Formule 1 live op tv en livestream

Formule 1 live op tv en livestream De Formule 1-races worden wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Daarnaast kan men weer online via een livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken. Ook de 'preseason-test' (wintertest) is online per livestream te volgen. De elfde Grand Prix van het seizoen wordt op zondag 1 augustus 2021 verreden: de GP Hongarije (op de Hungaroring). Op welke zenders kan men in Nederland en België de live tv-uitzendingen van de Formule 1 zien? En waar vindt men een livestream van de Formule 1-wedstrijden?

Geschiedenis

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden er al in veel landen prestigieuze autoraces gehouden. Vaak werd zo'n grote autorace een 'Grand Prix' (grote prijs) genoemd. Al in 1906 werd er bijvoorbeeld een Grand Prix van Frankrijk georganiseerd op een circuit rondom de stad Le Mans. Vanaf 1921 werd er ook in Italië een Grand Prix gehouden. In Duitsland werd in 1926 voor het eerst de GP van Duitsland georganiseerd. In datzelfde jaar werd er ook voor het eerst een officiële GP van Groot-Brittannië georganiseerd.

Pas in 1950 kwam er een officieel overkoepelend wereldkampioenschap voor deze GP's. Dit kampioenschap kreeg de naam 'Formule 1'. Deze raceklasse wordt sindsdien beschouwd wordt als de ultieme eredivisie van de mondiale autosport. Dat jaar won Emilio Giuseppe 'Nino' Farina de eerste officiële wereldtitel in de Formule 1.

Erelijst WK Formule 1

Hoe ziet voorafgaand aan het seizoen 2021 de erelijst van de Formule 1 eruit? De succesvolste Formule 1-coureurs aller tijden zijn Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Zij wonnen de wereldtitel zeven keer. Juan Manuel Fangio won vijf keer de wereldtitel.

Pre-season test: live wintertest 2021 in maart

In tegenstelling tot veel voorgaande jaren is de wintertest in 2021 niet in Barcelona, maar in Bahrein. De testen zijn live te volgen op een stream. De officiële livestream wordt verzorgd door F1 Tv Pro.

Schema: testen 2021 (pre-season) in Bahrein

 • Vrijdag 12 maart 2021, test 1: 08u00
 • Vrijdag 12 maart 2021, test 2: 13u00
 • Zaterdag 13 maart 2021, test 3: 08u00
 • Zaterdag 14 maart 2021, test 4: 13u00
 • Zondag 15 maart 2021, test 5: 08u00
 • Zondag 15 maart 2021, test 6: 13u00

F1 Grand Prix Hongarije 1 augustus 2021, hoe laat?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen (tv en livestream) van de Formule 1 GP van Hongarije in Boedapest bij Ziggo Sport Totaal? Hieronder vindt u het uitzendschema van deze elfde Grand Prix van het seizoen.

Uitzendschema F1 GP Hongarije 2021: hoe laat?

 • Vr. 30 juli 2021 om 11u25: live eerste vrije training GP Hongarije
 • Vr. 30 juli 2021 om 14u55: live tweede vrije training
 • Vr. 30 juli 2021 om 22u30: Formule 1 Café (Talkshow)
 • Za.31 juli 2021 om 11u55: live derde vrije training
 • Za. 31 juli 2021 om 14u15: kwalificatie GP Hongarije live
 • Zo. 1 augustus 2021 om 13u45: Voorbeschouwing op GP Hongarije
 • Zo. 1 augustus 2021 om 15u00: GP Hongarije 2021 live

Wedstrijden: Formule 1 in 2021

Welke wedstrijden staan in het seizoen 2021 op de kalender van de Formule 1? Hieronder vindt u de voorlopige kalender. Vanwege het coronavirus kunnen er nog wijzigingen in deze kalender plaatsvinden. Zo is de Grand Prix van Canada afgelast. In plaats daarvan organiseert men een extra race in Oostenrijk (Stiermarken). De Grand Prix van Singapore gaat ook niet door. Die is vervangen door een race in Turkije (Istanboel). In principe is men ook nog van plan om de F1 Grand Prix van China in 2021 te laten verrijden, maar daar heeft men nog geen definitieve datum voor gevonden op de kalender.

Kalender 2021:


Live op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

Welke zender?

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 (live tv en livestream) in handen van Ziggo Sport Totaal. Deze sportzender is voortgekomen uit de abonneezender Sport1, die sinds 2013 de uitzendrechten van de Formule 1 had. De wedstrijden en kwalificaties van de Formule 1 zijn allemaal live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Deze digitale zender is 'gratis' te zien voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Anno 2021 zijn ook de vrije trainingen van de Formule 1 live te volgen op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). In diverse voorgaande jaren werden die vrije trainingen alleen maar uitgezonden op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Commentator

Het commentaar bij de live-uitzendingen van de races en kwalificatiesessies is in handen van Olav Mol. De vaste pitreporter is Jack Plooij.

Livestream Formule 1 in Nederland: Ziggo Sport Totaal

De officiële Nederlandse livestream van de Formule 1 wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n stream kan men de Formule 1-races live volgen op een smartphone, laptop of een ander type computer. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Met die app zijn behalve de race en de kwalificatie ook de vrije trainingen live te bekijken. Abonnees van die app hebben eveneens toegang tot de F1 Tv Pro app, waarop diverse andere opties beschikbaar zijn, zoals een livestream via on-board camera's. Ook kunnen F1-fans bij deze app via een livestream kijken naar de live-timing. Verder kan men op die app onder meer naar een livestream van de pitlane kijken. Om een livestream op die Ziggo Sport Totaal Go App te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op deze digitale streamingdienst te hebben. Het is echter voor reguliere Ziggo-klanten ook mogelijk om via een livestream op de reguliere Go App (dus exclusief een aanvullend Ziggo Sport-abonnement) naar de tv-uitzendingen op kanaal 14 te kijken.

Streamingdienst: F1 Tv (Pro en Access)

Livestream F1 Tv Pro

Sinds 2019 is het ook mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de officiële livestream-dienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Via deze app kunnen klanten per livestream de wedstrijden kijken. Deze app heeft ook veel andere opties, zoals on-board camerabeelden die per livestream bekeken kunnen worden. Ook kunnen abonnees van deze dienst veel oude beelden uit het archief van de Formule 1 terugkijken. Men dient een bijpassend abonnement te hebben om een livestream van F1 Tv Pro te kunnen bekijken. Voor mensen met een abonnement op Ziggo Sport Totaal of de Ziggo Sport Go App is het mogelijk om dat abonnement te koppelen aan de F1 Tv Pro-app. Zij kunnen dan dus ook gebruik maken van de livestream van deze dienst. Daarnaast is natuurlijk het mogelijk om direct een abonnement bij F1 Tv Pro af te sluiten, indien u geen abonnement op Ziggo Sport heeft.

F1 Tv Access

Bij F1 Tv worden twee verschillende abonnementen aangeboden: Pro en Access. Hier is soms wat verwarring over. Het F1 Tv Pro-abonnement is het duurste van die twee abonnementen; hiermee kan men per livestream alles volgen. Het F1 Tv Access is goedkoper; hierbij kan men niets per livestream volgen, maar wel is het mogelijk om met dat abonnement in het F1-archief te duiken.

Livestream Go App: ook om live Formule 1 te kijken

Er is ook een simpeler manier om online de Formule 1-wedstrijden per livestream te bekijken. Dat is de Ziggo Go App (livestream tv). Dit is een dienst voor klanten van Ziggo. Men kan via die dienst online per livestream naar de zenders kijken die men ook op tv kan bekijken. In een standaard zenderpakket voor digitale tv bij Ziggo zit ook de zender Ziggo Sport (kanaal 14) en dus kan men die ook via de livestream bekijken op die app. Zo kan racefans bij Ziggo dus ook per livestream naar de wedstrijden en kwalificaties van de F1 kijken. Bij deze livestream-dienst heeft men echter niet de extra opties die bijvoorbeeld de F1 Tv Pro en de Ziggo Sport Totaal Go App wel hebben. Voor kijkers die de Ziggo Go App echter reeds gebruiken om online tv te kijken, is deze app echter wel een mooie mogelijkheid om geheel legaal als het ware via een gratis livestream naar de Formule 1 te kunnen kijken. Voor deze streaming-app hoeft men namelijk verder niet extra's te betalen, het is een standaardoptie die klanten automatisch krijgen als ze een abonnement hebben voor digitale televisie bij Ziggo. Zo'n livestream op de Go App is niet alleen in Nederland te bekijken. Ook in alle andere EU-landen is zo'n livestream op die applicatie te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream echter geo-blocked.(Dat houdt in dat de livestream daar geblokkeerd is.) Tot de landen buiten die EU waar de livestream van de races op die app wel beschikbaar is, behoren Noorwegen en Groot-Brittannië.

Live op tv: Formule 1 anno 2021 vaak niet meer op RTL Deutschland

Wie geen abonnement op digitale tv heeft bij Ziggo en ook geen abonnement op de bovengenoemde livestream-diensten, kon in Nederland jarenlang toch 'gratis' live naar de Formule 1-races kijken. De wedstrijden waren immers ook live op tv te zien bij RTL Deutschland. Zij zenden echter met ingang van 2021 niet veel Formule 1 live meer live uit op tv of per livestream. De enige races die zij anno 2021 nog live uitzenden zijn Imola, Monza, Brazilië en Spanje. Alle andere races zijn in Duitsland alleen live op tv en per livestream te zien bij N-tv en Sky Sport. In het verleden waren er ook een aantal races van de Formule 1-kalender live gratis te zien op het open net van de BBC. Helaas zenden zij anno 2021 de Formule 1 niet meer live op tv of per livestream uit. Alle races worden in Engeland anno 2021 live op tv en per livestream uitgezonden door Sky Sports. De Grand Prix van Silverstone wordt daarnaast eveneens live op tv (en per livestream) uitgezonden door Channel Four.

Formule 1 live bij KPN: livestream?

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van de Formule 1 te bekijken bij KPN? Om de Formule 1-uitzendingen van Ziggo Sport (tv en livestream) te kunnen bekijken, heeft men een aanvullend abonnement nodig. Vele jaren was het mogelijk om bij KPN gratis via een livestream op de iTV-app naar alle uitzendingen te kijken van RTL Deutschland. (Via de iTV-app kunnen KPN-klanten immers gratis per livestream naar de zenders uit hun tv-abonnement kijken.) Ook bij de BBC waren er op het 'open net' voor KPN-kijkers vaak 'gratis' races te bekijken via een livestream op de iTV-app. Anno 2021 zendt de BBC geen races meer live op tv uit en is er dus ook geen livestream van de Engelse uitzendingen op die app beschikbaar. (Sky Sports behoort namelijk niet tot de omroepen die per livestream op die applicatie te bekijken zijn). RTL Deutschland zendt anno 2021 nog slechts een zeer beperkt aantal races uit op tv en livestream. De races die nog wel via zo'n 'gratis livestream' door de KPN-klanten op RTL Deutschland te bekijken zijn, dat zijn de GP's van Spanje, Brazilië, Monza en Imola.

Formule 1 live op tv en livestream in België

Formule 1 live op tv bij Play Sports

In België worden alle races van het Formule 1-seizoem live op tv en online per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. De sportzenders van Play Sports richten zich naast de Formule 1 onder meer ook op live tv-uitzendingen van voetbal, MXGP (motorcross) en veldrijden. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om bij hen live op televisie naar de wedstrijden van het Formule 1-seizoen te kunnen kijken. Play Sports zendt bij elke Grand Prix live de kwalificatie en de race uit. De vrije trainingen zijn bij hen niet live te zien.

Formule 1 live bij Sporza (VRT)?

Incidenteel is er ook een race van de Formule 1-kalender in België live te bekijken bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Dat geldt bijvoorbeeld voor de GP van België. Daarbij biedt Sporza een live tv-uitzending op een 'open net' aan en een gratis livestream. Die livestream is officieel alleen beschikbaar voor de kijkers in België. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op hun site en hun app. Behalve van de race, bieden ze ook een livestream aan van de kwalificatie van de GP België. De meeste overige wedstrijden van de Formule 1-kalender zijn bij Sporza niet live op tv of per livestream, maar alleen in een samenvatting te bekijken.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan de races van Formule 1 ook via een livestream van de Play Sports Go App bekijken. Met zo'n livestream kan men de races dus live op een smartphone of computer volgen. Er zijn verschillende manieren om bij hen per livestream te kijken. Als men een vast tv-abonnement heeft op die dienst bij Telenet, dan kan men de wedstrijden ook online via een livestream op hun website bekijken. Naast een regulier abonnement op de tv-zenders van hen, is het ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij hen te nemen. Dat heet 'Telenet Play Sports Go' en daarmee kan men al hun zenders per livestream op het internet bekijken. Elke livestream op die app is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om bij hen slechts een digitaal abonnement voor één dag (een dagpas) of een abonnement voor één weekend (een weekendpas) af te sluiten. Met zo'n dagpas kan men één etmaal lang elke livestream van Telenet Play Sports bekijken. Met zo'n weekendpas kan men gedurende een heel weekend naar elke livestream kijken bij dit Belgische bedrijf. Op de livestream van Play Sports zijn de races en de kwalificaties te zien. De vrije trainingen worden door hen niet via de livestream uitgezonden (en zijn evenmin bij hen live op tv te zien). Ook de wintertesten in maart 2021 zijn niet op de livestream van Play Sports te bekijken.

Formule 1 in 2022 in Nederland: Viaplay

Met ingang van 2022 heeft Ziggo Sport niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van de F1 in Nederland. Met ingang van dat jaar zijn die uitzendrechten in handen van de Scandinavische NENT Group. Zij zullen het in 2022 voor het Nederlandse publiek online gaan uitzenden via een livestream op hun streamingdienst Viaplay, maar ook op tv via hun nieuwe Nederlandstalige sportzender. Voor het merendeel van de uitzendingen van hen dient men een abonnement te hebben. Zes wedstrijden per jaar zijn bij hen echter live te bekijken via een gratis stream.

Lees verder

© 2011 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…

WK veldrijden 1950-2020 - erelijstWK veldrijden 1950-2020 - erelijstOp 3 februari 2020 vond in Dübendorf het 71ste Wereldkampioenschap veldrijden plaats. Mathieu van der Poel pakte zijn de…
Puntentelling Formule 1Puntentelling Formule 1In de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 hebben er verschillende puntentellingen bestaan. Hoe zag de pun…
Bronnen en referenties
 • http://www.carros.nl/autonieuws/32165-formule-1-kalender-2012-bekend/
 • http://www.formule1.nl
 • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.