Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestream

Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt jaarlijks verreden. Deze race vindt plaats op het stratencircuit in de hoofdstad Bakoe (het Baku City Circuit). De Grand Prix van Azerbeidzjan is live op tv te bekijken. Ook is het mogelijk om deze Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan op het internet te volgen met een livestream.

Azerbeidzjan

De republiek Azerbeidzjan ligt in de Kaukasus, op de grens tussen Europa en Azië. In de 21e eeuw wil Azerbeidzjan zich graag duidelijk profileren als een Europees land. Hiervoor heeft de overheid een internationaal PR-offensief ingezet. Een onderdeel daarvan was, dat de eerste Europese Spelen (European Games) in 2015 in Azerbeidzjan werden gehouden. Een ander onderdeel van dat PR-project was dat men de eerste Formule 1 Grand Prix in dit land in 2016 als officiële naam de 'Grote Prijs van Europa' gaf.

Het woord Azerbeidzjan betekent letterlijk 'het land van het vuur'. Deze naam dankt men mede aan een geologisch fenomeen dat in sommige gebieden van dit land voorkomt, waarbij aardgas van nature in brand vliegt en men dus vlammen ziet oplaaien. Azerbeidzjan is een onafhankelijk land sinds 1991 (daarvoor was het ruim 70 jaar een onderdeel van de Sovjet-Unie). Anno 2019 telt Azerbeidzjan circa 10 miljoen inwoners. Ruim 90 procent van de bevolking is moslim.

Bakoe (Baku)

De officiële Nederlandse schrijfwijze van de hoofdstad is Bakoe. Internationaal gebruikt men vaak de schrijfwijze 'Baku' (ook in Nederland wordt die schrijfwijze vaak gebruikt). In Azerbeidzjan noemt men deze stad 'Baki'. Deze hoofdstad telt anno 2022 circa 2,5 miljoen inwoners. Bakoe heeft veel historische bezienswaardigheden, waaronder de stadsmuren en het Paleis van de Shirvanshah.

Formule 1 GP in Azerbeidzjan

Hoe ziet voorafgaand aan de GP Azerbeidzjan 2022 de erelijst van deze wedstrijd eruit? In 2016 werd er voor het eerst een Formule 1-race gehouden in Azerbeidzjan. Dat jaar droeg de race in de hoofdstad Bakoe als officiële naam 'de Grote Prijs van Europa'. De race werd toen gewonnen door Nico Rosberg (Mercedes). In 2017 droeg de wedstrijd voor het eerst de naam 'GP van Azerbeidzjan'. Dat jaar ging de zege naar Daniel Ricciardo (Red Bull). In 2018 werd de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen door Lewis Hamilton (Mercedes). In 2019 werd deze Formule 1 GP gewonnen door Bottas (Mercedes).

Baku City Circuit

De Formule 1 GP van Azerbeidzjan wordt verreden op het Baku City Circuit. Dit is een stratencircuit in de hoofdstad Bakoe. Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke. Het Baku City Circuit heeft anno 2022 een lengte van 6,0003 kilometer. Het circuit telt 20 bochten.

Formule 1 GP Azerbeidzjan live in Nederland: Viaplay (NENT)

Livestream

In Nederland is de Formule 1 via een livestream te bekijken bij Viaplay. Zij zenden in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 alle races via zo'n livestream uit. Viaplay heeft de live-uitzendrechten overgenomen van Ziggo Sport Totaal. Bij de livestream van Viaplay wordt het commentaar gegeven door Nelson Valkenburg. Om de officiële livestream van Viaplay te bekijken, dient u een abonnement op die dienst te hebben.

Live bij tv-providers?

Het is ook mogelijk om via tv-providers zoals Ziggo en KPN een abonnement op Viaplay aan te schaffen en zo live naar de F1-races te kijken. Deze tv-providers zullen met allerlei voordelen komen (praktisch en financieel) om zo hun klanten bij zich te houden en te voorkomen dat te veel klanten rechtstreeks een abonnement op de Viaplay-livestream nemen.

Alle races?

In elk seizoen laat Viaplay toe dat zes races gratis live worden uitgezonden (Tv en livestream). Vijf daarvan wisselen per seizoen. In theorie is het dus mogelijk dat de race in Bakoe in één van deze seizoenen tot die 'gratis' wedstrijden behoort. De zesde race die elk jaar gratis op tv en per livestream bekeken kan worden is de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort.

Viaplay

Viaplay is een online sportplatform, waarop per livestream niet alleen Formule 1, maar ook veel andere sporten live bekeken kunnen worden. Zo hebben zij in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 ook de livestream-uitzendrechten van de Bundesliga en PDC Darts. Dit bredere aanbod op hun livestream is mede bedoeld om te kunnen concurreren met de livestream van F1 Pro, die immers ook in Nederland alle F1-races per stream aanbiedt.

Live op tv in België: Formule 1 GP

In België wordt de GP van Azerbeidzjan live op tv (en per livestream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Men dient een abonnement te hebben op Play Sports om hun live tv-uitzendingen te kunnen bekijken. Hoe laat beginnen hun live-uitzendingen? De live tv-uitzending van de kwalificatie begint op zaterdag om circa 13u55. De live tv-uitzending van de Formule 1-race begint op zondag om circa 13u50.

Duitsland: Formule 1 live op RTL? Neen, niet meer

In Duitsland werd de Formule 1 GP van Azerbeidzjan jarenlang live uitgezonden door RTL Deutschland. Deze zender zit bij veel Nederlanders ook in hun standaard tv-pakket. Voor kijkers die Ziggo Sport niet konden ontvangen, was dit dus een goede mogelijkheid om alsnog gratis live deze Formule 1 Grand Prix te kunnen bekijken. Helaas wordt de F1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2022, 2023 en 2024 niet door deze Duitse zender uitgezonden.

Livestream GP Azerbeidzjan - Formule 1

Livestream F1 Tv Pro

Het is ook mogelijk om de GP Azerbeidzjan via een livestream te bekijken bij F1 Tv Pro. Men dient een 'Pro'- abonnement op die dienst te hebben om bij hen een livestream te kunnen bekijken. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn via deze livestream te bekijken. Deze dienst heeft niet alleen de reguliere live-beelden via de livestream, maar ook allerlei extra opties. Zo kan men online in het archief van de Formule 1-geschiedenis kijken. F1 Tv Pro is een internationale app, waarvan de livestream in veel landen beschikbaar is. De F1 Tv Pro App was niet in alle seizoenen beschikbaar in Nederland. In 2022 en 2023 is dit wel het geval.

Livestream Formule 1 GP met Telenet Play Sports (EU)

Het is ook mogelijk om de GP Azerbeidzjan via een livestream van Play Sports te bekijken. Bij hen zijn de vrije trainingen niet via de livestream te bekijken. Wel kan men op hun livestream de kwalificatie en de race bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om circa 13u55. De livestream van F1-race in Bakoe begint bij deze Belgische omroep op zondag ook om circa 13u55. De livestream is voor klanten met een tv-abonnement te vinden op de site van Play Sports. Daarnaast is de livestream anno 2022 te vinden op hun Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement op die dienst heeft, kan daar een dagpas of weekendpas kopen, om zo alsnog deze livestream van de Grand Prix Formule 1 te Azerbeidzjan (Bakoe) te kunnen bekijken. Elke livestream op de Play Sport Go App kan men in de gehele EU bekijken. (In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream van Play Sports 'geo-blocked'.) Play Sports is een Belgische sportomroep die behalve Formule 1 ook veel voetbal, veldrijden en motorcross uitzendt op tv en via hun livestream.

Livestream Sporza?

Deze wedstrijd wordt in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 niet via een livestream door Sporza (VRT) uitgezonden. Zij hebben in die seizoen slechts een beperkt pakket qua uitzendrechten (tv en livestream). Zij bieden alleen bij de GP België een gratis livestream aan in 2022 2023 en 2024. Van de overige races is alleen een samenvatting bij hen te zien.

F1 GP Azerbeidzjan live bij de NOS?

In Nederland heeft NOS Studio Sport niet de uitzendrechten om deze Formule 1 GP live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel kan men live de loop van zaken in deze Formule 1 GP bij hen volgen via een overzicht van de tussenstand in de wedstrijd op teletekst en een liveticker (blog) op het internet.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
IndyCar Series, live op tv en livestreamIndyCar Series, live op tv en livestreamDe IndyCar Series zijn de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2994/formule-1-grand-prix-van-azerbeidzjan-2019/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakoe
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijan_Grand_Prix
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-06-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.