Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestream

Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks gehouden op circuit van Spielberg: de Red Bull Ring. Dit circuit bevindt zich in de regio Steiermark (Stiermarken). De Formule 1 GP van Oostenrijk wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook kan men de Oostenrijkse GP online via een livestream bekijken.

Historie: GP Oostenrijk

In 1963 werd de eerste editie gehouden van de Grand Prix van Oostenrijk. Die eerste editie telde niet officieel mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. In 1964 telde de wedstrijd voor het eerst wel mee voor het WK. Na die editie werd deze race echter enkele jaren niet meer georganiseerd. In 1970 keerde de GP van Oostenrijk terug op de kalender.

Van 1970 tot en met 1987 werd deze F1-race elk jaar gehouden. Na de editie van 1987 verdween de wedstrijd echter weer van de Formule 1-kalender, om in 1997 terug te keren. Van 1997 tot en met 2003 werd deze F1-race wederom elk jaar verreden, maar daarna verdween hij voor elf jaar van de kalender. Sinds 2014 wordt deze GP weer elk jaar verreden.

Erelijst GP Oostenrijk

In 1963 was Jack Brabham de winnaar van de eerste Grand Prix van Oostenrijk. Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze wedstrijd? Wie is het succesvolst, voorafgaand aan de editie van 2022? Anno 2022 staan Alain Prost en Max Verstappen op de eerste plaats in de ranking van de coureurs met de meeste zeges in deze Formule 1 Grand Prix. Prost won de Grote Prijs van Oostenrijk drie keer (1983, 1985 en 1986). De Nederlander Max Verstappen won deze Grote Prijs in 2018, 2019. Diverse coureurs pakten twee keer de zege in deze Formule 1-race: Ronnie Peterson, Nico Rosberg, Alan Jones, Mika Häkkinen, Michael Schumacher en Max Verstappen. In 2020 ging de zege naar Bottas.

Circuits: Zeltweg en Spielberg (Red Bull Ring)

Zeltweg

De eerste twee edities van de Formule 1 Grote Prijs van Oostenrijk (in 1963 en 1964) werden verreden in Zeltweg. Dit was een opvallend circuit, met extreem lange rechte stukken. Het had maar vijf bochten. Het circuit bevond zich op een militaire luchthaven.

Spielberg

In 1970 verhuisde de Formule 1 Grote Prijs van Oostenrijk naar de plaats Spielberg. Daar wordt de race sindsdien altijd verreden. Het circuit dat daar ligt is in de loop der jaren wel vele malen grondig herzien en verbouwd. Ook heeft dat circuit in Spielberg diverse malen een nieuwe naam gekregen. Oorspronkelijk heette het de Österreichring. Midden jaren negentig kreeg het de naam A1-ring.

Red Bull Ring

In 2011 werd het circuit gekocht door Dietrich Mateschitz, één van de eigenaren van het energiedrankje Red Bull. Het circuit draagt sindsdien als naam de Red Bull Ring. Deze racebaan heeft anno 2022 een lengte van 4,326 kilometer. Het circuit telt 10 bochten.

Formule 1 GP Oostenrijk live in Nederland bij Viaplay

Livestream GP Oostenrijk

Waar is Formule 1 via een livestream te bekijken in Nederland? De uitzendrechten van alle races, waaronder de GP Oostenrijk op de Red Bull Ring, zijn in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 in handen van Viaplay.

Live tv-providers?

Is het ook nog mogelijk om bij tv-providers zoals KPN en Ziggo naar de Formule 1 te kijken? Ja, zij bieden ook de mogelijkheid aan om via hen een abonnement op de livestream van Viaplay aan te schaffen.

Alle races?

Bij Viaplay is elke race van het seizoen per livestream te bekijken door abonnees. Per seizoen (in de periode 2022, 2023, 2024) zijn er echter ook zes races 'gratis' te bekijken op tv en per livestream. Welke races dat zijn, wisselt per jaar. Er is een serieuze kans dat ook de GP Oostenrijk weleens tot die gratis races behoort.

Livestream Viaplay

Viaplay is een online sportnetwerk, waar behalve Formule 1 ook veel andere sporten per livestream bekeken kunnen worden. Als abonnee van Viaplay kan men op de app hun livestream in de hele EU bekijken.

Oostenrijkse Formule 1 GP's live op tv in België

In België zijn de Formule 1 GP's van Oostenrijk live te zien bij Telenet Play Sports. Zij zenden bij de F1 Grand Prix van Oostenrijk de kwalificatie en de race live uit. Hun live-uitzending van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Oostenrijk begint op zaterdag om 14u45 op de zender Play Sports. De Formule 1 Grand Prix Oostenrijk op de Red Bull Ring is op zondag om 14u45 live te zien op Play Sports 3. De vrije trainingen voor de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring zijn niet te zien bij hen op tv (en ook niet per livestream).

Duitsland: Formule 1 GP Oostenrijk live bij Sky Sport F1

In Duitsland werd jarenlang de Formule 1 Grote Prijs van Oostenrijk live op tv en per livestream uitgezonden door RTL Deutschland. Dit was ook een populair alternatief voor veel sportfans in Nederland en België, die zo gratis de Formule 1-race op tv kunnen bekijken. In 2022, 2023 en 2024 heeft RTL Deutschland echter niet de live-uitzendrechten van deze Formule 1-race (tv en livestream). De race is in Duitsland exclusief live op tv (en per livestream) te zien op Sky Sport F1.

Livestream GP van Oostenrijk

Livestream Formule 1 Telenet Play Sports: kwalificatie en race

Er wordt ook een livestream geproduceerd door Telenet Play Sports. Bij hen kan men de kwalificatie en de race van de Formule 1 GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring per livestream bekijken. (De vrije trainingen van de F1 Grand Prix Oostenrijk zijn bij hen niet op de livestream te bekijken.) Is dit een gratis stream van dit evenement? Neen, dit is niet een gratis stream. De stream is bedoeld voor hun abonnees. Er zijn verschillende manieren om de livestream van dit Belgische bedrijf te bekijken. Voor tv-abonnees van Telenet Play Sports is de livestream te bekijken via de website van Play Sports. Zij kunnen op hun computer inloggen op die site en dan de livestream van deze Formule 1 GP bekijken.

Livestream Formule 1 GP via Play Sports Go App (hele EU): kwalificatie en race

Het is ook mogelijk om deze Formule 1 Grand Prix live te bekijken via een stream van de Play Sports Go App. Daarmee kan men in de hele EU per livestream naar deze race kijken. Dit is een app van Telenet Play Sports, waarop men een abonnement dient te hebben. Wie geen vast abonnement heeft, maar toch deze GP op die app via een livestream wil bekijken, kan een dagpas kopen. Wie zowel de kwalificatie als de race van deze Formule 1 GP per livestream wil bekijken (zonder een vast abonnement te willen nemen) kan een weekendpas bij hen bekijken. Daarmee is op zowel zaterdag als zondag elke livestream bij hen te bekijken.

Livestream F1 Tv Pro

Zowel in Nederland als in België kan men ook via een livestream van F1 Tv Pro naar de Formule 1 GP Oostenrijk kijken. Deze livestream kan men bekijken als men een 'Pro-abonnement' op deze dienst heeft. Bij diverse voorgaande edities was deze streamingdienst in Nederland niet beschikbaar. Bij de Formule 1 GP Oostenrijk 2022, 2023 en 2024 is dat wel het geval. Via de livestream van hen zijn de race, de kwalificatie en de vrije trainingen te bekijken. Daarbij kan men echter ook kiezen welke camerabeelden men een livestream wil zien. Zo is het mogelijk om te kiezen voor de livestream van de pitlane. Ook is het mogelijk om een livestream van on-board-beelden te gebruiken.

Livestream Sporza? Neen

Biedt Sporza ook een livestream aan van deze race? Neen, bij hen is niet een livestream van deze wedstrijd op de Red Bull Ring beschikbaar. Alleen de Belgische GP is via een gratis livestream bij hen te zien in de seizoenen 2022, 2023 en 2025.

Livestream Formule 1 in via iTV (bij KPN)?

Kunnen abonnees van digitale tv bij KPN en Ziggo deze race ook via een livestream bekijken? Indien zij een aanvullend abonnement op Viaplay (NENT) hebben, dan kunnen zij elke wedstrijd, dus ook deze race, per livestream zien.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2999/formule-1-grand-prix-van-oostenrijk-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_Ring
  • https://racingnews365.nl/formule-1-grand-prix-van-oostenrijk-live-te-zien-in-ziggo-dome
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.