Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestream De Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op tv te zien. Ook kan men deze Franse Grand Prix online bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Formule 1 Grote Prijs van Frankrijk verlopen? Op welke zenders is deze Franse race live op tv te zien en waar bevindt zich een livestream?

Geschiedenis: GP Frankrijk

Frankrijk is de bakermat van de internationale autosport. Rond het jaar 1900 werden er al veel grote autoraces in Frankrijk gehouden. De autosport was in die tijd in dat land zelfs zo populair dat er diverse kranten met grote oplagen bestonden, die vooral gespecialiseerd waren in nieuws over auto's en autoraces. Een bekend voorbeeld daarvan was de krant L'Auto.

Op 26 juni 1906 werd in Sarthe de eerste editie van de Grand Prix de France verreden. Daarmee is de GP van Frankrijk de oudste Grand Prix ter wereld. Dat Frankrijk de bakermat is van de mondiale autosport, is de reden waarom later ook in alle andere delen van de wereld de grootste race van het land de Franse naam 'Grand Prix' kreeg.

Circuits

De Grand Prix van Frankrijk werd in de eerste decennia op allerlei verschillende circuits verreden. In de jaren zeventig en tachtig werd de GP van Frankrijk meestal verreden op het circuit van Paul Ricard, of soms op het circuit van Dijon (Prenois). Van 1991 tot en met 2008 was het circuit van Magny-Cours de vaste locatie van deze Grand Prix.

Financiële problemen bij Magny-Cours

Na de editie van 2008 verdween de Formule 1 GP van Frankrijk echter voor tien jaar van de kalender. Dit had vooral te maken met economische redenen. De organisatie in Magny-Cours had al enige tijd financiële problemen en mede door de economische crisis die in 2008 uitbrak, lukte het hen niet om de financiering rond te krijgen van de editie van 2009.

De comeback van de Formule 1 GP van Frankrijk

Pas in 2018 werd de F1 Grand Prix van Frankrijk weer verreden. De locatie was dat jaar het circuit van Paul Ricard. Ook in 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk daar verreden. In 2020 ging deze Grote Prijs niet door vanwege het coronavirus. Er werd wel weer een GP Frankrijk 2021 verreden. Ook in 2022, 2023 en 2024 staat deze race op de kalender.

Erelijst GP Frankrijk

Wie staat anno 2022 op de eerste plek in de lijst van coureurs met de meeste zeges in de Formule 1 GP van Frankrijk? Dat is Michael Schumacher. Hij won deze Grand Prix acht keer. De Fransman Alain Prost pakte zes keer de zege. De Monegask Louis Chiron won deze race vijf keer. De Formule 1 GP van Frankrijk werd vier keer gewonnen door Juan Manuell Fangio en Nigel Mansell. Deze race werd drie keer gewonnen door Jack Brabham en Jackie Stewart.

Locatie: Circuit Paul Ricard

Het Circuit Paul Ricard bevindt zich bij Le Castellet, op een hoogvlakte in het zuiden van Frankrijk. Het circuit heeft een lengte van 5,809 kilometer en heeft 15 bochten. Na 1990 is er bijna dertig jaar geen Grand Prix op dit circuit gehouden. Het circuit is in de tussentijd wel heel veel gebruikt voor testen van diverse autotypes en motoren. Eén van de redenen waarom het circuit interessant is voor bepaalde testen, is dat het een zeer lang recht stuk heeft. Het circuit is eigendom van de voormalige baas van de Formule 1: Bernie Ecclestone.

Formule 1 GP Frankrijk live in Nederland bij Viaplay

Livestream GP Frankrijk

Waar is deze Franse Grand Prix live te bekijken? In Nederland is de Formule 1 via een livestream te bekijken bij Viaplay (NENT). In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 hebben zij de live-uitzendrechten van alle Formule 1 GP's, waaronder dus ook de wedstrijd op Magny Cours. De livestream van Viaplay is te bekijken door abonnees van die streamingdienst. De commentator van de F1-livestream van ViaPlay is Nelson Valkenburg. De pitreporter bij de uitzendingen op deze livestream is Stéphane Kox.

Live tv-providers?

Is het ook mogelijk om bij tv-providers zoals Ziggo en KPN naar live-uitzendingen van Viaplay te kijken? Het is mogelijk om via zulke tv-providers een abonnement op Viaplay aan te schaffen en zo hun live-uitzendingen te bekijken.

Elke race?

Elke race van het seizoen is bij ViaPlay via de livestream te bekijken. Daarnaast zijn per jaar zes wedstrijden gratis op tv en via livestream te volgen. Jaarlijks is sowieso de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort gratis te bekijken. De andere vijf gratis races rouleren. Mogelijk is dus ook de GP Frankrijk in één van deze seizoenen gratis te zien.

Livestream Viaplay

Bij de livestream van Viaplay is behalve Formule 1 onder meer ook veel voetbal en darts live te bekijken.

Formule 1 live op tv in België

De Franse Formule 1 Grand Prix wordt in België live uitgezonden door Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race live uit op hun abonneezenders. Hun live tv-uitzending van de kwalificatie voor de GP Frankrijk begint bij hen op zaterdag om 14u45 op een zender van Play Sports. Hun live tv-uitzending van de Formule 1-race in Frankrijk begint bij hen op zondag om 14u45 op een zender van Play Sports. Zij bieden ook extra kanalen aan voor hun abonnees, waarbij kijkers bijvoorbeeld de live-timing of het live het beeld van de pitlane kunnen bekijken. Ze hebben de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze GP in principe in 2022, 2023 en 2024.

De Franse Formule 1 GP live op tv bij RTL Deutschland? Niet meer

In Duitsland werd de GP van Frankrijk vaak live op tv uitgezonden door RTL Deutschland. Deze zender is ook door de meeste Nederlanders te ontvangen. Het was daarom ook een populair alternatief voor Nederlandse Formule 1-fans die geen Ziggo Sport kunnen ontvangen en Vlaamse supporter die geen abonnement op Telenet Play Sports hebben. Anno 2022 (maar ook bij de editie van 2023 en de Franse Grote Prijs van 2024) is de live-uitzending in Duitsland in handen van Sky Deutschland. Die heeft dus ook de live-uitzendrechten van de livestream van deze Franse Formule 1-wedstrijd.

Livestream GP Frankrijk (Formule 1)

Livestream GP Frankrijk bij F1 Tv Pro

Het is ook mogelijk (in Nederland en België) om de Franse F1 Grand Prix te bekijken via een livestream van F1 Tv Pro. Men dient dan wel een betaald abonnement op die app te hebben; of men kan het combineren met een abonnement van Ziggo Sport Totaal. Bij de livestream van deze dienst zit anno 2022 ook Nederlandstalig commentaar. (Het is echter ook nog mogelijk om bij de livestream het Engelstalige Formule 1-commentaar te kiezen.) Behalve de reguliere livestream van de Formule 1-race, heeft men bij deze app allerlei extra opties. Niet alleen de opties die men in het verleden ook op de Ziggo Sport Go App had (zoals de live timing), maar ook kan men op die app bijvoorbeeld zoeken in het beeldarchief van de Formule 1-geschiedenis. Tijdens een Formule 1-race kan men met die applicatie anno 2022 ook per livestream bijvoorbeeld de hele tijd naar de pitlane kijken. Eveneens is het mogelijk om voor een livestream met alleen maar 'on board'-beelden te kijken.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (EU)

Er wordt ook door Play Sports een livestream verzorgd van elke Formule 1-race in het seizoen 2022, 2023 en 2024. Ook deze Franse Formule 1 Grand Prix is dus per livestream bij die aanbieder te zien. Bij hen begint de livestream van de kwalificatie van de GP van Frankrijk op zaterdag om 14u45. Bij hen begint de livestream van de race op zondag om 14u45. De vrije trainingen van de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk zijn bij hen niet per livestream te bekijken. Play Sports is de sportaanbieder (op tv en per livestream) van Telenet. Bij hen kan men behalve Formule 1 ook veel voetbal, veldrijden, motorcross en hockey op tv en per livestream bekijken. Het bedrijf is tv-aanbieder in België, maar per livestream ook daarbuiten bereikbaar. Vlaamse tv-abonnees van Telenet Play Sports kunnen deze livestream van de Formule 1 Grote Prijs van Frankrijk bekijken op de site van deze tv-aanbieder. Daarnaast is het echter ook mogelijk om deze livestream op hun Play Sports Go App te bekijken. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Is dit een gratis livestream? Neen, dit is niet een gratis livestream, men dient te betalen om een livestream van Play Sports te kunnen bekijken. Men kan anno 2022 een vast abonnement op de Play Sports Go App nemen en zo elke livestream bekijken. Het is ook mogelijk om een weekendpas of dagpas te kopen bij de Play Sports Go App. Daarmee is elke livestream een heel weekend of één etmaal te bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van de Formule 1.

Sporza livestream?

Het Vlaamse Sporza biedt bij de Grand Prix op Magny-Cours niet een livestream of live tv-uitzending aan. Zij bieden alleen een samenvatting aan op tv en via de stream in de seizoenen 2022, 2023 en 2024.
© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamDe Formule 1 Grote Prijs van Nederland wordt jaarlijks verreden op het circuit van Zandvoort. De GP van Nederland bestaa…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks gehouden op circuit van Spielberg: de Red Bull Ring. Dit circuit…
Bronnen en referenties
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_automobile_de_France
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Circuit_Paul-Ricard
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2998/formule-1-grand-prix-van-frankrijk-2019/
  • https://f1tv.formula1.com/en/faq
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.