World Grand Prix Darts live op tv en livestream

World Grand Prix Darts live op tv en livestream De World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De World Grand Prix Darts is online te bekijken via een livestream. Hoe is geschiedenis van dit evenement verlopen? Hoeveel prijzengeld is er te verdienen bij de PDC World Grand Prix Darts?

World Grand Prix Darts: historie en spelconcept

Dit toernooi wordt gespeeld volgens een alternatief spelconcept: elke leg moet door elke darter begonnen en geëindigd word met een dubbel of een bull's eye. De eerste editie van de World Grand Prix of Darts vond plaats in 1998 en werd gewonnen door de levende legende Phil Taylor. Het was de eerste van elf eindzeges die Taylor in de loop der jaren in dit toernooi zou behalen. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de rest van de erelijst eruit? James Wade won de World Grand Prix of Darts twee maal: in 2007 en in 2010.

Michael van Gerwen won dit toernooi vijf keer. Hij was in 2012 de eerste Nederlandse winnaar van de World Grand Prix Darts. In 2014, 2016, 2018 en 2019 won hij het toernooi wederom. Overige winnaars van de World Grand Prix waren de Engelsen Alan Warriner-Little (2001), Colin Lloyd (2004) en Robert Thornton (2015). Raymond van Barneveld behaalde twee maal de finale van dit toernooi, maar hij werd daarin zowel in 2008 als in 2009 verslagen door Phil Taylor. Roland Scholten behaalde de finale in 2001, maar verloor toen van Alan Warriner. In 2020 haalde de Nederlander Dirk van Duijvenbode de finale. Hij verloor daarin met 2-5 van Gerwyn Price. Jonny Clayton won in 2021.

Naamsponsor: BoyleSports

In het verleden had het toernooi als hoofdsponsor en naamsponsor onder meer Paddy Power, Skybet, Sky Poker en Bodog. Sinds 2011 was Partypoker jarenlang de vaste hoofd- en naamsponsor van de World Grand Prix Darts, dat daarom ook officieel de Partypoker.com World Grand Prix heette. Van 2016 tot en met 2018 was Unibet de hoofdsponsor. Sinds 2019 is BoyleSports de hoofdsponsor.

Locatie

De eerste twee edities van de World Grand Prix werden in Engeland gespeeld (om exact te zijn in Rochester). In 2000 verhuisde het toernooi naar Ierland. Dat jaar werd de World Grand Prix in Rosslare gespeeld. In 2001 verhuisde het toernooi naar de Ierse hoofdstad Dublin, waar het tot en met 2019 in het Citywest Hotel wordt gehouden. In 2020 werd het echter in de Rico Arena te Coventry (Engeland) gehouden. In 2021 vond het plaats in Leicester. Beide keren was dat om praktische redenen, vangwege de coronacrisis. Er is de intentie om het evenement in 2022, 2023 en 2024 weer in Ierland plaats te laten vinden.

Prijzengeld World Grand Prix Darts

Het totale prijzengeld van de World Grand Prix Darts bedraag 450.000 Britse ponden. De winnaar van het toernooi krijgt daarvan 110.000 pond en de verliezende finalist 50.000. Wie tijdens de World Grand Prix in de halve finale wordt uitgeschakeld krijgt 25.000 pond. Verliezende kwartfinalisten ontvangen 16.000 pond, verliezers uit de tweede ronde krijgen 10.000 pond en wie in de eerste ronde verliest ontvangt 6000 pond. Een darter die erin slaagt om een 9-darter te gooien, ontvangt een bonus van 5000 pond.

Deelnemers World Grand Prix Darts

Er doen 32 spelers mee aan de World Grand Prix Darts. De helft van het deelnemersveld (16 darters) kwalificeren zich via de PDC Order of Merit (de wereldranglijst van de PDC). Naast de 16 darters uit de top van de wereldranglijst (Order of Merit), kwalificeren zich ook nog 16 spelers zich via de PDC Pro Tour-ranking (een ranglijst over de zogenaamde 'vloertoernooien', oftewel de niet-tv-toernooien van de PDC). Via deze twee rankings komt men in totaal dus tot 32 deelnemers.

In het verleden (tot en met 2016) had de darts World Grand Prix Darts (WGP) overigens een ander kwalificatiesysteem. Behalve de 16 beste spelers uit de PDC Order of Merit mochten de 14 beste spelers van de Pro Tour meedoen en daarnaast nog twee spelers die uit Ierland of Noord-Ierland kwamen (dit was vooral bedoeld om het publiek in Dublin te plezieren). Met ingang van 2017 is die laatste regel echter afgeschaft.

Opzet: Speelschema en programma van de darts WGP

Hoe ziet het programma van de WGP (World Grand Prix of Darts) eruit? De eerste ronde (best of 3 sets) wordt gespeeld op de eerste twee dagen: zaterdag en zondag. De tweede ronde (best of 5 sets) wordt op de derde en vierde dag gespeeld: maandag 5 en dinsdag. De kwartfinales (best of 5 sets) vinden plaats op de vijfde dag: donderdag. De halve finales (best of 7 sets) worden gehouden op de zesde dag: vrijdag. De finale (best of 9 sets) vindt plaats op de zevende en laatste dag: zaterdag.

Livestream World Grand Prix Darts

Livestream Nederland

De World Grand Prix Darts is ook online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men de World Grand Prix Darts op het internet bekijken met bijvoorbeeld een smartphone of computer. De productie van de officiële livestream voor Nederland van dit toernooi is in handen van Viaplay Nederland. Viaplay heeft de uitzendrechten voor de livestream in 2022, 2023 en 2024. Is dit een gratis livestream? Om de livestream van de World Grand Prix Darts bij Viaplay te bekijken, dient men een abonnement te hebben op die dienst, dus neen, men mag deze stream niet gratis live bekijken. Er bestaan ook diverse andere officiële livestreams, zoals de livestream van de PDC, maar deze zijn officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) voor Nederland. Viaplay Nederland heeft immers de exclusieve uitzendrechten (livestream en tv) voor Nederland voor dit toernooi, net als bij alle andere grote tv-toernooien van PDC darts.

Livestream darts DAZN

Er wordt een livestream door streamingdienst DAZN verzorgd. Zij zenden veel toptoernooien van de PDC uit via de livestream. DAZN is een ambitieuze streamingdienst die ook veel andere topsport per livestream uitzendt, waaronder voetbal en vechtsport. De livestream van DAZN is anno 2022 niet beschikbaar in Nederland en België.

Live in België

Op welke zender is dit toernooi in België live te zien? In België wordt de World Grand Prix Darts live op tv uitgezonden door de commerciële zender VTM 4. Zij bieden ook een livestream aan van dit evenement.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamDe 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Grote Prijs van Groot-Brittannië is wereldwi…
Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…

Parijs-Tours, live op tv en livestreamParijs-Tours, live op tv en livestreamDe wielerklassieker Parijs-Tours wordt jaarlijks in het najaar verreden. Deze Franse wielerwedstrijd is een onderdeel va…
Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamPrimus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamDe Primus Classic Impanis-van Petegem is een Vlaamse profwielerwedstrijd. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.pdc.tv
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.rtl7darts.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.