Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestream

Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace online via een livestream volgen. Op welke zenders is de Russische Grand Prix te bekijken? Waar vindt men een livestream voor de GP Rusland? Hoe is de geschiedenis van de Russische Grand Prix verlopen?

Geschiedenis Russische Grand Prix

Oertijd van de GP van Rusland (Sint-Petersburg)

De eerste editie van de Grand Prix van Rusland werd verreden in 1913. Die wedstrijd was een onderdeel van het officiële Grand Prix Championship, wat een voorloper was van het WK Formule 1. De Grand Prix van Rusland vond in 1913 plaats in Sint-Petersburg en werd gewonnen door de Rus Georgy Suveron. In 1914 werd er wederom in Sint-Petersburg een GP van Rusland verreden. Die wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Willy Scholl. In 1914 brak echter de Eerste Wereldoorlog uit. Vervolgens brak in 1917 de Russische Revolutie uit. Mede als gevolg van deze grote gebeurtenissen kwam er een einde aan de Russische Grand Prix in Sint-Petersburg.

Formule 1 in Sochi vanaf 2014

Honderd jaar nadat in 1914 de tweede editie van de GP van Rusland was verreden, werd in 2014 de derde editie van deze Grand Prix gehouden. De locatie was toen niet Sint-Petersburg, maar de Russische badplaats Sochi. Dat is in de periode 2014-2021 de vaste locatie gebleven voor de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix van Rusland.

Terug naar Sint-Petersburg in 2023

Met ingang van 2023 wordt deze race weer in Sint-Petersbrug verreden.

Erelijst GP Rusland

Hoe ziet de erelijst eruit van deze race, voorafgaand aan de Formule 1 GP van Rusland 2022? Lewis Hamilton won deze race vier keer: in 2014, 2015, 2018, 2019 en 2021. Nico Rosberg won deze race in 2016. Valtteri Bottas won in 2017 en 2020. Opvallend genoeg reden al deze coureurs in een Mercedes. Bij de edities van 1913 en 1914 werd de race gewonnen door coureurs in een auto van het merk Benz, wat nota bene één van de twee voorlopers was van het merk Mercedes-Benz. Eigenlijk zijn alle overwinningen in de Grand Prix van Rusland in de periode vanaf 1913 tot aan de editie van 2022 dus geboekt door auto's uit het Mercedes-Benz-concern.

Circuit: Sochi Autodrom in 2022, St. Petersburg in 2023

De Formule 1 Grand Prix van Rusland wordt anno 2022 verreden op het Sochi Autodrom. Dit circuit werd geopend in 2014. De ontwerper is de bekende architect Hermann Tilke. Het is gebouwd in het Olympisch Park Sochi, waar in 2014 onder meer de Olympische schaatswedstrijden werden gehouden. Het Formule 1-circuit telt 18 bochten en heeft anno 2022 een lengte van 5,848 kilometer. Het is deels een stratencircuit. In 2023 verhuist de race naar St. Petersburg, waar het op een stratencircuit wordt verreden.

Formule 1 en Rusland

In 2010 was Vitali Petrov de eerste Russische coureur die deelnam aan het wereldkampioenschap Formule 1. Hij was drie seizoenen actief in deze klasse. Een hoogtepunt was zijn derde plek in de Grand Prix van Australië in 2011. Een andere Rus die actief was in de Formule 1 was Sergej Sirotkin. Hij reed in 2018 voor Williams. In dat jaar scoorde Sirotkin één WK-punt: hij werd tiende in de Grand Prix van Italië. Van 2014 tot aan 2020 was er de Russische coureur Daniil Kvjat actief in de Formule 1. Hij reed voor Alpha Taurie-Toro Rosso en Red Bull Racing. Hoogtepunten uit zijn F1-carrière waren een derde plek in de Grand Prix van China (2016) en eveneens een derde plek in de Grand Prix van Duitsland (2019). Met ingang van 2021 rijdt de Rus Nikita Mazepin in de F1. Mazepin rijdt voor het team Haas.

Formule 1 GP Rusland live in Nederland bij Viaplay

Livestream Viaplay

Waar kan men in Nederland de Formule 1 via een livestream bekijken? De officiële aanbieder van de Nederlandse live-uitzendingen is in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 Viaplay. Bij hen zijn alle races van elk seizoen per livestream te bekijken. De commentator bij de races op hun livestream is Nelson Valkenburg.

Live tv-provider?

Wie de livestream van Viaplay wil gebruiken, kan rechtstreeks bij hen een abonnement nemen. Het is echter ook mogelijk om via een tv-providers zoals Ziggo of KPN een abonnement voor deze livestream af te sluiten.

Elke GP?

Bij Viaplay is elke race in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 per livestream te bekijken. In ieder seizoen bieden zij echter ook van zes races een gratis live-uitzending aan, via een 'open net' en een gratis livestream. Per seizoen wisselt het, welke races men gratis uitzendt. Sowieso is ieder jaar bij de Grote Prijs van Zandvoort in Nederland gratis live op tv en per livestream te zien. Die race wordt live op tv en per livestream door de NPO uitgezonden, in samenwerking met Viaplay.

Live op tv

Live kwalificatie en race van GP Rusland in België op Telenet Play Sports

In België wordt de Formule 1 GP van Rusland live uitgezonden op tv en per livestream door Play Sports. Om een uitzending van Telenet Play Sports te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Zij zenden de race en de kwalificatie live uit. De live tv-uitzending van de kwalificatie voor de Russische Formule 1 Grand Prix begint om 13u45. De live-uitzending van de race in Sochi begint op zondag om 13u45.

F1 Grand Prix Rusland live op RTL Deutschland?

Wie geen abonnement heeft bij Ziggo of Play Sports, maar toch de Formule 1 Grand Prix van Rusland wil bekijken, kon jarenlang die race 'gratis' zien via het Duitse RTL. Die zender had immers de F1-uitzendrechten en zat immers bij de meeste tv-kijkers in Nederland en België in het standaardpakket. Anno 2022 en 2023 is de Russische Grote Prijs helaas niet meer bij hen 'gratis' live op tv (noch per livestream) te zien. Zij zenden nog maar een beperkt aantal races via uit en daar hoort de wedstrijd in Sochi niet toe.

Livestream GP Rusland

Livestream Formule 1 bij Play Sports (hele EU): kwalificatie en race

Men kan de GP van Rusland ook bekijken via een livestream van Play Sports. Deze dienst is een onderdeel van Telenet. Hun livestream van de Formule 1 is onder meer te vinden op de Play Sports Go App. Hiermee kan men per livestream in de hele EU naar sportuitzendingen kijken. Per livestream zijn bij hen de kwalificatie en de race van de Formule 1 GP Rusland live te bekijken. De livestream van de kwalificatie voor de Formule 1 GP Rusland begint op zaterdag om 13u45. De livestream voor de GP in Sochi begint bij hen op zondagmiddag pm 12u45. Telenet Play Sports zendt behalve Formule 1 ook veel veldrijden, mxgp, hockey en voetbal via hun livestream uit. Het voetbalaanbod bestaat grotendeels uit Belgische wedstrijden, maar er zijn per competitieweekend vaak ook één of twee topwedstrijden uit de Nederlandse eredivisie via hun livestream te bekijken. Men dient wel een abonnement te hebben om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Als men geen vast abonnement wil hebben, kan men ervoor kiezen om bij deze Vlaamse sportomroep een livestream-abonnement te kiezen voor één etmaal (een dagpas). Ook is het mogelijk om een livestream-abonnement voor één weekend (een weekendpas).

Livestream GP Rusland 2022, 2023 en 2024 via F1 Tv Pro

De officiële livestream van de Formule 1-organisatie is te vinden bij F1 Tv Pro. Dit is een Engelstalige livestream. Om die livestream van deze Formule 1-race te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die digitale dienst te hebben. Men kan bij hen niet alleen per livestream naar een F1 GP of een kwalificatie kijken. Ook kan men beelden van veel oude GP's als abonnee op die app via een stream terugkijken. Deze dienst was enige jaren niet beschikbaar in Nederland. Sinds 2019 is dat wel het geval. Sinds 2020 iwa de combinatie goed mogelijk tussen Ziggo en dit F1 Tv Pro. Ook in 2022, 2023 en 2024 is deze streamingdienst ook beschikbaar. Met ingang van 2022 is dit niet meer in combinatie met de livestream-dienst van Ziggo Sport, maar wel met Viaplay.

Livestream Ziggo of KPN?

De Russische GP is voor klanten van KPN en Ziggo per livestream te bekijken indien men een aanvullend abonnement op Viaplay heeft.

Formule 1 GP Rusland bij NPO en Sporza

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Rusland in 2022 of 2023 live op tv of via een livestream uit te zenden. Wel kan men bij hen de stand in deze Russische Formule 1 GP live bij hen volgen via teletekst en via hun live-blog. Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft ook niet de uitzendrechten om deze Formule 1 GP in 2022 of 2023 live op tv of per livestream uit te zenden. (Dat hebben ze alleen bij de Formule 1 Grote Prijs België, die ze dus wel live op tv en via een gratis livestream uitzenden.) Sporza zendt in de namiddag wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Formule 1 GP Rusland in 2022, 2023 en 2024.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit o…
Formule 1: GP Mexico live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit c…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3006/formule-1-grand-prix-van-rusland-2019/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sochi_Autodrom
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Rusland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniil_Kvjat
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.