Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestream

Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Singapore wordt verreden op het 'Marina Bay Circuit Park'. Deze Aziatische autorace is wereldwijd live op tv te zien. Ook kan men de GP Singapore online via een livestream bekijken. Deze Grand Prix wordt in Singapore 's avonds verreden. Vanwege het tijdsverschil is deze wedstrijd voor de kijkers in Nederland en België 's middags live te zien.

Singapore

Singapore ligt in Zuidoost-Azië. Dit land telt anno 2021 circa 6 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners woont op het hoofdeiland, dat eveneens Singapore heet. De hoofdstad die op dat eiland ligt, draagt eveneens de naam Singapore. Naast het grote hoofdeiland, zijn ook 62 kleine eilanden een onderdeel van dit land.

Singapore is sinds 1965 een onafhankelijke republiek. In de periode 1962-1965 was het een onderdeel van Maleisië. Daarvoor was het een kolonie van Groot-Brittannië. De religie die de meeste aanhangers heeft in Singapore is het boeddhisme.

Oorsprong benaming Singapore

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de oorsprong van de naam Singapore. Volgens volkslegendes betekent het 'Leeuwenstad'. De prins die Singapore gesticht zou hebben, zou tijdens de jacht in dat gebied namelijk een leeuw hebben gezien. Hoogstwaarschijnlijk kwamen er in die tijd in dat gebied echter geen leeuwen voor. Taalkundigen vermoeden daarentegen dat de naam Singapore een verbastering is van een term uit het Sanskriet die 'rotsachtig gebied' betekent.

Grand Prix van Singapore: avondrace

Sinds 2008 wordt in Singapore jaarlijks een Formule 1 Grand Prix verreden. In tegenstelling tot de meeste Formule 1-races wordt deze niet 's middags, maar 's avonds verreden. Hier zijn diverse redenen voor. Eén daarvan is dat de race qua tijdstip dan commercieel aantrekkelijker is voor de Europese markt. Door het tijdsverschil tussen Singapore en Europa is die race namelijk 's middags in de Europese huiskamers live op tv te bekijken (net als het geval is met de meeste Europese GP's). Als de race in Singapore wel 's middags zou worden verreden, dan zou de race voor de kijkers in Europa ‘s ochtends te zien zijn, wat commercieel gezien dus nadelig zou zijn.

Een andere reden om in Singapore 's avonds te racen is, dat het daar dan iets minder heet is dan overdag. Desondanks is het ook 's avonds vaak nog erg warm in Singapore, zodat de race nog steeds als zeer zwaar en slopend bekend staat voor zowel de coureurs als voor hun auto's. Ook bij deze Formule 1 Grand Prix 2021, maar ook voor de edities van 2022 en 2023 wil men de race ter plekke 's avonds (en dus voor de Europese kijkers 's middags) plaats laten vinden.

Erelijst F1 Grand Prix Singapore

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de F1 Grand Prix Singapore eruit? De eerste race werd in 2008 gewonnen door Fernando Alonso. Hij zegevierde ook in 2010. Lewis Hamilton won de GP Singapore in 2009. Hij pakte ook de zege in 2014, 2017, 2018 en 2019. In totaal won Hamilton deze race dus vijf keer. Sebastian Vettel won de race vier keer: in 2011, 2012, 2013 en 2016. Nico Rosberg won deze Formule 1-race in 2016.

Circuit Singapore: Marina Bay Circuit Park

De Formule1 GP van Singapore wordt verreden op het Marina Bay Circuit Park. Dit is een stratencircuit dat werd ontworpen door de beroemde architect Hermann Tilke. Het circuit in Singapore heeft anno 2021 een lengte van 5,0067 kilometer en telt 23 bochten.

Corona: niet in 2020, wel weer GP Singapore 2021

Deze race ging in 2020 niet door vanwege het coronavirus, maar met ingang van 2021 staat de race weer op de kalender.

Programma GP Singapore: hoe laat?

Hoe ziet het programma van deze Aziatische Formule 1-race eruit? Hieronder vindt u het tijdschema van deze Formule 1 Grand Prix. Dit zijn de tijdstippen voor de kijkers in Nederland en België. Hierin is dus het tijdsverschil met Singapore verrekend.

Tijdschema Formule 1 GP Singapore

 • Vrijdag: 10u30-12u00 1e vrije training
 • Vrijdag: 14u30-16u00 2e vrije training
 • Zaterdag: 12u00-13u00 3e vrije training
 • Zaterdag: 15u00-16u00 kwalificatie GP Singapore
 • Zondag: 14u10 start van de race

GP Singapore live op tv

Ziggo Sport Totaal: live race, kwalificaties en trainingen

De Formule 1 Grote Prijs van Singapore wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Bij hen zijn alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live te zien. Al hun live tv-uitzendingen van deze Formule 1 GP vinden plaats op de zender Ziggo Sport 14. Die zender is door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo te bekijken (op digitaal kanaal 14). Ook zijn de live-uitzendingen van de GP Singapore te zien op de zender Ziggo Sport Select (voor abonnees van het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal). Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van deze Grand Prix bij Ziggo in Nederland? Dat ziet u in het onderstaande schema.

Race een uur eerder dan veel andere GP's

Let op: de live-uitzending van deze GP van Singapore op dezondag begint een uur eerder dan men van de meeste Formule 1-races gewend is. De start is om 14u10 voor de kijkers in Nederland en België te zien op televisie en per livestream, terwijl bij de meeste Europese Formule 1 GP's de start om 15u10 te zien is. De live voorbeschouwing op de GP Singapore begint daarom voor Nederlandse kijkers (op tv en livestream bij Ziggo) om 13u00.

Uitzendschema: Formule 1 GP Singapore live bij Ziggo Sport Totaal (tv en livestream)

 • Vrijdag 10u25 vrije training 1 live op Ziggo Sport 14 (tv) en livestream
 • Vrijdag 14u25 vrije training 2 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag 22u30 Formule 1 café op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 11u55 vrije training 3 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 14u15 kwalificatie GP Singapore live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 13u00 voorbeschouwing live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 14u10 live start van de GP van Singapore op Ziggo Sport 14 en livestream

Telent Pay Sports: live kwalificatie en race

In België wordt de Formule 1 GP Singapore live op tv uitgezonden door de abonneezenders van Telenet Play Sports. Zij zenden bij deze Formule 1 GP de kwalificatie en de race live uit. Hun live-uitzending van de kwalificatie voor de GP Singapore begint om zaterdag om 14u45. Hun uitzending van de F1-race op het circuit in Singapore begint op zondag om 13u45. De vrije trainingen van deze GP Singapore zijn bij hen niet live te zien.

GP Singapore op RTL Deutschland? Met ingang van 2021 niet meer

In Duitsland werd deze Formule 1 GP live op tv jarenlang uitgezonden door RTL Deutschland. Anno 2021 zenden zij het niet meer uit. Sky Deutschland heeft in 2021, maar ook in 2022 en eveneens in 2023 de uitzendrechten. Play Sports zendt alleen de kwalificatie en de race live uit; bij hen kan men niet live de vrije trainingen van deze Aziatische Formule 1-race bekijken. RTL Deutschland is erg populair bij veel Vlaamse en Nederlandse raceliefhebbers die geen abonnement hebben op Ziggo of Telenet Play Sports. Via die Duitse commerciële zender, die bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket zit, kan men immers ‘gratis’ naar de Formule 1-races kijken, waaronder deze GP van Singapore.

Livestream GP Singapore

Livestream Formule 1 GP Singapore bij Ziggo Sport

De F1 Grand Prix Singapore is ook online live te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met een livestream kan men op een computer of smartphone naar deze Aziatische Formule 1-race kijken. In Nederland bevindt de officiële livestream van deze Formule 1 Grand Prix zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream is bedoeld voor abonnees van die dienst. Op die app kan men bij elke Formule 1 GP alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race bekijken. Behalve een reguliere livestream van de reguliere live tv-uitzendingen, kunnen abonnees van Ziggo Sport ook de livestream-app van F1 Tv pro gebruiken. O die app kan men per livestream ook naar allerlei andere kanalen kijken. Op die overige kanalen vindt men bijvoorbeeld een livestream met 'on board'-beelden, live beelden uit de pitstraat, live timing, enzovoort.

Livestream GP Singapore (Formule 1) via Go App

Het is ook mogelijk om deze F1-race via de reguliere Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men live online (via een livestream) naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men op die app per livestream kan bekijken behoort de zender Ziggo Sport 14, waarop deze Formule 1 GP live te zien is. Mensen die reeds digitale tv bij Ziggo hebben, hoeven niets bij te betalen om die app te kunnen gebruiken om per livestream tv te kijken. (In de praktijk is dit voor hen dus een optie om via een soort 'gratis livestream' naar deze Grand Prix te kijken.) De livestream op deze app is te bekijken in de gehele EU. Ook in diverse andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland, kan men deze app gebruiken om per livestream naar tv te kijken en zo dus live de verrichtingen van Max Verstappen in deze Aziatische Grand Prix te volgen. Jarenlang was er ook zo'n gratis livestream van de race bij RTL Deutschland op die applicatie beschikbaar. Met ingang van 2021 hebben zij de live-uitzenrechten niet meer en is er dus niet meer een gratis livestream van hen op deze applicatie te vinden.

Livestream Formule 1 (kwalificatie en race) via Play Sports (EU)

Deze Grand Prix wordt ook live uitgezonden via een livestream van Play Sports. Op hun livestream zijn de kwalificatie en de race van de GP Singapore live te zien. Hun livestream voor de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45. Op zondag begint hun livestream van de Formule 1 Grand Prix van Singapore om 13u45. Men dient een abonnement bij Play Sports te hebben om een stream bij hen te kunnen bekijken. Indien men een tv-abonnement heeft bij Telenet Play Sports, dan kan men op de site van die omroep inloggen om de livestream te bekijken. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op de Play Sports Go App. De livestream die men op die app aanbiedt, is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Behalve Formule 1 zenden zij ook veel veldrijden, voetbal, mxgp en hockey uit via hun livestream. Bij heel wat crossen hebben zij mondiaal exclusief de livestream-rechten. Wie geen langdurig abonnement bij hen wil hebben, kan ervoor kiezen om een dagpas te kopen, waarmee men een heel etmaal naar elke livestream van Telenet Play Sports kan kijken. Ook is het mogelijk om een weekendpas voor de livestream te kopen.

Livestream F1 Tv Pro

Het is ook mogelijk om via een livestream van F1 Tv Pro de Formule 1 Grand Prix van Singapore te bekijken. Op deze app heeft men bij de livestream Engelstalig commentaar. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om hun livestream van de GP Singapore te kunnen bekijken. De livestream en oude streams zijn anno 2021 op die app ook te bekijken voor mensen met een abonnement bij Ziggo Sport. Bij de dienst F1 Tv Pro zijn alle trainingen, de kwalificatie en de race bij elke Formule 1 GP per livestream te zien. (Hierbij is anno 2021 ook een Nederlandstalige livestream te vinden.) Daarnaast kan men als abonnee ook het archief induiken en oude Formule 1-races via een stream herbekijken.

Livestream Formule 1 GP via iTV-app?

Is het ook mogelijk om deze Formule 1 GP te bekijken via een livestream de iTV-app van de KPN? Wie een abonnement op interactieve tv bij KPN heeft, kon jarenlang via deze app automatisch wel per livestream de live tv-uitzending van RTL Deutschland. Wie een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN, kan namelijk op de iTV-app via een 'gratis livestream' online naar de tv-zenders kijken die men ook thuis op televisie kan bekijken. Tot de zenders die men via zo'n gratis livestream kan bekijken behoort RTL Deutschland. Via die gratis livestream akon men dus jarenlang de Duitse live-uitzendingen van de kwalificatie en de GP bekijken. Helaas is de Formule 1 GP van Singapore bij RTL Deutschland in 2021 echter niet meer te bekijken. Het wordt door Sky Deutschland uitgezonden in 2021, 2022 en 2023, maar daarvan is niet een gratis livestream op de iTV-app te vinden.

Is het mogelijk om op de iTV-app de Nederlandse uitzending (van Ziggo) te bekijken? Wanneer men als abonnee van KPN de Nederlandstalige live-uitzending (van Ziggo) van deze F1 GP wil bekijken per livestream, dan heeft men hiervoor een aanvullend abonnement nodig op het gehele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Interactieve Tv bij Formule 1 gratis? Niet meer in 2021, 2022 en 2023

De hierboven genoemde iTV-app is door KPN vooral ontwikkeld voor mensen die op een smartphone of tablet naar televisie willen kijken. Het is echter ook mogelijk om bij hen per livestream naar televisiezenders te kijken op een desktop computer of laptop. Voor een livestream op zo'n apparaat kan men beter de site van 'Interactieve Tv' van KPN gebruiken. Net als op de iTV-app kon men ook via die site per livestream naar RTL Deutschland kijken en zo deze Formule 1 GP bekijken. Elke stream op de iTV-app en de site van Interactieve Tv kon men in de hele Europese Unie gebruiken. Helaas is dat in 2021 dus niet meer beschikbaar.

Formule 1 GP Singapore bij Sporza en de NPO?

Formule 1 bij Sporza (VRT)

Bij de F1 Grand Prix van Singapore heeft Sporza (anders dan bij de GP België) niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of gratis livestream. Zij zenden echter wel een uitgebreide samenvatting van deze Formule 1 GP uit op zondag om 17u00 op de zender VRT één.

Formule 1 bij NOS Studio Sport (NPO)

De Nederlandse publieke omroep heeft ook niet de uitzendrechten om deze Formule 1-race live op tv of via een livestream uit te zenden. Wel kan men het verloop van de Formule 1 GP in Singapore live volgen op NOS-teletekst en via hun website. Eveneens doet men live verslag van deze Formule 1 GP Singapore op Radio 1.
© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
De Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyDe Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyZoete herinneringen aan die vakantie in Singapore? Of gewoon een spectaculaire nieuwe cocktail proberen? Misschien is de…

Formule 1: GP Mexico live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit c…
Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3005/formule-1-grand-prix-van-singapore-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Singapore
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sang_Nila_Utama
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.