Formule 1 live op tv en livestream

Formule 1 live op tv en livestream De Formule 1-races worden wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv en per livestream. Daarnaast kan men live naar de vrije trainingen en kwalificaties van de Formule 1 kijken. Ook de 'preseason-test' (wintertest) is online per livestream te volgen. Waar zijn de live-uitzendingen van de Formule 1 in Nederland en België te bekijken?

Geschiedenis

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden er al in veel landen prestigieuze autoraces gehouden. Vaak werd zo'n grote autorace een 'Grand Prix' (grote prijs) genoemd. Al in 1906 werd er bijvoorbeeld een Grand Prix van Frankrijk georganiseerd op een circuit rondom de stad Le Mans. Vanaf 1921 werd er ook in Italië een Grand Prix gehouden. In Duitsland werd in 1926 voor het eerst de GP van Duitsland georganiseerd. In datzelfde jaar werd er ook voor het eerst een officiële GP van Groot-Brittannië georganiseerd.

Pas in 1950 kwam er een officieel overkoepelend wereldkampioenschap voor deze GP's. Dit kampioenschap kreeg de naam 'Formule 1'. Deze raceklasse wordt sindsdien beschouwd wordt als de ultieme eredivisie van de mondiale autosport. Dat jaar won Emilio Giuseppe 'Nino' Farina de eerste officiële wereldtitel in de Formule 1.

Erelijst WK Formule 1

Hoe ziet voorafgaand aan het seizoen 2022 de erelijst van de Formule 1 eruit? De succesvolste Formule 1-coureurs aller tijden zijn Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Zij wonnen de wereldtitel zeven keer. Juan Manuel Fangio won vijf keer de wereldtitel.

Historie: Formule 1 live in Nederland

Tot 1992: publieke omroep

Decennialang had de publieke omroep in Nederland officieel het alleenrecht op tv-uitzendingen. Bij NOS Studio Sport was er in die jaren doorgaans geen grote liefde voor de autosport. In veel seizoenen was er slechts incidenteel een Formule 1-race live op tv te zien. Nederlandse racefans die meer GP's live op televisie wilden bekijken, waren afhankelijk van buitenlandse zenders.

1992-2013: commerciële zenders (open net)

In 1989 vond er een grote revolutie plaats in het Nederlandse televisielandschap. Dat jaar werd er Nederlandse commerciële televisie geïntroduceerd: RTL Veronique. Het bedrijf RTL maakte al snel een grote groei mee in Nederland en ontwikkelde naast RTL 4 (Veronique) ook andere zenders. Daarop ging men, tot vreugde van veel Nederlandse racefans, met ingang van 1992 ook live Formule 1 uitzenden. Daarnaast hadden de Nederlandse racefans in de jaren negentig de luxe dat ze ook de GP's, vrije trainingen, kwalificaties en warm-ups live konden bekijken bij Eurosport.

In de jaren negentig groeide de populariteit van de Formule 1 in Nederland mede door de hype rondom Jos Verstappen, die in deze periode als een groot talent gold en die in zijn debuutseizoen twee keer op het podium van een F1 Grand Prix stond. Dit zorgde ook voor goede kijkcijfers van de tv-programma's van RTL Grand Prix. Aan het begin van de 21e eeuw liep de F1-carrière van Jos Verstappen op z'n einde. Hiermee daalde ook de populariteit van de F1 in Nederland, evenals het belang van RTL Nederland om er nog erg veel geld in te investeren. Met ingang van 2004 verhuisden de live-uitzendrechten van de Formule 1 voor Nederland naar SBS6. Dat werd geen groot succes. Daarna keerden ze in 2007 weer terug naar RTL Nederland, waar ze tot 2012 de F1 live uitzonden.

2013-2021 Sport1 en Ziggo Sport

Met ingang van 2013 verdween de Formule 1 in Nederland (live tv en livestream) officieel grotendeels achter de decoder. De uitzendrechten kwamen in handen van Sport1 en men diende een abonnement bij hen te hebben om de races live op tv of per livestream te kunnen bekijken. De samenvattingen waren wel 'gratis' op het 'open net' (Veronica) te zien. Ook was een beperkt aantal races (met name GP's die qua tijdzone interessant waren, omdat ze in Nederland 's avonds live te zien waren, zoals de GP van Canada) niet alleen live op tv en per livestream bij Sport1, maar ook 'gratis' live op het open net van Veronica te zien.

Na 2015 vonden er een aantal grote hervormingen plaats. Voortaan waren de races niet meer live, noch in samenvatting te zien bij Veronica. Alles was live op tv en per livestream te zien bij de sportzender Sport1, die echter een nieuwe naam en een nieuwe opzet kreeg: Ziggo Sport Totaal. Bij die omroep was het nog steeds mogelijk om, als klant van een andere tv-provider, een abonnement te nemen om alle sportuitzendingen (waaronder Formule 1) live op tv of per livestream te bekijken. Daarnaast kreeg echter een groot deel van Nederland, dat klant van digitale tv bij Ziggo was, voortaan automatisch de beschikking over een deel van de live-uitzendingen (tv en livestream) van de F1 GP's. Oorspronkelijk waren de vrije trainingen zelfs voor Ziggo-klanten alleen nog met een aanvullend abonnement live op tv en per livestream te zien, maar uiteindelijk veranderde dat en konden alle Ziggo-klanten ook die 'gratis' live op tv en per livestream bekijken. In die periode groeide de Formule 1, mede door de grote successen van Max Verstappen, uit tot één van de populairste sporten van Nederland en behaalden de live-uitzendingen op tv en via de livestream extreem hoge kijkcijfers.

Uitzendrechten verhuizen naar Viaplay (NENT): 2022, 2023 en 2024

Met ingang van 2022 heeft Viaplay de live-uitzendrechten van de Formule 1 voor Nederland. Ook in de seizoenen 2023 en 2024 bezitten zij de uitzendrechten. Viaplay is een onderdeel van NENT (Nordic Entertainment Group). In tegenstelling tot de partijen die in het verleden de live-uitzendrechten van de koningsklasse in Nederland bezaten, heeft Viaplay in Nederland niet televisie als 'core-business'. Viaplay richt zich op online uitzendingen met een livestream via hun app. Behalve Formule 1 is er op die app van Viaplay ook veel andere sport te zien, waaronder buitenlands voetbal en darts.

Formule 1 live bij Viaplay in Nederland

De Nederlandse live-uitzendingen van de Formule 1 zijn dus in handen van Viaplay (NENT). Hun Formule 1-uitzendingen zijn online via een livestream te bekijken. De uitzendingen worden gepresenteerd door Amber Brantsen. De commentator bij de races is Nelson Valkenburg. Zijn co-commentator is Melroy Heemskerk. De pitreporter is Stéphane Kox. Tot de analisten bij de programma's van Viaplay behoren Giedo van der Garde, Christian Albers en Tom Coronel. Men dient een passend abonnement te hebben om de uitzendingen van ViaPlay live te kunnen bekijken.

Viaplay: tv? Online, maar ook beschikbaar via tv-providers

Hoe zijn de uitzendingen van Viaplay in Nederland te bekijken? Viaplay is zelf niet een regulier tv-kanaal, het is eigenlijk een online dienst. Ze zenden uit via een livestream. Wel is het mogelijk om via tv-providers zoals Ziggo en KPN een abonnement bij hen af te sluiten. Zij koppelen Viaplay dan aan hun eigen diensten, wat bij diverse aanbieders financiële en praktische voordelen op kan leveren voor de klanten.

Zes wedstrijden per seizoen gratis

Niet voor alle wedstrijden hoeft men anno 2022, 2023 en 2024 te betalen om ze in Nederland live te kunnen zien. Zes wedstrijden per seizoen worden 'gratis' op een 'open net' live uitgezonden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort, die live wordt uitgezonden door de publieke omroep NPO.

Streamingdienst: F1 Tv (Pro en Access)

Livestream F1 Tv Pro

Sinds 2019 is het ook mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de officiële livestream-dienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Via deze app kunnen klanten per livestream de wedstrijden kijken. Deze app heeft ook veel andere opties, zoals on-board camerabeelden die per livestream bekeken kunnen worden.

Races, trainingen, kwalificatie, wintertest (pre-season test) live en archief

Behalve de races zijn bij hen per livestream ook de vrije trainingen, kwalificatie en de pre-seaon test (wintertest) live te volgen. Ook kunnen abonnees van deze dienst veel oude beelden uit het archief van de Formule 1 terugkijken. Men dient een bijpassend abonnement te hebben om een livestream van F1 Tv Pro te kunnen bekijken.

F1 Tv Access

Bij F1 Tv worden twee verschillende abonnementen aangeboden: Pro en Access. Hier is soms wat verwarring over. Het F1 Tv Pro-abonnement is het duurste van die twee abonnementen; hiermee kan men per livestream alles volgen. Het F1 Tv Access is goedkoper; hierbij kan men niets per livestream volgen, maar wel is het mogelijk om met dat abonnement in het F1-archief te duiken.

Live op tv: Formule 1 vaak niet meer op RTL Deutschland

Wie geen abonnement op digitale tv heeft bij Ziggo en ook geen abonnement op de bovengenoemde livestream-diensten, kon in Nederland jarenlang toch 'gratis' live naar de Formule 1-races kijken. De wedstrijden waren immers ook live op tv te zien bij RTL Deutschland. Zij zenden echter anno 2022 niet veel Formule 1 live meer live uit op tv of per livestream. Slechts enkele races per seizoen zoeken zij uit, die ze 'gratis' op het open net mogen aanbieden. Alle andere races zijn in Duitsland in de periode 2022, 2023 en 2024 alleen live op tv en per livestream te zien bij N-tv en Sky Sport. In het verleden waren er ook een aantal races van de Formule 1-kalender live gratis te zien op het open net van de BBC. Helaas zenden zij anno 2022 de Formule 1 niet meer live op tv of per livestream uit. Alle races worden in Engeland anno 2022 live op tv en per livestream uitgezonden door Sky Sports. De Grand Prix van Silverstone wordt daarnaast eveneens live op tv (en per livestream) uitgezonden door Channel Four.

Formule 1 live op tv en livestream in België

Formule 1 live op tv bij Play Sports

In België worden alle races van het Formule 1-seizoem live op tv en online per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. De sportzenders van Play Sports richten zich naast de Formule 1 onder meer ook op live tv-uitzendingen van voetbal, MXGP (motorcross) en veldrijden. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om bij hen live op televisie (of online live via een stream) naar de meeste wedstrijden van het Formule 1-seizoen te kunnen kijken. Een beperkt aantal races is bij hen ook voor 'gewone Telenet-klanten' (zonder aanvullend abonnement op Play Sports) gratis live op tv en per livestream (via een tv-app) te zien.

Telenet Play Sports zendt bij elke Grand Prix live de kwalificatie en de race uit. De vrije trainingen zijn bij hen niet live op tv of per livestream te zien. Ook de wintertesten zijn niet live op tv, noch per livestream bij hen te bekijken.

Formule 1 live bij Sporza (VRT)?

Incidenteel is er ook een race van de Formule 1-kalender in België live te bekijken bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Dat geldt bijvoorbeeld voor de GP van België in 2022. Daarbij biedt Sporza een live tv-uitzending op een 'open net' aan en een gratis livestream. Die livestream is officieel alleen beschikbaar voor de kijkers in België. Deze gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddag op hun site en hun app. Behalve van de race, bieden ze ook een gratis livestream aan van de kwalificatie van de GP België. De overige wedstrijden van de Formule 1-kalender zijn in 2022, 2023 en 2024 bij Sporza niet live op tv of per livestream, maar alleen in een samenvatting te bekijken.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan de races van Formule 1 ook via een livestream van de Play Sports Go App bekijken. Met zo'n livestream kan men de races dus live op een smartphone of computer volgen. Er zijn verschillende manieren om bij hen per livestream te kijken. Als men een vast tv-abonnement heeft op die dienst bij Telenet, dan kan men de wedstrijden ook online via een livestream op hun website bekijken. Naast een regulier abonnement op de tv-zenders van hen, is het ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij hen te nemen. Dat heet 'Telenet Play Sports Go' en daarmee kan men al hun zenders per livestream op het internet bekijken. Elke livestream op die app is niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om bij hen slechts een digitaal abonnement voor één dag (een dagpas) of een abonnement voor één weekend (een weekendpas) af te sluiten. Met zo'n dagpas kan men één etmaal lang elke livestream van Telenet Play Sports bekijken. Met zo'n weekendpas kan men gedurende een heel weekend naar elke livestream kijken bij dit Belgische bedrijf. Op de livestream van Telenet Play Sports zijn de races en de kwalificaties te zien. De vrije trainingen worden door hen niet via de livestream uitgezonden (en zijn evenmin bij hen live op tv te zien). Ook de wintertesten in 2022 zijn niet op de livestream van Play Sports te bekijken.

Wallonië live

In het Franstalige deel van België zijn F1-races live op tv en per livestream bij Tipik te zien. De Belgische Grand Prix is ook live op tv en via een gratis livestream voor de Waalse kijkers bij RTBF te bekijken.

Grand Prix Radio

De Formule 1-races zijn in Nederland ook live te volgen via het online radiokanaal Grand Prix Radio. Tot de oprichters van dit station behoort Olav Mol. Naast Mol is onder meer ook Jack Plooij actief bij Grand Prix Radio. In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 hebben zij de officiële live-uitzendrechten voor de Formule 1-races op de radio. Hun uitzendingen zijn gratis live te beluisteren. Daarnaast zijn de F1 GP's in 2022, 2023 en 2024 in Nederland ook gratis live te volgen op Radio 1.

Info: Formule 1 GP's via een livestream bekijken


Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

WK veldrijden 1950-2020 - erelijstWK veldrijden 1950-2020 - erelijstOp 3 februari 2020 vond in Dübendorf het 71ste Wereldkampioenschap veldrijden plaats. Mathieu van der Poel pakte zijn de…
Puntentelling Formule 1Puntentelling Formule 1In de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 hebben er verschillende puntentellingen bestaan. Hoe zag de pun…
Bronnen en referenties
  • http://www.carros.nl/autonieuws/32165-formule-1-kalender-2012-bekend/
  • http://www.formule1.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.