Trainen voor je eerste loopwedstrijd

Trainen voor je eerste loopwedstrijd Er zijn voldoende lopers die regelmatig een eindje gaan lopen om de conditie op peil te houden of aan te scherpen, maar die een wedstrijd niet aandurven. Ze vrezen om uit de toon te vallen en belachelijk te lijken of zijn bang dat ze tien kilometer niet aankunnen. Hoe je vertrouwen opkrikken en je degelijk voorbereiden?

Iedereen kan het

Een regelmatig loper hoeft niet bang te zijn om tien kilometer tot een goed eind te brengen. Het is je bedoeling waarschijnlijk niet om bij de eersten te eindigen of een schitterende tijd neer te zetten. Het belangrijkste is met plezier te lopen en de fijne sfeer die er op elke wedstrijd heerst met volle teugen op te snuiven. Niemand hoeft bang te zijn om belachelijk te lijken binnen de groep. Hardlopen is een van de populairste sporten die er bestaan en die open staat voor iedereen, mannen én vrouwen van elke leeftijd, professionele lopers zowel als amateurlopers en recreatieve lopers. Elk niveau is vertegenwoordigd en er zijn vast veel andere lopers van je eigen niveau of zelfs een lager niveau. Sla er de uitslagen van de verschillende wedstrijden maar op na: je merkt vast dat je geen mal figuur zal slaan. Zowel de eerste als de laatste wordt aangemoedigd en vaak krijgen de laatsten nog het meeste applaus, omdat toeschouwers weten wat een mooie prestatie ze hebben neergezet waarvoor alleen respect geldt.

Doorzetten

Aan een eerste wedstrijd deelnemen moet al een enorme motivatie betekenen voor een sportman of sportvrouw. Het beste is je trainingen in een boekje te noteren, zodat je je evolutie kan volgen. Als je de talrijke trainingen zal overschouwen zal dat een enorme boost geven en je nog meer motiveren om verder te gaan en je einddoel na te streven.

Als je de beslissing om deel te nemen hebt genomen, komt het erop aan om niet te voortvarend van start te gaan om er zeker van te zijn dat je de afstand zonder problemen aan kan. Je eerste objectief moet zijn dat je enkele kilometers loopt zonder te moeten stappen of rusten. Omdat spieren na 48 uur doorgaans vergeten wat ze twee dagen voordien hebben gedaan, is het best om niet langer te wachten voor je volgende jogging. Het beste is om drie keer per week een eindje te lopen zodat je aan den lijve zult merken dat je vooruitgaat. Beter dus drie keer per week een korter loopje dan één lange loop op zondagmorgen.

Je trainingen zouden tussen het half uur en het uur moeten duren. Indien je er nog niet in slaagt om zo lang te kunnen lopen zonder onderbreking, doe je er best aan om een rustig loopmoment af te wisselen met een stapmoment. Lopen doe je aan zowat 70% van je maximale vermogen.

Vooruitgang

Na verloop van tijd zul je merken dat je de afgelegde afstand kan verlengen, maar tegen dan heb je waarschijnlijk al gelezen dat er specifieke schema’s en trainingprogramma’s bestaan die je begeleiden bij je uitstappen en je voorschrijven hoe lang je moet lopen en aan welke snelheid. Op een dag zal je in staat zijn om drie kwartier zonder onderbreking te lopen. Op dat ogenblik kun je een training afwerken van 6 kilometer lang aan een snelheid van acht kilometer per uur. Zo zal je langzaam maar zeker vooruitgaan om uiteindelijk de tien kilometer te kunnen uitlopen zonder rust en zonder wandelen.

Positieve energie

Eén maand heb je nodig om je degelijk voor te bereiden op je eerste wedstrijd. Nu de zomer eraan komt zal dat waarschijnlijk niet zo zwaar vallen om drie keer per week ertegenaan te gaan op je eigen tempo. We zullen binnenkort de mooiste dagen van het jaar beleven en dat die een mens enorm veel energie meegeven, weet een sporter maar al te goed! Maak gebruik van de positieve energie die door je lichaam stroomt, om je uiteindelijke doel, het lopen van je eerste wedstrijd, te bereiken.
Succes ermee!
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Nieuwe revolutie in het joggen: FartlekNieuwe revolutie in het joggen: FartlekBen je moe van altijd hetzelfde rondje in het park te lopen? Of wil je op een originele manier aan je conditie werken? M…
Limburgse heuvels: volop fietsgenotDe Limburge heuvels zijn jaarlijks toneel van de Amstel Gold Race. Dit gebied is bij uitstek prima geschikt voor een uit…
Bronnen en referenties
  • Running Attitude nr. 123, juni 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.