Formule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestream In Bahrein wordt jaarlijks een Formule 1 Grand Prix verreden. Deze Formule 1 Grote Prijs van Bahrein is live op tv en op het internet via een livestream te bekijken in Nederland en België. Deze autorace bestaat sinds 2004. Hoe is de geschiedenis van de Formule 1-race in het Midden-Oosten verlopen? Waar vindt men een livestream van de race en de kwalificatie voor de Formule 1 GP Bahrein?

Historie en erelijst: GP Bahrein

Bij de eerste race in 2004 pakte Michael Schumacher de zege. Hoe ziet de erelijst van deze race eruit, voorafgaand aan de Formule 1 GP Bahrein 2022? De succesvolst coureur uit de historie van de Grand Prix zijn Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Zij pakten vier keer de zege in Bahrein. Vettel won in 2012, 2013, 2017 en 2018. Lewis Hamliton won de GP Bahrein in 2014, 2015, 2019 en 2020. Fernando Alonso won deze Grand Prix drie keer: in 2005, 2006 en 2010.

In 2011 werd deze GP niet verreden, vanwege de vele, heftige demonstraties die er in die tijd in het land waren, waarbij door de bevolking grotere politieke vrijheid werd geëist. In 2020 werden er twee races in Bahrein verreden. Vanwege de coronacrisis werd het aantal reisbewegingen dat jaar beperkt en werden er op meerdere circuits twee Formule 1-races gehouden. (De tweede race was officieel niet de GP Bahrein, maar de GP Sakhir.) In 2022, 2023 en 2024 staat er weer 'gewoon' één race per jaar op de kalender op dit circuit.

Bahrein

Bahrein is een eilandstaat in de Perzische golf. Het land heeft een oppervlakte van circa 758 kilometer en heeft anno 2022 circa 1,25 miljoen inwoners. De hoofdstad is Manamah. De officiële taal van Bahrein is het Arabisch. Het land is een constitutionele monarchie. De officiële muntsoort van dit land is de Bahreinse dinar.

Circuit

Deze GP wordt verreden op het Bahrain International Circuit, dat ontworpen is door de Duitse huisarchitect van het Formule 1-circus: Herman Tilke. Het circuit ligt op circa dertig kilometer van de hoofdstad van Bahrein, Manamah. De basis lay-out van het circuit is 5,407 kilometer lang. De GP van Bahrein is op die lay-out 57 rondes lang, oftewel 308,238 kilometer. Het is echter bij dit circuit zeer goed mogelijk om aanpassingen te maken, zodat de lengte en het karakter van het circuit per race kunnen wijzigen. Dit werd bijvoorbeeld op radicale wijze toegepast in 2021, toen hier de GP Sakhir ook werd gereden, op een qua karakter totaal ander circuit dan de reguliere race.

Puntentelling Formule 1

Hoe zit de puntentelling van de Formule 1 in elkaar? De eerste tien coureurs in de uitslag ontvangen punten. De winnaar van een race krijgt 25 punten. De nummer tien krijgt één punt. Daarnaast krijgt de Formule 1-coureur die in de race de snelste ronde heeft gereden anno 2021 nog een bonuspunt. (Zo'n bonuspunt krijgt men echter alleen als men ook in de top tien van de uitslag van de Grand Prix staat.)

Formule 1 GP Bahrein live in Nederland: Viaplay (NENT)

Vele jaren waren de uitzendrechten (live tv en livestream) in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Met ingang van 2022 is dat veranderd. De live-uitzendrechten van alle races zijn in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 in handen van Viaplay. Dit is een streamingdienst die de races van de Formule 1 via een livestream uitzendt.

Televisie?

Viaplay is eigenlijk niet een reguliere tv-zender, maar een online app. Wel is het mogelijk om via tv-providers zoals KPN en Ziggo een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Viaplay heeft de uitzendrechten van alle races, maar heeft aangekondigd dat ze per jaar zes wedstrijden ook op een 'open net' gratis aanbieden. Eén van die zes is ieder jaar de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort. In theorie is het dus mogelijk dat de GP Bahrein tijdens één van de seizoenen (2022, 2023 of 2024) ook wordt gekozen als één van de 'gratis' races, maar doorgaans zal dit niet het geval zijn.

Aanbod Viaplay

Bij Viaplay kan men per livestream ook veel andere sporten bekijken, waaronder buitenlands voetbal en darts.

Play Sports Formule 1: live kwalificatie en race op tv

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Formule 1 (live tv en livestream) in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race live uit op een abonneezender. Hoe laat beginnen hun live tv-uitzendingen van deze Formule 1-wedstrijd? De live tv-uitzending van de kwalificatie begint op zaterdag om 15u45. De live-uitzending van de F1 Grand Prix van Bahrein begint op zondag om 15u45.

Livestream F1 Tv Pro

Het is et ook mogelijk om in Nederland per livestream naar de Formule 1 te kijken via de F1 Tv Pro. Deze livestreamdienst biedt ook allerlei extra's zoals on-board camera's. Daarnaast kan men die streamingdienst ook veel oude beelden terugkijken van Formule 1-races. Is dit een gratis livestream van de Formule 1? Om live naar de legale livestream van F1 Tv Pro te kijken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben, dus niet is een gratis stream. Via hun livestream kan men kijken naar de vrije trainingen, de kwalificatie en de race. De livestream van F1 Tv Pro is anno 2022, 2023 en 2024 een dienst die erg interessant is voor fanatieke Formule 1-fans. Dat geldt met name voor fans die puur in de autosport geïnteresseerd zijn en geen interesse hebben in andere sporten die Viaplay via hun livestream uitzendt.

Livestream Formule 1 bij Play Sports (hele EU)

De GP Bahrein is ook te zien op een livestream van Telenet Play Sports. De livestream van deze F1 Grand Prix begint tegelijk met de live tv-uitzendingen van deze race. Wie reeds een tv-abonnement bij die dienst heeft, kan de livestream vinden op de website van Telenet Play Sports. Daarnaast is het ook mogelijk om de livestream te bekijken als men een specifiek online abonnement heeft: Play Sports Go. Men vindt de livestream van de GP Bahrein dan op de Play Sports Go App. Ook mensen die geen vast abonnement op die dienst hebben, kunnen toch de livestream van de GP Bahrein op die app bekijken. Is dit een gratis livestream van de Formule 1 GP Bahrein 2022? Deze livestream van Play Sports is niet gratis. Het is mogelijk op de Play Sports Go App om een dagpas of een weekendpas te kopen, waarmee men via die applicatie voor de betreffende periode elke livestream kan bekijken, waaronder dus ook de stream van deze Formule 1-race. Men kan niet één aparte livestream kopen via Pay Per View (PPV), een dagpas is het kortste abonnement om een stream bij hen te kunnen bekijken. Wie zowel de kwalificatie op zaterdag als de race op zondag via hun livestream wil bekijken, kan dat doen door een weekendpas te kopen. Op de zaterdagen begint de livestream van de kwalificatie voor de F1 GP Bahrein om 15u45. Op de zondagen begint de livestream van de F1-race in Bahrein ook om 15u45.

Formule 1 bij RTL Deutschland live?

De Formule 1 Grand Prix van Bahrein werd jarenlang ook live op tv en per livestream uitgezonden door de Duitse omroep RTL. Dit was een populaire gratis optie voor veel Nederlanders en Belgen. Met ingang van 2021 zenden zij helaas deze races niet meer uit op tv of livestream. De uitzendrechten zijn voor de jaren 2021, 2022, 2023 en 2024 verhuisd naar Sky Deutschland. Hun uitzending is niet gratis live te ontvangen in Nederland en België.

F1 GP Bahrein live bij de NOS?

Bij de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) is de Fromule 1 Grand Prix van Bahrein op zondag niet live te zien op tv of via een livestream, aangezien zij hiervoor niet de uitzendrechten hebben. Wel bieden zij op hun website tijdens de wedstrijd een liveblog aan, waarmee men live hun verslag van het verloop van de Formule 1 GP Bahrein kan volgen. Ook kan men het wedstrijdverloop van de GP Bahrein bij hen op teletekst volgen.

Livestream Formule 1 via NLziet? Nee

Is het ook mogelijk om naar de Formule 1 GP Bahrein te kijken via een livestream op NLziet? Neen, op die app kan men per livestream niet naar de zenders kijken van Ziggo Sport Totaal. Ook het Belgische Play Sports is niet via die app per livestream te bekijken. Op die app kan men wel per livestream naar het Nederlandse RTL kijken, doch die hebben de uitzendrechten van de Formule 1 reeds jaren niet meer.

Livestream GP Bahrein bij Sporza?

Sporza biedt geen livestream aan van deze race in Bahrein. Wel bieden ze een samenvatting aan op tv en online per stream. De enige race die zij in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 nog via een gratis livestream uitzenden is de Grand Prix van België.

Livestream Formule 1 GP Bahrein via iTV-app?

Kunnen klanten van KPN kunnen de Formule 1 GP van Bahrein per livestream bekijken op de iTV-app.? Via die app konden zij met een standaardabonnement echter alleen de tv-uitzendingen van RTL Deutschland van deze Formule 1 Grand Prix per livestream bekijken. Ook konden zij via een livestream op de site van Interactieve Tv live naar de uitzendingen van RTL bij deze races kijken. Helaas zijn die live-uitzendingen er bij hen niet meer anno 2022. Er is dus niet meer een gratis livestream bij hen beschikbaar. Om de live-uitzendingen van de GP Bahrein bij Viaplay te kunnen bekijken via een livestream, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Indy 500 live op tv en livestreamIndy 500 live op tv en livestreamDe Indy 500 behoort tot de meest prestigieuze races ter wereld. Deze Amerikaanse autorace werd voor het eerst verreden i…
Formule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Australië wordt verreden in Melbourne. Deze Australische Grand Prix is live op tv te bekijke…
Bronnen en referenties
  • http://www.formule1.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.gpupdate.net/nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.