Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs van Canada wordt wereldwijd door allerlei omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP van Canada online via diverse livestreams volgen. Hoe is de geschiedenis van de GP Canada verlopen? Waar vindt men een livestream voor de F1 Grand Prix van Canada?

Historie: GP Canada

De Grand Prix van Canada bestaat sinds 1961. In de beginjaren telde deze wedstrijd echter nog niet mee voor het officiële WK Formule 1. In 1967 ging deze wedstrijd alsnog meetellen voor dat wereldkampioenschap. De race wordt sinds 1961 bijna elk jaar georganiseerd. De GP van Canada vond alleen niet plaats in 1975, 1987, 2009 en 2020. Die laatstgenoemde editie ging niet door vanwege het coronavirus, maar in 2021 en 2022 staat de race wel weer op de kalender.

In de begintijd werd de GP van Canada gehouden in Ontario. Later werd de race ook enkele keren verreden in Quebec. Sinds 1978 heeft deze Grand Prix echter als vaste locatie Montreal. Daar wordt het gehouden op het Notre Dame Island.

Erelijst Formule 1

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Canada? Anno 2021 is Michael Schumacher de recordhouder qua aantal zeges in deze race. Hij won zeven keer de Formule 1 GP van Canada. Lewis Hamilton won deze race zes keer. Nelson Piquet heeft drie keer de Formule 1 GP van Canada gewonnen.

Circuit Gilles Villeneuve

De Grand Prix van Canada wordt verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Dit circuit heeft anno 2021 een lengte van 4,361 kilometer en heeft 15 bochten. Het circuit is vernoemd naar de legendarische Canadese coureur Gilles Villeneuve (1950-1982). Hij was zeer populair vanwege zijn spectaculaire racestijl. Gilles Villeneuve zou echter nooit het wereldkampioenschap Formule 1 winnen. Hij verongelukte in 1982 tijdens de kwalificatie voor de Formule 1 GP van België. In 1997 zou zijn zoon Jacques Villeneuve wel het WK Formule 1 winnen.

Montreal

De plaats Montreal ligt in de provincie Quebec. Montreal is de grootste Franstalige plaats van Canada. De stad heeft anno 2021 ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Het is daarmee (na het Engelstalige Toronto) de op één na grootste plaats van Canada. Montreal is een stad met een grote sporthistorie. In 1976 werden hier de Olympische Spelen gehouden. Montreal is de thuisbasis van de ijshockeyclub 'Canadiens de Montreal', wat veruit de succesvolste club is uit de geschiedenis van het professionele ijshockey. In Montreal wordt ook jaarlijks de topwielerwedstrijd Grote Prijs van Montreal gehouden.

Programma Formule 1 GP van Canada

Hieronder vindt het programma van de Grand Prix van Canada (anno 2021, maar in principe ook voor daaropvolgende edities in 2022 en 2023). In dit programma is het tijdsverschil verrekend met Nederland en België (tijdzone CET: Central European Time). De tijden in het onderstaande schema zijn dus de tijden voor de kijkers (live op tv en via de livestream) in Nederland en België.

Programma vrijdag

  • 16u00-17u30: 1e vrije training Formule 1 in Montreal
  • 20u00-21u30: 2e vrije training

Programma zaterdag

  • 17u00-18u00: 3e vrije training
  • 20u00-21u00: Kwalificatie

Programma zondag

  • 20u10 - ca. 22u00: Formule 1 Race

Formule 1 GP Canada live op tv

Live op tv in Nederland: Ziggo Sport

De Formule 1 Grand Prix van Canada wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Behalve de race op zondag, zendt deze omroep ook de vrije trainingen en de kwalificatie live uit. De live-uitzendingen zijn te zien op hun digitale kanaal 14, dat te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Live op tv in België: Play Sports

In België wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports. Op hun zenders zijn de kwalificatie en de race live te zien. Men dient een abonnement bij Play Sports te hebben om deze live-uitzendingen te kunnen bekijken. Op zaterdag begint de live tv-uitzending van de kwalificatie voor deze Grand Prix Formule 1 om 19u45 op de zender Play Sports 1. Op zondag begint de live tv-uitzending van de Formule 1 GP van Canada bij hen om 19u45.

Formule 1 live op tv in Duitsland: RTL? Neen Sky Deutschland

In Duitsland wordt de Formule 1 GP van Canada in 2021 helaas niet live op tv uitgezonden door RTL Deutschland. In 2021, 2022 en 2023 wordt deze wedstrijd in Duitsland live uitgezonden door Sky Deutschland. Bij hen is anno 2021, 2022 of 2023 geen live tv-uitzending of livestream openbaar beschikbaar voor kijkers in België of Nederland.

Livestream GP Canada - Formule 1

Livestream Ziggo Sport Formule 1

De live tv-uitzendingen van de Grand Prix van Canada zijn in Nederland ook te volgen via een livestream op de Ziggo Sport Go App. Behalve de reguliere live-uitzendingen van Ziggo Sport (kanaal 14) kan men bij hen (mede in combinatie met de F1 Tv Live-app) anno 2021 ook live extra info en extra beelden bekijken, zoals een live-timing en een livestream van de pitstraat. Elke livestream op die applicatie is automatisch beschikbaar voor abonnees. Wie geen vast abonnement op de applicatie heeft, kan echter ook een livestream van de Formule 1 op de Ziggo Sport Go App kopen via PPV (Pay Per View).

Livestream Formule 1 bij Go App

Het is ook mogelijk om de GP Canada via een livestream op de Go App (online tv) te kunnen bekijken. Deze reguliere Go App dient men niet te verwarren voor de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App. Op de 'gewone' Go App kan men per livestream naar allerlei tv-zenders kijken. Op de Sport Go App kan men per livestream alleen naar de kanalen van Ziggo Sport Totaal kijken. De reguliere Ziggo Go App kunnen alle klanten die digitale tv bij VodafoneZiggo hebben gebruiken om per livestream tv te kijken. Zij hoeven niets bij te betalen om een livestream op die applicatie te bekijken. Voor hen is dit dus in de praktijk een gratis livestream van de GP Canada 2021 of 2022. Hoewel men op die applicatie wel een 'gratis livestream' heeft van de uitzendingen die op Ziggo Sport 14 plaatsvinden, heeft men niet automatisch een gratis stream op die applicatie van de overige kanalen. Wie dus die extra kanalen per livestream van de Formule 1 wil bekijken (zoals Ziggo Sport Racing), dient toch een abonnement te hebben op het complete pakket van Ziggo Sport Totaal.

Go App: livestream Formule 1 in de hele EU

Elke livestream op deze Go App (online tv) van VodafoneZiggo is te bekijken in de hele EU. Dat geldt dus ook voor de livestream van de live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14. Dit is dus een heel handige app om, indien men op vakantie in de Europese Unie is, per livestream toch de races van Max Verstappen te kunnen bekijken. Via deze applicatie kan men die live-uitzendingen van de Formule 1-races niet alleen per livestream bekijken. Men kan hierop ook elke live-uitzending (dus ook die van de F1 Grand Prix van Canada 2021 en de edities van 2022 en 2023) een week lang terugkijken. Men kan op deze applicatie niet alleen de live-uitzendingen van Ziggo Sport 14 per livestream bekijken. Wie liever live naar RTL Deutschland kijkt, kon op die app jarenlang ook per livestream naar die Duitse tv-uitzendingen van de F1 Grand Prix Canada kijken. Anno 2021 hebben ze niet meer zo'n gratis livestream van een Duitse Formule 1-uitzending.

Buiten de EU is elke livestream en stream op deze applicatie helaas wel geo-blocked. In die andere landen kan men deze applicatie helaas dus niet gebruiken om livestream naar de Formule 1-races van Max Verstappen te kijken.

Livestream F1 Tv Pro

In Nederland en België kan men de Formule 1 GP van Canada 2021 ook live bekijken via een stream van F1 Tv Pro. Men dient dan wel een Pro-abonnement op die dienst te hebben, of men combineert dit met een abonnement bij Ziggo Sport Totaal. Bij die F1 TV pro is anno 2021 ook Nederlandstalig commentaar bij de livestream beschikbaar.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (EU)

De F1 Grand Prix van Canada is ook te bekijken via een livestream van Play Sports. De livestream is in de hele EU te bekijken. Men kan bij hen per livestream naar de kwalificatie en de race in Canada kijken. De vrije trainingen worden door hen niet per livestream uitgezonden. Er zijn twee verschillende manieren om een officiële livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken. Voor mensen met een tv-abonnement bij die dienst bevindt de livestream zich op de website van Play Sports. Daarnaast kan men die livestream ook bekijken via de Play Sports Go App. Is dit een gratis livestream van de F1 Grand Prix Canada 2021? Neen, men dient dan een betaald abonnement op die app te hebben. Het is echter ook mogelijk om een abonnement voor één etmaal (een dagpas) te kopen op die app. Eveneens kan men een weekendpas voor de livestream kopen.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt in 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt plaats in Turijn. D…

Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…
Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt jaarlijks verreden. Deze race vindt plaats op het stratencircuit in de ho…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2997/formule-1-grand-prix-van-canada-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Gilles_Villeneuve
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilles_Villeneuve
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Montreal_(Canada)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.