MotoGP live op tv en livestream

MotoGP live op tv en livestream De MotoGP is de mondiale koningsklasse van de motorsport. Tot de jaarlijkse hoogtepunten in het MotoGP-seizoen behoort de TT van Assen. De races van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is de MotoGP uitgebreid online te volgen via livestream.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. De motorfabrikanten kwamen daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat ze voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mochten deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen. Naast het 'gewone' motorracen is echter ook bij deze sport anno 2022 een elektrische versie: zoals de Formule 1 en elektronische tegenhanger Formule E heeft, zo heeft de MotoGP anno 2022 als tegenhanger de MotoE. Anders dan bij de Formule 1 en Formule E het geval is, worden de MotoE-races anno 2022 dikwijls in dezelfde weekends en op dezelfde circuit verreden als haar tegenhanger, de MotoGP.

Erelijst MotoGP

Hoe ziet de erelijst van de koningsklasse eruit (voorafgaand aan het seizoen 2022)? De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd zes keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP. Joan Mir won het wereldkampioenschap in 2020.

Puntentelling

Hoe zit de puntentelling eruit bij de MotoGP? Anno 2022 krijgt de winnaar van een race 25 punten. De nummer twee krijgt 20 punten, de nummer drie krijgt 16 punten en de nummer vier krijgt 13 punten. De nummers vijf tot en met vijftien krijgen (aftellend) 11 tot en met 1 punt. Dit is de puntentelling in 2022, maar deze telling gebruikt men al enige tijd. Het is niet de verwachting dat hier snel verandering in komt, dus normaal gesproken is deze puntentelling ook in het seizoen 2023 van toepassing.

MotoGP live op tv: Ziggo Sport Totaal

Op welke zender zijn de races van de MotoGP in Nederland live op tv te zien? Ziggo Sport heeft voor Nederland de uitzendrechten (live tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2, Moto3 en MotoE. Dit contract geldt voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024. Zij zenden alles races live uit. De meeste races zijn op het hoofdnet Ziggo Sport 14 te zien. Soms is een race of een kwalificatie te zien op de abonneezender Ziggo Sport Racing.

Contract uitzendrechten: met ingang van 2022 niet meer Eurosport, maar bij Ziggo

Hoe zit het met het contract voor de uitzendrechten (live tv en livestream) voor de MotoGP? Er liep een contract met Eurosport voor de live-uitzendrechten (tv en livestream) van 2019 tot en met 2021. In 2021 leek het oorspronkelijk de intentie om dit te verlengen voor drie jaar, zodat ook in 2022, 2023 en 2024 de races bij hen live op tv te zien zijn. Dat bleek uiteindelijk toch niet het geval te zijn. Met ingang van 2022 verhuizen de live-uitzendrechten (live tv en livestream) naar Ziggo Sport Totaal. Die sportomroep heeft voor dit nieuwe contract extra veel geld over, omdat zij de uitzendrechten van de Formule 1 hebben verloren. Er was jarenlang een sterke band tussen de koningsklasse van het motorracen en Eurosport. Er werd door die sportomroep buitengewoon veel live op tv uitgezonden. Vaak zijn in een GP-weekend de trainingen op vrijdagochtend, vrijdagmiddag en zaterdagochtend, de kwalificaties op zaterdagmiddag, de warm-ups op zondagochtend en de races op zondagmiddag live op tv bij hen te zien. Alleen als er heel erg grote evenementen zijn waarvan Eurosport ook de rechten heeft, wordt er weleens iets van het motorracen niet live op tv uitgezonden, maar het is dan wel altijd bij hen te zien via de livestream. De sterke band van Eurosport met het motorracen komt door de grote successen die deze sportomroep al jarenlang qua kijkcijfers boekt met de koningsklasse van de motorsport. In Nederland behoort de MotoGP tot de populairste sportuitzendingen van Eurosport. De enige serieuze concurrenten qua kijkcijfers op die sportomroep zijn zo nu en dan een grote tenniswedstrijd (bijvoorbeeld de finale van het Australian Open) of een grote wielerwedstrijd (bijvoorbeeld een belangrijke etappe in de Giro) als Eurosport daarvan de exclusieve live-uitzendrechten heeft. In een doorsnee weekend is het motorracen vaak de populairste live-sport op die sportomroep. Daarom was er ook de grote verwachting dat de uitzendrechten (live tv en livestream) ook in 2022, 2023 en 2024 bij hen blijven. Heeft Eurosport de exclusieve live tv-uitzendrechten van alle MotoGP-races in Nederland? Van de meeste wedstrijden hadden ze die anno 2021 wel. Een uitzondering is de TT van Assen, die ook bij de NOS live op tv en per livestream te zien is. De livestream van de NOS bij die race is gratis. Deze gratis livestream is te vinden op hun site en op hun app. De livestream op hun site is alleen in Nederland te bekijken. De livestream op de NOS-app is daarentegen ook in andere EU-landen te bekijken, door Nederlanders die deze app in eerste instantie in Nederland hebben gedownload.

België: RTBF

In Vlaanderen werden de races jarenlang live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport. Met ingang van 2022 heeft het Vlaamse Eurosport echter ook niet meer die uitzendrechten (tv en livestream). In België is het nog wel live op tv en via de livestream bij RTBF te bekijken. Daarnaast is het mogelijk om per livestream de races via MotoGP.com te bekijken. Voor de officiële stream op die site dient u wel een abonnement te hebben.

Livestream MotoGP

Livestream MotoGP bij Ziggo Sport

Via de livestream van Ziggo Sport Totaal kan men de MotoGP live volgen. Met zo'n livestream zijn de uitzendingen van de motorraces live op een smartphone of computer te volgen. Alle wedstrijden die op de kalender staan, zijn per livestream te bekijken op de Ziggo Sport Go App. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2, Moto3 en MotoE kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Ziggo Sport Go App te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn, ook alle vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Ziggo Sport Go Appte bekijken

Livestream MotoGP via Go App (hele EU)

Ook is het mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) op het internet naar de MotoGP-races kijken. Dit is een legaal alternatief waarmee men toch deze MotoGP-races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Ziggo Sport Go App heeft. Hiermee is het mogelijk om per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket te kijken van Ziggo. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Ziggo Sport 14 per livestream bekijken. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Ziggo die alleen op abonneezenders van de de Ziggo Sport Go App (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App voor mensen die geen aanvullend abonnement hebben. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn anno 2022 live zowel op tv als per livestream bij Ziggo Sport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken. Elke livestream van de Ziggo Go App is in de hele Europese Unie te bekijken. Men kan hiermee dus ook op vakantie in een ander EU-land via de livestream naar de MotoGP kijken. De Go App is een gratis bonus die iedereen kan gebruiken die digitale televisie bij Ziggo heeft. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de MotoGP, althans bij de races die op het hoofdnet van de sportomroep worden uitgezonden.

Livestream iTV-app?

Via de iTV-app van KPN kunnen klanten met een abonnement op interactieve tv per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders in het standaardpakket die men per livestream kan bekijken, behoort niet Ziggo Sport Totaal. Wie als KPN-klant de races van de MotoGP per livestream wil bekijken, dient een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream MotoGP (Internationaal, ook voor België)

De races zijn ook per livestream te bekijken op de site van de overkoepelende organisatie van dit WK motorracen. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die dienst te hebben.

Ziggo Sport Go App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde MotoGP-race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Ziggo Sport Totaal. Via de Ziggo Sport Go App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken.

TT Assen live op tv en livestream bij de NPO

De Nederlandse publieke omroep biedt van één race uit de koningsklasse van het motorracen een live tv-uitzending en een gratis livestream aan: de TT van Assen. Hun live tv-uitzending vindt doorgaans plaats op NPO1. Hun gratis livestream is te vinden op de site van de NOS in de rubriek sport. Ook is er een gratis livestream bij hen te vinden bij NPO Start. De overige races van het MotoGP-seizoen zijn bij hen niet live op televisie, noch via een livestream te bekijken. Of de TT van Assen de races in de toekomst live te zien zijn bij de NOS, is afhankelijk van het nieuwe tv-contract tussen de MotoGp, de NOS en Ziggo Sport. De kans is heel groot dat het weer het geval is, aangezien het al een lange traditie is dat de NOS de TT Assen live uitzendt.

Livestream MotoGP op NLZIET? Alleen de TT van Assen

Naast de Ziggo Go App is er ook een andere app in opmars, waarmee men per livestream naar tv kan kijken: NLziet. Is het ook mogelijk om met NLziet per livestream naar de races van de MotoGP te kijken? Neen, er is op die app geen livestream van de meeste MotoGP-races beschikbaar. Een uitzondering daarop is de TT Assen die wel door de NOS live wordt uitgezonden en dus ook via NLziet te zien is Eurosport heeft de exclusieve uitzendrechten (televisie en livestream) van de overige MotoGP's in Nederland en deze zender behoort niet tot de mediabedrijven die meewerken aan de NLziet-applicatie. Er is dus geen livestream van deze sportzender op die app te vinden. Op de app van NLziet kan men per livestream alleen kijken naar zenders van Kijk (Talpa Broadcasting), NPO Start en RTL XL. Bij die zenders is de MotoGP meestal niet live te zien.

Lees verder

© 2018 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…

Formule 1: GP Spanje live op tv en livestreamFormule 1: GP Spanje live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Spanje wordt jaarlijks verreden op het 'Circuit de Catalunya'. Dit circuit bevindt zich nabi…
Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020De Dakar Rally is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren. De rally die ook bekend is onder de naa…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.