Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestream

Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestream De Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was enkele jaren een onderdeel van de UCI World Tour, maar is anno 2021 een onderdeel van de Europe Tour. De Ronde van Turkije 2021 begint op zondag 11 april. De slotrit wordt verreden op zondag 18 april 2021. De Presidential Tour of Turkey is live op tv te volgen. Ook is deze Tour of Turkey online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Tour of Turkey verlopen?

Geschiedenis: Ronde van Turkije

De Tour of Turkey wordt verreden sinds midden jaren zestig. Decennialang was het een amateurronde. Op de deelnemerslijst stonden in die tijd, behalve Turkse teams, ook veel sterke amateurploegen uit Oost-Europa. Zo won bijvoorbeeld Andrei Kivilev in zijn amateurtijd deze ronde. Hij zegevierde in 1995. Sinds deze ronde in 2008 promoveerde naar categorie 2.1 van de UCI Europe Tour, is de interesse van West-Europese profploegen in deze wedstrijd sterk toegenomen.

De Ronde van Turkije wordt doorgaans door velen mede beschouwd als een goede voorbereidingswedstrijd op de Giro d'Italia. In 2010 is de wedstrijd gepromoveerd naar categorie 2.HC (buitencategorie) van de Europe Tour. Bekende eindwinnaars van de Presidential Tour of Turkey zijn onder meer Daryl Impey (2009), Giovanni Visconti (2010), Alexander Efimkin (2011), Natnael Berhane (2013), Adam Yates (2014), Kristijan Durasek (2015) en Diego Ulissi (2017).

Datum Ronde van Turkije 2017

In 2017 was de Presidential Tour of Turkey voor het eerst een onderdeel van de UCI World Tour. Oorspronkelijk zou deze etappekoers in 2017, net als de voorgaande jaren, in het voorjaar worden verreden. Mede doordat in die periode de kalender reeds erg druk is en er dus veel concurrentie van andere koersen is, dreigde de Ronde van Turkije in 2017 een minder goede deelnemerslijst te krijgen dan men van een World Tour-wedstrijd zou verwachten. Mede daarom heeft men besloten om de Tour of Turkey te verhuizen naar een andere datum (in het najaar), waarop er minder concurrentie van andere grote koersen is. Ook in 2018 werd deze koers verreden in het najaar. In 2019 kreeg de koers weer een plek in het voorjaar.

Coronavirus: geen Ronde van Turkije in 2020, wel in 2021

Vanwege het coronavirus werd er de Tour of Turkey in 2020 afgelast, net als veel andere sportevenementen wereldwijd. In 2021 staat deze wielerwedstrijd echter wel weer op de kalender. In 2021 staat de koers weer gepland in het voorjaar (april).

Parcours Presidential Tour of Turkey

Hoe ziet het parcours eruit van de Ronde van Turkije? Hieronder vindt u het etappeschema. In theorie lijkt de bergetappe van donderdag 15 april de zwaarste rit. Vergeleken met diverse voorgaande edities zitten er bij deze ronde doorgaans wat meer heuvels in de vlakke etappes. De rit van maandag 12 april is een heuvelrit, maar de laatste klim bevindt zich op circa 20 kilometer van de finish.

Openingsrit gaat toch door

De openingsrit op zondag 11 april leek te worden afgelast wegens sneeuwval. Uiteindelijk heeft men besloten om de rit niet over het oorspronkelijk parcours te laten verrijden (Nevsehir-Kapadokya 167,3 kilometer), maar wel over een alternatieve route (rondom Konya).

Parcours: rittenschema Ronde van Turkije 2021

 • Zondag 11 april: Konya-Konya (herzien parcours wegens sneeuwval)
 • Maandag 12 april: Konya-Konya 144,9 km (heuvelrit, vlakke finale)
 • Dinsdag 13 april: Beysehir-Alanya- 212,6 km
 • Woensdag 14 april: Alanya-Kemer 184,4 km
 • Donderdag 15 april: Kemer-Elmali (Gogubeli) 160,3 km (bergop finish)
 • Vrijdag 16 april: Fethiye-Marmaris 129,1 km (heuvelrit)
 • Zaterdag 17 april: Marmaris-Turgutreis 180 km
 • Zondag 18 april: Bodrum-Kusadasi 160,3 km

Deelnemers: teams op de startlijst van de Ronde van Turkije?

Welke ploegen staan op de startlijst van deze Ronde van Turkije? Deze koers heeft vaak een mooie deelnemerslijst. Dikwijls staan er diverse topsprinters op de startlijst van de Ronde van Turkije. Qua klassementsrenners krijgen vaak jonge talenten een kans in deze koers. In 2019 streed bijvoorbeeld de nog piepjonge Remco Evenepoel in deze ronde om de ereplaatsen tussen de klimmers en klassementsrenners. In 2021 maakt waarschijnlijk Fabio Jakobsen zijn comeback in deze Ronde van Turkije

Ronde van Turkije live op tv, welke zender en hoe laat? Eurosport

De Ronde van Turkije 2021 wordt in Nederland en België live op tv worden uitgezonden door Eurosport. De live-uitzendingen beginnen vaak al om circa 12u00. Het voorjaar is wel een drukke periode op de wielerkalender. Daarom is het niet altijd zeker of alle ritten op het hoofdnet (Eurosport 1) live worden uitgezonden. Soms wordt een deel van de ritten alleen live uitgezonden op de stream van die sportzender, of op de zender Eurosport 2. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de editie van 2021.

Openingsrit Ronde van Turkije op zondag 11 april alleen via livestream

De openingsrit van de Ronde van Turkije 2021 is op zondag 11 april alleen online via een stream live te bekijken zijn. Die etappe wordt niet live op tv uitgezonden. Wel is er in de namiddag van zondag 11 april een uitgebreide samenvatting van de rit op tv (Eurosport 1) te bekijken.

Uitzendschema Ronde van Turkije 2021 (Presidential Tour of Turkey)

 • Zondag 11 april 2021: 13u30 op de livestream, niet live op tv, wel samenvatting om 17u30 op Eurosport 1
 • Maandag 12 april 2021: 12u00 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 • Dinsdag 13 april 2021: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Woensdag 14 april 2021: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Donderdag 15 april 2021: 12u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 16 april 2021: 12u40 live op Eurosport 1, om 12u02 op de livestream
 • Zaterdag 17 april 2021: ca. 12u50 live op Eurosport 1, om 12u00 op de livestream
 • Zondag 18 april 2021: 12u30 op de livestream, pas laat op tv: (23u58 op Eurosport 2, om 1u30 op Eurosport 1)

Livestream Tour of Turkey 2021

Livestream Ronde van Turkije bij Eurosport

De Presidential Tour of Turkey is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream van de Ronde van Turkije wordt door Eurosport beschikbaar gesteld. Met deze livestream kan men dus elke etappe van deze koers live op een computer (of smartphone) bekijken.

Er is bij elke etappe een livestream te vinden op de Eurosport Player App. De livestream begint doorgaans om circa 12u00. Om de Tour of Turkey 2021 via die livestream te bekijken, dient men wel een abonnement op die app van Eurosport te hebben. Op de Eurosport Player heeft men een breed aanbod aan wedstrijden die men per livestream uitzendt. Zo heeft men ook de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia.

Livestream Ronden van Turkije 2021 via Go App (online live tv)

Het is ook mogelijk om de etappes van de Ronde van Turkije 2021 te bekijken op de Go App (online tv). Bij die streamingdienst kan men online tv kijken en kan men ook per livestream de uitzendingen van Eurosport bekijken. Deze dienst is beschikbaar voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen automatisch (gratis) via de livestream naar uitzendingen op Eurosport1 kijken. Uitzendingen van Eurosport 2 zijn echter alleen per livestream op die app te bekijken indien u een aanvullend abonnement heeft op die tv-zender. Elke livestream van de Go App is in de hele EU te gebruiken en ook in een beperkt aantal landen buiten de Europese Unie (zoals Groot-Brittannië en Noorwegen). In de meeste overige landen is zo'n livestream op die applicatie geo-blocked. (Dat houdt in dat de livestream daar officieel geblokkeerd is.)

Livestream Ronde van Turkije iTV

Klanten van KPN kunnen via een livestream op de iTV-app naar de uitzendingen van Eurosport kijken. Ook hierbij geldt dat de livestream van het hoofdnet van die sportzender automatisch gratis beschikbaar is, maar de abonneezender alleen per stream live te bekijken is met een aanvullend abonnement. Ook elke livestream op deze app is in de hele EU te gebruiken.

Livestream Ronde van Turkije 2021 bij GCN

Er wordt bij deze Turkse wielerwedstrijd ook een livestream aangeboden door GCN. Hun livestream van de Ronde van Turkije is op de app te vinden op de wedstrijddagen. Deze livestream van deze Turkse wielerkoers is echter alleen door abonnees te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…

Armspieren kweken en trainen: armspieroefeningen voor mannenArmspieren kweken en trainen: armspieroefeningen voor mannenWil jij graag dikke armspieren kweken en trainen? Om als man dikkere armspieren te trainen is het van belang om zowel de…
Amstel Gold Race live op tv en livestreamAmstel Gold Race live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Amstel Gold Race verreden. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour.…
Bronnen en referenties
 • https://tourofturkey.org/
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Tour_de_Turquie
 • http://tv.eurosport.nl/tvschedule.shtml
 • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=1877
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/42484/etappeschema-ronde-van-turkije-2015-gepresenteerd.html
 • https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-turkey/2018/startlist
 • https://www.wielerflits.nl/nieuws/ronde-van-turkije-heeft-routeschema-uitgestippeld/
 • http://www.tourofturkey.org.tr/EN/icerik/about-3
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!