Formule 1: GP van Monaco, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Monaco, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Monaco wordt jaarlijks eind mei verreden. Deze Grand Prix in het Mediterrane prinsdom wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP van Monaco online per livestream bekijken. In 2021 wordt deze race verreden op 23 mei. Hoe ziet het programma van de Grand Prix van Monaco eruit? Via welke zenders kan men in Nederland en België live op tv naar deze race kijken? Waar vindt men een livestream van de GP Monaco 2021?

Imago

De Grand Prix van Monaco is de wedstrijd met de grootste uitstraling van alle Formule 1 GP's. Deels komt dat door het glamoureuze decor van de steenrijke ministaat. Anderzijds komt dat door het stratencircuit dat er voor zorgt dat de wedstrijd dikwijls zeer spectaculair is. In 1996 arriveerden bijvoorbeeld slechts 4 auto's aan de finish van deze Formule 1 GP. De Fransman Olivier Panis won dat jaar de F1 Grand Prix van Monaco.

Geschiedenis

De Grand Prix van Monaco werd voor het eerst verreden in 1929. De Brit William Grover-Williams won dat jaar in een Bugatti. De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de GP van Monaco is Ayrton Senna. Hij won deze wedstrijd maar liefst zes keer: in 1987, 1989, 1990, 1991, 1992 en 1993.

Circuit van Monaco

De wedstrijd wordt verreden op het 'Circuit de Monaco'. Dit stratencircuit wordt ook vaak het Circuit de Monte Carlo genoemd. Dat komt doordat het circuit grotendeels door de befaamde wijk Monte Carlo gaat. Het circuit is 3,34 kilometer lang en telt 18 bochten. De wegen zijn vaak erg smal, waardoor het moeilijk is om in te halen. Een befaamd onderdeel van het circuit is een tunnel, die onder een hotel en een congrescentrum door gaat.

Louis Chiron

Eén van de bochten op het circuit heet de Louis Chiron-bocht. Deze is vernoemd naar de Monagaskische autocoureur Louis Chiron. Hij won de Grand Prix van Monaco in 1931. Daarmee is hij tot op heden de enige coureur van Monagaskische afkomst die hierin slaagde. Chiron bleef tot op zeer hoge leeftijd actief als coureur. Op 58-jarige leeftijd reed hij in 1958 zijn laatste GP van Monaco. Hij is daarmee de oudste coureur die ooit deze wedstrijd heeft gereden.

Coronavirus en de Formule 1

Alle Formule 1-races die tijdens het seizoen 2020 in maart, april, mei en juni verreden zouden worden, werden afgelast als gevolg van de coronacrisis. Voor sommige races werd er later in het jaar een nieuwe datum gezocht. Daar behoorde de GP van Monaco niet toe. De organisatoren in het prinsdom hadden namelijk besloten om geen nieuwe datum in 2020 te willen en de 78e editie dus pas in 2021 te organiseren

Hoe laat? Programma GP Monaco 2021

Hoe ziet het programma van de GP Monaco 2021 eruit? Anders dan bij de andere Formule 1 GP's, vinden in Monaco de eerste twee trainingen voor de Formule 1-coureurs niet op vrijdag, maar op donderdag plaats. Hieronder vindt u het programma van de F1 Grand Prix Monaco.

Programma donderdag 20 mei 2021

 • 11u30-12u30: Eerste vrije training
 • 15u00-16u00: Tweede vrije training

Programma zaterdag 22 mei 2021

 • 12u00-13u00: Derde vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie F1 GP Monaco

Porgramma zondag 23 mei 2021

 • 15u00: start Formule 1 GP Monaco

Puntentelling Formule 1

Hoe zit de puntentelling van de Formule 1 in elkaar? De winnaar van elke race ontvangt 25 punten. De eerste tien in de uitslag van elke race krijgen punten. De nummer tien in de uitslag krijgt één punt. De coureur met de snelste ronde in de race krijgt een bonuspunt (indien de coureur althans in de top 10 van de uitslag eindigt).

Status: de grote drie

De Grand Prix van Monaco wordt gerekend tot de drie grootste autoraces ter wereld. De overige twee races die tot de 'grote drie' worden gerekend zijn de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Opvallend genoeg worden twee van die wedstrijden vaak op dezelfde datum verreden. Zowel de Indy 500 als de F1 GP Monaco worden doorgaans op de laatste zondag van mei verreden. In 2021 zijn deze races bij uitzondering echter niet op dezelfde dag. De Monegaskische GP wordt al op de voorlaatste zondag van mei 2021 verreden. De Indy 500 wordt in 2021 wel op de laatste zondag van mei verreden (30 mei 2021).

Live op tv: Formule 1 GP Monaco 2021 in Nederland

De uitzendrechten van alle wedstrijden van het Formule 1-seizoen zijn voor Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden dus ook deze Formule 1 GP van Monaco live op tv uit. De vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn te volgen op hun 'open net' (gratis voor klanten van Ziggo). Hieronder vindt u het uitzendschema van Ziggo Sport bij de GP Monaco. De GP Monaco is ook live op tv te zien bij diverse andere zenders, waaronder RTL Deutschland. Dit is een goede 'gratis' optie voor veel Nederlanders die geen abonnement bij Ziggo hebben en toch de GP Monaco willen bekijken.

Uitzendschema: Formule 1 GP Monaco 2021 bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Donderdag 20 mei 2021 om 11u25: 1e vrije training van de GP Monaco live
 • Donderdag 20 mei 2021 om 14u55: 2e vrije training live
 • Vrijdag 21 mei 2021 om 22u30: Talkshow Formule 1 Café live
 • Zatardag 22 mei 2021 om 11u55: 3e vrije training live
 • Zaterdag 22 mei 2021 om 14u15: Kwalificatie GP Monaco live
 • Zondag 23 mei 2021 om 13u45: Voorbeschouwing op race live
 • Zondag 23 mei 2021 om 15u00: start F1 GP van Monaco live

Livestream GP Monaco Formule 1 in Nederland

De livestream voor Nederland van de GP Monaco wordt aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream van de GP Monaco 2021 kan men deze Monegaskische autorace live bekijken op een computer of smartphone. De officiële Nederlandse livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Hierbij heeft men ook diverse extra opties. Behalve de reguliere wedstrijdbeelden, kan men ook op kanalen kijken naar de live timing, een livestream van de pitlane, on board-beelden, enzovoort. Om deze officiële livestream van de Formule 1 GP Monaco 2021 te bekijken, dient men u een abonnement op de Ziggo Sport Totaal Go App te hebben. Deze livestream van de Formule 1 kan echter ook via PPV verkregen worden. PPV betekent Pay Per View. U betaalt dan enkele euro's om deze livestream van Ziggo te bekijken.

Alternatief: livestream Formule 1 in 2021 via Go App

Het is ook mogelijk om de F1 Grand Prix van Monaco op een livestream van de Go App (online tv) te bekijken. Dit is een dienst waarmee men online per livestream tv kan kijken. Daarnaast kan men op die app ook een week lang elke tv-uitzending terugkijken. Men kan hierop dus ook een week lang de tv-uitzending van de GP Monaco terugkijken. Deze streamingdienst is een product van VodafoneZiggo. Elke klant met een abonnement op digitale tv bij Ziggo kan 'gratis' via de livestream op die app naar televisie kijken. Zo kan men dus eigenlijk via een 'gratis livestream' naar de live tv-uitzending van de GP van Monaco op kanaal 14 (Ziggo Sport) kijken. Ook kan men als klant van Ziggo dan via een gratis livestream op deze app ook naar de Duitse live tv-uitzending van de GP Monaco op RTL Deutschland kijken. Men heeft op de reguliere Ziggo Go App echter niet de extra opties van Ziggo Sport (zoals extra kanalen met on board-beelden, live timing, enzovoort) die men wel bij de livestream op de Ziggo Sport Go App heeft. Elke livestream op deze app (dus ook de streams van de live-uitzendingen van Ziggo Sport en RTL Deutschland) zijn in de hele EU te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese unie is elke livestream op deze Ziggo Go App 'geo-blocked' (geblokkeerd). Tot de landen waar zo'n livestream buiten de EU wel gebruikt kan worden behoort Noorwegen.

Formule 1 GP Monaco live op tv in België

In België is de Formule 1 Grand Prix van Monaco 2021 live op tv te bekijken bij Telenet Play Sports. Dit is een Vlaams sportzenderpakket dat onder meer veel voetbal, veldrijden, hockey, motorcross en dus ook Formule 1 live uitzendt op tv en per livestream. Om de Formule 1-races bij Play Sports op tv te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream Formule 1 Play Sports (EU)

Het is ook mogelijk om de GP van Monaco 2021 via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Hun livestream op de Play Sports Go App is in de gehele EU te bekijken. Ook biedt men enkele extra kanalen met een livestream van de pitlane, live timing, enzovoort. Anders dan bij Ziggo, zendt men bij Play Sports overigens niet de vrije trainingen uit. De kwalificatie en de race zijn bij dit Monegaskische evenement wel beiden per livestream te bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45 op hun kanaal 1. De livestream van de race begint op zondag om 14u45 op hun kanaal 3. Play Sports is een onderdeel van het Belgische media- en telecombedrijf Telenet. Bij Play Sports biedt men op tv en per livestream veel sportevenementen live aan. Naast Formule 1 focussen zij zich ook op onder meer veldrijden en voetbal. Ook is er bij hen behoorlijk veel hockey en motorcross live te bekijken op tv of online via een livestream. Hun stream is niet een gratis livestream. Men kan bij de Play Sports Go App een vast abonnement nemen, waarmee men dus betaalt om al hun uitzendingen per livestream te bekijken. Men kan echter ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men één etmaal of één weekend elke livestream van hen kan bekijken. Mensen die in Vlaanderen reeds tv kijken via Telenet Play Sports, hebben de Go App niet nodig om een livestream online te bekijken. Zij kunnen op de reguliere website van Play Sports inloggen om elke livestream te bekijken.

Livestream F1 Tv Pro in 2021

Verder is het ook mogelijk om deze GP in 2021 te bekijken (met Engelstalig commentaar) op de F1 Pro TV-livestream. Om de livestream van F1 Pro TV te kunnen bekijken moet men echter wel een abonnement op dienst hebben. (Toegang is overigens ook mogelijk via een abonnement bij Ziggo Sport Totaal of de Ziggo Sport Go App.) Deze streamingdienst was sinds 2018 beschikbaar in België en is sinds 2019 ook beschikbaar in Nederland. Behalve een reguliere livestream bij de race, kwalificatie en trainingen van de GP Monaco 2021, zijn er ook bij deze streamingdienst veel extra's beschikbaar (pitlane, on board, enzovoort). Ook biedt men bij F1 Tv Pro de mogelijkheid aan om in het archief van de Formule 1 rond te neuzen, zodat men ook per stream naar allerlei oude races kan kijken. Naast het F1 Pro Tv-abonnement, biedt men ook een goedkoper abonnement aan: F1 Access. Met dat goedkopere abonnement kan men niet per livestream naar de race, kwalificatie en training kijken, maar kan men wel per stream naar vroegere wedstrijden kijken.

Livestream Formule 1 bij iTV (KPN) in 2021

Is het ook mogelijk om deze Formule 1-race live te bekijken via een livestream indien men een abonnement heeft op digitale tv bij KPN. Ja, ook KPN biedt mogelijkheden om per livestream naar tv te kijken. Hierbij dient echter te worden aangetekend, dat men bij hen zonder aanvullend abonnement niet de Formule 1-uitzendingen van Ziggo Sport Totaal kan bekijken. Men kan bij hen echter wel via het standaardpakket per livestream naar de Formule 1-uitzendingen van RTL Deutschland kijken. Om bij KPN per livestream naar de tv-zenders te kunnen kijken, heeft men een abonnement nodig voor Interactieve Tv van KPN. Mensen met zo'n abonnement, die online live per livestream naar de Formule 1 willen kijken op een smartphone of tablet, kunnen dit doen via een stream op de iTV-app. Wie als KPN-klant liever zo'n livestream van de Formule 1 op een desktop computer bekijkt, kan hiervoor de site van 'Interactieve Tv' voor gebruiken.

Formule 1 live bij de NOS in 101? Liveticker en teletekst

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) beschikt anno 2021 niet over de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Monaco live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel kan men het verloop van de Formule 1 GP Monaco 2021 live bij hen volgen via een liveticker (blog) op hun site en via teletekst. Ook wordt men op zondagmiddag op Radio 1 via live flitsen op de hoogte gehouden van het verloop van deze Formule 1 GP.

Sporza: samenvatting

Deze race is in 2021 niet live op tv of via een livestream te bekijken bij Sporza. De enige Formule 1 Grand Prix die zij in 2021 live op tetevisie en via een gratis livestream uitzenden is de Grand Prix van België. Van de Monegaskische race is echter op de wedstrijddag wel een uitgebreide samenvatting bij Sporza te zien.

Live op tv: Indy 500

Er wordt in mei ook een andere buitengewoon prestigieuze autorace verreden: de Indy 500. Die wedstrijd wordt eveneens live op tv en online per livestream uitgezonden.

Lees verder

© 2012 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…

Het risico op ongevallen in de fietssportHet risico op ongevallen in de fietssportHet risico op ongevallen in met name de Tour de France neemt de laatste jaren schrikbarend toe en concentreert zich voor…
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…
Bronnen en referenties
 • http://www.formula1monaco.com/
 • http://en.wikipedia.org
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.formule1.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-05-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.