan dit evenement. Er kwam echter geen overeenstemming met de MLB (Major League Baseball) om ook de topspelers uit de Amerikaanse topcompetitie deel te laten nemen aan dit landentoernooi. Door het ontbreken van topprofs werd de Baseball World Cup door velen niet als een werkelijk WK honkbal beschouwd.

World Baseball Classic (WBC)

In 2006 ontstond er een grote concurrent voor de World Cup: het nieuwe toernooi genaamd de World Baseball Classic (WBC). Bij de oprichting van dit nieuwe evenement was er wel medewerking van de Amerikaanse topcompetitie MLB. Hierdoor konden de topspelers wel deelnemen aan de WBC (al doen in de praktijk beslist niet alle toppers werkelijk mee).

Mede door de deelname van topprofs aan de WBC overvleugelde dit toernooi al snel haar concurrent, de Baseball World Cup. Enige jaren bleven die twee grote honkbaltoernooien naast elkaar bestaan, maar uiteindelijk besloot men om in 2011 de laatste World Cup te organiseren. Ook werd er besloten dat voortaan de winnaar van de World Baseball Classic (WBC) de officiële wereldkampioen honkbal was.

Erelijst World Baseball Classic (WBC)

In 2006 werd de eerste editie van de World Baseball Classic gehouden. Japan won dat jaar de WBC, door in de finale Cuba met 10-6 te verslaan. In 2009 vond de tweede editie van het WBC plaats. Wederom pakte Japan de eindzege, ditmaal door in de finale Zuid-Korea met 5-3 te verslaan. In 2013 werd de WBC voor de derde keer gespeeld. De Dominicaanse Republiek won dat jaar de wereldtitel, door in de finale met 3-0 van Puerto Rico te winnen. Het Nederlandse team speelde dat jaar overigens zijn beste World Baseball Classic: Nederland werd vierde op dit WK honkbal. In 2017 won de Verenigde Staten dit WK honkbal. In de finale wonnen de Amerikanen met 8-0 van Puerto Rico.

Geen editie in 2021, wel een World Baseball Classic 2023

De WBC is qua organisatie en speelsteden zeer mondiaal. De wedstrijden van dit WK honkbal worden gespeeld in vier stadions in drie verschillende landen: het Taichung Intercontinental Stadium (Taiwan), de Tokyo Dome (Japan), het Chase Field in Phoenix (USA) en Marlins Park in Miami (USA). De finale wordt in Miami gespeeld. Er doen twintig landen mee. Nederland behoort tot de deelnemers. In de eerste ronde zijn die ingedeeld in vier poules van vijf landen.

Live op tv: WBC (WK honkbal)

De uitzendrechten van dit evenement zijn onder meer in handen van ESPN Nederland, MLB Network (Engelstalig Amerika), ESPDN Deportes (Spaanstalige Amerika), Sportsnet (Canada) en Sky Sport (pay per view). In Nederland beschikte in het verleden de NOS over de uitzendrechten (live tv en livestream), maar sinds de editie van 2017 zijn die verhuisd naar FOX Sports. De opvolger van FOX Sports (ESPN Nederland) had oorspronkelijk de live-uitzendrechten van de editie van 2021. In dat jaar ging het toernooi niet door vanwege de coronacrisis. Uiteindelijk wordt dit toernooi pas in 2023 gehouden.

Livestream

Het toernooi is te volgen via een livestream van ESPN Watch. De voorloper van ESPN Nederland (FOX Sports), zond het in 2017 uit via een livestream op hun app. Zo'n livestream is te bekijken voor abonnees van die dienst via deze app. Ook kunnen abonnees (indien ze ook een abonnement hebben op KPN) de live tv-uitzendingen via een livestream op de iTV-app kijken. Als ze abonnementen combineren van ESPN en Ziggo, dan kunnen ze de live-uitzendingen met een livestream op de Ziggo Go App bekijken. Zo'n livestream is alleen voor abonnees; de stream is niet via PPV te koop. Bij een andere voorgaande editie van de World Baseball Classic was het toernooi onder meer live te volgen via een livestream op de website van de NOS Studio Sport. Dat was een gratis livestream. Ook was het toernooi in 2013 te volgen via een livestream op het Youtube-channel van LoveBaseball. In 2023 is er helaas niet zo'n openbare livestream beschikbaar.
© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…
Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Bronnen en referenties
  • http://m.mlb.com/news/topicid/209143850
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_World_Baseball_Classic
  • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Baseball_Classic
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_World_Cup
  • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1437808/world-baseball-classic-fox-sports
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-03-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.