Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit of the Americas'. De Amerikaanse Formule 1 Grand Prix is live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men deze Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten online via een livestream bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Amerika

Begintijd

Het officiële wereldkampioenschap Formule 1 bestaat sinds 1950. In de begintijd was de beroemdste Amerikaanse autorace, de Indy 500, ook een onderdeel van dit wereldkampioenschap. In 1959 werd er daarnaast een tweede Amerikaanse race opgenomen in het WK Formule 1. Die tweede race kreeg als officiële naam de 'United States Grand Prix'. In 1959 werd deze wedstrijd verreden op Sebring. In 1960 vond die Amerikaanse Grand Prix plaats op het circuit van Riverside. (1960 was overigens het laatste seizoen waarin ook de Indy 500 een onderdeel was van het WK Formule 1.)

Watkins Glen

In 1961 kreeg de Amerikaanse Grand Prix een nieuwe locatie: het Watkins Glen International Circuit. Dit bevond zich bij het Seneca Lake in de staat New York. Twintig jaar lang bleef dit de vaste locatie van deze wedstrijd. In 1980 kwam er een einde aan de United States Grand Prix op die locatie.

Phoenix

In de daaropvolgende jaren werden er op verschillende locaties in Amerika nog Formule 1-races gehouden, waaronder Long Beach, Las Vegas, Dallas en Detroit. Die races droegen echter andere namen; er was in de periode 1981-1988 geen wedstrijd die de naam United States Grand Prix droeg. In 1989 keerde er toch weer een officiële United States Grand Prix terug op de kalender. Die race werd verreden op een stratencircuit in Phoenix. Dit werd geen succes. Na drie edities verdween de wedstrijd van de kalender.

Te veel concurrentie?

Van 1992 tot en met 1999 werd er in Amerika geen Formule 1-race verreden. Vergeleken met racefans in de rest van de wereld, was het Amerikaanse publiek eigenlijk nooit erg enthousiast geworden voor de Formule 1. De Formule 1 had in de Verenigde Staten te veel concurrentie van typisch Amerikaanse raceklassen die erg populair waren, zoals Nascar en Indycar.

Indianapolis

Toch wilde de Formule 1-wereld nog altijd graag Amerika veroveren. Daarvoor werd een groot plan ontwikkeld. Met ingang van 2000 werd er weer een Amerikaanse Grand Prix georganiseerd. De locatie hiervoor was opvallend: Indianapolis. De race ging deels over de beroemde oval (waarop jaarlijks de Indy 500 wordt verreden), maar het grootste deel van de race ging over een 'binnencircuit' dat speciaal voor de Formule 1 was aangelegd op het binnenveld van de oval.

De klucht van 2005

Het nieuwe huwelijk tussen Indianapolis en de Formule 1 werd geen succes. De editie van de Amerikaanse Grand Prix van 2005 werd zelfs een tenenkrommende klucht. Het bleek dat de banden van Michelin, die veel Formule 1-teams hadden, niet geschikt waren voor het snelle deel van het circuit (het deel van de oval). Hierdoor deden uiteindelijk slechts zes auto's (de wagens die op banden van Bridgestone reden) mee aan deze Grand Prix. Deze klucht was extreem slecht voor het imago van de Formule 1 in Amerika. Na 2007 verdween deze wedstrijd mede daarom van de kalender.

Sinds 2012: GP Amerika in Austin

Velen vreesden dat het debacle van de GP in Indianapolis het definitieve einde zou zijn van de Formule 1 in Amerika. De Formule 1-wereld gaf echter niet op. Vanaf 2012 wordt er toch weer een GP van Amerika verreden. Deze wordt jaarlijks gehouden in Austin (Texas) en is relatief succesvol.

Corona: geen race in 2020, wel GP Amerika 2021

In 2020 kon deze Amerikaanse race vanwege het coronavirus niet doorgaan en werd vervangen door de GP Portugal. In 2021 staat deze Amerikaanse Formule 1 Grand Prix wel weer op de F1-kalender.

Locatie: Circuit of the Americas (Austin, Texas)

Het circuit waarop de Amerikaanse Grand Prix sinds 2012 wordt verreden heet het 'Circuit of the Americas'. Dit werd ontworpen door de architect Hermann Tilke. Interessant is dat hij zich hierbij duidelijk heeft laten inspireren door diverse beroemde bochten uit andere circuits. Zo zitten er bochten in deze racebaan die gekopieerd zijn van onder meer Silverstone en Interlagos. Het circuit heeft een lengte van 5,47 kilometer en telt 20 bochten. Het bevindt zich ten zuidoosten van de stad Austin.

Programma Formule 1 GP van Amerika (Austin, Texas)

Hoe ziet het programma van de Formule 1 Grand Prix van Amerika er doorgaans uit? Hieronder vindt u het tijdschema. Hierin zijn de tijdsverschillen verwerkt tussen Nederland en Texas. De tijdstippen in het schema zijn dus niet de plaatselijke tijden, maar de tijdstippen voor de kijkers die in Nederland en België deze F1 Grand Prix live volgen op tv of via een livestream.

Vrijdag

 • 17u00-18u30: Eerste vrije training
 • 21u00-22u30: Tweede vrije training

Zaterdag

 • 19u00-20u00: Derde vrije training
 • 22u00-23u00: Kwalificatie

Zondag

 • 20u10: Start van de F1 Grand Prix van Amerika

Formule 1 live op tv: GP Amerika: hoe laat?

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De Grand Prix van de Verenigde Staten is op verschillende tv-zenders live te volgen. In Nederland wordt deze race live uitgezonden door Ziggo Sport. Zij zenden ook alle trainingen en de kwalificatie live uit. Hieronder vindt u hun uitzendschema van deze F1 GP Amerika. Hieronder vindt u hun uitzendschema. Alle uitzendingen vinden anno 2021, 2022 en 2023plaats op de zender Ziggo Sport 14.

Uitzendschema Formule 1 GP Amerika op Ziggo Sport Totaal

 • Vrijdag 16u55: Live eerste vrije training op tv en livestream
 • Vrijdag 20u55: Live tweede vrije training op tv en livestream
 • Vrijdag 22u30: Talkshow Formule 1 Café op tv en livestream
 • Zaterdagr 18u55: Live derde vrije training op tv en livestream
 • Zaterdag 21u15: Live kwalificatie GP Amerika op tv en livestream
 • Zondag 19u00: Live voorbeschouwing op tv en livestream
 • Zondag 20u10: Start GP Amerika live op tv en livestream

Live op tv bij Telenet Play Sports

In België is deze Amerikaanse Grand Prix live te zien bij Play Sports. Bij deze abonneezender zendt men live de kwalificatie en de race. De uitzending van de kwalificatie voor de GP Amerika begint bij hen om circa 21u45. Op zondag begint hun tv-uitzending van de race om circa 20u45. De vrije trainingen van de Amerikaanse Grand Prix zijn anno 2021 en 2022 niet live bij hen te bekijken.

GP Amerika live bij RTL Deutschland?

In Duitsland werd jarenlang de Grand Prix van de Verenigde Staten live 'gratis' uitgezonden door RTL Deutschland. Helaas zenden zij deze race in 2021, 2022 en 2023 niet meer live uit.

Livestream Formule 1: GP Amerika

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

De officiële Nederlandse livestream van de GP Amerika wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Via die livestream zijn alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race van deze Formule 1 GP Amerika te bekijken. Hun livestream voor deze race te vinden op de Ziggo Sport Go App. Dit is een app waarvoor men moet betalen. Men kan hierop een abonnement nemen, maar het is ook mogelijk om per livestream te betalen (Pay Per View: PPV). Dit is overigens anno 2021 gekoppeld aan een aanvullend abonnement op de F1 Tv Pro App, die ook veel per livestream anbiedt. Op die app zijn ook extra kanalen, waarmee men bijvoorbeeld per livestream tijdens de GP Amerika naar 'on board'-beelden kan kijken, of men kan via een livestream de 'pit lane' in de gaten houden.

Livestream GP Amerika via Go App

Ook via de Go App (online tv) kan men deze Grand Prix van Amerika via een livestream volgen. (Dit is dus de 'reguliere Go App' en niet de Go App van Ziggo Sport.) Men heeft op die reguliere Go App niet automatisch die extra's (zoals de kanalen met beelden uit de pitlane, live timing, enzovoort), maar wel kan men op die app per livestream naar de reguliere live tv-uitzending van de GP Amerika kijken. Dit is een dienst die automatisch beschikbaar is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen op die app zonder iets bij te betalen in de hele EU naar tv kijken. Voor hen is er op die app in de praktijk dus een soort 'gratis livestream' te vinden voor de Formule 1 GP Amerika 2021, 2022 en 2023.

Livestream kwalificatie en race van de GP Amerika 2019 bij Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van Play Sports naar de GP van Amerika te kijken. Bij hen zijn de kwalificatie en de race per livestream te zien. Bij Play Sports kan men niet de vrije trainingen van de GP Amerika 2021 per livestream bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Elke livestream van hen is in de hele EU te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement bij hen te hebben om zo'n livestream te kunnen betalen. Het is echter ook mogelijk om een dagpas of weekendpas bij hen te kopen, indien men geen lang abonnement wil hebben bij Play sports.

Livestream F1 TV Pro

In Nederland en België is het ook mogelijk om deze Amerikaanse Formule 1 GP te bekijken via een livestream van F1 TV Pro. Dat is een livestream met Engelstalig commentaar. Men dient wel een abonnement te hebben op deze dienst, om hun officiële livestream van de Amerikaanse Formule 1 Grand Prix 2019 te kunnen bekijken.

Livestream GP Amerika via iTV-app?

Is het ook mogelijk om de Amerikaanse Grand Prix te Austin (Texas) als abonnee van tv bij KPN per livestream te bekijken? Wie bij KPN een abonnement voor Interactieve Tv heeft, die kan anno 2021, zonder iets bij te betalen per livestream naar tv kijken via de iTV-app (in principe is dit voor hen dus een gratis livestream). Hierbij moet echter wel worden aangetekend, dat men via die app per livestream alleen de zenders 'gratis' kan ontvangen die men ook op televisie kan ontvangen. Indien geen aanvullende abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, dan kon men als abonnee van KPN jarenlang alleen de live-uitzending van RTL Deutschland via zo'n 'gratis livestream' bij deze Amerikaanse F1 Grand Prix bekijken. Anno 2021 zenden zij die race niet live op tv uit en is er dus ook niet meer zo'n gratis livestream beschikbaar in 2021, 2022 of 2023. Indien men daarentegen wel een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal, dan is het ook mogelijk om die live tv-uitzending van Ziggo Sport Select via een livestream op die app te bekijken.

Formule 1 GP Amerikabij de NPO en Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza heeft bij deze GP niet de live-uitzendrechten. Anders dan bijvoorbeeld bij de GP België zenden zij deze Amerikaanse Grand Prix dus net live uit op tv en ook verschaffen ze hierbij niet een gratis livestream. Wel zenden zij op de avond van de race een uitgebreide samenvatting van de F1 Grand Prix Amerika uit.

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport heeft niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de Amerikaanse GP. Wel kan men deze Grand Prix van de Verenigde Staten bij hen op diverse manieren volgen. Zo zendt men op Radio 1 flitsen uit over het verloop van deze F1-race. Ook kan men live het verloop van de Amerikaanse Grand Prix volgen via NOS-teletekst. Eveneens is het verloop van de Formule 1 GP van Amerika te volgen via een liveticker (blog) op de site van de NOS.
© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…

Formule 1: GP Japan, live op tv en livestreamFormule 1: GP Japan, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij…
Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Rusland wordt verreden op het 'Sochi Autodrom'. De Grand Prix van Rusland is op diverse tv-z…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3009/formule-1-grand-prix-van-de-verenigde-staten-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianapolis_Motor_Speedway
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_de_Verenigde_Staten
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_of_the_Americas
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!