Formule 1 live op tv en livestream

Formule 1 live op tv en livestream De Formule 1-races worden wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Daarnaast kan men weer online via een livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken. Op welke zenders kan men in Nederland en België de live tv-uitzendingen van de Formule 1 zien? En waar vindt men een livestream van de Formule 1-wedstrijden?

Geschiedenis

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden er al in veel landen prestigieuze autoraces gehouden. Vaak werd zo'n grote autorace een 'Grand Prix' (grote prijs) genoemd. Al in 1906 werd er bijvoorbeeld een Grand Prix van Frankrijk georganiseerd op een circuit rondom de stad Le Mans. Vanaf 1921 werd er ook in Italië een Grand Prix gehouden. In Duitsland werd in 1926 voor het eerst de GP van Duitsland georganiseerd. In datzelfde jaar werd er ook voor het eerst een officiële GP van Groot-Brittannië georganiseerd.

Pas in 1950 kwam er een officieel overkoepelend wereldkampioenschap voor deze GP's. Dit kampioenschap kreeg de naam 'Formule 1'. Deze raceklasse wordt sindsdien beschouwd wordt als de ultieme eredivisie van de mondiale autosport. Dat jaar won Emilio Giuseppe 'Nino' Farina de eerste officiële wereldtitel in de Formule 1.

Erelijst WK Formule 1

Hoe ziet voorafgaand aan het seizoen 2021 de erelijst van de Formule 1 eruit? De succesvolste Formule 1-coureurs aller tijden zijn Michael Schumacher en Lewi Hamilton? Zij wonnen de wereldtitel zeven keer. Juan Manuel Fangio won vijf keer de wereldtitel.

Wedstrijden: Formule 1


Live op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

Welke zender?

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 (live tv en livestream) in handen van Ziggo Sport Totaal. Deze sportzender is voortgekomen uit de abonneezender Sport1, die sinds 2013 de uitzendrechten van de Formule 1 had. De wedstrijden en kwalificaties van de Formule 1 zijn allemaal live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Deze digitale zender is 'gratis' te zien voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Anno 2021 zijn ook de vrije trainingen van de Formule 1 live te volgen op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). In diverse voorgaande jaren werden die vrije trainingen alleen maar uitgezonden op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Commentator

Het commentaar bij de live-uitzendingen van de races en kwalificatiesessies is in handen van Olav Mol. De vaste pitreporter is Jack Plooij.

Livestream Formule 1 in Nederland: Ziggo Sport Totaal

De officiële Nederlandse livestream van de Formule 1 wordt in verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n stream kan men de Formule 1-races live volgen op een smartphone, laptop of een ander type computer. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Met die app zijn behalve de race en de kwalificatie ook de vrije trainingen live te bekijken. Abonnees van die app hebben eveneens toegang tot de F1 Tv Pro app, waarop diverse andere opties beschikbaar zijn, zoals een livestream via on-board camera's. Ook kunnen F1-fans bij deze app via een livestream kijken naar de live-timing. Verder kan men op die app onder meer naar een livestream van de pitlane kijken. Om een livestream op die Ziggo Sport Totaal Go App te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op deze digitale streamingdienst te hebben.

Streamingdienst: F1 Tv Pro

Sinds 2019 is het ook mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de officiële livestream-dienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Via deze app kunnen klanten per livestream de wedstrijden kijken. Deze app heeft ook veel andere opties, zoals on-board camerabeelden die per livestream bekeken kunnen worden. Ook kunnen abonnees van deze dienst veel oude beelden uit het archief van de Formule 1 terugkijken. Dit is ook een dienst waarvoor men een abonnement dient te hebben. Voor mensen met een abonnement op Ziggo Sport Totaal of de Ziggo Sport Go App is het mogelijk om dat abonnement te koppelen aan de F1 Tv Prof-app. Zij kunnen dan dus ook gebruik maken van deze diensten.

F1 Tv Access

Bij F1 Tv worden twee verschillende abonnementen aangeboden: Pro en Access. Hier is soms wat verwarring over. Het F1 Tv Pro-abonnement is het duurste van die twee abonnementen; hiermee kan men per livestream alles volgen. Het F1 Tv Access is goedkoper; hierbij kan men niets per livestream volgen, maar wel is het mogelijk om met dat abonnement in het F1-archief te duiken.

Livestream Go App: ook om live Formule 1 te kijken

Er is ook een simpeler manier om online de Formule 1-wedstrijden per livestream te bekijken. Dat is de Ziggo Go App (livestream tv). Dit is een dienst voor klanten van Ziggo. Men kan via die dienst online per livestream naar de zenders kijken die men ook op tv kan bekijken. In een standaard zenderpakket voor digitale tv bij Ziggo zit ook de zender Ziggo Sport (kanaal 14) en dus kan men die ook via de livestream bekijken op die app. Zo kan racefans bij Ziggo dus ook per livestream naar de wedstrijden en kwalificaties van de F1 kijken. Bij deze livestream-dienst heeft men echter niet de extra opties die bijvoorbeeld de F1 Tv Pro en de Ziggo Sport Totaal Go App wel hebben. Voor kijkers die de Ziggo Go App echter reeds gebruiken om online tv te kijken, is deze app echter wel een mooie mogelijkheid om geheel legaal als het ware via een gratis livestream naar de Formule 1 te kunnen kijken. Voor deze streaming-app hoeft men namelijk verder niet extra's te betalen, het is een standaardoptie die klanten automatisch krijgen als ze een abonnement hebben voor digitale televisie bij Ziggo.

Live op tv: Formule 1 anno 2021 niet meer op RTL Deutschland

Wie geen abonnement op digitale tv heeft bij Ziggo en ook geen abonnement op de bovengenoemde livestream-diensten, kon in Nederland jarenlang toch 'gratis' live naar de Formule 1-races kijken. De wedstrijden waren immers ook live te zien bij RTL Deutschland. Zij zenden echter met ingang van 2021 niet meer de Formule 1 live uit. In het verleden waren er ook een aantal races van de Formule 1-kalender live gratis te zien op het open net van de BBC. Helaas zenden zij anno 2021 de Formule 1 ook niet meer live op tv uit.

Formule 1 live bij KPN

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van de Formule 1 te bekijken bij KPN? Om de Formule 1-uitzendingen van Ziggo Sport (tv en livestream) te kunnen bekijken, heeft men een aanvullend abonnement nodig.

Formule 1 live op tv en livestream in België

Formule 1 live op tv bij Play Sports

In België worden alle races van het Formule 1-seizoem live op tv en online per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. De sportzenders van Play Sports richten zich naast de Formule 1 onder meer ook op live tv-uitzendingen van voetbal, MXGP (motorcross) en veldrijden. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om bij hen live op televisie naar de wedstrijden van het Formule 1-seizoen te kunnen kijken. Play Sports zendt bij elke Grand Prix live de kwalificatie en de race uit. De vrije trainingen zijn bij hen niet live te zien.

Formule 1 live bij Sporza (VRT)?

Incidenteel is er ook een race van de Formule 1-kalender in België live te bekijken bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Dat geldt bijvoorbeeld voor de GP van België. Daarbij biedt Sporza een live tv-uitzending op een 'open net' aan en een gratis livestream voor de kijkers in België. De meeste overige wedstrijden van de Formule 1-kalender zijn bij Sporza alleen in een samenvatting te bekijken.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan de races van Formule 1 ook via een livestream van de Play Sports Go App bekijken. Met zo'n livestream kan men de races dus live op een smartphone of computer volgen. Er zijn verschillende manieren om bij hen per livestream te kijken. Als men een vast tv-abonnement heeft op die dienst bij Telenet, dan kan men de wedstrijden ook online via een livestream op hun website bekijken. Naast een regulier abonnement op de tv-zenders van hen, is het ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij hen te nemen. Dat heet 'Telenet Play Sports Go' en daarmee kan men al hun zenders per livestream op het internet bekijken. Elke livestream op die app is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om bij hen slechts een digitaal abonnement voor één dag (een dagpas) of een abonnement voor één weekend (een weekendpas) af te sluiten. Met zo'n dagpas kan men één etmaal lang elke livestream van Telenet Play Sports bekijken. Met zo'n weekendpas kan men gedurende een heel weekend naar elke livestream kijken bij dit Belgische bedrijf. Op de livestream van Play Sports zijn de races en de kwalificaties te zien. De vrije trainingen worden door hen niet via de livestream uitgezonden (en zijn evenmin bij hen live op tv te zien).

Lees verder

© 2011 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…

WK veldrijden 1950-2020 - erelijstWK veldrijden 1950-2020 - erelijstOp 3 februari 2020 vond in Dübendorf het 71ste Wereldkampioenschap veldrijden plaats. Mathieu van der Poel pakte zijn de…
Puntentelling Formule 1Puntentelling Formule 1In de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 hebben er verschillende puntentellingen bestaan. Hoe zag de pun…
Bronnen en referenties
  • http://www.carros.nl/autonieuws/32165-formule-1-kalender-2012-bekend/
  • http://www.formule1.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!