Formule 1: GP Spanje live op tv en livestream

Formule 1: GP Spanje live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Spanje wordt jaarlijks verreden op het 'Circuit de Catalunya'. Dit circuit bevindt zich nabij Barcelona. De Spaanse Formule 1 Grand Prix wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook is het mogelijk om de Formule 1 Grote Prijs van Spanje op het internet via een livestream te bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Spanje

Moeizaam begin

In 1913 werd er voor het eerst een Grand Prix van Spanje gehouden. Deze autorace vond plaats op een circuit in Guadarrama en werd gewonnen door de Spanjaard Carlos de Salamanca. Hij zegevierde in een Rolls-Royce. In de daaropvolgende decennia werd er nog meermaals, op diverse circuits, een Grand Prix van Spanje gehouden. De wedstrijd ging in die eerste decennia van zijn bestaan echter vaker niet door dan wel door. Deze race leek dus lange tijd geen glorieuze toekomst te hebben.

Moeizaam vervolg

In 1951 werd de Grand Prix van Spanje een onderdeel van het officiële WK Formule 1. Dat jaar ging de zege naar de legendarische Juan Manuel Fangio. In de twee daaropvolgende jaren werd deze GP echter weer niet georganiseerd. In 1954 werd de Grand Prix wel weer georganiseerd. Daarna duurde het echter wederom vele jaren voordat de GP van Spanje weer plaatsvond. Pas na dertien jaar, in 1967, werd er weer een officiële Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden.

Vanaf dat jaar begon er echter wel een sterkere band te ontstaan tussen Spanje en de Formule 1. In de daaropvolgende decennia werd er bijna elk jaar een Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden. (De enige uitzondering daarop was de periode 1982-1985.)

Sterkere band Spanje en Formule 1

In de jaren negentig van de twintigste eeuw is de Formule 1 in Spanje alsnog een zeer populaire sport geworden. In diverse seizoenen waren er zelfs twee GP's in Spanje. De ene (in Barcelona) had dan de naam GP van Spanje. De andere (in Jerez of Valencia) droeg dan de naam GP van Europa. De populariteit van de Formule 1 groeide in de 21e eeuw in Spanje nog verder, mede vanwege de grote successen van Fernando Alonso.

Circuit de Catalunya in Barcelona

In 1991 werd nabij de plaats Montmelo een racecircuit geopend: het 'Circuit de Catalunya' (vertaling: het circuit van Catalonië). Het nieuwe circuit was dat jaar nipt op tijd klaar om er de Grand Prix van Spanje 1991 te kunnen houden. Dat jaar won Nigel Mansell er de Spaanse GP. Ook in 1992 won die Brit de GP van Spanje op het Circuit de Catalunya. De samenwerking van de Formule 1 met het Circuit de Catalunya werd op den duur een groot succes. Voorheen werd de GP van Spanje in de loop der jaren op allerlei verschillende circuits gehouden, maar sinds 1991 wordt deze Grand Prix altijd weer op dit circuit bij Barcelona gehouden. Het is een populair circuit. Behalve de Grand Prix worden er ook vaak testsessies van de Formule 1 op gehouden.

Het Circuit de Catalunya heeft anno 2021 een lengte van 4,655 kilometer. Dit circuit heeft in totaal 16 bochten. De snelste ronde die ooit (tot aan 2021) op dit circuit is gereden is 1:18.183 door Valtteri Bottas in een Mercedes. Behalve races van de Formule 1 zijn er in de loop der jaren ook races in diverse andere topklassen gehouden op dit circuit, zoals de MotoGP (motorracen), de DTM en de GP2.

Programma GP Spanje: hoe laat?

Programma vrijdag:

 • 11u00-12u30: 1e vrije training op het Circuit de Catalunya
 • 15u00-16u30: 2e vrije training

Programma zaterdag:

 • 12u00-13u00: 3e vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie GP Spanje

ZProgramma zondag:

 • 15u10: start GP Spanje

Formule 1 GP Spanje live op tv bij Ziggo Sports

Bij Ziggo Sport Totaal zijn alle GP's van de Formule 1 ve op tv te bekijken. De races, vrije traingingen en kwalificaties zijn live te zien op digitaal kanaal 14 (gratis voor alle abonnees van digitale tv van Ziggo). Daarnaast vinden deze live-uitzendingen ook plaats op de abonneezender Ziggo Sport Select. Tijdens het seizoen zendt Ziggo Sport ook elke vrijdag een uitzending uit van de talkshow het Formule 1-café. Wie een abonnement op het totale zenderpakket Ziggo Sport Totaal heeft, kan de live-uitzendingen ook via extra online kanalen bekijken. Daarbij kan men kiezen voor kanalen met 'on board'-beelden, live timing, enzovoort. Dit zenderpakket van Ziggo Sport Totaal met die extra kanalen kan men kopen, maar men kan dit ook kiezen als een 'gratis optie', wanneer men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv-uitzendingen (en livestream) van Ziggo bij deze race.

Uitzendschema: GP Spanje bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Vrijdag om 10u55: 1e vrije training op circuit Barcelona live op kanaal 14 (tv) en de livestream
 • Vrijdag om 14u55: 2e vrije training op circuit Barcelona live op kanaal 14 en livestream
 • Vrijdag om 22u30: Talkshow Formule 1 Café live op kanaal 14 en livestream
 • Zaterdag om 11u55: 3e vrije training op circuit Barcelona live op kanaal 14 en livestream
 • Zaterdag om 14u15: Kwalificatie GP Spanje live op kanaal 14 en livestream
 • Zondag om 14u00: Voorbeschouwing op de Spaanse GP live op kanaal 14 en livestream
 • Zondag om 15u10: start GP van Spanje live op kanaal 14 en livestream

F1 Grand Prix Spanje live op tv in België

In Vlaanderen wordt de Formule 1 Grand Prix van Spanje live op televisie uitgezonden door Telenet Play Sports. Om hun zenders te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Hun live tv-uitzending van de kwalificatie begint op zaterdag om 14u55. Op zondag begint hun live tv-uitzending van de F1-race om 15u05.

Formule 1 GP Spanje RTL Deutschland

De Grand Prix van Spanje op het circuit in de Catalaanse stad Barcelona wordt ook live op tv uitgezonden door de Duitse commerciële zender RTL Deutschland. Hun voorbeschouwing begint live om 14u00. Vanaf 15u00 kan men op die middag live naar de Spaanse GP kijken. Deze zender is een geliefde optie voor veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hebben bij respectievelijk Ziggo of Telenet Play Sports. Op deze manier kunnen zij toch gratis naar deze Formule 1 GP van Spanje kijken.

Livestream Formule 1 GP van Ziggo Sport

De GP van Spanje kan men via een livestream van Ziggo Sport Totaal online bekijken. Zo kan men dus op een smartphone of computer naar de Grand Prix van Barcelona bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Hierbij heeft men ook allerlei extra opties (zoals kanalen met live timing, on board beelden, een livestream van de pitlane, enzovoort). Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om die extra's per livestream te mogen bekijken. Wie deze extra's niet nodig vindt, kan de Spaanse GP in 2021 of 2022 ook via een livestream op de reguliere Ziggo Go App bekijken. Dat is de app waarmee men online naar tv kan kijken. Veel mensen die klant zijn bij Ziggo gebruiken deze app reeds vaak om online te kijken naar televisieprogramma's. Men hoeft niets bij te betalen om via die app de reguliere live tv-uitzendingen van de Formule 1 te kunnen bekijken (dus de uitzendingen van kanaal 14, zonder de extra's van de overige kanalen). Op die manier is dit voor heel wat klanten van Ziggo in de praktijk dus eigenlijk een gratis livestream van de Formule 1 GP Spanje 2021.

Livestream Formule 1 GP via Play Sports (hele EU)

De Grand Prix van Spanje kan men ook per livestream bij Telenet Play Sports bekijken. Bij hen kan men de kwalificatie en de race per livestream volgen. Op zaterdag begint hun livestream van de kwalificatie om 14u55. Op zondag begint hun livestream van de race om 15u05. De trainingen worden door Play Sports niet uitgezonden. Play Sports heeft net als Ziggo Sport Totaal wel diverse extra kanalen tijden hun live-uitzendingen (zoals live timing, enzovoort). Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om de livestream van Play Sports te kunnen bekijken. Als men een tv-abonnement bij Telenet Play Sports heeft, dan kan men de livestream van de GP Spanje 2021 (of de Spaanse Grand Prix van 2022 of 2023) bij hen op hun website bekijken. Het is echter ook mogelijk om hun livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Via die livestream kan men deze Formule 1 GP van Spanje in de hele EU bekijken.

Livestream GP Spanje via F1 TV Pro

Er is ook een officiële livestream van deze Spaanse Formule 1 GP beschikbaar op de app van F1 TV Pro. Dit is de officiële streamingdienst van de Formule 1. Is dit een gratis livestream? De officiële streamingsdienst van F1 TV Pro is niet gratis; men kan een abonnement op die dienst kopen om een livestream bij hen te bekijken, of men kan het combineren met een Ziggo Sport Totaal Go-abonnement. F1 TV Pro is een streamingdienst die in 2018 al bestond, maar pas met ingang van 2019 is deze ook in Nederland beschikbaar. Abonnees van die dienst kunnen alle races, kwalificatiesessies en vrije trainingen van het Formule 1-seizoen bekijken via hun livestream. Men heeft daarbij ook allerlei opties. Zo kan men via een livestream ook on-board meekijken met een coureur. (Tot en met 2019 was hun livestream alleen beschikbaar met Engels commentaar. Met ingang van 2020 is hun livestream ook beschikbaar met Nederlandstalig commentaar. Ook in 2021, doch eveneens in 2022 en 2023 is deze stream zo beschikbaar.) Behalve de mogelijkheden voor livestreams, heeft men als abonnee ook allerlei mogelijkheden om juist oude beelden uit het archief van de Formule 1 via een stream te bekijken.

F1 TV Pro: livestream in België

In België was de streamingdienst F1 TV Pro in 2018 beschikbaar. In het seizoen 2018 kostte het voor Belgische kijkers 65 euro om een volledig jaarabonnement te hebben, waarmee men dus het hele seizoen per livestream kwalificaties, trainingen en wedstrijden kon bekijken, maar waarmee men ook in het archief kon. Een abonnement voor een maand kostte 8 euro in 2018. Behalve in België was deze streamingdienst in 2018 onder meer ook beschikbaar in Duitsland en Luxemburg. Ook in 2021, 2022 en 2023 is deze streamingdienst bij hen beschikbaar. Naast het volledige abonnement (Pro) bestaat er ook een goedkoper abonnement (Access), doch daarmee kan men niet live naar beelden kijken. Dat goedkopere abonnement (Access) is dus vooral bedoeld voor degenen die deze dienst willen gebruiken om te willen grasduinen in de archieven van de Formule 1; het is niet geschikt voor wie deze app wil gebruiken om per livestream alles te volgen. Wie dus de livestream bij deze dienst wil hebben, dient de Pro-versie te gebruiken.

F1 TV Pro (livestreams en archief) in Nederland anno 2021

Hoeveel kost het anno 2021 voor kijkers in Nederland om een abonnement te hebben op het totale pakket van F1 TV Pro (inclusief archief en elke livestream)? Een abonnement op de streamingdienst F1 TV Pro kost in Nederland per jaar 64,99. Wie een maandabonnement neemt, betaalt 7,99 euro per maand. De streamingdienst is anno 2021 echter ook toegankelijk voor mensen met het juist abonnement van de livestream-dienst bij Ziggo (de Ziggo Sport Go App).

F1 Tv Access in Nederland

In Nederland was tot aan februari 2019 alleen de beperkte versie van de officiële F1 Tv (Access) beschikbaar. Hierbij had men dus niet de beschikking over de livestream-opties. Deze beperkte versie (zonder livestream) kost in Nederland 2,99 euro per maand en 26,99 voor een heel seizoen. Sinds eind februari 2019 is daarentegen dus ook het duurdere Pro-abonnement (met livestream) beschikbaar voor het Nederlandse publiek.

F1 Grand Prix Spanje (Barcelona) in 2021, 2022 en 2023 live bij de NPO: radio, blog en teletekst

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel hebben zij een liveticker (blog) op hun website, waarmee men het wedstrijdverloop van de GP in Barcelona kan lezen. Ook kan men de tussenstand in de race van Barcelona bij de NOS live volgen via teletekst. Er zijn ook live updates over de race te horen op Radio 1 tijdens 'langs de lijn'.

Sporza (VRT) bij de Formule 1 GP Spanje 2021, 2022 of 2023?

Biedt de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) bij deze Formule 1 GP nog een gratis livestream of live tv-uitzending aan in 2021, 2022 of 2023? Neen, zij zenden alleen een samenvatting van deze Spaanse Grand Prix uit. Wel hebben zijn zo'n gratis livestream voor de kijkers uit België bij de Belgische Formule 1 Grand Prix. Bij de overige wedstrijden bieden zijn geen livestream aan, maar alleen een samenvatting.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamVoetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamFC Barcelona is één van de populairste voetbalclubs ter wereld. De wedstrijden van FC Barcelona zijn in veel landen, waa…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…

IndyCar Series, live op tv en livestreamIndyCar Series, live op tv en livestreamDe IndyCar Series zijn de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender…
MotoGP live op tv en livestreamMotoGP live op tv en livestreamDe MotoGP is de mondiale koningsklasse van de motorsport. Tot de jaarlijkse hoogtepunten in het MotoGP-seizoen behoort d…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/testkalender/292/formule-1-testkalender-2019/
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/369663/eerste-week-barcelona-test-live-te-zien-bij-f1-tv-pro/
 • https://tweakers.net/nieuws/148348/f1-tv-streamingdienst-is-over-vier-weken-beschikbaar-in-nederland.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_de_Barcelona-Catalunya
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Grand_Prix
 • https://motorsportbroadcasting.com/2019/12/01/live-coverage-of-f1-testing-to-return-in-2020/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!