Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestream

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestream In 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoort. Vervolgens werd er decennialang bijna elk jaar een Grand Prix verreden in die Nederlandse badplaats. In 1985 verdween de Grand Prix echter uit Nederland. Met ingang van 2021 is de race teruggekeerd op de kalender. De wedstrijd vindt dan plaats op zondag 5 september 2021. De Formule 1-race van Zandvoort is live op tv en via een livestream te bekijken.

Geschiedenis: Grand Prix van Nederland

In de loop van de jaren dertig waren er plannen om een circuit voor autoraces aan te leggen in de Noord-Hollandse badplaats Zandvoort. In 1939 werd er op een stratencircuit in die plaats voor het eerst een grote autorace verreden. Na de Tweede Wereldoorlog kon eindelijk de droom van Zandvoort gerealiseerd worden: er werd een permanent autocircuit geopend.

Op dat circuit werd in 1948 voor het eerst een Grand Prix verreden. Deze race werd gewonnen door Prins Bira uit Thailand. In die tijd bestond er nog niet een officieel wereldkampioenschap Formule 1. In 1950 werd er voor het eerst zo'n officieel WK Formule 1 gehouden. In dat jaar telde de race in Zandvoort nog niet mee voor het WK. Dat veranderde in 1952. Vanaf die editie was de GP van Nederland te Zandvoort een onderdeel van dat kampioenschap. De Nederlandse Grand Prix zou tot en met 1985 een vast onderdeel blijven van dit kampioenschap.

Erelijst GP van Nederland

Wie is de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse Grand Prix? Dat is de Brit Jim Clark. Hij won deze Grand Prix vier keer: in 1963, 1964, 1965 en 1967. Twee coureurs slaagden erin om de GP van Nederland drie keer te winnen: Niki Lauda (1975, 1977 en 1985) en Jackie Stewart (1968, 1969 en 1973). Vijf coureurs slaagden erin om deze race twee keer te winnen: Louis Rosier, James Hunt, Alberto Ascari, Jack Brabham en Alain Prost.

Benaming: GP Zandvoort werd GP Nederland

In de begintijd droeg deze race als naam de 'Grand Prix van Zandvoort'. In 1950 werd deze naam veranderd in de 'Grand Prix van Nederland'. Dat bleef toen de vaste naam, behalve bij twee edities: in 1962 en 1976 droeg deze wedstrijd officieel de naam 'Grand Prix van Europa'.

Zwarte dagen op het circuit in Zandvoort

Twee keer verongelukte er een coureur die deelnam aan de GP van Nederland. Op 7 juni 1970 overleed de Brit Piers Courage. Op 29 juli 1973 overleed zijn landgenoot Roger Williamson tijdens de race op het circuit van Zandvoort.

Nederlandse deelnemers aan de GP van Nederland

Tot de Nederlandse coureurs die in de loop der jaren deel hebben genomen aan de Grand Prix van Nederland behoren onder meer: Dries van der Lof, Jan Flinterman, Carel Godin de Beaufort, Ben Pon, Gijs van Lennep, Jan Lammers, Roelof Wunderink, Michael Bleekemolen, Boy Haye en Huub Rothengatter.

Prestaties Nederlands deelnemers?

Hoe hebben deze coureurs gepresteerd tijdens de GP Nederland? Nooit heeft een Nederlander op het podium van de Grand Prix van Nederland gestaan. De twee succesvolste Nederlandse coureurs in de Grand Prix van Nederland waren Carel Godin de Beaufort en Gijs van Lennep. Zij waren namelijk de enigen die erin slaagden om in Zandvoort een punt te pakken voor het wereldkampioenschap.

Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat in die tijd alleen de top zes van de uitslag punten kon scoren (in 2019 krijgt daarentegen de top tien in elke wedstrijd punten voor het WK Formule 1). In de tijd dat Jos Verstappen coureur was in de Formule 1, is de GP van Nederland overigens nooit verreden, vandaar dat hij dus nooit op de deelnemerslijst van de Grand Prix in Zandvoort heeft gestaan.

Terugkeer GP van Nederland

De aanloop: plannen in Rotterdam, Zandvoort en Assen

Sinds Max Verstappen in 2015 debuteerde in de Formule 1, heeft deze sport qua populariteit in Nederland een extreem grote groei meegemaakt. Daardoor zijn er concrete plannen ontstaan om weer een Grand Prix in Nederland te gaan organiseren. Hiervoor waren oorspronkelijk drie serieuze kandidaten: een stratencircuit in Rotterdam, het circuit van Zandvoort en het TT circuit van Assen. Het stratencircuit van Rotterdam viel als eerste kandidaat af. Het circuit van Zandvoort bleek vervolgens de grootste kandidaat te zijn om vanaf 2020 de GP van Nederland weer te gaan organiseren. In maart 2019 ging de gemeenteraad van Zandvoort er unaniem mee akkoord om een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar te stellen, voor maatregelen om een Formule 1 Grand Prix praktisch mogelijk te maken op het circuit in de badplaats.

Zandvoort versus Assen?

Lange tijd leek echter ook Assen een serieuze kandidaat te zijn. In de Drentse hoofdstad heeft men immers grote ervaring met het jaarlijks organiseren van enorme evenementen, zoals de TT van Assen en de MXGP van Nederland. Qua financiën en accommodatie leek Assen een zeer sterke kandidaat te zijn voor een Formule 1-race. Daarentegen heeft Zandvoort als voordeel dat dit circuit een grotere historie heeft in de autosport. De leiding van de mondiale Formule 1 heeft namelijk aangegeven dat bij het verdelen van de plekken op hun kalender, ze de voorkeur geven aan twee types races: wedstrijden op circuits met een grote geschiedenis binnen de Formule 1 (zoals Zandvoort) en races op stratencircuits in grote steden (vandaar dat Rotterdam nog enige tijd kandidaat was). Puur op basis van die voorwaarden bleek Zandvoort een grotere kans te hebben dan Assen, aangezien het circuit in Drenthe wel een buitengewoon grote en rijke geschiedenis heeft in de motorsport, maar slechts een veel kleinere geschiedenis in de autosport.

Formule 1 GP Nederland in 2021 terug op de kalender

In de eerste helft van mei 2019 werd duidelijk dat de Grand Prix van Nederland in 2020 zou terugkeren op de kalender en dat deze race verreden zou worden op het circuit van Zandvoort. Op dinsdag 14 mei 2019 werd officieel de GP Nederland 2020 gepresenteerd door Formule 1-eigenaar Formula One Management (FOM) en hoofdsponsor Heineken. Men hoopte tijdens de drie dagen dat dit evenement in 2020 wordt verreden in totaal 200.000 toeschouwers in Zandvoort. Die kaartjes werden al heel snel ook allemaal verkocht. Uiteindelijk kon de race in mei 2020 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Er was enige tijd nog wel een kleine, theoretische mogelijkheid dat de race later in 2020 zonder publiek verreden zou kunnen worden, maar de organisatie heeft besloten om dat uiteindelijk niet te doen. Daarom vindt de comeback van de Nederlandse Grand Prix dus niet in 2020 plaats, maar pas in 2021.

Het budget van het evenement is circa 40 miljoen euro. De sportief directeur van de GP Nederland te Zandvoort is Jan Lammers. Het circuit heeft een contract om minstens drie jaar op rij een F1 Grand Prix in Zandvoort te mogen organiseren.

Datum Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort: race op 5 september 2021

Op welke datum wordt de Dutch Grand Prix verreden? Aangezien Zandvoort een zeer populaire badplaats in de zomer is, wil men de wedstrijd jaarlijks 'buiten de piek van de zomervakanties' organiseren. Men wil hiermee voorkomen dat het te druk wordt in bijvoorbeeld de horeca en het openbaar vervoer tijdens die 'zomerpiek' (grote delen van de maanden juli en augustus). In 2020 was het de bedoeling dat de race daarom in mei zou worden verreden. In 2021 staat de wedstrijd op zondag 5 september op de kalender.

Vrije trainingen beginnen op 3 september 2021, kwalificatie is op 4 september 2021

Hoe ziet het programma eruit? De vrije trainingen beginnen op de vrijdag (dat is bij de editie van 2021 dus op vrijdag 3 september). De kwalificatie voor de Formule 1 GP op Zandvoort is op de zaterdag (in 2021 dus op zaterdag 4 september).

Programma F1 Grand Prix in Zandvoort 2021

Programma vrijdag 3 september 2021

 • 11u30: eerste vrije training op Zandvoort
 • 15u00: tweede vrije training

Programma zaterdag 4 september 2021

 • 12u00: derde vrije training
 • 15u00: kwalificatie GP Nederland in Zandvoort

Programma zondag 5 september 2021

 • 15u00: start Formule 1 GP Zandvoort 2021

Formule 1: GP van Nederland live op tv in 2021, hoe laat?

Formule 1 Grand Prix van Zandvoort live in Nederland: Ziggo, hoe laat?

De F1 Grand Prix van Nederland 2021 wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. In Nederland is die race live op tv te zien bij Ziggo Sport. Zij zenden het evenement live uit op hun kanaal 14 en tegelijkertijd ook op Ziggo Sport Select. Bij Ziggo Sport zijn bij elke Grand Prix alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. Gewoonlijk is de zender Ziggo Sport Select alleen beschikbaar voor abonnees van het zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Bij deze race is deze zender op alle Nederlandse aanbieders van digitale tv gratis beschikbaar, speciaal ter ere van de comeback van de 'Dutch Grand Prix'. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op tv en per livestream bij de GP van Nederland in Zandvoort? Bij deze race beginnen de uitzendingen allemaal wat vroeger dan de F1-fans gewoonlijk gewend zijn, omdat er extra uitgebreide voorbeschouwingen zijn. Hoe laat de live-uitzendingen (tv en stream) exact beginnen vindt u in het onderstaande overzicht.

Extra afleveringen talkshow Formule 1 Café

Vanwege de comeback van dit evenement in Zandvoort heeft men ook extra uitzendingen van de talkshow 'het Formule 1-cafe'. Deze live-uitzendingen komen vanuit Huis ter Duin. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van deze talkshow bij deze Grand Prix van Nederland 2021 allemaal (op tv en via hun stream)? Dat vindt u in het onderstaande schema.

Uitzendschema: Formule 1 GP Nederland 2021 (Zandvoort) live op tv en livestream

 • Do. 2 september 2021 om 22u30: Formule 1 Café (Talkshow) live op tv en livestream
 • Vr. 3 september 2021 om 11u05: 1e training live op tv (Ziggo Sport 14) en livestream
 • Vr. 3 september 2021 om 14u35: 2e training live op tv en livestream
 • Vr. 3 september 2021 om 22u30: Formule 1 Café (Talkshow) live op tv en livestream
 • Za. 4 september 2021 om 11u35 3e training live op tv en livestream
 • Za. 4 september 2021 om 14u00: Kwalificatie Formule 1 GP Nederland live op tv en livestream
 • Zo. 5 september 2021 om 12u55: Voorbeschouwing Formule 1 Grand Prix Zandvoort live op tv en livestream
 • Zo. 5 september 2021 om 15u00: Start Formule 1 GP Nederland (Zandvoort) live op tv en livestream
 • Ma. 6 september 2021 om 22u30: Formule 1 Café (Talkshow) live op tv en livestream

Dutch Grand Prix: Gratis live in Nederland

Ziggo Sport Totaal wil de Dutch Grand Prix 2021 gratis live op tv uitzenden voor alle Nederlanders met digitale tv. Ook dus voor mensen die bijvoorbeeld tv kijken via KPN, T-Mobile, enzovoort. Dit doen ze door het kanaal 'Ziggo Sport Select' bij deze race ook beschikbaar te maken voor iedereen die geen abonnement bij Ziggo heeft, maar wel een standaard abonnement bij een tv-aanbieder. Ook zijn de uitzendingen live te bekijken via de stream van veel tv-apps van aanbieders van digitale televisie. Behalve de vrije trainingen, kwalificatie en race van de koningsklasse (F1), zenden zij op 3 september, 4 september en 5 september ook gratis veel andere races live uit (op tv en stream) die in dit weekend op het circuit in Noord-Holland plaatsvinden, zoals de W-races (dames), de Formule 3 en de Porsche Supercup Series.

Formule 1 Grand Prix Nederland (Zandvoort) live in Vlaanderen: Play Sports

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten (live tv en stream) van de Formule 1 in handen van Telenet Play Sports. Men dient een abonnement bij hen te hebben, om hun live tv-uitzendingen (of hun online stream) van de Dutch Grand Prix te kunnen bekijken. Op Telenet Play Sports is de kwalificatie live te zien op 4 september en de race is live te zien op 5 september. Zij zenden de vrije trainingen niet live uit op televisie (en ook niet via de stream).

Formule 1 live op RTL Deutschland? Neen

Een populair alternatief voor veel kijkers in Nederland en België was jarenlang RTL Deutschland. Dit is immers een 'open net', dat bij veel mensen in de lage landen in hun standaard zenderpakket zit. Zo kon men dus naar alle Formule 1 -races kijken wanneer men geen abonnement op Ziggo of Play Sports heeft. Helaas zendt deze Duitse zender met ingang van 2021 niet meer alle Formule 1-races uit. De wedstrijd in Zandvoort behoort bijvoorbeeld niet meer tot de races waarvan zij de uitzendrechten (live tv en livestream) hebben.

Talpa Network: mediapartner

Het bedrijf Talpa Network van John de Mol is de officiële mediapartner van de GP van Nederland. Hierdoor ontstond enige verwarring: zendt één van de tv-zenders van De Mol (Veronica, SBS6, SBS9 of Net 5) deze race dan ook live op tv uit of via een livestream? Neen, dat is niet het geval. De exclusieve uitzendrechten voor tv en livestream zijn bij alle Formule 1-races nog steeds in handen van Ziggo Sport Totaal.

Hoewel Talpa de Formule 1-race dus niet live uitzendt, zijn daar rondom wel allerlei media-events die gekoppeld zijn aan zenders van De Mol. Zo zijn er tickets voor de Nederlandse Formule 1 GP te winnen bij acties van Talpa-radiostations zoals 538 en Veronica Radio. Ook zijn dergelijke radiostations van Talpa betrokken bij de organisatie van side-events bij deze Formule 1 Grand Prix, zoals een muzikale optredens rondom het circuit.

Livestream GP Nederland

Livestream Formule 1: online live tv

Men kan de F1 Grand Prix van Nederland ook online via een livestream bekijken. Met zo'n livestream is deze autorace online te zien op een computer of een smartphone. Het is mogelijk om zo'n livestream te verkrijgen via een tv-app, of via een streamingdienst.

Livestream Formule 1 bij Ziggo Sport Totaal

De officiële livestream voor Nederland van de Dutch Grand Prix wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Die livestream bevindt zich in het wedstrijdweekend op de Ziggo Sport Go App. Hun livestream begint bij deze autorace telkens op hetzelfde moment als de live tv-uitzendingen van Ziggo Sport. Zo'n livestream van de Zandvoortse Grand Prix is te bekijken door abonnees van die app. Het is ook mogelijk om zo'n livestream via PPV (Pay Per View) te kopen. Het is mogelijk als vaste abonnee van de Ziggo Sport Go App om dit abonnement te koppelen aan een andere app die ook uitzendingen via een livestream aanbiedt: F1 Tv Pro. Bij die dienst heeft men ook allerlei extra opties, met kanalen voor bijvoorbeeld een livestream van 'on board-beelden' of live timing.

Livestream Formule 1 via Go App (hele EU)

Het is echter ook mogelijk om via een livestream op de reguliere Go App de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort. Voor zo'n livestream hoeft men als abonnee van digitale tv bij Ziggo niets bij te betalen. In de praktijk is dit voor hen dus eigenlijk een soort 'gratis livestream'. Op die app kan men niet alleen per livestream naar de live tv-uitzending van Ziggo Sport bij deze GP Nederland kijken. Op die app heeft men echter niet al die extra kanalen tijdens de uitzendingen van de Dutch Grand Prix (met extra 'on board'-beelden, enzovoort), die men bijvoorbeeld bij Play Sports en F1 Tv Pro wel heeft.

Livestream F1 Tv Pro

Deze Formule 1-race is ook te bekijken via een livestream van F1 Tv Pro. Dit is de officiële internationale streamingdienst van de Formule 1-organisatie. Zo'n livestream van hen is voor de Nederlandse kijkers beschikbaar sinds 2019. Om die livestream te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op deze streamingdienst te hebben, of op de Ziggo Sport Go App. De F1 Tv Pro App biedt veel mogelijkheden voor Formule 1-fans. Naast een livestream van de reguliere uitzending, is het ook mogelijk om via de livestream bijvoorbeeld naar on-board beelden te kijken. Ook is er bijvoorbeeld een livestream beschikbaar waarmee men de pitstraat in de gaten kan houden. Behalve het bekijken van Formule 1 via een livestream, is het ook mogelijk om juist via een stream naar archiefbeelden van oude races te kijken.

Livestream Telenet Play Sports: kwalificatie live op 4 september, race live op 5 september

Het is ook mogelijk om deze Formule 1-wedstrijd via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Het moederbedrijf van deze Vlaamse sportomroep is de tv- en internetprovider Telenet. Zij bieden live op tv en per livestream heel veel topsport aan, waaronder alle Formule 1-races. Wie een tv-abonnement bij die sportomroep heeft, kan de Formule 1 races per livestream bekijken op hun site. De livestream begint daarop logischerwijs tegelijk met hun live-uitzending op televisie.

Livestream via Play Sports Go App (hele EU)

De Formule 1 is eveneens per livestream te bekijken via de Play Sports Go App. Dit is de streamingdienst-app van Play Sports, waarmee per livestream al een live tv-uitzendingen op een smartphone of tablet te bekijken zijn. Zo'n livestream is middels die applicatie niet alleen in België, maar in de hele EU te bekijken. Naast de reguliere livestream van de tv-uitzending, zijn er ook andere opties, zoals een livestream van on-board beelden, een livestream van de pitstraat, enzovoort. Elke livestream is automatisch te bekijken door abonnees van deze digitale dienst. Wie niet een abonnement heeft, maar toch de livestream van de Formule 1 wil bekijken, kan een dagpas kopen. Daarmee is één etmaal elke livestream van hen te bekijken. Eveneens bieden zij een weekendpas aan, waarmee een heel weekend elke livestream te bekijken is. Met zo'n weekendpass is dus zowel de training (op 4 september) als de race (op 5 september) live te bekijken via een stream.

Livestream Formule 1 GP Nederland in Zandvoort bij KPN (iTV)

Het is ook mogelijk om met een livestream naar de vrije trainingen, kwalificatie en race van de Formule 1 GP Nederland in Zandvoort te kijken op vrijdag 3 september, zaterdag 4 september en zondag 5 september 2021 met de iTV-app. Dit is een streamingdienst van KPN. Abonnees van KPN kunnen daarop per stream live naar tv kijken. Doorgaans zij voor de KPN-abonnees de 'Ziggo Sport-kanalen' niet gratis beschikbaar, doch alleen voor abonnees. In die raceweekend zijn die kanalen echter wel via een gratis stream live te bekijken (zowel het hoofdkanaal Select als de themakanalen) voor de mensen die digitale tv hebben bij KPN. Ook is het voor hen mogelijk om de F1 in dit weekend via een stream live te bekijken op de site van Interactieve Tv van KPN.
© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Rusland 2021 wordt op zondag 26 september 2021 verreden op het 'Sochi Autodrom'. De Grand Pr…

Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamDe 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Britse Formule 1 GP 2021 wordt verreden op z…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Grand_Prix
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_dodelijke_ongevallen_in_de_Formule_1
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Zandvoort
 • https://www.circuitzandvoort.nl/nl/park-info/geschiedenis
 • https://nos.nl/artikel/2284485-heineken-maakt-terugkeer-formule-1-op-zandvoort-dinsdag-officieel-bekend.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.