Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit of the Americas'.. De Amerikaanse Formule 1 Grand Prix is live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men deze Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten online via een livestream bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Amerika

Begintijd

Het officiële wereldkampioenschap Formule 1 bestaat sinds 1950. In de begintijd was de beroemdste Amerikaanse autorace, de Indy 500, ook een onderdeel van dit wereldkampioenschap. In 1959 werd er daarnaast een tweede Amerikaanse race opgenomen in het WK Formule 1. Die tweede race kreeg als officiële naam de 'United States Grand Prix'. In 1959 werd deze wedstrijd verreden op Sebring. In 1960 vond die Amerikaanse Grand Prix plaats op het circuit van Riverside. (1960 was overigens het laatste seizoen waarin ook de Indy 500 een onderdeel was van het WK Formule 1.)

Watkins Glen

In 1961 kreeg de Amerikaanse Grand Prix een nieuwe locatie: het Watkins Glen International Circuit. Dit bevond zich bij het Seneca Lake in de staat New York. Twintig jaar lang bleef dit de vaste locatie van deze wedstrijd. In 1980 kwam er een einde aan de United States Grand Prix op die locatie.

Phoenix

In de daaropvolgende jaren werden er op verschillende locaties in Amerika nog Formule 1-races gehouden, waaronder Long Beach, Las Vegas, Dallas en Detroit. Die races droegen echter andere namen; er was in de periode 1981-1988 geen wedstrijd die de naam United States Grand Prix droeg. In 1989 keerde er toch weer een officiële United States Grand Prix terug op de kalender. Die race werd verreden op een stratencircuit in Phoenix. Dit werd geen succes. Na drie edities verdween de wedstrijd van de kalender.

Te veel concurrentie?

Van 1992 tot en met 1999 werd er in Amerika geen Formule 1-race verreden. Vergeleken met racefans in de rest van de wereld, was het Amerikaanse publiek eigenlijk nooit erg enthousiast geworden voor de Formule 1. De Formule 1 had in de Verenigde Staten te veel concurrentie van typisch Amerikaanse raceklassen die erg populair waren, zoals Nascar en Indycar.

Indianapolis

Toch wilde de Formule 1-wereld nog altijd graag Amerika veroveren. Daarvoor werd een groot plan ontwikkeld. Met ingang van 2000 werd er weer een Amerikaanse Grand Prix georganiseerd. De locatie hiervoor was opvallend: Indianapolis. De race ging deels over de beroemde oval (waarop jaarlijks de Indy 500 wordt verreden), maar het grootste deel van de race ging over een 'binnencircuit' dat speciaal voor de Formule 1 was aangelegd op het binnenveld van de oval.

De klucht van 2005

Het nieuwe huwelijk tussen Indianapolis en de Formule 1 werd geen succes. De editie van de Amerikaanse Grand Prix van 2005 werd zelfs een tenenkrommende klucht. Het bleek dat de banden van Michelin, die veel Formule 1-teams hadden, niet geschikt waren voor het snelle deel van het circuit (het deel van de oval). Hierdoor deden uiteindelijk slechts zes auto's (de wagens die op banden van Bridgestone reden) mee aan deze Grand Prix. Deze klucht was extreem slecht voor het imago van de Formule 1 in Amerika. Na 2007 verdween deze wedstrijd mede daarom van de kalender.

Sinds 2012: GP Amerika in Austin

Velen vreesden dat het debacle van de GP in Indianapolis het definitieve einde zou zijn van de Formule 1 in Amerika. De Formule 1-wereld gaf echter niet op. Vanaf 2012 wordt er toch weer een GP van Amerika verreden. Deze wordt jaarlijks gehouden in Austin (Texas) en is relatief succesvol. In 2020 kon deze Amerikaanse race vanwege het coronavirus niet doorgaan en werd vervangen door de GP Portugal. In 2021, 2022 en 2023 staat deze Amerikaanse Formule 1 Grand Prix wel weer op de F1-kalender.

Locatie: Circuit of the Americas (Austin, Texas)

Het circuit waarop de Amerikaanse Grand Prix sinds 2012 wordt verreden heet het 'Circuit of the Americas'. Dit werd ontworpen door de architect Hermann Tilke. Interessant is dat hij zich hierbij duidelijk heeft laten inspireren door diverse beroemde bochten uit andere circuits. Zo zitten er bochten in deze racebaan die gekopieerd zijn van onder meer Silverstone en Interlagos. Het circuit heeft anno 2022 een lengte van 5,47 kilometer en telt 20 bochten. Het bevindt zich ten zuidoosten van de stad Austin.

Formule 1 GP Amerika live in Nederland

Livestream F1 bij Viaplay

Waar is Formule 1 met een livestream te bekijken in Nederland? De live-uitzendrechten voor Nederland zijn in handen van Viaplay voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024. Zij zenden in deze seizoenen elke race via de livestream op hun app uit. Wie de livestream op de app van deze streamingdienst wil bekijken, moet een abonnement bij Viaplay hebben. De commentator bij de live-uitzendingen van de F1-races op die app is Nelson Valkenburg.

Via tv-provider naar Formule 1 kijken?

Het is mogelijk om de livestream van Viaplay te bekijken door dit abonnement via dat bedrijf af te sluiten. Het is echter ook mogelijk om de beschikking over deze livestream te krijgen door een abonnement op Viaplay via een tv-provider af te sluiten, zoals Ziggo en KPN. Vaak biedt het voordelen om via een tv-provider zo'n abonnement voor deze livestream af te sluiten.

Zes races per seizoen openbaar

Bij Viaplay zijn alle races per livestream te bekijken door hun abonnees. Daarnaast kiest Viaplay per seizoen zes races die 'gratis' live op tv en per livestream te zien zijn. Per seizoen wisselt het, welke races zij gratis live op tv en per livestream aanbieden. Sowieso is jaarlijks bij hen gratis de GP Nederland live op tv en per livestream (in samenwerking met de NPO) te zien. Mogelijk is de GP van Amerika ook één van de races die in één van deze seizoenen (2022, 2023 of 2024) gratis wordt aangeboden op tv en per livestream. Qua tijdstip is het namelijk een erg aantrekkelijke race om aan een breed publiek te tonen, wat interessant is voor partijen die het via een 'open net' of gratis livestream aanbieden en daarbij reclamezendtijd willen verkopen.

Viaplay livestream? Breed sportaanbod

Viaplay heeft een breed aanbod aan topsport op haar livestream. Zij zenden op die livestream dus niet alleen Formule 1 uit, maar ook bijvoorbeeld de Bundesliga (Duits voetbal), de Premier League (Engels voetbal) en PDC Darts.

Formule 1 live op tv

Live op tv bij Telenet Play Sports

In België is deze Amerikaanse Grand Prix live te zien bij Play Sports (tv en livestream). Bij deze abonneezender zendt men live de kwalificatie en de race. De uitzending van de kwalificatie voor de GP Amerika begint bij hen om circa 21u45. Op zondag begint hun tv-uitzending van de race om circa 20u45. De vrije trainingen van de Amerikaanse Grand Prix zijn anno 2022 en 2023 niet live bij hen te bekijken op televisie, noch per livestream.

GP Amerika live bij RTL Deutschland? Neen

In Duitsland werd jarenlang de Grand Prix van de Verenigde Staten live 'gratis' uitgezonden door RTL Deutschland. Helaas zenden zij deze race in 2022, 2023 en 2024 niet meer live uit. In Duitsland is de race live op tv en per livestream bij Sky Deutschland te zien.

Livestream Formule 1 GP Amerika

Nederland: livestream Viaplay

De Nederlandse aanbieder van de officiële Formule 1 livestream is Viaplay.

Livestream kwalificatie en race van de GP Amerika bij Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van Play Sports naar de GP van Amerika te kijken. Bij hen zijn de kwalificatie en de race per livestream te zien. Bij Play Sports kan men niet de vrije trainingen van de GP Amerika per livestream bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Elke livestream van hen is anno 2022 in de hele EU te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement bij hen te hebben om zo'n livestream te kunnen betalen. Het is echter ook mogelijk om een dagpas of weekendpas bij hen te kopen, indien men geen lang abonnement wil hebben bij Play sports.

Livestream F1 TV Pro

In Nederland en België is het ook mogelijk om deze Amerikaanse Formule 1 GP te bekijken via een livestream van F1 TV Pro. Dat is een livestream van de officiële F1-organisatie. Men dient wel een abonnement te hebben op deze dienst, om hun officiële livestream van de Amerikaanse Formule 1 Grand Prix te kunnen bekijken.

Livestream GP Amerika via iTV-app? Niet meer een gratis RTL Deutschland-uitzending

Is het ook mogelijk om de Amerikaanse Grand Prix te Austin (Texas) als abonnee van tv bij KPN per livestream te bekijken? Wie bij KPN een abonnement voor Interactieve Tv heeft, die kan anno 2022, zonder iets bij te betalen per livestream naar tv kijken via de iTV-app (in principe is dit voor hen dus een gratis livestream). Hierbij moet echter wel worden aangetekend, dat men via die app per livestream alleen de zenders 'gratis' kan ontvangen die men ook op televisie kan ontvangen. Indien geen aanvullende abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, dan kon men als abonnee van KPN jarenlang alleen de live-uitzending van RTL Deutschland via zo'n 'gratis livestream' bij deze Amerikaanse F1 Grand Prix bekijken. Anno 2022 zenden zij die race niet live op tv uit en is er dus ook niet meer zo'n gratis livestream beschikbaar in 2022,2 023 of 2024 . Ook bij Ziggo is er anno 2022 op hun Go App niet een gratis livestream van een Duitse of andere buitenlandse F1-uitzending te vinden. Bij Ziggo en KPN dient men dus een abonnement op Viaplay te hebben om elke race per livestream te zien.

Formule 1 GP Amerika bij de NPO en Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza heeft bij deze GP niet de live-uitzendrechten. Anders dan bijvoorbeeld bij de GP België zenden zij deze Amerikaanse Grand Prix dus net live uit op tv en ook verschaffen ze hierbij niet een gratis livestream. Wel zenden zij op de avond van de race een uitgebreide samenvatting van de F1 Grand Prix Amerika uit.

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport heeft niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de Amerikaanse Formule 1 GP. Wel kan men deze Grand Prix van de Verenigde Staten bij hen op diverse manieren volgen. Zo zendt men op Radio 1 flitsen uit over het verloop van deze F1-race. Ook kan men live het verloop van de Amerikaanse Grand Prix volgen via NOS-teletekst. Eveneens is het verloop van de Formule 1 GP van Amerika te volgen via een liveticker (blog) op de site van de NOS.
© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…

Formule 1: GP Japan, live op tv en livestreamFormule 1: GP Japan, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij…
Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace onlin…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3009/formule-1-grand-prix-van-de-verenigde-staten-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianapolis_Motor_Speedway
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_de_Verenigde_Staten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_of_the_Americas
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.