Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestream

Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestream De Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongarije wordt mondiaal live op tv uitgezonden door diverse zenders. Ook is de F1 Grand Prix van Hongarije via een livestream op het internet te bekijken. Op welke tv-zenders kan men de Hongaarijse Grand Prix live bekijken? Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Europese Formule 1-race verlopen?

Geschiedenis: GP van Hongarije

In 1936 werd er voor het eerst een race verreden die de naam 'Grand Prix van Hongarije' droeg. Die race werd gewonnen door de Italiaan Tazio Nuvolari. Dit was echter nog geen officiële Formule 1-race. Er bestond in die tijd namelijk nog geen officieel overkoepelend wereldkampioenschap Formule 1.

Na die eerste race vond er 50 jaar geen Grand Prix van Hongarije plaats. Pas in 1986 werd er weer een Grand Prix in dat land verreden. Die GP van Hongarije 1986 was overigens politiek gezien een zeer opzienbarend evenement. Het was namelijk de eerste officiële Formule 1-race die werd verreden in het communistische Oostblok. De zege ging dat jaar naar de Braziliaan Nelson Piquet, die ook in 1987 deze GP won.

Bij de eerste officiële Formule 1 Grand Prix in Hongarije van 1986 werd door velen nog verwacht dat dit evenement vooral een publicitaire stunt was, die mogelijk eenmalig zou zijn, of dat er hooguit slechts enkele jaren zo'n Grand Prix in het Oost-Europese Hongarije plaats zou kunnen vinden. Die cynici kregen echter ongelijk: de GP van Hongarije heeft een vaste plek op de Formule 1-kalender gekregen. Sinds 1986 is de wedstrijd elk jaar georganiseerd.

Erelijst GP Hongarije

Hoe ziet voorafgaand aan de F1 Grand Prix van Hongarije 2022 de erelijst eruit? De succesvolste coureur uit de historie van deze Grand Prix is Lewis Hamilton. Negen keer won hij de Formule 1 GP van Hongarije. Michael Schumacher pakte vier keer de zege in deze race. Ayrton Senna won de wedstrijd in Hongarije drie keer.

Circuit: Hungaroring

De GP van Hongarije wordt verreden op de Hungaroring. Dit circuit werd geopend in 1986. Het bevindt zich in de plaats Mogyorod, niet ver van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het circuit heeft een lengte van 4,381 kilometer. De Hungaroring heeft 14 bochten. De tribunes bij dit circuit hebben een capaciteit van circa 70.000 toeschouwers.

Jos Verstappen: 3e in de GP van Hongarije 1994

In 1994 werd er Nederlandse autosportgeschiedenis geschreven op de Hungaroring. Tijdens de F1 Grand Prix van Hongarije van dat jaar was Jos Verstappen in zijn Benneton de eerste Nederlander aller tijden, die erin slaagde om op het podium van een Formule 1 Grand Prix te eindigen. Hij werd derde in die race. Zijn derde plek kwam tamelijk onverwacht, het was mede te danken aan motorproblemen die Martin Brundle in de slotronde van de wedstrijd kreeg.

Formule 1 GP Hongarije live in Nederland (Viaplay)

Livestream Viaplay

Men kan in Nederland Formule 1 via een livestream bekijken van Viaplay. Zij hebben de uitzendrechten van alle F1-races. Wie elke race bij hen per livestream wil zien, dient een abonnement op Viaplay te nemen.

Live bij tv-provider?

Het is ook mogelijk om een abonnement op Viaplay aan te schaffen via een tv-provider zoals Ziggo of KPN.

Alle GP's?

Alle races zijn per livestream bij Viaplay te zien. Per jaar worden echter ook zes races door hen 'gratis' live (tv en livestream) aangeboden. Die zijn dan dus via een open net op tv of online via een gratis livestream te bekijken. Welke races zijn gratis te zien? Dat wisselt per jaar.

Livestream Viaplay

Viaplay is een online streamingplatform van sport. Behalve Formule 1 is bij hen ook per livestream MMA, voetbal en darts te zien.

Formule 1 GP Hongarije op tv in België (Play Sports): race en kwalificatie live

In België kan men deze F1 Grand Prix van Hongarije live volgen bij Telenet Play Sports. Dat is een abonneezender, waarop men een abonnement dient te hebben. Zij zenden niet de vrije trainingen op de Hungaroring live op tv uit, maar wel de kwalificatie en de race. De kwalificatie is op zaterdag live te zien op de zender Play Sports 1. De race is op zondag live te zien om 14u45 op de zender Play Sports 3. Telenet Play Sports heeft de uitzendrechten.

Livestream GP Hongarije

Livestream Formule 1 GP Hongarije via Play Sports (hele EU): race en kwalificatie live

Men kan de Hongaarse GP ook bekijken via een livestream van Play Sports. Die livestream wordt geproduceerd door de sportafdeling van Telenet. Bij Telenet Play Sports biedt men online veel interessante sportevenementen per livestream uit, waaronder ook motorcross, voetbal en cyclocross. Elke livestream van deze dienst is in de hele EU te bekijken op de Play Sports Go App. Is dit een gratis livestream? Neen, men dient dan wel een abonnement op die dienst van dit Belgische bedrijf te hebben. Men hoeft echter niet per se een vast jaarabonnement of maandabonnement te hebben om zo'n livestream te kunnen bekijken. Het is ook mogelijk om een abonnement te kopen voor één dag (een dagpas) of voor één weekend (een weekendpas). Hun livestream van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Hongarije begint op zaterdag om 14u45. Hun livestream van de race begint op zondag ook om 14u45. De vrije trainingen zijn niet via een livestream bij hen te zien.

Livestream F1 Tv Pro bij de GP Hongarije

In zowel Nederland als België kan men deze Formule 1 GP Hongarije ook live volgen via een stream van F1 Tv Pro. Dit is eveneens een dienst waarvoor men een abonnement dient te hebben. In Nederland kan men echter ook toegang tot die livestream-app krijgen indien men een abonnement heeft bij Ziggo Sport Totaal. Die abonnementen dient men dan online te koppelen. Tot en met het seizoen 2019 was het commentaar bij de livestream van F1 Tv Pro alleen in het Engels beschikbaar. Het is technisch ook mogelijk om bij deze livestream van de Formule 1 te kiezen voor Nederlandstalig commentaar.

Livestream F1 GP Hongarije bij iTV? Of een stream via de site van KPN Interactieve Tv?

Is het ook mogelijk om via een livestream de Formule 1 GP Hongarije te bekijken, wanneer men een regulier abonnement heeft voor digitale tv bij KPN? Er is niet een gratis livestream bij hen beschikbaar. Het was jarenlang mogelijk om dan per livestream naar de kwalificatie en de race te kijken, indien men in het zenderpakket RTL Deutschland had. Dat is veranderd. Die zender heeft helaas echter niet meer de live-uitzendrechten van deze race. Indien men alleen over een abonnement van KPN beschikt (en geen aanvullend abonnement heeft bij Viaplay), dan kan men bij KPN niet op tv kijken naar de Formule 1-uitzendingen van Ziggo Sport. De Formule 1-uitzendingen van het Duitse RTL kon men daarentegen wel bekijken. RTL Deutschland kon men als klant van de KPN per livestream bekijken op een tablet of smartphone via de iTV-app. Ook kon men die uitzendingen per livestream bekijken op een desktop computer of laptop via de KPN-site van Interactieve Tv. Dit zijn opties waar men als vaste klant van KPN niets voor hoeft bij te betalen, in principe is dit dus een soort gratis livestream. Zo'n stream is in de gehele EU te bekijken. Ook op vakantie in een ander EU-land kan men dus als Nederlandse KPN-klant naar de verrichtingen van Max Verstappen in deze Hongaarse Grand Prix kijken. Wie echter veel liever toch het Nederlandse commentaar bij deze race hoort, in plaats van het Duitse commentaar, die heeft helaas niets aan deze 'gratis livestream'. Wie de stream van de Formule 1 Hongarije bij Ziggo Sport legaal wil bekijken, kon dat in het verleden doen via de Ziggo Go App of de Ziggo Sport Go App. Voor een livestream van hen dient men dus wel altijd een abonnement bij Viaplay te nemen. De Duitse optie (RTL) was echter voor klanten van KPN bij de Formule 1 GP Hongarije jarenlang een mooie 'gratis livestream'-optie. Die is dus niet beschikbaar.

Livestream Formule 1 GP's bij Sporza? Livestream Formule 1 bij NPO?

Biedt ook Sporza een livestream aan? Neen, zij bieden alleen een gratis livestream aan bij de Formule 1 GP van België. Bij de overige wedstrijden bieden zij niet een livestream of een live tv-uitzending aan, maar alleen een samenvatting op tv. De NPO biedt ook niet een livestream, noch een live tv-uitzending aan. Wel is de Formule 1-race live bij hen te volgen via een liveticker en via teletekst.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestreamFormule 1: GP van Singapore live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Singapore wordt jaarlijks verreden. Deze Grote Prijs Formule 1 vindt plaats op het 'Marina B…
Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamFormule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamDe Grand Prix van Italië wordt verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De Italiaanse Grand Prix is bij diverse o…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Grand_Prix
  • https://en.wikipedia.org/wiki/1936_Grand_Prix_season
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3002/formule-1-grand-prix-van-hongarije-2019/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.