Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs van Canada wordt wereldwijd door allerlei omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men de GP van Canada online via diverse livestreams volgen. Hoe is de geschiedenis van de GP Canada verlopen? Waar vindt men een livestream voor de F1 Grand Prix van Canada?

Historie: GP Canada

De Grand Prix van Canada bestaat sinds 1961. In de beginjaren telde deze wedstrijd echter nog niet mee voor het officiële WK Formule 1. In 1967 ging deze wedstrijd alsnog meetellen voor dat wereldkampioenschap. De race wordt sinds 1961 bijna elk jaar georganiseerd. De GP van Canada vond alleen niet plaats in 1975, 1987, 2009 en 2020. Die laatstgenoemde editie ging niet door vanwege het coronavirus. Dat gold ook in 2021. In 2022, 2023 en 2024 staat de race in principe wel weer op de kalender.

In de begintijd werd de GP van Canada gehouden in Ontario. Later werd de race ook enkele keren verreden in Quebec. Sinds 1978 heeft deze Grand Prix echter als vaste locatie Montreal. Daar wordt het gehouden op het Notre Dame Island.

Erelijst Formule 1

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Canada? Anno 2022 is Michael Schumacher de recordhouder qua aantal zeges in deze race. Hij won zeven keer de Formule 1 GP van Canada. Lewis Hamilton won deze race zes keer. Nelson Piquet heeft drie keer de Formule 1 GP van Canada gewonnen.

Circuit Gilles Villeneuve

De Grand Prix van Canada wordt verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Dit circuit heeft anno 2022 een lengte van 4,361 kilometer en heeft 15 bochten. Het circuit is vernoemd naar de legendarische Canadese coureur Gilles Villeneuve (1950-1982). Hij was zeer populair vanwege zijn spectaculaire racestijl. Gilles Villeneuve zou echter nooit het wereldkampioenschap Formule 1 winnen. Hij verongelukte in 1982 tijdens de kwalificatie voor de Formule 1 GP van België. In 1997 zou zijn zoon Jacques Villeneuve wel het WK Formule 1 winnen.

Montreal

De plaats Montreal ligt in de provincie Quebec. Montreal is de grootste Franstalige plaats van Canada. De stad heeft anno 2022 ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Het is daarmee (na het Engelstalige Toronto) de op één na grootste plaats van Canada. Montreal is een stad met een grote sporthistorie. In 1976 werden hier de Olympische Spelen gehouden. Montreal is de thuisbasis van de ijshockeyclub 'Canadiens de Montreal', wat veruit de succesvolste club is uit de geschiedenis van het professionele ijshockey. In Montreal wordt ook jaarlijks de topwielerwedstrijd Grote Prijs van Montreal gehouden.

Formule 1 GP Canada live in Nederland

Livestream Viaplay

Waar is de F1 GP Canada in Nederland live te bekijken? Men kan Formule 1 via een livestream in Nederland bekijken bij Viaplay (NENT). Dit Scandinavische bedrijf bezit in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 de live-uitzendrechten van alle races in Nederland. Zij zenden de race online uit via een livestream op hun app. De commentator bij deze livestream is Nelson Heemskerk, de co-commentator van Viaplay is Melroy Heemskerk.

Tv?

Sinds 2022 (maar dus ook in 2023 en 2024) heeft Ziggo dus niet meer de uitzendrechten van alle races. Wel is het mogelijk om bij Ziggo (of een andere tv-provider zoals KPN) een abonnement op ViaPlay te kopen, zodat hun live-uitzendingen alsnog te zien zijn. Bovendien biedt Viaplay in elk seizoen ook zes 'gratis' uitzendingen (tv en livestream) van Formule 1 aan. Die zijn dan dus op 'open netten', zonder abonnement op Viaplay te bekijken. In sommige seizoen kan daar de Canadese GP tussen zitten. In elk seizoen in de periode 2022, 2023 en 2024

Viaplay

Bij Viaplay is veel sport per livestream te bekijken. Zo zenden zij onder meer de Britse Premier League (voetbal), de Duitse Bundesliga (voetbal) en alle toptoernooien van PDC Darts via een livestream uit.

Formule 1 GP Canada live op tv

Live op tv in België: Play Sports

In België wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada live op tv (en online via de livestream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Op hun zenders zijn de kwalificatie en de race live te zien. Men dient een abonnement bij Play Sports te hebben om deze live-uitzendingen te kunnen bekijken. Op zaterdag begint de live tv-uitzending van de kwalificatie voor deze Grand Prix Formule 1 om 19u45 op de zender Play Sports 1. Op zondag begint de live tv-uitzending van de Formule 1 GP van Canada bij hen om 19u45.

Formule 1 live op tv in Duitsland: RTL? Neen Sky Deutschland

In Duitsland wordt de Formule 1 GP van Canada anno 2022 helaas niet live op tv (noch online via de livestream) uitgezonden door RTL Deutschland. In 2022, 2023 en 2024 wordt deze wedstrijd in Duitsland live uitgezonden door Sky Deutschland. Bij hen is anno 2022, 2023 en 2024geen live tv-uitzending of livestream openbaar beschikbaar voor kijkers in België of Nederland.

Livestream GP Canada - Formule 1

Livestream F1 Tv Pro

In Nederland en België kan men de Formule 1 GP van Canada ook live bekijken via een stream van F1 Tv Pro. Men dient dan wel een Pro-abonnement op die dienst te hebben, of men combineert dit met een abonnement bij Ziggo Sport Totaal. Bij die F1 TV pro is anno 2022 ook Nederlandstalig commentaar bij de livestream beschikbaar. Alle races, kwalificatiesessies en vrije trainingen zijn per livestream bij hen te zien. Ook de pre-seasontest is per livestream bij hen te bekijken. Behalve reguliere live-beelden (zoals gewoonlijk op tv te zien zijn) kan men bij F1 Tv Pro ook per livestream met andere camera's meekijken. Zo kan men de livestream van een on-board-camera kiezen, of van de pitlane. Behalve beelden van een livestream, kan men bij hen per stream ook het F1-archief bekijken, met allerlei oude races.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (EU)

De F1 Grand Prix van Canada is ook te bekijken via een livestream van Play Sports. De livestream is in de hele EU te bekijken. Men kan bij hen per livestream naar de kwalificatie en de race in Canada kijken. De vrije trainingen worden door hen niet per livestream uitgezonden. Er zijn twee verschillende manieren om een officiële livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken. Voor mensen met een tv-abonnement bij die dienst bevindt de livestream zich op de website van Play Sports. Daarnaast kan men die livestream ook bekijken via de Play Sports Go App. Is dit een gratis livestream van de F1 Grand Prix Canada 2021? Neen, men dient dan een betaald abonnement op die app te hebben. Het is echter ook mogelijk om een abonnement voor één etmaal (een dagpas) te kopen op die app. Eveneens kan men een weekendpas voor de livestream kopen. Daarmee is dus een heel weekend elke livestream te bekijken, waaronder de livestream van de Formule 1-kwalificatie en de Formule 1-race.

Livestream Sporza?

Wordt deze race ook via een livestream uitgezonden door het Vlaamse Sporza? Neen, zij bieden in de F1-seizoenen 2022, 2023 en 2024 niet een livestream aan van deze race. Alleen een samenvatting is bij hen te bekijken (online en op tv). De enige race die bij hen via een livestream te bekijken is, is de GP België (Spa-Francorchamps). Dat is een gratis livestream die op hun site en app beschikbaar is voor alle Belgische kijkers. Ook de Waalse publieke omroep RTBF zendt in principe alleen die Belgische race live op tv en per livestream uit.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks gehouden op circuit van Spielberg: de Red Bull Ring. Dit circuit…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamDe Formule 1 Grote Prijs van Nederland wordt jaarlijks verreden op het circuit van Zandvoort. De GP van Nederland bestaa…
Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt jaarlijks verreden. Deze race vindt plaats op het stratencircuit in de ho…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2997/formule-1-grand-prix-van-canada-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Gilles_Villeneuve
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilles_Villeneuve
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Montreal_(Canada)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.