Limburgse heuvels: volop fietsgenot

De Limburge heuvels zijn jaarlijks toneel van de Amstel Gold Race. Dit gebied is bij uitstek prima geschikt voor een uitdagende fietstocht voor de geoefende fietser. Zuid-Limburg kent tientallen heuvels die het uiterste vergen van de fietser. In dit artikel zullen we enkele van deze heuvels beschrijven, zodat u goed voorbereid aan een fietstocht in Zuid-Limburg kunt beginnen. De Cauberg is veruit de bekendste klim in de Zuid-Limburgse heuvels. Maar het landschap kent ook diverse, uitdagende klimmetjes die bij het grote publiek wellicht minder tot de verbeelding spreken. We zullen hieronder enkele van deze heuvels bespreken.

Cauberg

De finish van de Amstel Gold Race vindt altijd plaats op de Cauberg. Deze klim begint in het centrum van Valkenburg en eindigt na ruim 1000 meter in de richting van Berg en Terblijt. Het gemiddelde stijgingspercentage van de Cauberg bedraagt ongeveer 6%. Er zitten zelfs stukken in van 10%. Wat zwaarte betreft is de Cauberg zeker niet de moeilijkste klim in Zuid-Limburg. Echter, vooral door haar mooie ligging in Valkenburg en de finishplaats in de Amstel Gold Race is dit veruit de populairste heuvel. Door heel het jaar heen wemelt het er van de toerfietsers.

Gulperberg

De klim in Gulpen is beduidend pittiger dan de Cauberg. Net buiten het centrum van Gulpen bevindt zich deze kuitenbijter. Nietsvermoedend fietst men door een woonwijk, waarna rechts afgeslagen dient te worden en er opeens een ware muur opdoemt. Het eerste gedeelte van deze klim is dan ook meteen het zwaarste. Op het einde vlakt de heuvel behoorlijk af, waarbij de fietser weer enigszins op adem kan komen. Het steilste gedeelte bevat een stijgingspercentage van 15. Gemiddelde stijgingspercentage bedraagt ongeveer 9,8% over een lengte van 600 meter.

Loorberg

Een voorbeeld van een typische Alpenklim is de Loorberg. Deze klim telt diverse bochten, waardoor de fietser zich in de Tour de France waant. Echter, de helling is niet heel zwaar met een gemiddeld stijgingspercentage van 6. Totale lengte van de klim is ongeveer 1500 meter.

Keutenberg

Een ware hel voor de toerfietser is de Keutenberg. Deze klim telt enkele stukken van maar liefst boven de 20% stijging. In de finale van de Amstel Gold Race ontbreekt deze heuvel dan ook nooit en dient hij regelmatig als scherprechter. De Keutenberg is altijd de voorlaatste berg, voordat de Cauberg bedwongen moet worden. Het is een kunst op zich om hier niet te hoeven afstappen. Ook hier zit de venijn in het begin van de klim; aan het einde vlakt deze heuvel weer af, waardoor men weer op adem kan komen en kan genieten van een welverdiende afdaling.

Eyserbosweg

Deze klim bevindt zich, net als de Cauberg en Keutenberg, in de finale van de Amstel Gold Race. De heuvel is echter wat langer (2000 meter) en het gemiddelde stijgingspercentage liegt er ook niet om; 7%. Het unieke van deze klim is dat het begin nog relatief eenvoudig is, maar naarmate de klim vordert alsmaar steiler wordt. Hier vindt tijdens de Amstel Gold Race de voorafscheiding plaats; de mindere Goden worden er hier vaak afgereden en komen in het vervolg van de koers niet meer in het stuk voor.

Dit is slechts een greep uit de vele heuvels die Zuid-Limburg rijk is. Er is ook een speciale route uitgestippeld voor fietsers die delen van de Amstel Gold Race willen fietsen. De organisatie heeft drie verschillende tochten uitgestippeld, welke allen in Valkenburg starten.
© 2012 - 2024 Franks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
De Maasduinen natuurgebied in LimburgIn het uiterste noorden van Limburg ligt het natuurgebied de Maasduinen (4200 ha, waarvan Staatbosbeheer 800 ha beheert)…
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…

Trainen voor je eerste loopwedstrijdTrainen voor je eerste loopwedstrijdEr zijn voldoende lopers die regelmatig een eindje gaan lopen om de conditie op peil te houden of aan te scherpen, maar…
De geschiedenis van fitnessFitness is eigenlijk al verschrikkelijk oud. Drieduizend jaar geleden was er al aandacht voor een gezond en fit lichaam.…
Franks (18 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.