24 uur van Le Mans live op tv en livestream

24 uur van Le Mans live op tv en livestream In de zomer wordt jaarlijks de 24 uur van Le Mans verreden. Deze wedstrijd wordt samen met de Formule 1 GP van Monaco en de Indy 500 gerekend tot de meest prestigieuze autoraces ter wereld. Door welke zenders wordt de 24 uur van Le Mans live op tv uitgezonden? Waar kan men deze race online via een livestream volgen?

Geschiedenis

Deze mythische uithoudingsrace werd in 1923 voor het eerst georganiseerd. Drie keer won een Nederlander de 24 uur van Le Mans. In 1971 was Gijs van Lennep de eerste Nederlandse winnaar, in 1976 won hij voor de tweede keer. In 1988 reed Jan Lammers in de winnende auto. Wie is anno 2022 de succesvolste coureur uit de historie van deze race? De recordhouder qua aantal zeges in de 24 uur van Le Mans is Tom Kristensen. Deze Deense coureur zegevierde maar liefst negen keer in de 24 uur van Le Mans.

Circuit de la Sarthe

De race wordt verreden op het Circuit de la Sarthe, nabij de plaats Le Mans. De lengte van dit circuit anno 2022 is 13,629 km en het heeft 38 bochten. De snelste rondetijd die ooit op dit circuit werd geklokt tijdens een kwalificatiesessie was 3'18'513, door de Franse coureur Stéphane Sarrazin. Het record van de snelste ronde tijdens een race is in handen van Loic Duval. Hij reed in 2010 een rondetijd van 3'19'074. Sarrazin en Duval reden beiden hun records in een Peugeot 908 HDI FAP. De hoogste snelheid die een racewagen ooit tijdens de 24 uur van Le Mans heeft bereikt is 405 kilometer per uur. Deze snelheid bereikte Roger Dorchy tijdens de race van 1988 in een Peugeot.

WK Endurance

De 24 uur van Le Mans is een onderdeel van het 'FIA World Endurance Championship' (WEC). Le Mans is de enige 24-uurs race in deze wedstrijdserie. Deze Franse race is ook zonder twijfel het absolute hoogtepunt van deze reeks endurance-wedstrijden. De meeste overige races in deze serie duren 6 uur, zoals de '6 Hours of Spa-Francorchamps'.

Raceklassen

Aan de 24 uur van Le Mans doen vier categorieën auto's mee: de LMH (Hypercars), LMP2, LM GTE Pro en LM GTE Am. LM is een afkorting van 'Le Mans'. De LMH (Hypercars) is sinds 2022 de koningsklasse van de 24 uur van Le Mans. Dit zijn racewagens die speciaal voor dit type races (endurance racing) zijn ontworpen. De winnaar van de LMH-klasse is doorgaans ook de 'overall winnaar' van de 24 uur van Le Mans. De LMP2-klasse is een categorie van auto's die op de LMH's lijken, maar de LMP2's zijn lichter (ze hebben o.a. een veel kleinere benzinetank). LMGTE-auto's zijn de wagens die veel meer lijken op 'gewone' straatauto's. Per auto zullen tijdens de 24 uur van Le Mans drie coureurs actief zijn. (In het verleden waren er ook auto's waarin slechts twee coureurs reden, maar dat is midden jaren tachtig verboden).

Live op tv: 24 uur van Le Mans, welke zender?

24 uur van Le Mans live op tv bij RTL7

De 24 uur van Le Mans wordt door zowel Eurosport als door RTL7 live op tv uitgezonden. RTL7 heeft er jarenlang een traditie van gemaakt om indien mogelijk de gehele race integraal live uit te zenden. In sommige jaren heeft RTL7 echter ook de uitzendrechten van een ander groot evenement. In dat geval wordt de live-uitzending van de autorace wel onderbroken door een uitzending van dat andere evenement. De live tv-uitzending verhuist dan naar een andere zender: RTL5. Online gaat de live-uitzending van de autorace via de stream gewoon steeds door.

24 uur van Le Mans live op tv bij Eurosport (inclusief kwalificatie en trainingen)

Eurosport zendt eveneens de 24 uur van Le Mans live op tv uit. Daarnaast zenden ze op de dagen voorafgaand aan de race ook een aantal vrije trainingen en de kwalificatiesessies van Le Mans live uit. Vanwege de drukke sportkalender in de zomer zendt Eurosport helaas vaak niet de gehele race live uit op het hoofdnet Eurosport 1. Vaak is een groot deel van de wedstrijd alleen maar live te zien op hun abonneezender Eurosport 2. De sportzender Eurosport heeft een langdurig contract met de 24 uur van Le Mans. In principe worden na de editie van 2022 ook de 24 uur van Le Mans 2023, de editie van 2024 en die van 2025 uitgebreid live door hen uitgezonden. (Inclusief dus weer live-uitzendingen van de kwalificatie en de vrije trainingen.)

Livestream 24 uur van Le Mans

Livestream 24 uur van Le Mans bij Eurosport

De 24 uur van Le Mans is ook te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men online (op een computer of smartphone) naar de 24 uur van Le Mans kijken. De livestream van Eurosport bij deze Franse autorace is te vinden op de Eurosport Player App. Wie de livestream van deze sportomroep wil bekijken, moet wel een (betaald) abonnement op deze app hebben. Behalve de race, zijn ook de vrije training, de kwalificatiesessies en de warm-up van de 24 uur van Le Mans bij deze sportomroep live via een stream te volgen.

In de loop van het jaar zijn ook veel andere autoraces live te zien op de livestream van de Eurosport Player. Via hun livestream kunnen abonnees onder meer kijken naar Endurance Racing en Formula E. Andere sporten die veelvuldig per livestream op de Eurosport Player worden uitgezonden zijn onder meer motorcross (MXGP), tennis, wielrennen en MotoGP. In tegenstelling tot Eurosport heeft RTL7 niet altijd een aparte livestream bij de 24 uur van Le Mans. Hoe kan men toch online per livestream naar de live-uitzending van deze race bij RTL7 kijken? Om hun uitzending toch per livestream te bekijken, kan men tijdens deze wedstrijd per livestream via een tv-app kijken naar RTL7 kijken. Men kan voor zo'n livestream bijvoorbeeld gebruik maken van de Go App van Ziggo, of de NLziet-app om live tv te volgen.

Livestream: 24 uur van Le Mans via Go App

Men kan de 24 uur van Le Mans dus ook per livestream bekijken via de Go App (Online Tv). Hiermee kan men op een smartphone of computer online televisie kijken via een livestream. Dit is een dienst van Ziggo. Met zo'n livestream kan men dus ook naar de live tv-uitzendingen van Eurosport en RTL7 kijken. Wie digitale tv bij Ziggo heeft, kan anno 2022 live online via deze app automatisch naar een groot aantal tv-zenders kijken via een livestream. Ziggo-abonnees hoeven niets extra's te betalen om zo'n livestream van Eurosport1 of RTL7 te bekijken. In de praktijk is dit dus een gratis livestream van de 24 uur van Le Mans. Hierbij dient overigens te worden aangetekend, dat men op deze app als klant van Ziggo per livestream de tv-zenders kan bekijken, die men ook op televisie kan bekijken. Als men dus een standaard tv-pakket heeft, waarin Eurosport1 zit, maar niet naar Eurosport2, dan kan men ook per livestream op die app alleen naar de uitzendingen van Eurosport1 kijken. Men kan op deze app alleen de live-uitzending van het tweede net van die sportomroep (de slotfase van de 24 uur van Le Mans) per livestream bekijken, indien men een hieraan gekoppeld uitgebreider tv-pakket heeft, waar de zender Eurosport2 inzit. Voor veel autoliefhebbers is het wel jammer, maar geen ramp, om die slotfase niet per livestream op die Go App op het tweede net van die sportomroep te kunnen zien, aangezien men dat deel van deze race wel gewoon live via die app live op de stream van RTL7 kan zien.

Livestream 24 uur van Le Mans bij NLziet

Het is ook mogelijk om deze autorace te bekijken via een livestream op de tv-app NLziet. Via die app kan men namelijk per livestream naar RTL7 kijken, die de 24 uur van Le Mans integraal live uitzendt. Is dit een gratis livestream? Neen, men dient wel een abonnement op die app te hebben om die livestream van de 24 uur van Le Mans te kunnen bekijken. Via die app kan men alleen per livestream de live-uitzending van RTL7 bekijken. De livestream van de live tv-uitzending van Eurosport van de 24 uur van Le Mans is niet beschikbaar op de NLziet-app. Deze sportomroep werkt namelijk niet mee aan dit mediaplatform. De live-uitzending van RTL7 is niet alleen per livestream bij NLZiet te bekijken. Ook abonnees van RTL XL Premium kunnen per livestream de live tv-uitzending van de 24 uur van Le Mans live online bekijken.

Livestream 24 uur van Le Mans via TV-app

Het is ook mogelijk voor klanten van KPN om naar deze autorace te kijken via een livestream op een smartphone of computer. Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen immers per livestream tv kijken via de TV-app en de site van Interactieve Tv. Via die beide mogelijkheden kunnen zij per livestream de live tv-uitzendingen van zowel Eurosport1 als RTL7 bekijken. Die zenders zitten namelijk in het standaardpakket die men automatisch op die app en site per livestream kan bekijken, indien men een standaardabonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN. Zo'n livestream kan men in de hele EU gebruiken. Met die applicatie kan men niet alleen per livestream naar tv kijken, maar ook elke uitzending een week via een stream terugkijken. De TV-app is overigens bedoeld voor tv-kijken (livestream op een stream terugkijken) op een smartphone. Ook is die applicatie bruikbaar om een livestream op een tablet te bekijken. Wie echter de livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, kan hiervoor beter de site van Interactieve Tv van KPN gebruiken. Via die site heeft men qua livestream (en qua stream voor het terugkijken) dezelfde opties als via de app. Ook via die site kan men dus de livestream in de hele EU bekijken. Deze site is echter geoptimaliseerd voor mensen die de livestream op een desktop computer bekijken, terwijl de applicatie bedoeld is voor kijkers van de live-uitzending met de stream op een smartphone.

Livestream 24 uur van Le Mans bij Videoland

De 24 uur van Le Mans ook via een livestream van Videoland te volgen. Met die livestream kunnen de abonnees van die streamingdienst de live-uitzending van RTL7 (maar dan zonder onderbrekingen door reclame) bekijken.

Livestream 24 uur van Le Mans: Discovery+

Met ingang van 2022 is deze Franse autorace ook via een livestream van Discovery+ in Nederland te bekijken. Zo'n livestream is alleen door abonnees te gebruiken. De livestream van deze race is niet alleen in 2022, maar in principe ook bij Le Mans 2023, 2024 en 2025 te bekijken. Deze livestream van de 'endurance race' wordt geproduceerd samen met Eurosport.

Datum: Le Mans in juni

Vanwege het coronavirus werd de 24 uur van Le Mans in 2020 in september verreden. De 24 uur van Le Mans 2021 stond oorspronkelijk weer in juni op de kalender. Uiteindelijk heeft men echter besloten om het evenement dat jaar naar augustus te verplaatsten. De editie van de 24 uur van Le Mans 2022 wordt weer in juni verreden. De race begint dan op zaterdag 11 juni. De finish is op zondag 12 juni. Ook Le Mans 2023 en Le Mans 2024 staan weer in juni op de kalender.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…

Circuit Spa-FrancorchampsCircuit Spa-FrancorchampsVoor racesport bestaan verschillende circuits. Soms loopt een circuit over de openbare weg zoals het circuit van Monaco.…
Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Het jaar 2020 is ook in de racewereld een vreemd jaar. Officieel stonden er 22 races op de kalender, maar door Covid-19…
Bronnen en referenties
  • http://www.24h-lemans.com/en/
  • http://www.fiawec.om
  • http://www.lemans24uur.nl/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/2015_24_Hours_of_Le_Mans
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-06-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.