Formule 1: GP van Monaco, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Monaco, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Monaco wordt jaarlijks eind mei verreden. Deze Grand Prix in het Mediterrane prinsdom wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP van Monaco online per livestream bekijken. Waar vindt men voor de kijkers in Nederland en België een livestream van de GP Monaco?

Imago

De Grand Prix van Monaco is de wedstrijd met de grootste uitstraling van alle Formule 1 GP's. Deels komt dat door het glamoureuze decor van de steenrijke ministaat. Anderzijds komt dat door het stratencircuit dat er voor zorgt dat de wedstrijd dikwijls zeer spectaculair is. In 1996 arriveerden bijvoorbeeld slechts 4 auto's aan de finish van deze Formule 1 GP. De Fransman Olivier Panis won dat jaar de F1 Grand Prix van Monaco.

Geschiedenis

Hoe ziet voorafgaand aan de GP Monaco de erelijst eruit van deze race? De Grand Prix van Monaco werd voor het eerst verreden in 1929. De Brit William Grover-Williams won dat jaar in een Bugatti. De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de GP van Monaco is Ayrton Senna. Hij won deze wedstrijd maar liefst zes keer: in 1987, 1989, 1990, 1991, 1992 en 1993.

Circuit van Monaco

De wedstrijd wordt verreden op het 'Circuit de Monaco'. Dit stratencircuit wordt ook vaak het Circuit de Monte Carlo genoemd. Dat komt doordat het circuit grotendeels door de befaamde wijk Monte Carlo gaat. Het circuit is (anno 2022) 3,34 kilometer lang en telt 18 bochten. De wegen zijn vaak erg smal, waardoor het moeilijk is om in te halen. Een befaamd onderdeel van het circuit is een tunnel, die onder een hotel en een congrescentrum door gaat.

Louis Chiron

Eén van de bochten op het circuit heet de Louis Chiron-bocht. Deze is vernoemd naar de Monegaskische autocoureur Louis Chiron. Hij won de Grand Prix van Monaco in 1931. Daarmee is hij tot op heden de enige coureur van Monegaskische afkomst die hierin slaagde. Chiron bleef tot op zeer hoge leeftijd actief als coureur. Op 58-jarige leeftijd reed hij in 1958 zijn laatste GP van Monaco. Hij is daarmee de oudste coureur die ooit deze wedstrijd heeft gereden.

Puntentelling Formule 1

Hoe zit de puntentelling van de Formule 1 in elkaar? De winnaar van elke race ontvangt 25 punten. De eerste tien in de uitslag van elke race krijgen punten. De nummer tien in de uitslag krijgt één punt. De coureur met de snelste ronde in de race krijgt een bonuspunt (indien de coureur althans in de top 10 van de uitslag eindigt).

Status: de grote drie

De Grand Prix van Monaco wordt gerekend tot de drie grootste autoraces ter wereld. De overige twee races die tot de 'grote drie' worden gerekend zijn de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Opvallend genoeg worden twee van die wedstrijden vaak op dezelfde datum verreden. Zowel de Indy 500 als de F1 GP Monaco worden doorgaans op de laatste zondag van mei verreden.

Formule 1 GP Monaco live in Nederland (Viaplay)

Livestream GP Monaco

De uitzendrechten van de Formule 1 GP Monaco zijn in handen van Viaplay (NENT). Zij zenden Formule 1 via een livestream uit. Viaplay bezit de uitzendrechten voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024.

Live op tv?

Viaplay bezit de uitzendrechten (live tv en livestream) in Nederland van alle GP's. Een abonnement op Viaplay is echter ook te verkrijgen via een tv-provider zoals KPN, Ziggo of T-Mobile. Bij de meeste F1-races dient u een abonnement te hebben om ze per officiële livestream te kunnen bekijken. Per seizoen zijn echter zes wedstrijden gratis live op tv en online via een livestream te bekijken. Bij dat zestal behoort ieder jaar (in 2022, 2023 en 2024) de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort. Tot de andere vijf 'gratis' races kan soms ook de F1 GP van Monaco behoren. Dat is echter zeker niet elk seizoen het geval.

Formule 1 GP Monaco live op tv in België

In België is de Formule 1 Grand Prix van Monaco live op tv (en per livestream) te bekijken bij Telenet Play Sports. Dit is een Vlaams sportzenderpakket dat onder meer veel voetbal, veldrijden, hockey, motorcross en dus ook Formule 1 live uitzendt op tv en per livestream. Om de Formule 1-races bij Play Sports op tv te kunnen bekijken, dient men echter doorgaans wel een abonnement op die dienst te hebben. Per seizoenen zenden zij echter ook enkele races gratis live op tv en per livestream uit voor de 'reguliere' Telenet-klanten, die dus geen aanvullend abonnement op Play Sports hebben.

Livestream Formule 1 GP Monaco Play Sports (EU)

Het is ook mogelijk om de GP van Monaco via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Hun livestream op de Play Sports Go App is in de gehele EU te bekijken. Ook biedt men enkele extra kanalen met een livestream van de pitlane, live timing, enzovoort. Anders dan bij Viaplay, zendt men bij Play Sports overigens niet de vrije trainingen uit. De kwalificatie en de race zijn bij dit Monegaskische evenement wel beiden per livestream te bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45 op hun kanaal 1. De livestream van de race begint op zondag om 14u45. Play Sports is een onderdeel van het Belgische media- en telecombedrijf Telenet. Bij Play Sports biedt men op tv en per livestream veel sportevenementen live aan. Naast Formule 1 focussen zij zich ook op onder meer veldrijden en voetbal. Ook is er bij hen behoorlijk veel hockey en motorcross live te bekijken op tv of online via een livestream. Hun stream is niet een gratis livestream. Men kan anno 2022 bij de Play Sports Go App een vast abonnement nemen, waarmee men dus betaalt om al hun uitzendingen per livestream te bekijken. Men kan echter ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men één etmaal of één weekend elke livestream van hen kan bekijken. Mensen die in Vlaanderen reeds tv kijken via Telenet Play Sports, hebben de Go App niet nodig om een livestream online te bekijken. Zij kunnen op de reguliere website van Play Sports inloggen om elke livestream te bekijken. Play Sports heeft in principe de live-uitzendrechten (tv en livestream) in 2022, 2023 en 2024.

Livestream F1 Tv Pro

Verder is het ook mogelijk om deze GP te bekijken op de F1 Pro TV-livestream. Om de livestream van F1 Pro TV te kunnen bekijken moet men echter wel een abonnement op dienst hebben. Deze streamingdienst was sinds 2018 beschikbaar in België en is sinds 2019 ook beschikbaar in Nederland. Behalve een reguliere livestream bij de race, kwalificatie en trainingen van de GP Monaco 2022, 2023 2n 204 zijn er ook bij deze streamingdienst veel extra's beschikbaar (pitlane, on board, enzovoort). Ook biedt men bij F1 Tv Pro de mogelijkheid aan om in het archief van de Formule 1 rond te neuzen, zodat men ook per stream naar allerlei oude races kan kijken. Naast het F1 Pro Tv-abonnement, biedt men ook een goedkoper abonnement aan: F1 Access. Met dat goedkopere abonnement kan men niet per livestream naar de race, kwalificatie en training kijken, maar kan men wel per stream naar vroegere wedstrijden kijken.

Livestream Formule 1 bij iTV (KPN) of Ziggo

Is het ook mogelijk om deze Formule 1-race live te bekijken via een livestream indien men een abonnement heeft op digitale tv bij KPN of Ziggo? Ja, met een aanvullend abonnement op ViaPlay is dat zeker mogelijk.

Formule 1 live bij de NOS? Liveticker en teletekst

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) beschikt anno 2022 niet over de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Monaco live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel kan men het verloop van de Formule 1 GP Monaco 2022, 2023 of 2024 live bij hen volgen via een liveticker (blog) op hun site en via teletekst. Ook wordt men op zondagmiddag op Radio 1 via live flitsen op de hoogte gehouden van het verloop van deze Formule 1 GP.

Sporza: samenvatting

Deze race is in 2022 niet live op tv of via een livestream te bekijken bij Sporza. De enige Formule 1 Grand Prix die zij in 2022 live op televisie en via een gratis livestream uitzenden is de Grand Prix van België. Van de Monegaskische race is echter op de wedstrijddag wel een uitgebreide samenvatting bij Sporza te zien op tv en via een stream op hun site.

Live op tv: Indy 500

Er wordt in mei ook een andere buitengewoon prestigieuze autorace verreden: de Indy 500. Die wedstrijd wordt eveneens live op tv en online per livestream uitgezonden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Formule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Australië wordt verreden in Melbourne. Deze Australische Grand Prix is live op tv te bekijke…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks gehouden op circuit van Spielberg: de Red Bull Ring. Dit circuit…

Het risico op ongevallen in de fietssportHet risico op ongevallen in de fietssportHet risico op ongevallen in met name de Tour de France neemt de laatste jaren schrikbarend toe en concentreert zich voor…
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…
Bronnen en referenties
  • http://www.formula1monaco.com/
  • http://en.wikipedia.org
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.formule1.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 26-05-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.