Formule 1: GP Mexico live op tv en livestream

Formule 1: GP Mexico live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit circuit bevindt zich in Mexico-Stad. De Grand Prix van Mexico wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Mexicaanse autorace online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Mexicaanse Grand Prix verlopen? Op welke tv-zenders kan men deze Formule 1-race live bekijken en waar vindt men een livestream?

Geschiedenis: GP van Mexico

In 1962 werd er voor het eerst een GP van Mexico gehouden. Die eerste editie telde nog niet officieel mee voor het WK Formule 1. In 1963 telde deze race wel mee voor dat wereldkampioenschap. Van 1962 tot en met 1970 werd er elk jaar een Grand Prix van Mexico gehouden. Hierna werd deze race enige jaren niet meer georganiseerd. In 1986 keerde de Mexicaanse race terug op de kalender. Vervolgens werd de race tot en met 1992 weer elk jaar verreden. Daarna verdween de wedstrijd echter wederom voor vele jaren van de kalender.

In de tussentijd waren er wel diverse malen sterke geruchten dat het Formule 1-circus terug zou keren naar Mexico. In 2006 verkondigde Bernie Ecclestone dat de race in 2009 weer op de kalender zou staan. Dat gebeurde uiteindelijk echter niet. In de aanloop naar het seizoen 2014 stond de Formule 1 Grand Prix van Mexico op de voorlopige kalender, maar wederom ging de race uiteindelijk niet door. In 2015 werd de GP van Mexico eindelijk weer echt verreden. In 2020 ging de race vanwege corona niet door.

Erelijst GP van Mexico

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van de Grand Prix van Mexico eruit? De succesvolste coureurs uit de historie van deze Mexicaanse autorace zijn de drievoudige winnaars Jim Clark (1962, 1963 en 1967) en Max Verstappen (2017, 2018 en 2021). Twee coureurs slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen: de Brit Nigel Mansell (1987 en 1992) en zijn landgenoot Lewis Hamilton (2016 en 2019).

Circuit

Het circuit bevindt zich in Mexico-Stad. Het werd aangelegd in een sportpark, dat men gebouwd had op de bodem van een drooggevallen meer. Opvallend aan de locatie is, dat het op meer dan 2000 meter boven de zeespiegel ligt. Het circuit heeft anno 2022 een lengte van 4,438 kilometer en telt 14 bochten.

In de jaren zestig heette deze racebaan het 'Magdalena Mixhuca Circuit'. Later heeft men deze baan echter een nieuwe naam gegeven: Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez. Dit is een eerbetoon aan de Mexicaanse broers Ricardo en Pedro Rodriguez, die beiden furore maakten als autocoureurs. Ricardo Rodriguez overleed in 1962 tijdens de trainingen voor de eerste Grand Prix van Mexico.

Mexico-Stad

Deze stad werd gesticht in 1521. De Spanjaarden bouwden hem op de ruïnes van Tenochtitlan, de voormalige hoofdstad van de Azteken. Mexico-Stad was eeuwenlang de hoofdstad van de kolonie Nieuw-Spanje. Sinds 1821 is het de hoofdstad van het onafhankelijke Mexico. De plaats telt anno 2022 officieel circa 9 miljoen inwoners. In de gehele agglomeratie van Mexico-Stad (inclusief dus de voorsteden) wonen echter circa 20 miljoen mensen. De officiële Spaanse naam van deze hoofdstad is Ciudad de México. Internationaal gebruikt men echter meestal de Engelse naam: Mexico City.

Formule 1 GP Mexico live in Nederland

Livestream Viaplay

De aanbieder van Formule 1 via een livestream in Nederland is het Scandinavische bedrijf Viaplay (NENT). Zij hebben de live-uitzendrechten van de Formule 1 in de jaren 2022, 2023 en 2024. In deze drie seizoenen is elke F1 Grand Prix via een livestream bij hen te zien op de Viaplay-app. De commentator op de livestream van Viaplay is Nelson Valkenburg. Om elke race per livestream bij Viaply te bekijken, dient men een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Tv-provider?

Viaplay is niet een reguliere tv-zender, maar een online app die haar uitzendingen per livestream aanbiedt. Het is echter wel mogelijk om een abonnement op Viaplay aan te schaffen via een tv-provider zoals Ziggo, T-Mobile of KPN.

Formule 1-races openbaar?

Elk jaar staan er meer dan twintig races op de kalender van de Formule 1. Al die wedstrijden zijn via de livestream van Viaplay te bekijken door de mensen die een abonnement op die streamingdienst hebben. Zes wedstrijden zijn echter ook 'openbaar' via een 'open kanaal' op tv en via een gratis livestream te bekijken. Een voorbeeld daarvan is de Grand Prix op Zandvoort, die in 2022, 2023 en 2024 gratis live op tv en per livestream wordt uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Mogelijk behoort de GP Mexico in één van deze seizoenen ook tot de races die gratis worden aangeboden.

Viaplay: topsport via livestream

Bij Viaplay zijn niet alleen de F1 GP's door abonnees per livestream te bekijken. Zij bieden online een breed platform van live sport aan; men kan daarop per livestream bijvoorbeeld ook naar veel buitenlands voetbal en darts kijken.

Formule 1 GP Mexico live op tv bij Telenet Play Sports

In Vlaanderen is deze Mexicaanse Formule 1 Grand Prix live op tv te zien bij Telenet Play Sports. Dit is een abonneezender. Bij hen zijn de kwalificatie en race van de Formule 1 GP Mexico live te zien. De vrije trainingen bij de Formule 1 GP Mexico worden door hen niet live uitgezonden.

Formule 1 GP Mexico live op tv bij RTL Deutschland? Neen

In Duitsland werd jarenlang de GP Mexico live uitgezonden door RTL Deutschland. Bij de edities van deze Formule 1-race in 2022, 2023 en 2024 hebben zij helaas niet meer de uitzendrechten. De Mexicaanse Formule 1-race wordt in 2022, maar ook in 2023 en eveneens in 2024 live uitgezonden door Sky Deutschland. Op Telenet Play Sports en Sky Deutschland zijn de vrije trainingen niet live te zien, maar wel de kwalificatie en de race. De Formule 1-uitzendingen van RTL Deutschland waren populair in Nederland en België. Aan mensen die geen abonnement hebben op Ziggo of Play Sports bood RTL Deutschland namelijk toch de mogelijkheid om 'gratis' live de race en de kwalificatie te bekijken. Helaas geldt dat niet voor Sky Deutschland.

Sporza samenvatting Formule 1

Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft bij deze Formule 1-wedstrijd niet de rechten om een live tv-uitzending en een gratis livestream aan te bieden (zoals zij wel bij de GP van België hebben). Wel zenden zij op de zondagavond op tv een uitgebreide samenvatting van deze F1-race uit.

Livestream Grand Prix Mexico (F1)

Livestream GP Mexico bij Viaplay

Abonnees van Viaplay kunnen alle Formule 1-races via een livestream in Nederland bekijken. Dat geldt dus ook voor deze Mexicaanse Grand Prix. Zo'n livestream is voor de Nederlandse kijkers op hun smartphone of tablet in de hele EU te bekijken.

Livestream GP Mexico F1 Tv Pro

In zowel Nederland als België kan men de GP Mexico bekijken op een livestream van F1 Tv Pro. Men dient een betaald abonnement op die dienst te hebben om hierop per livestream naar de Mexicaanse Grand Prix te kunnen kijken in 2022, 2023 en 2024. Die livestream is zowel Engelastalig als Nederlandstalig beschikbaar. Als abonnee van die dienst kan men niet alleen per livestream naar zo'n race kijken, maar kan men ook oude GP's via een stream terugkijken.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (EU)

De GP Mexico wordt ook via de livestream uitgezonden door Play Sports. Op hun livestream ziet men bij de GP Brazilië de kwalificatie en de race. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om 19u45. De livestream van de race begint bij hen op zondag eveneens om 19u45. De vrije trainingen van deze F1 Grand Prix zijn niet op hun livestream te bekijken. Telenet Play Sports is een Vlaams bedrijf, maar hun livestream op de Play Sports Go App is te bekijken in de hele EU. Net als voorheen bij de Ziggo Sport Go App heeft men bij Play Sports ook diverse opties, zoals een livestream van de pitlane, 'on board'-beelden, enzovoort. Dit is net als die Ziggo Sport Go App dan ook niet een gratis livestream; men dient hierop een abonnement te hebben. Men kan een tv-abonnement bij hen kiezen, waaraan automatisch ook de optie is gekoppeld om hun uitzendingen per livestream te kunnen bekijken. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen, waarbij men hun uitzendingen dus niet op tv, maar alleen per livestream op de Play Sports Go App kan bekijken. Wie niet een vast abonnement bij hen wil hebben, kan kiezen voor een dagpas of een weekendpas, waarmee men dus één of twee dagen elke livestream van hen kan bekijken. Behalve Formule 1 zenden ze veel voetbal uit per livestream. Ook zenden zij anno 2022 per livestream veel veldrijden uit. Zo is bij hen de Superprestige Cyclocross per livestream te bekijken.

Livestream GP Mexico bij Ziggo of KPN?

Is er bij KPN anno 2022, 2023 of 2024 nog een gratis livestream te vinden van een buitenlandse zender, zoals vroeger met RTL Deutschland het geval was? Of is er bij Ziggo nog een gratis livestream van zo'n buitenlandse omroep op hun Go App? Neen, wie deze Grote Prijs Formule 1 bij hen wil bekijken, kan dat niet via een gratis buitenlandse zender op een livestream-app doen. Men dient de Nederlandse uitzending te bekijken, die doorgaans alleen door Viaplay per livestream wordt aangeboden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace onlin…
Formule 1: GP van Singapore live op tv en livestreamFormule 1: GP van Singapore live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Singapore wordt jaarlijks verreden. Deze Grote Prijs Formule 1 vindt plaats op het 'Marina B…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Autódromo_Hermanos_Rodríguez
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3008/formule-1-grand-prix-van-mexico-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Mexico
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.