Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestream

Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Singapore wordt jaarlijks verreden. Deze Grote Prijs Formule 1 vindt plaats op het 'Marina Bay Circuit Park'. Dit is een stratencircuit. Deze Aziatische autorace is wereldwijd live op televisie te zien. Ook kan men de Formule 1 GP van Singapore online via een livestream bekijken.

Singapore

Singapore ligt in Zuidoost-Azië. Dit land telt anno 2022 circa 6 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners woont op het hoofdeiland, dat eveneens Singapore heet. De hoofdstad die op dat eiland ligt, draagt eveneens de naam Singapore. Naast het grote hoofdeiland, zijn ook 62 kleine eilanden een onderdeel van dit land.

Singapore is sinds 1965 een onafhankelijke republiek. In de periode 1962-1965 was het een onderdeel van Maleisië. Daarvoor was het een kolonie van Groot-Brittannië. De religie die de meeste aanhangers heeft in Singapore is het boeddhisme.

Oorsprong benaming Singapore

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de oorsprong van de naam Singapore. Volgens volkslegendes betekent het 'Leeuwenstad'. De prins die Singapore gesticht zou hebben, zou tijdens de jacht in dat gebied namelijk een leeuw hebben gezien. Hoogstwaarschijnlijk kwamen er in die tijd in dat gebied echter geen leeuwen voor. Taalkundigen vermoeden daarentegen dat de naam Singapore een verbastering is van een term uit het Sanskriet die 'rotsachtig gebied' betekent.

Grand Prix van Singapore: kunstlicht

Sinds 2008 wordt in Singapore jaarlijks een Formule 1 Grand Prix verreden. In tegenstelling tot de meeste Formule 1-races wordt deze niet 's middags, maar 's avonds verreden. Hier zijn diverse redenen voor. Eén daarvan is dat de race qua tijdstip dan commercieel aantrekkelijker is voor de Europese markt. Door het tijdsverschil tussen Singapore en Europa is die race namelijk 's middags in de Europese huiskamers live op tv te bekijken (net als het geval is met de meeste Europese GP's). Als de race in Singapore wel 's middags zou worden verreden, dan zou de race voor de kijkers in Europa ‘s ochtends te zien zijn, wat commercieel gezien dus nadelig zou zijn.

Een andere reden om in Singapore 's avonds te racen is, dat het daar dan iets minder heet is dan overdag. Desondanks is het ook 's avonds vaak nog erg warm in Singapore, zodat de race nog steeds als zeer zwaar en slopend bekend staat voor zowel de coureurs als voor hun auto's. Bij deze Formule 1 Grand Prix wil men daarom de race ter plekke 's avonds (en dus voor de Europese kijkers 's middags) plaats laten vinden.

Erelijst F1 Grand Prix Singapore

Hoe ziet voorafgaand aan de F1 Grand Prix Singapore 2022 de erelijst eruit? De eerste race werd in 2008 gewonnen door Fernando Alonso. Hij zegevierde ook in 2010. Lewis Hamilton won de GP Singapore in 2009. Hij pakte ook de zege in 2014, 2017, 2018 en 2019. In totaal won Hamilton deze race dus vijf keer. Sebastian Vettel won de race vier keer: in 2011, 2012, 2013 en 2016. Nico Rosberg won deze Formule 1-race in 2016.

Circuit Singapore: Marina Bay Circuit Park

De Formule1 GP van Singapore wordt verreden op het Marina Bay Circuit Park. Dit is een stratencircuit dat werd ontworpen door de beroemde architect Hermann Tilke. Het circuit in Singapore heeft een lengte van 5,0067 kilometer en telt 23 bochten.

Formule 1 GP Singapore live in Nederland bij Viaplay (NENT)

Livestream Viaplay

In Nederland is de Formule 1 via een livestream te bekijken bij Viaplay (NENT). Het studioprogramma op deze livestream wordt door Ambert Brantsen gepresenteerd. Nelson Valkenburg is de commentator op deze livestream. Om de officiële livestream van Viaplay te bekijken, dient u een abonnement bij deze Scandinavische streamingdienst te hebben.

Live via tv-providers

Voor 2022 waren de Nederlandse F1-liefhebbbers meestal gewend om naar de races te kijken via een tv-provider. Ook in 2022, 2023 en 2024 blijft het mogelijk om via een tv-provider een abonnement op de Formule 1 aan te schaffen. Men neemt dan via bijvoorbeeld Ziggo, KPN en T-Mobile een abonnement op Viaplay. Zo'n gekoppeld abonnement biedt dikwijls voordelen voor de klant.

Het hele F1-seizoen live bij Viaplay, maar zes races ook gratis

Elke race is op de livestream van Viaplay te bekijken door hun abonnees. Per seizoen zijn echter ook zes races gratis te bekijken (tv en livestream). Tot dat gratis zestal behoort ieder jaar sowieso de GP Nederland. De overige races wisselen per jaar; mogelijk behoort in sommige jaren ook de GP Singapore tot die gratis races.

Viaplay: topsport via de livestream

Bij Viaplay is veel topsport per livestream te bekijken. Behalve F1, zenden zij per livestream ook veel voetbal, MMA en darts live uit.

Formule 1 GP Singapore live op tv

Telent Pay Sports: live kwalificatie en race

In België wordt de Formule 1 GP Singapore live op tv (en per livestream) uitgezonden door de abonneezenders van Telenet Play Sports. Zij zenden bij deze Formule 1 GP de kwalificatie en de race live uit. Hun live-uitzending van de kwalificatie voor de GP Singapore begint om zaterdag om 14u45. Hun uitzending van de F1-race op het circuit in Singapore begint op zondag om 13u45. De vrije trainingen van deze GP Singapore zijn bij hen niet live te zien op tv, noch per livestream.

GP Singapore op RTL Deutschland? Niet meer

In Duitsland werd deze Formule 1 GP live op tv jarenlang uitgezonden door RTL Deutschland. Zij zenden het niet meer uit. Sky Deutschland heeft de uitzendrechten (live tv en livestream). RTL Deutschland was erg populair bij veel Vlaamse en Nederlandse raceliefhebbers die geen abonnement hebben op Ziggo of Telenet Play Sports. Via die Duitse commerciële zender, die bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket zit, kan men immers ‘gratis’ naar de Formule 1-races kijken, waaronder deze GP van Singapore.

Livestream GP Singapore

Livestream Viaplay

De officiële livestream voor Formule 1 in Nederland wordt verzorgd door Viaplay. Deze livestream is voor de abonnees van die dienst op de app van Viaplay te bekijken. Zo'n livestream is voor Nederlandse klanten op die app in de gehele EU te gebruiken.

Livestream F1 Tv Pro

Het is ook mogelijk om via een livestream van F1 Tv Pro de Formule 1 Grand Prix van Singapore te bekijken. Op deze app heeft men bij de livestream Engelstalig commentaar. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om hun livestream van de GP Singapore te kunnen bekijken. Bij de dienst F1 Tv Pro zijn alle trainingen, de kwalificatie en de race bij elke Formule 1 GP per livestream te zien. (Hierbij is ook een Nederlandstalige livestream te vinden.) Daarnaast kan men als abonnee ook het archief induiken en oude Formule 1-races via een stream herbekijken.

Livestream Formule 1 (kwalificatie en race) via Play Sports (EU)

Deze Grand Prix wordt ook live uitgezonden via een livestream van Play Sports. Op hun livestream zijn de kwalificatie en de race van de GP Singapore live te zien. Hun livestream voor de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45. Op zondag begint hun livestream van de Formule 1 Grand Prix van Singapore om 13u45. Men dient een abonnement bij Play Sports te hebben om een stream bij hen te kunnen bekijken. Indien men een tv-abonnement heeft bij Telenet Play Sports, dan kan men op de site van die omroep inloggen om de livestream te bekijken. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op de Play Sports Go App. De livestream die men op die app aanbiedt, is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Behalve Formule 1 zenden zij ook veel veldrijden, voetbal, mxgp en hockey uit via hun livestream. Bij heel wat crossen hebben zij mondiaal exclusief de livestream-rechten. Wie geen langdurig abonnement bij hen wil hebben, kan ervoor kiezen om een dagpas te kopen, waarmee men een heel etmaal naar elke livestream van Telenet Play Sports kan kijken. Ook is het mogelijk om een weekendpas voor de livestream te kopen. Daarmee is dus per livestream zowel de kwalificatie als de race te bekijken.

Livestream Formule 1 GP via iTV-app of Go App gratis? Niet meer

Is het ook mogelijk om deze Formule 1 GP te bekijken via een livestream de iTV-app van de KPN? Wie een abonnement op interactieve tv bij KPN heeft, kon jarenlang via deze app automatisch wel per livestream de live tv-uitzending van RTL Deutschland. Wie een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN, kan namelijk op de iTV-app via een 'gratis livestream' online naar de tv-zenders kijken die men ook thuis op televisie kan bekijken. Tot de zenders die men via zo'n gratis livestream kan bekijken behoort RTL Deutschland. Via die gratis livestream akon men dus jarenlang de Duitse live-uitzendingen van de kwalificatie en de GP bekijken. Helaas is de Formule 1 GP van Singapore bij RTL Deutschland echter niet meer te bekijken. Het wordt door Sky Deutschland uitgezonden, maar daarvan is niet een gratis livestream op de iTV-app te vinden.

Is het mogelijk om op de iTV-app de Nederlandse uitzending (van Viaplay) te bekijken? Wanneer men als abonnee van KPN de Nederlandstalige live-uitzending (van deze F1 GP wil bekijken per livestream, dan heeft men hiervoor een aanvullend abonnement nodig op Viaplay. Ook bij Ziggo is niet meer een gratis Duitse live-uitzending per livestream te zien. Ook bij hen is een abonnement op Viaplay nodig om alle races per livestream te zien.

Livestream Interactieve Tv bij Formule 1 gratis? Niet meer

De hierboven genoemde iTV-app is door KPN vooral ontwikkeld voor mensen die op een smartphone of tablet naar televisie willen kijken. Het is echter ook mogelijk om bij hen per livestream naar televisiezenders te kijken op een desktop computer of laptop. Voor een livestream op zo'n apparaat kan men beter de site van 'Interactieve Tv' van KPN gebruiken. Net als op de iTV-app kon men ook via die site per livestream naar RTL Deutschland kijken en zo deze Formule 1 GP bekijken. Elke stream op de iTV-app en de site van Interactieve Tv kon men in de hele Europese Unie gebruiken. Helaas is er dus niet meer zo'n livestream beschikbaar.

Formule 1 GP Singapore bij Sporza en de NPO?

Formule 1 bij Sporza (VRT)

Bij de F1 Grand Prix van Singapore heeft Sporza niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of gratis livestream. Zij zenden echter wel een uitgebreide samenvatting van deze Formule 1 GP uit op zondag om 17u00 op de zender VRT één. De enige race die de Vlaamse publieke omroep nog live op tv en via een gratis livestream uitzendt is de Formule 1 Grand Prix van België.

Formule 1 bij NOS Studio Sport (NPO)

De Nederlandse publieke omroep heeft ook niet de uitzendrechten om deze Formule 1-race live op tv of via een livestream uit te zenden. Wel kan men het verloop van de Formule 1 GP in Singapore live volgen op NOS-teletekst en via hun website. Eveneens doet men live verslag van deze Formule 1 GP Singapore op Radio 1. Een race die zij wel live uitzenden op televisie en online via een gratis livestream uitzenden is de Grote Prijs van Nederland.
© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP Mexico live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit c…
Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3005/formule-1-grand-prix-van-singapore-2019/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Singapore
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sang_Nila_Utama
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-09-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.