Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestream De Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op tv te zien. Ook kan men deze Franse Grand Prix online bekijken via een livestream. De Formule 1 GP van Frankrijk 2021 wordt verreden op zondag 20 juni 2021. Hoe is de geschiedenis van de Formule 1 Grote Prijs van Frankrijk verlopen? Op welke zenders is deze Franse race live op tv te zien en waar bevindt zich een livestream?

Geschiedenis: GP Frankrijk

Frankrijk is de bakermat van de internationale autosport. Rond het jaar 1900 werden er al veel grote autoraces in Frankrijk gehouden. De autosport was in die tijd in dat land zelfs zo populair dat er diverse kranten met grote oplagen bestonden, die vooral gespecialiseerd waren in nieuws over auto's en autoraces. Een bekend voorbeeld daarvan was de krant L'Auto.

Op 26 juni 1906 werd in Sarthe de eerste editie van de Grand Prix de France verreden. Daarmee is de GP van Frankrijk de oudste Grand Prix ter wereld. Dat Frankrijk de bakermat is van de mondiale autosport, is de reden waarom later ook in alle andere delen van de wereld de grootste race van het land de Franse naam 'Grand Prix' kreeg.

Circuits

De Grand Prix van Frankrijk werd in de eerste decennia op allerlei verschillende circuits verreden. In de jaren zeventig en tachtig werd de GP van Frankrijk meestal verreden op het circuit van Paul Ricard, of soms op het circuit van Dijon (Prenois). Van 1991 tot en met 2008 was het circuit van Magny-Cours de vaste locatie van deze Grand Prix.

Financiële problemen bij Magny-Cours

Na de editie van 2008 verdween de Formule 1 GP van Frankrijk echter voor tien jaar van de kalender. Dit had vooral te maken met economische redenen. De organisatie in Magny-Cours had al enige tijd financiële problemen en mede door de economische crisis die in 2008 uitbrak, lukte het hen niet om de financiering rond te krijgen van de editie van 2009.

De comeback van de Formule 1 GP van Frankrijk

Pas in 2018 werd de F1 Grand Prix van Frankrijk weer verreden. De locatie was dat jaar het circuit van Paul Ricard. Ook in 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk daar verreden.

Corona: geen Franse GP in 2020, wel GP Frankrijk 2021

In 2020 ging deze Grote Prijs niet door vanwege het coronavirus. Er wordt wel weer een GP Frankrijk 2021 verreden.

Erelijst GP Frankrijk

Wie staat anno 2021 op de eerste plek in de lijst van coureurs met de meeste zeges in de Formule 1 GP van Frankrijk? Dat is Michael Schumacher. Hij won deze Grand Prix acht keer. De Fransman Alain Prost pakte zes keer de zege. De Monegask Louis Chiron won deze race vijf keer. De Formule 1 GP van Frankrijk werd vier keer gewonnen door Juan Manuell Fangio en Nigel Mansell. Deze race werd drie keer gewonnen door Jack Brabham en Jackie Stewart.

Locatie in 2021: Circuit Paul Ricard

Het Circuit Paul Ricard bevindt zich bij Le Castellet, op een hoogvlakte in het zuiden van Frankrijk. Het circuit heeft een lengte van 5,809 kilometer en heeft 15 bochten. Na 1990 is er bijna dertig jaar geen Grand Prix op dit circuit gehouden. Het circuit is in de tussentijd wel heel veel gebruikt voor testen van diverse autotypes en motoren. Eén van de redenen waarom het circuit interessant is voor bepaalde testen, is dat het een zeer lang recht stuk heeft. Het circuit is eigendom van de voormalige baas van de Formule 1: Bernie Ecclestone.

Programma F1 Grand Prix van Frankrijk 2021: hoe laat?

Vrijdag 18 juni 2021: programma

 • 11u30-12u30: Eerste vrije training
 • 15u00-16u30: Tweede vrije training

Zaterdag 19 juni 2021: programma

 • 12u00-13u00: Derde vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie Formule 1 GP Frankrijk

Zondag 20 juni 2021: programma

 • 15u00: start GP Frankrijk 2021

GP van Frankrijk 2021 live op tv

Live op tv in Nederland in 2021

In Nederland wordt de F1 Grand Prix van Frankrijk 2021 live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij zenden bij deze Franse Grand Prix de vrije trainingen, de kwalificatie en de race live uit op hun 'open net', het digitale kanaal 14 (Ziggo Sport), dat iedereen kan ontvangen die digitale tv bij Ziggo heeft. Daarnaast bieden zij aan de abonnees van Ziggo Sport Totaal ook extra opties aan (zoals kanalen met live timing, on board-beelden, enzovoort op de F1 Tv Pro App)..

Uitzendschema: Formule 1 GP Frankrijk bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Vrijdag 18 juni 2021 om 11u25: live de 1e vrije training op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag 18 juni 2021 om 14u55: live de 2e vrije training live op Ziggo Sport Select en Racing en livestream
 • Vrijdag 18 juni 2021 om 22u30:Talkshow Formule 1 Café live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 19 juni 2021 om 11u55: live de 3e vrije training op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 19 juni 2021 om 14u15: live de kwalificatie van de GP Frankrijk op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 20 juni 2021 om 14u00: Voorbeschouwing op GP Frankrijk op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 20 juni 2021 om 15u10: start GP Frankrijk live op Ziggo Sport 14 en livestream

Formule 1 live op tv in België in 2021

De Franse Formule 1 Grand Prix wordt in België live uitgezonden door Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race live uit op hun abonneezenders. Hun live tv-uitzending van de kwalificatie voor de GP Frankrijk begint bij hen op zaterdag om 14u45 op een zender van Play Sports. Hun live tv-uitzending van de Formule 1-race in Frankrijk begint bij hen op zondag om 14u45 op een zender van Play Sports. Zij bieden net als Ziggo Sport Totaal ook extra kanalen aan voor hun abonnees, waarbij kijkers bijvoorbeeld de live-timing of het live het beeld van de pitlane kunnen bekijken.

De Francse Formule 1 GP live op tv bij RTL Deutschland? Niet meer sinds 2021

In Duitsland werd de GP van Frankrijk vaak live op tv uitgezonden door RTL Deutschland. Deze zender is ook door de meeste Nederlanders te ontvangen. Het was daarom ook een populair alternatief voor Nederlandse Formule 1-fans die geen Ziggo Sport kunnen ontvangen en Vlaamse supporter die geen abonnement op Telenet Play Sports hebben. Anno 2021 (maar ook bij de editie van 2022 en de Franse Grote Prijs van 2023) is de live-uitzending in Duitsland in handen van Sky Deutschland. Die heeft ook de uitzendrechten van de livestream van deze Franse Formule 1-wedstrijd.

Livestream GP Frankrijk (Formule 1) in 2021

Livestream Formule 1 bij Ziggo Sport Totaal

De officiële Nederlandse livestream van de Franse Grand Prix wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Die livestream van deze F1 Grand Prix bevindt zich in 2021 op de Ziggo Sport Go App. Abonnees van die app kunnen via die dienst live op hun smartphone of computer naar deze race kijken. Elke livestream op de app van Ziggo Sport bij deze Formule 1-race begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzendingen. De abonnees hebben ook allerlei extra opties (zoals de live timing, de livestream van de pitlane, enzovoort) tot hun beschikking, indien ze de livestream-app F1 Tv Pro installeren.

Livestream F1 Tv Pro in 2021

Het is namelijk ook mogelijk (in Nederland en België) om de Franse Formule 1 Grand Prix te bekijken via een livestream van F1 Tv Pro. Men dient dan wel een betaald abonnement op die app te hebben; of men kan het combineren met een abonnement van Ziggo Sport Totaal. Bij de livestream van deze dienst zit anno 2021 ook Nederlandstalig commentaar. (Het is echter ook nog mogelijk om bij de livestream het Engelstalige Formule 1-commentaar te kiezen.) Behalve de reguliere livestream van de Formule 1-race, heeft men bij deze app allerlei extra opties. Niet alleen de opties die men ook op de Ziggo Sport Go App heeft (zoals de live timing), maar ook kan men op die app bijvoorbeeld zoeken in het beeldarchief van de Formule 1-geschiedenis. Tijdens een Formule 1-race kan men met die applicatie ook per livestream bijvoorbeeld de hele tijd naar de pitlane kijken. Eveneens is het mogelijk om voor een livestream met alleen maar 'on board'-beelden te kijken.

Alternatief: livestream Formule 1 in 2021 bij Go App

De Franse Grand Prix kan men ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Het is een app waarmee men online per livestream naar tv-uitzendingen kan kijken, waaronder dus ook de live tv-uitzendingen van de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk. De stream op deze app is een goede keuze voor Formule 1-liefhebbers die geen behoefte hebben aan alle extra opties van de twee hierboven genoemde dienst. De Ziggo Go App is automatisch beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Anders dan bij de Ziggo Sport Go App, heeft men voor de reguliere Go App bij Ziggo niet bij te betalen. Veel klanten van Ziggo maken al gebruik van deze app om online tv te kijken. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream voor de GP van Frankrijk 2019. Men kan deze livestream van de GP van Frankrijk (net als elke andere stream op deze app) niet alleen in Nederland maar in de hele EU bekijken. Met de Ziggo Go App kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket voor digitale televisie kijken. Men kan de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk via die app dus niet alleen per livestream bekijken op de zender Ziggo Sport 14, maar ook andere zenders die de race eventueel uitzendnt. Men kan er helaas niet voor kiezen om de Formule 1 GP Frankrijk 2021 via de app per livestream op RTL Deutschland te bekijken. Bij hen is de race in 2021, 2022 en 2023 helaas niet meer live op tv of via een gratis livestream te volgen. Naast de mogelijkheid om per livestream tv te kijken, biedt deze app ook de functie om een week lang elke uitzending via een stream terug te kijken.

Livestream Formule 1 in 2021 bij Play Sports (EU)

Er wordt ook door Play Sports een livestream verzorgd van elke Formule 1-race in het seizoen 2021. Ook deze Franse Formule 1 Grand Prix is dus per livestream bij die aanbieder te zien. Bij hen begint de livestream van de kwalificatie van de GP van Frankrijk op zaterdag 19 juni 2021 om 14u45. Bij hen begint de livestream van de race op zondag 20 juni 2021 om 14u45. De vrije trainingen van de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk 2021 zijn bij hen niet per livestream te bekijken. Play Sports is de sportaanbieder (op tv en per livestream) van Telenet. Bij hen kan men behalve Formule 1 ook veel voetbal, veldrijden, motorcross en hockey op tv en per livestream bekijken. Het bedrijf is tv-aanbieder in België, maar per livestream ook daarbuiten bereikbaar. Vlaamse tv-abonnees van Telenet Play Sports kunnen deze livestream van de Formule 1 Grote Prijs van Frankrijk bekijken op de site van deze tv-aanbieder. Daarnaast is het echter ook mogelijk om deze livestream op hun Play Sports Go App te bekijken. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Is dit een gratis livestream? Neen, dit is niet een gratis livestream, men dient te betalen om een livestream van Play Sports te kunnen bekijken. Men kan een vast abonnement op de Play Sports Go App nemen en zo elke livestream bekijken. Het is ook mogelijk om een weekendpas of dagpas te kopen bij de Play Sports Go App. Daarmee is elke livestream een heel weekend of één etmaal te bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van de Formule 1.
© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamIn 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoor…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…
Bronnen en referenties
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_automobile_de_France
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Circuit_Paul-Ricard
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2998/formule-1-grand-prix-van-frankrijk-2019/
 • https://f1tv.formula1.com/en/faq
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.