Amstel Gold Race live op tv en livestream
In het voorjaar wordt de Amstel Gold Race verreden. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Het parcours gaat over een groot aantal Limburgse heuvels, waaronder de Cauberg. De Amstel Gold Race wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Nederlandse klassieker online via een livestream te bekijken.
Historie: het ontstaan van de Amstel Gold Race
Vergeleken met andere bekende klassiekers is de Amstel Gold Race nog tamelijk jong. De Amstel Gold Race bestaat sinds 1966. Ter vergelijking: de Ronde van Vlaanderen werd voor het eerst verreden in 1913, terwijl Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix zelfs al in de 19e eeuw werden verreden. Nederland heeft vergeleken met Frankrijk, België en Italië duidelijk een veel minder lange traditie op het gebied van het wegwielrennen. Eén van de redenen hiervoor is, dat het in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog qua wetgeving veel moeilijker was om een wielerwedstrijd op de weg te organiseren, dan in veel andere landen.
Een andere reden was, dat in Nederland het baanwielrennen lange tijd veel populairder was dan het wegwielrennen. De meeste financiële en organisatorische middelen gingen indertijd naar de baansport en niet naar de wegsport. Maar ook toen het wegwielrennen (mede door de Nederlandse successen in de Tour de France) in de loop van de jaren vijftig het baanwielrennen qua populariteit begon in te halen, duurde het nog enige tijd voordat Nederland een eigen, jaarlijkse topwegwedstrijd kreeg.
Grondlegger: Herman Krott
Herman Krott, die al in de wielersport actief was als organisator van criteriums en als ploegleider van de Amstel Bier Wielerploeg, vond het midden jaren zestig hoog tijd dat Nederland een grote eendagswedstrijd met internationale uitstraling kreeg. Amstel, de sponsor van zijn amateurwielerploeg, werd ook de hoofdsponsor van deze nieuwe profkoers. In 1966 werd de eerste editie verreden van de Amstel Gold Race. Herman Krott zou tot 1996 de organisatie van de Amstel Gold Race leiden. In dat jaar gaf hij de leiding over aan ex-wielrenner Leo van Vliet (die overigens vroeger nog bij Krott in de Amstel Bier Wielerploeg had gereden).
Historie: erelijst Amstel Gold Race
Bij de eerste editie van deze Limburgse koers kwam er meteen een grote naam op de erelijst: de Frans-Poolse coureur Jean Stablinski (die ook een wereldtitel en de Ronde van Spanje op zijn palmares had staan) won de Amstel Gold Race 1966. Hoe ziet anno 2022 de erelijst van deze Nederlandse klassieker eruit? De recordhouder qua aantal zeges in de Amstel Gold Race is Jan Raas. Hij zegevierde in 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982. In die periode kreeg de wedstrijd als bijnaam de 'Amstel Gold Raas'. De Belg Philippe Gilbert won deze klassieker vier keer: in 2010, 2011, 2015 en 2017. De volgende renners wonnen deze Limburgse wielerkoers twee keer: Eddy Merckx (1973 en 1975), Gerrie Knetemann (1974 en 1985), Rolf Järmann (1993 en 1998) en Enrico Gasparotto (2012 en 2016).
Amstel Gold Race: parcours
Beklimmingen in het parcours
Hoe ziet het parcours van deze Nederlandse wielerklassieker er doorgaans uit? De start van de Amstel Gold Race is doorgaans in Maastricht. Bekende beklimmingen die doorgaans in het parcours worden opgenomen zijn de Adsteeg, Sibbergrubbe, Geulhemmerberg, Loorberg, Cauberg, Camerig, Drielandenpunt, Bemelerberg, Gulpenerberg, Loorberg, Eyserbosweg en de Keutenberg. Vaak is de laatste klim in de route de Bemelerberg (op circa 7 kilometer van de finish). Soms wijkt men vanwege omstandigheden af van dit parcours. Zo was er vanwege de coronacrisis in 2021 een alternatief parcours, dat afgezet werd omdat er geen publiek bij aanwezig mocht zijn.
Cauberg
De bekendste heuvel uit het parcours van de Amstel Gold Race is de Cauberg. In de loop der jaren heeft deze helling een beslissende rol gespeeld in het wedstrijdverhaal van de Amstel Gold Race. In de periode 2003-2012 lag de finish van deze koers zelfs op de top van deze klim. De Cauberg is ook bekend als hindernis in het parcours van talloze andere wielerwedstrijden. Zij werd deze heuvel vijf keer opgenomen in het parcours van het WK wielrennen. Daarnaast werd ook bij het NK wielrennen, de Tour de France, de Ronde van Nederland, de Ronde van Spanje en de Eneco Tour deze helling opgenomen in het parcours. Sinds 2011 wordt er op de Cauberg ook vaak een grote veldrit georganiseerd. Deze Caubergcross was diverse malen een onderdeel van de UCI Wereldbeker Cyclocross. In februari 2018 was de Cauberg het decor van het WK veldrijden.
Plek op de kalender
Deze Nederlandse klassieker wordt doorgaans een week na Parijs-Roubaix verreden. De Amstel Gold Race 2022 is daarop echter een uitzondering. In dat jaar wisselen (vanwege de Franse presidentsverkiezingen) deze twee koersen van plek op de kalender en wordt dus eerst de Nederlandse en dan de Franse klassieker verreden. De Nederlandse koers wordt dan verreden op 10 april 2022, terwijl de Franse koers op 17 april wordt verreden. De Amstel Gold Race 2023 (en de daaropvolgende edities in 2024 en 2025) worden in principe weer 'gewoon' een week na Parijs-Roubaix gehouden.
Live op tv: Amstel Gold Race
Live tv-uitzendingen
De Amstel Gold Race wordt live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport), de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en door Eurosport. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen en op welke zenders vinden die plaats?
Dameswedstrijd (ochtend) en herenwedstrijd (middag) live bij de NOS
De NOS zendt de wedstrijd van de dames op de ochtend live uit op de zender NPO1 (Nederland 1). De live tv-uitzending van de herenwedstrijd van de Amstel Gold Race het hoofdonderdeel van de zondagmiddaguitzending, waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. Die uitzending begint om 13u10 op de zender Nederland 1 (
NPO1).
Live tv-uitzending Sporza
Ook Sporza zendt zowel de dames- als de herenwedstrijd van de Amstel Gold Race live uit op tv. De uitzending van de dameswedstrijd is te zien op de zender Canvas. De herenwedstrijd is het hoofdonderwerp van de tv-uitzending 'Sporza op Zondag', die om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal) op de zender VRT één begint.
Live tv-uitzending Eurosport
Ook bij Eurosport vindt een live tv-uitzending plaats van deze Nederlandse wielerkoers. Bij sommige edities is echter (vanwege de concurrentie van andere grote evenementen) de live-uitzending wat minder lang dan Sporza en de NOS.
Livestream Amstel Gold Race
Livestream Sporza
De Amstel Gold Race is live online te bekijken via een livestream van
Sporza. Via zo'n livestream kan men naar de Amstel Gold Race kijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Voor de Vlaamse kijkers is er een livestream op de website van Sporza (VRT). Deze livestream van de Amstel Gold Race bevindt zich op die middag in de rubriek 'nu live' van die site. De livestream van Sporza is overigens geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men alleen in België naar die stream mag kijken. Deze livestream van Sporza is wel geheel gratis.
Livestream Eurosport
Bij
Eurosport is er een livestream van de Amstel Gold Race beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men wel een abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Bij hen begint de livestream van de dameswedstrijd waarschijnlijk om 11u05 en de stream van de herenwedstrijd om 14u00.
De Eurosport Player App is een dienst waarmee men per livestream online naar heel veel sportevenementen kan kijken. Sowieso biedt Eurosport op die app een livestream aan van elke wedstrijd die zij ook op tv uitzenden. Daarnaast kan men echter op deze app ook vaak per livestream naar sportwedstrijden kijken waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in de live-programmering van hun tv-zenders.
Livestream Amstel Gold Race bij NPO
Er is ook een
livestream van deze Nederlandse klassieker te bekijken op de website van NOS Studio Sport. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd is per livestream bij hen te zien. Voor zowel de livestream van de dameswedstrijd als die van de herenwedstrijd geldt echter wel dat die geo-restricted zijn en men die dus alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van de NOS is gratis. Men kan deze gratis livestream van de NOS ook bekijken via de NOS-App. De livestream van die app is in de hele EU te bekijken. De livestream van de dameswedstrijd is 's ochtends te bekijken. De gratis livestream van de herenkoers is 's middags te zien.
Livestream Amstel Gold Race-app
Naast de hierboven genoemde livestreams op de websites en apps van de omroepen die deze koers live op tv uitzenden, is er bij de Amstel Gold Race ook een livestream die beschikbaar wordt gesteld door de organisatie van deze koers zelf. Deze livestream is te vinden op de officiële Amstel Gold Race-app.
Livestream Amstel Gold Race met Go App (online live in de hele EU)
De Amstel Gold Race kan men ook volgen via een livestream op de
Go App (online tv). Met die applicatie kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken. Die dienst is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via die app kan men sowieso als klant van Ziggo elke zender uit het standaardpakket per livestream bekijken en daaronder zijn diverse zenders die deze koers live op tv uitzenden: Nederland 1 (NPO1), Eurosport 1 en VRT één. Men heeft op die app dus volop keuze om de 'AGR' per livestream te bekijken.
Livestream iTV-app
Klanten van KPN kunnen tv kijken via een livestream op de iTV-app. Zo'n livestream is anno 2022 in de hele Europese Unie te bekijken. Om hun livestream te kunnen zien, dient men wel een abonnement op interactieve Tv bij KPN te hebben.
Livestream Amstel Gold Race bij NPO Start
Het is ook mogelijk om per livestream naar tv te kijken bij NPO Start. Via hun site kan men per livestream de zenders van de Nederlandse publieke omroep bekijken. Zo kan men dus ook per livestream de uitzending van deze koers bekijken. Zo'n livestream op die site is geo-restricted: buiten Nederland is deze livestream van de Amstel Gold Race 'geo-blocked'.
Livestream NLZIET
Is het ook mogelijk om de Amstel Gold Race online te bekijken via een livestream van
NLZIET? Ja, via deze app kan men per livestream naar deze Limburgse klassieker kijken. Op die app is namelijk live online (per livestream) de zender Nederland 1 te bekijken, waarop de NOS deze Nederlandse klassieker live uitzendt. Om per livestream op de NLZIET-app naar tv te kunnen kijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Op NLziet kan men per livestream kijken naar de zenders van KIJK (Talpa/SBS Broadcasting), RTL XL (RTL Nederland) en de NPO (Nederlandse publieke omroep).
De publieke zenders die men op die NLZIET-app kan bekijken, kan men ook live online per livestream volgen op de NPO Start-app. Dit is een soortgelijke 'online live tv-app', die echter alleen bedoeld is voor de publieke zenders. Ook daarop kan men dus de Amstel Gold Race per livestream volgen.
Livestream Amstel Gold Race bij Discovery+
De Amstel Gold Race is in Nederland ook per livestream bij Discovery+ te bekijken. Deze overeenkomst geldt in principe voor de jaren 2022, 2023 en 2024. Discovery+ heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport. Met ingang van het wielerseizoen 2022 gaan zij intensiever met elkaar samenwerken, vandaar dat deze stream door hen op die app wordt geproduceerd.
Livestream Amstel Gold Race via GCN
Er wordt ook een livestream van deze koers aangeboden door GCN. Om hun livestream van deze Nederlandse klassieker te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Hun livestream van de AGR bevindt zich op de wedstrijddag op de GCN-app. Mede dankzij hun samenwerkingsverband met Eurosport zenden zij de Amstel Gold Race in principe live uit via zo'n stream. Discovery, het moederbedrijf van Eurosport en de Discovery+ App, is de grootste aandeelhouder van de streamingdienst GCN. Het moederbedrijf heeft besloten dat deze organisaties intensiever samen moeten werken. Vandaar dat zij in de seizoenen veel live-uitzendrechten delen.
Lees verder