WK Motorcross: MXGP live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP live op tv en livestream De MXGP is de koningsklasse van het wereldkampioenschap motorcross. De races van het WK motorcross zijn op diverse plekken op het internet online via een livestream te volgen. Daarnaast worden de MXGP-wedstrijden ook live op tv uitgezonden. Op welke tv-zenders zijn de races te zien en waar vindt men een livestream van de MXGP voor de kijkers in Nederland en België?

Geschiedenis WK motorcross

In 1952 werd er voor het eerst een officieel EK motorcross georganiseerd voor motoren met 500cc. Dit klassement werd dat jaar gewonnen door de Belg Victor Leloup op een Saroléa. In 1957 besloot men om dit EK om te vormen tot een WK motorcross voor de 500cc. De eerste officiële wereldkampioen was dat jaar de Zweed Bill Nilsson op een AJS.

Naast het WK motorcross voor de 500cc kwamen er later ook WK's voor 250cc en 125cc. De 500cc was vanzelfsprekend altijd de koningsklasse van het WK motorcrossen. Later werd de naam van die koningsklasse veranderd in MXGP. De klasse die daaronder zat (de opleidingsklasse, met lichtere motoren) kreeg de naam MX2. Daarnaast is er sinds 2014 ook een officieel WK motorcross voor vrouwen. Dit draagt de naam Women's MX, of ook wel WMX.

Erelijst WK motorcross

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van het mondiale motorcrosskampioenschap eruit? De succesvolste motorcrosser aller tijden is de Belg Stefan Everts. Hij pakte in totaal tien wereldtitels in verschillende raceklassen. Op de tweede plek staat de Italiaan Antonio Cairoli met acht wereldtitels. Hoe sterk België traditioneel in de wereld van het motorcrossen is, wordt bewezen door deze wereldranglijst. In de top zeven van succesvolste coureurs aller tijdens is Cairoli de enige coureur die niet uit België afkomstig is.

Jeffrey Herlings

De grote ster van het Nederlandse motorcrossen is Jeffrey Herlings. Hij werd op 12 september 1994 geboren in Geldrop. Herlings debuteerde in 2010 bij het WK in de MX2-klasse, toen hij pas 15 jaar was. Dat jaar won hij in Valkenswaard twee manches van de Grand Prix van Nederland en daarmee werd hij de jongste GP-winnaar aller tijden. Ook won hij in dat debuutseizoen nog de GP van Letland. Dat jaar werd hij al tweede in de eindstand van het WK in de MX2-klasse, terwijl hij nochtans wegens blessureleed een reeks wedstrijden moest missen.

Jeffrey Herlings pakte in 2012, 2013 en 2016 de wereldtitel in de MX2-klasse. Met ingang van 2017 is hij overgestapt naar de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. In dat debuutjaar eindigde Herlings als tweede in de eindstand van het wereldkampioenschap MXGP. In 2018 pakte hij de eindzege in het WK MXGP. In 2019 mist hij wegens blessureleed het begin van het seizoen. Ook in 2020 had hij veel blessureleed. In 2021 pakte hij z'n tweede wereldtitel in de MXGP. De bijnaam van Jeffrey Herlings is 'The Bullet'. Hij wordt beschouwd als 'The Next Big Thing' in de wereld van de MXGP. Trainers die belangrijk waren bij zijn ontwikkeling waren zijn vader Peter Herlings en de ex-wereldkampioen Joël Smets.

Wedstrijden MXGP: hoe laat live?

Op een wedstrijddag worden twee manches per categorie verreden. Hoe laat zijn de live-uitzendingen van deze twee manches van de MXGP te bekijken in Nederland en België? De eerste manche van de MXGP is bij Europese wedstrijden (in de tijdzone CET) vaak live op tv en per livestream te zien om circa 12u10. De tweede manche van de MXGP is vaak live te zien vanaf circa 16u00. Let op: dit is geen vaste wet. Om praktische en commerciële redenen (bijvoorbeeld vanwege de live-uitzending in een bepaald land), kan men hier dikwijls van afwijken, waardoor bijvoorbeeld de eerste manche om 13u10 of 14u10 begint en vervolgens de tweede manche pas om 17u10 begint.

MXGP live op tv en online

De liefhebbers van live motorcross kunnen vooral veel online per livestream genieten van de live wedstrijden (zie hieronder). Daarnaast worden er echter ook wedstrijden op live op tv uitgezonden. De uitzendrechten van de MXGP zijn onder meer in handen van Eurosport, Telenet Play Sports en de NPO.

Live op tv

Het Vlaamse Telenet Play Sports zendt alle wedstrijden van de MXGP live op tv uit. Om hun live tv-uitzendingen te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. In voorgaande seizoenen waren de races van de kalender van de MXGP en MX2 in Nederland ook live op tv te zien bij Motorsport Tv. Dat is sinds 2019 niet meer het geval. Helaas is deze zender gestopt met uitzenden op televisie in Europa.

Overige zenders: soms live, vaak samenvatting

Met name Eurosport is wel van plan om een behoorlijk aantal wedstrijden live op tv uit te zenden (vooral op Eurosport 2), maar het is wel altijd afhankelijk van voldoende plek in hun programmering. De NPO (NOS Studio Sport) zal, afhankelijk van de rest van de programmering in de weekends, soms ook een wedstrijd live op tv uitzenden. Het merendeel van de wedstrijden zenden zij echter in samenvatting op tv uit. Voor Eurosport en de NOS geldt overigens wel dat ze proberen om elke WK-wedstrijd online per livestream uit te zenden.

Livestream MXGP: NOS, Eurosport en Play Sports

Livestream MXGP

De wedstrijden van het WK motorcross zijn live op het internet te bekijken via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van de MXGP bekijken op een smartphone of computer.

België: Livestream MXGP bij Telenet Play Sports

De manches van de MXGP zijn online te volgen via een livestream van Telenet Play Sports. Hun livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzendingen. De stream is te vinden op de site van deze sportomroep. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream MXGP via Play Sports Go App (EU)

Het is ook mogelijk om de MXGP per livestream te bekijken op de Play Sports Go App. Elke stream van elke race is op die app in de hele EU te bekijken. Ook bij hen begint de stream tegelijkertijd met de live tv-uitzendingen van Telenet. Men hoeft echter niet een abonnement op Telenet Tv te hebben om via die app een livestream te kunnen bekijken. Met die app kan men ook een puur digitaal abonnement nemen. Wanneer men geen vast abonnement heeft, kan men alsnog een livestream van de MXGP bij hen bekijken door via de Telenet Play Sports Go App een dagpas of weekendpas te kopen.

NPO livestream

De manches van de MXGP worden in Nederland per livestream uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NPO). Het is een gratis livestream van de MXGP. Zo'n stream is in principe bij elke manche beschikbaar. Hun livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van de NOS. Voor de gratis stream van de NOS geldt overigens wel dat deze livestream geo-rectricted is. Dit houdt in dat men de gratis livestream van de NOS officieel alleen in Nederland kan bekijken. Voor andere landen is de livestream van de MXGP-races op hun site 'geo-blocked' (geblokkeerd). De gratis livestream is echter ook op de NOS-app te vinden. Indien u die app eerst in Nederland heeft gedownload, dan kunt u daarmee de gratis livestream ook in andere EU-landen bekijken.

Livestream MXGP bij Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij het WK motorcross. Hun livestream van de races bevindt zich op de Eurosport App. Zij zenden per livestream niet alleen de wedstrijden van de MXGP live uit op hun Eurosport App. Ook heel wat wedstrijden van de klasse MX2 zijn per livestream bij hen te zien. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een abonnement op de Eurosport App te hebben. Verder is het WK motorcross online ook te volgen via diverse internationale livestreams met Engelstalig commentaar. Die zijn onder meer te vinden bij de websites van Motorsport Tv en MX-GP Tv.

Livestream MXGP bij Sporza? Sinds 2019 niet

Jarenlang werd alle wedstrijden van de MXGP in België ook uitgezonden via een gratis livestream van Sporza (VRT). Op elke wedstrijddag was die gratis livestream te vinden op hun site. (Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted. Buiten België mocht men deze gratis livestream niet bekijken.) Helaas is Sporza met ingang van 2019 ermee gestopt om van elke wedstrijd in de MXGP een gratis livestream aan te bieden op hun site. Ook in daaropvolgende seizoen bieden zij niet standaard een gratis livestream aan bij deze races. Belgische liefhebbers van motorcross moeten dus voortaan voor een livestream terecht bij Telenet Play Sports.

Livestream MXGP bij Discovery+

Eurosport werkt samen met de app Discovery+. Veel sporten die live op tv te zien zijn bij Eurosport, zijn ook via de stream op die app live te zien. Dit biedt ook mogelijkheden om naar motorcrossen via een stream op de Discovery+ App te kijken. U dient echter wel een abonnement op die streamingdienst te hebben om een stream bij hen te bekijken.

Livestream gemotoriseerde sporten: MotoGP en Formule 1

Het wegracen van de MotoGP wordt in Nederland door Ziggo Sport Totaal live uitgezonden op tv en per livestream. De Formule 1-seizoen is in België live op tv en per livestream te volgen bij Play Sports. In Nederland is de Formule 1-seizoen live op tv en via de livestream te bekijken bij Viaplay. Daarnaast kan men in beide landen de Formule 1 volgen via een livestream op de F1 Tv Pro-app.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
24 uur van Le Mans live op tv en livestream24 uur van Le Mans live op tv en livestreamIn de zomer wordt jaarlijks de 24 uur van Le Mans verreden. Deze wedstrijd wordt samen met de Formule 1 GP van Monaco en…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…

Formule 1: GP Spanje live op tv en livestreamFormule 1: GP Spanje live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Spanje wordt jaarlijks verreden op het 'Circuit de Catalunya'. Dit circuit bevindt zich nabi…
Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020De Dakar Rally is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren. De rally die ook bekend is onder de naa…
Bronnen en referenties
  • http://www.mxgp-assen.com/interface/pdf/2017MXGP_TIMESCHEDULE.pdf
  • http://www.mxgp-assen.com/meer/171/Commissaris+van+de+Koning+stort+eerste+zand
  • http://www.mxgp-tv.com/user/login?redirect_url=%2Fmxgp-mx2
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_FIM_Motocross_World_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Motocross_World_Championship
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Herlings
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.