IndyCar Series, live op tv en livestream

IndyCar Series, live op tv en livestream De IndyCar Series zijn de hoogste klasse van formuleracing in de Verenigde Staten. De bekendste wedstrijd op de kalender van de IndyCar Series is de Indy 500. De wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland live op tv te bekijken. Ook kan men de races van de IndyCar Series online via een livestream volgen.

Geschiedenis van de IndyCar

Oorsprong: AAA

In 1902 werd de American Automobile Association opgericht. Dit is een soort Amerikaanse ANWB. Deze bond organiseerde en reglementeerde in de loop der jaren ook allerlei autoraces in Amerika. Vanaf 1916 organiseerden zij een kampioenschap voor formulewagens, dat beschouwd wordt als de voorloper van de IndyCar Series.

USAC

In 1955 vond er een grote ramp plaats in Frankrijk bij de 24 uur van Le Mans. Een racewagen schoot het publiek in, met als gevolg dat de coureur en maar liefst 82 toeschouwers overleden. Mede door deze ramp kreeg de autosport in die tijd wereldwijd een inktzwart imago. Dit was voor de AAA een belangrijke reden om te stoppen met het organiseren van races en zich op haar andere functies te richten (zoals verzekeringen en pechhulp voor automobilisten).

Als gevolg daarvan werd er een nieuwe organisatie opgericht, de USAC, die in het gat sprong dat de AAA achterliet in de Amerikaanse autosport. Van 1956 tot eind jaren zeventig was de USAC de toonaangevende organisatie in het Amerikaanse autoracen. Zij organiseerden in die tijd ook het belangrijkste Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens: de USAC Championship Car Series. Dit was als het ware de Amerikaanse tegenhanger van de (meer op Europa gerichte) Formule 1.

ChampCar (Indycars)

Eind jaren zeventig raakte de USAC door diverse redenen in een crisis. Een aantal ontevreden teameigenaren richtten toen een nieuwe serie voor formulewagens op: de CART ChampCar Series. Dit werd toen de meest prestigieuze Amerikaanse wedstrijdserie voor formulewagens. Doorgaans werden die Amerikaanse formulewagens in die tijd 'IndyCars' genoemd. Die naam was een verwijzing naar de belangrijkste race die een onderdeel van deze wedstrijdserie was: de Indy 500.

Indy Racing League vs ChampCar

Midden jaren negentig kwam het wederom tot een groot conflict binnen het Amerikaanse kampioenschap voor formulewagens. Hierdoor kwam het tot een grote splitsing. Enerzijds bleef het ChampCar-kampioenschap bestaan, met in die serie de meeste Amerikaanse topteams en de meeste topcoureurs. Daarnaast ontstond er een nieuwe wedstrijdserie, de Indy Racing League, die qua teams en coureurs minder sterk bezet was, maar die wel één grote troefkaart had: veruit de populairste en bekendste race, de Indy 500, was een onderdeel van die Indy Racing League.

IndyCar Series

Uiteindelijk werd de concurrentiestrijd tussen de Indy Racing League en het ChampCar-kampioenschap gewonnen door de Indy Racing League (die in de tussenliggende jaren een andere officiële naam had aangenomen: de IndyCar Series). In 2008 ging ChampCar failliet. Sindsdien worden de IndyCar Series beschouwd als de onbetwiste eredivisie van formuleracing in Amerika.

Nederlander in de IndyCars: Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay)

Rinus van Kalmthout werd op 11 september 2000 geboren in Hoofddorp. Zijn vader is Marijn van Kalmthout, een ondernemer die eveneens actief is als autocoureur. Rinus van Kalmthout was in z'n jonge jaren een getalenteerde karter. In 2017 besloot de Nederlander om te proberen om in de Verenigde Staten een professionele carrière als autocoureur op te bouwen. In 2018 maakte hij indruk door de eindoverwinning te pakken in de wedstrijdserie Pro Mazda Championship. In 2019 werd hij tweede in de eindstand van de Indy Light (de opleidingsklasse van de IndyCars). In dat jaar won Rinus van Kalmthout de eindstand van de F3 Asian Winter Series. In 2020 debuteerde hij in de koningsklasse van het Amerikaanse Formule-racen (de IndyCar Series) bij het team Ed Carpenter Racing. Hij reed als debutant een sterk jaar en verdiende de titel 'Rookie of the Year'. In 2021 won hij voor het eerst een race. Ook in 2022 rijdt Rinus van Kalmthout in de IndyCar Series voor het team van Ed Carpenter. In Amerika gebruikt Van Kalmthout zijn bijnaam 'Rinus VeeKay' als racenaam, mede omdat dit makkelijker uit te spreken is voor het Amerikaanse publiek.

Live op tv in Nederland: IndyCar Series bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de IndyCar Series zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Alle races van de kalender zijn live bij hen te zien. Een aantal wedstrijden wordt live uitgezonden op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die 'gratis' te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Andere races van de IndyCar Series zenden zij echter alleen live uit op abonneezenders, zoals kanaal Ziggo Sport Racing en Ziggo Sport Docu. Om zo'n zender te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Mede vanwege de komst van de Nederlander 'Rinus VeeKay' (Rinus van Kalmthout), besteedt deze sportomroep sinds 2020 wel meer aandacht aan de Indycars dan voorheen het geval was. Met ingang van 2022 wordt dat nog groter. Sinds dat jaar heeft Ziggo niet meer de uitzendrechten van de Formule 1, maar om zich toch als racezender te profileren gaan zij met ingang van 2022 extra veel aandacht voor andere befaamde raceklassen, zoals de MotoGP, NASCAR en de IndyCar Series. Daarom wordt in 2022 (en in 2023, 2024 en 2025) waarschijnlijk ook een groter aantal van de wedstrijden van de kalender op het 'open kanaal 14' (gratis voor abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo) uitgezonden. Helaas is nog steeds een groot aantal wedstrijden van de kalender van de IndyCar Series alleen live te zien op de abonneezenders.

Livestream IndyCar Series

Livestream IndyCar Series bij Ziggo Sport

De wedstrijden van de IndyCar Series worden in Nederland ook via een livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de races van de IndyCar Series bekijken op een smartphone of een computer. De officiële livestream van elke wedstrijd op de kalender van de Indycar Series bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men kan zo'n livestream bekijken als men een betaald abonnement op die app heeft. Behalve de races, zijn bij diverse evenementen ook de kwalificaties op de livestream te bekijken. Via die app kan men overigens ook per livestream naar de wedstrijden van de Formule 1 kijken. Eveneens is het mogelijk om op die app per livestream de NASCAR Cup te bekijken.

Livestream IndyCar via PPV?

We een livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App wil bekijken bij de IndyCar Series, maar geen vast abonnement heeft op die app, hoe kan hij of zij dan legaal zo'n officiële livestream verkrijgen in Nederland? Dan kan men een livestream voor enkele euro's kopen via PPV (Pay Per View). Men vindt elke stream op de wedstrijddag op de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke wedstrijd van de Indycar Series begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Ook bij alle overige sportwedstrijden die deze sportomroep op televisie uitzendt, kan men als niet-abonnee een livestream kopen via PPV om zo alsnog online de live tv-uitzending te bekijken.

Livestream Indycar Series via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de reguliere Go App (online tv) te kijken naar de Indycar Races. Welke wedstrijden men van de kalender van deze Amerikaanse raceklasse wel of niet live op die app kan bekijken, ligt aan zowel het abonnement dat iemand heeft, als ook aan de zender waarop de race exact wordt uitgezonden. De Go App is de applicatie waarover alle klanten van digitale tv bij Ziggo beschikken, waarmee zij online per livestream naar televisie kunnen kijken. Zij kunnen via die applicatie per livestream elke zender live online bekijken uit het zenderpakket dat zij ook thuis kunnen bekijken op televisie.

Races die live worden uitgezonden op Ziggo Sport 14 (digitaal kanaal 14) zijn dus wel automatisch ook per 'gratis' livestream te bekijken door mensen met een regulier abonnement op digitale tv bij Ziggo. De zender Ziggo Sport 14 zit namelijk in hun standaard tv-pakket en behoort dus ook tot de zenders die zij per livestream op de Go App kunnen bekijken. Diverse wedstrijden van de kalender worden echter exclusief uitgezonden op een abonneezender zoals Ziggo Sport Racing; die zender zit niet in het standaardpakket en die kan dus ook niet elke klant automatisch per livestream op die Go App bekijken.

Wie een aanvullend abonnement heeft gekocht op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, kan deze Indycar Series wel via die abonneezenders per livestream op de Go App bekijken. Ook mensen die dat zenderpakket als een gratis bonus hebben gekozen (bijvoorbeeld bij combinaties van diverse abonnementen op mobiele telefoon, internet en tv), kunnen per livestream die zender op de reguliere Go App bekijken. Zij hoeven dus niets bij te betalen om deze zenders niet alleen op tv, maar ook live online te kunnen ontvangen; voor hen is dit eigenlijk dus een soort gratis livestream. Zij kunnen dus elke wedstrijd van deze kalender via zo'n stream bekijken. Elke livestream op die app kan men alleen thuis op de computer of smartphone bekeken worden. Elke livestream kan een klant van Ziggo op elke locatie in de EU bekijken, waar een internetverbinding te vinden is. Ook in sommige andere landen kan men zo'n livestream op die app bekijken. Tot die landen waarop de livestream te gebruiken is, behoren Groot-Brittannië en Noorwegen. De tv-uitzendingen zijn niet alleen live op die app te bekijken via een livestream, ook kan men die zeven dagen lang terugkijken met een stream op die app.

Wie echter niet het aanvullende pakket van deze sportzenders heeft, kan de live-uitzendingen van deze Amerikaanse races op die abonneezenders niet per livestream op die app live bekijken. De verwachting is echter wel dat mede door de komst van de Nederlander Rinus van Kalmthout er mogelijk wat meer wedstrijden van de kalender van de IndyCar Series op het 'op net' (digitaal tv-kanaal 14) worden uitgezonden en dus via de livestream op de Go App bekeken kunnen worden. Toch is dit niet te garanderen. In sommige periodes kunnen meerdere grote sportevenementen tegelijkertijd op de kalender staan. Hierdoor is het dus mogelijk dat een race van de kalender van de Indycar Series tegelijkertijd plaatsvindt met een ander, groter evenement waarvan men ook de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft, waarbij men dan de voorkeur moet geven aan dat andere evenement qua live-uitzending op het gratis kanaal 14 (met de daarbij behorende 'gratis' livestream).

Livestream IndyCar Series via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de IndyCar Series per livestream te bekijken op de populaire NLziet-app? Neen, op die app is niet een zender te vinden, waarmee via een livestream naar de race van de IndyCar Series gekeken kan worden. De exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijden van de IndyCar Series zijn in Nederland namelijk in handen van Ziggo Sport Totaal en hun zenders zijn niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream Indycars via iTV-app?

Is het ook mogelijk voor klanten van digitale tv bij KPN om via hun iTV-app per livestream naar de Ziggo Sport-uitzendingen van de Indycar Series te kijken? Die races van de IndyCar Series zijn alleen op die app per livestream bekijken indien iemand een aanvullend abonnement heeft op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft. Wie geen aanvullend abonnement heeft, kan niet per livestream naar deze manches van de IndyCar Series kijken. De klanten van KPN kunnen nochtans per 'gratis' livestream op de iTV-app per mobiel naar veel tv-zenders kijken. Ook hebben zij de website Interactieve Tv om per gratis livestream naar de televisiezenders uit het basispakket te kijken. Al de reguliere zenders die KPN-klanten in hun basispakket kunnen ontvangen op tv en per livestream, zenden echter de wedstrijden van deze raceklasse niet live uit.

Indycar internationaal: tv en livestream

Bij welke omroepen zijn deze autoraces van de IndyCar Series in overige landen live op tv of via een livestream te volgen? In Groot-Brittannië zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van Sky Sports. In diverse overige Europese landen is de Indycar per livestream te bekijken bij de streamingdienst DAZN. Hiertoe behoren onder meer Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. (In Nederland en België is de livestream van DAZN bij deze wedstrijden overigens officieel niet beschikbaar.) In de Scandinavische landen kan men live op tv (of per livestream) naar deze races kijken via Viasat. In Frankrijk zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) van de IndyCar-wedstrijden in handen van Canal+. In Rusland is de IndyCar live te zien bij Match Tv. In Portugal is het live te zien bij Sport Tv. In Australië worden de IndyCar Series live op tv en per livestream uitgezonden door FOX Sports.

De Indycar Series hebben overigens zelf ook een streamingdienst waarop de races per livestream worden uitgezonden (Indycar Mobile), maar die is slechts in een beperkt aantal landen te ontvangen, waaronder de Verenigde Staten en diverse Latijns-Amerikaanse landen (waaronder Suriname). De races van de IndycarSeries zijn in Amerika live op tv en via de livestream te zien bij de zenders van de omroep NBC. Ongeveer de helft van hun wedstrijden is op het hoofdkanaal van NBC live op tv (en per livestream) te zien. De overige wedstrijden zijn alleen live op tv en per livestream door abonnees van NBC Sports te bekijken. Via een livestream van PeaCock Premium zendt NBC ook extra content uit voor abonnees. Zo kunnen zij daarop per livestream de trainingen en kwalificaties bekijken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal: wedstrijden Anderlecht via een livestream bekijkenVoetbal: wedstrijden Anderlecht via een livestream bekijkenAnderlecht is qua erelijst de succesvolste voetbalclub van België. De wedstrijden van Anderlecht in de Belgische Jupiler…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt jaarlijks verreden. Deze race vindt plaats op het stratencircuit in de ho…
Formule 1: GP Spanje live op tv en livestreamFormule 1: GP Spanje live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Spanje wordt jaarlijks verreden op het 'Circuit de Catalunya'. Dit circuit bevindt zich nabi…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/American_Automobile_Association
  • https://en.wikipedia.org/wiki/IndyCar_Series
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Champ_Car
  • http://info.ziggosporttotaal.nl/
  • https://www.indycar.com/Schedule
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.