Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestream

Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Rusland wordt verreden op het 'Sochi Autodrom'. De Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace online via een livestream volgen. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van de GP Rusland en op welke zenders zijn die te volgen? Waar vindt men een livestream voor de GP Rusland? Hoe is de geschiedenis van de Russische Grand Prix verlopen?

Geschiedenis Russische Grand Prix

Oertijd van de GP van Rusland (Sint-Petersburg)

De eerste editie van de Grand Prix van Rusland werd verreden in 1913. Die wedstrijd was een onderdeel van het officiële Grand Prix Championship, wat een voorloper was van het WK Formule 1. De Grand Prix van Rusland vond in 1913 plaats in Sint-Petersburg en werd gewonnen door de Rus Georgy Suveron. In 1914 werd er wederom in Sint-Petersburg een GP van Rusland verreden. Die wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Willy Scholl. In 1914 brak echter de Eerste Wereldoorlog uit. Vervolgens brak in 1917 de Russische Revolutie uit. Mede als gevolg van deze grote gebeurtenissen kwam er een einde aan de Russische Grand Prix in Sint-Petersburg.

Formule 1 in Sochi vanaf 2014

Honderd jaar nadat in 1914 de tweede editie van de GP van Rusland was verreden, werd in 2014 de derde editie van deze Grand Prix gehouden. De locatie was echter niet meer Sint-Petersburg, maar de Russische badplaats Sochi. Dat is sindsdien de vaste locatie voor de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix van Rusland.

Erelijst GP Rusland

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van de Formule 1 GP van Rusland eruit? Lewis Hamilton won deze race vier keer: in 2014, 2015, 2018 en 2019. Nico Rosberg won deze race in 2016. Valtteri Bottas won in 2017 en 2020. Opvallend genoeg reden al deze coureurs in een Mercedes. Bij de edities van 1913 en 1914 werd de race gewonnen door coureurs in een auto van het merk Benz, wat nota bene één van de twee voorlopers was van het merk Mercedes-Benz. Eigenlijk zijn alle overwinningen in de Grand Prix van Rusland in de periode vanaf 1913 tot aan de editie van 2021 dus geboekt door auto's uit het Mercedes-Benz-concern.

Circuit: Sochi Autodrom

De Formule 1 Grand Prix van Rusland wordt verreden op het Sochi Autodrom. Dit circuit werd geopend in 2014. De ontwerper is de bekende architect Hermann Tilke. Het is gebouwd in het Olympisch Park Sochi, waar in 2014 onder meer de Olympische schaatswedstrijden werden gehouden. Het Formule 1-circuit telt 18 bochten en heeft anno 2021 een lengte van 5,848 kilometer. Het is deels een stratencircuit.

Formule 1 en Rusland

In 2010 was Vitali Petrov de eerste Russische coureur die deelnam aan het wereldkampioenschap Formule 1. Hij was drie seizoenen actief in deze klasse. Een hoogtepunt was zijn derde plek in de Grand Prix van Australië in 2011. Een andere Rus die actief was in de Formule 1 was Sergej Sirotkin. Hij reed in 2018 voor Williams. In dat jaar scoorde Sirotkin één WK-punt: hij werd tiende in de Grand Prix van Italië. Anno 2020 is er één Russische coureur actief in de Formule 1: Daniil Kvjat. Hij rijdt voor Alpha Taurie-Toro Rosso. Hoogtepunten uit zijn F1-carrière waren een derde plek in de Grand Prix van China (2016) en eveneens een derde plek in de Grand Prix van Duitsland (2019).

Programma Formule 1 GP van Rusland: hoe laat?

Hoe ziet het programma van de Formule 1 GP Rusland eruit? Hieronder vindt het tijdschema van deze Russische F1 Grand Prix. Let op: dit zijn de tijdstippen voor de kijkers (live op tv en via de livestream) in Nederland en België. In dit schema is dus het tijdsverschil met Sochi verrekend. De tijd waarop de race van start gaat is dus een uur eerder dan men doorgaans bij Europese races gewend is.

Programma vrijdag

 • 10u00-11u30: Eerste vrije training
 • 14u00-15u30: Tweede vrije training

Programma zaterdag

 • 11u00-12u00: Derde vrije training
 • 14u00-15u00: Kwalificatie

Programma zondag

 • 13u10: Start van de Formule 1-race

Live op tv: F1 Grand Prix van Rusland

GP Rusland live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De Formule 1 GP van Rusland wordt live op tv uitgezonden door diverse zenders, waaronder het Nederlandse Ziggo Sport. Om de live-uitzending van Ziggo Sport te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op digitale tv bij Ziggo, of op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Bij Ziggo Sport Totaal zijn bij de Formule 1 GP Rusland alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. Vanwege het tijdsverschil met Sochi zijn al de live-uitzendingen van de Russische GP op televisie en via de livestream in Nederland en België vroeger te zien dan men bij veel andere Formule 1 GP's gewend is.

Uitzendschema: GP Rusland live bij Ziggo Sport Totaal (live tv en livestream)

 • Vrijdag om 09u55: live de 1e vrije training van de GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Vrijdag om 13u55: live de 2e vrije training GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Vrijdag om 22u30:Talkshow Formule 1 Café live op Ziggo Sport en livestream
 • Zaterdag om 10u55: live de 3e vrije training GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Zaterdag om 13u15: live de kwalificatie van de GP Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Zondag om 12u00: Voorbeschouwing op F1 GP Rusland 2021 op Ziggo Sport en livestream
 • Zondag om 13u10: start GP Rusland Sochi live op Ziggo Sport en livestream

Live kwalificatie en race van GP Rusland in België op Telenet Play Sports

In België wordt de Formule 1 GP van Rusland live uitgezonden door Play Sports. Om een uitzending van Telenet Play Sports te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Zij zenden de race en de kwalificatie live uit. De live tv-uitzending van de kwalificatie voor de Russische Formule 1 Grand Prix begint om 13u45. De live-uitzending van de race in Sochi begint anno 2021 en 2022 op zondag om 12u45.

F1 Grand Prix Rusland live op RTL Deutschland

Wie geen abonnement heeft bij Ziggo of Play Sports, maar toch de Formule 1 Grand Prix van Rusland wil bekijken, kan die race 'gratis' zien via het Duitse RTL. Die zender zit immers bij de meeste tv-kijkers in Nederland en België in het standaardpakket. De live tv-uitzending van de race begint op zondag om 12u00. Op zaterdagmiddag is bij hen ook live de kwalificatie te zien. De vrije trainingen van de Russische Grote Prijs zijn niet bij hen live op tv (noch per livestream) te zien, maar wel zenden zij een samenvatting op tv uit.

Livestream GP Rusland

Livestream Ziggo Sport Totaal

In Nederland kan men de Russische Grand Prix online bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men op een smartphone of computer deze Formule 1-race bekijken. De officiële livestream van deze Russische Grand Prix voor Nederlandse kijkers bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Men dient wel een abonnement op die app te hebben. Indien men geen abonnement bij hen heeft en toch deze livestream van de Formule 1 Grote PRijs van Rusland wil bekijken, dan kan men die stream kopen via PPV (Pay Per View) op de website van Ziggo Sport. Op de Ziggo Sport Go App heeft men de beschikking over diverse kanalen waarmee men per livestream naar deze Russiche GP kan kijken. Men kan kiezen voor een livestream van de reguliere live tv-uitzending, maar men kan bijvoorbeeld ook kiezen om de Formule 1-race te bekijken via een stream waarbij men 'on board' live meekijkt met een coureur.

Livestream GP Rusland via Go App

De Formule 1 Grand Prix van Rusland kan ook bekeken worden via een livestream op de Go App (online tv). Met deze app kan men online (via een livestream) naar televisiezenders kijken. Hiermee kan men per livestream tv kijken en dus ook zenders bekijken waarop deze race live wordt uitgezonden, zoals Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland. Elke livestream op die app kan men niet alleen in Nederland, maar in alle landen van de EU bekijken. Deze dienst is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Wie een abonnement voor digitale tv bij hen heeft, kan deze dienst anno 2021 automatisch gebruiken om per livestream tv te kijken. Voor hen is dit dus in de praktijk een 'gratis livestream' van de GP Rusland. Indien men geen aanvullend abonnement heeft op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men op die app alleen de 'reguliere' live tv-uitzending per livestream kijken (op Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland). De extra kanalen, met onder meer 'on board'-beelden, live timing, enzovoort, zijn alleen voorbehouden aan degenen die een aanvullend abonnement hebben. Zo'n aanvullend abonnement kan men kopen bij Ziggo Sport; het is echter ook mogelijk om zo'n abonnement op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te kiezen als 'gratis bonus', voor mensen die abonnementen combineren van mobiele telefonie bij Vodafone en digitale tv bij Ziggo.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (hele EU): kwalificatie en race

Men kan de GP van Rusland ook bekijken via een livestream van Play Sports. Deze dienst is een onderdeel van Telenet. Hun livestream van de Formule 1 is onder meer te vinden op de Play Sports Go App. Hiermee kan men per livestream in de hele EU naar sportuitzendingen kijken. Per livestream zijn bij hen de kwalificatie en de race van de Formule 1 GP Rusland live te bekijken. De livestream van de kwalificatie voor de Formule 1 GP Rusland begint op zaterdag om 13u45. De livestream voor de GP in Sochi begint bij hen op zondagmiddag in 2021 om 12u45. Play Sports zendt behalve Formule 1 ook veel veldrijden, mxgp, hockey en voetbal via hun livestream uit. Het voetbalaanbod bestaat grotendeels uit Belgische wedstrijden, maar er zijn per competitieweekend vaak ook één of twee topwedstrijden uit de Nederlandse eredivisie via hun livestream te bekijken. Men dient wel een abonnement te hebben om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Als men geen vast abonnement wil hebben, kan men ervoor kiezen om bij deze Vlaamse sportomroep een livestream-abonnement te kiezen voor één etmaal (een dagpas). Ook is het mogelijk om een livestream-abonnement voor één weekend (een weekendpas).

Livestream GP Rusland 2021, 2022 en 2023 via F1 Tv Pro

De officiële livestream van de Formule 1-organisatie is te vinden bij F1 Tv Pro. Dit is een Engelstalige livestream. Om die livestream van deze Formule 1-race te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die digitale dienst te hebben. Dit is echter ook te combineren met een abonnement bij Ziggo Sport. Men kan bij hen niet alleen per livestream naar een F1 GP of een kwalificatie kijken. Ook kan men beelden van veel oude GP's als abonnee op die app via een stream terugkijken. Deze dienst was enige jaren niet beschikbaar in Nederland. Sinds 2019 is dat wel het geval. Sinds 2020 is de combinatie goed mogelijk tussen Ziggo en dit F1 Tv Pro. Ook in 2021, 2022 en 2023 is deze streamingdienst op deze wijze in principe beschikbaar.

Formule 1 GP Rusland bij NPO en Sporza

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de Formule 1 Grand Prix van Rusland in 2021 of 2022 live op tv of via een livestream uit te zenden. Wel kan men bij hen de stand in deze Russische Formule 1 GP live bij hen volgen via teletekst en via hun live-blog. Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft ook niet de uitzendrechten om deze Formule 1 GP in 2021 of 2022 live op tv of per livestream uit te zenden. (Dat hebben ze alleen bij de Formule 1 Grote Prijs België, die ze dus wel live op tv en via een gratis livestream uitzenden.) Sporza zendt in de namiddag wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Formule 1 GP Rusland 2021.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
EK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Rusland, live op tv en livestreamOp zaterdag 12 juni 2021 speelt België zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal 2021. De tegenstander is Rusland. De weds…
Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Op maandag 21 juni 2021 speelt Nederland zijn derde poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen de Republ…

Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit o…
Formule 1: GP Mexico live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit c…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3006/formule-1-grand-prix-van-rusland-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sochi_Autodrom
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Rusland
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniil_Kvjat
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!