Ronde van Zwitserland live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland live op tv en livestream De Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De wedstrijd is vooral bekend als een voorbereidingswedstrijd op de Tour de France. De Ronde van Zwitserland wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Tour de Suisse op het internet via een livestream te bekijken.

Historie en erelijst Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze Zwitserse ronde? Wie heeft, voorafgaand aan de Ronde van Zwitserland 2022, deze Zwitserse rittenkoers het vaakst gewonnen? De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze Ronde van Zwitserland door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

Datum: plek op de kalender

Deze Zwitserse koers wordt jaarlijks in juni verreden, voorafgaand aan de nationale kampioenschappen en de Tour.

Ronde van Zwitserland live op tv, welke zender?

Ronde van Zwitserland op tv bij Eurosport in Nederland

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland live op tv te zien? De tv-uitzendrechten voor Nederland zijn in handen van Eurosport. Meestal zenden zij alle etappes live op tv uit. Bij sommige edities is de concurrentie van andere grote evenementen echter groot, vandaar dat men dan minder live op tv uitzendt. Wel zijn alle ritten altijd per livestream bij hen te zien.

Ronde van Zwitserland niet live op tv bij het Belgische Eurosport

De Ronde van Zwitserland wordt in Nederland al vele jaren live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België.

België (Vlaanderen): Ronde van Zwitserland live op tv en livestream bij Pickx+

In België was deze koers enige jaren exclusief live op tv en via de livestream te zien bij Play Sports. De live-uitzendrechten zijn daarna verhuisd. Ronde van Zwitserland is in Vlaanderen sindsdien exclusief live op tv en via de livestream te zien bij Proximus Sports Tv (Proximus Pickx+).

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter ooit moeten beslissen om de live-uitzendrechten van diverse wielerkoersen niet te verlengen. Daartoe behoorde ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. De Tour de Suisse wordt echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender. In 2020 werd (als alternatief in de coronacrisis) de virtuele Tour de Suisse (Digital Swiss Five) in België nog live op tv en per livestream uitgezonden door Eleven Sports, maar zij hebben niet de uitzendrechten van deze Zwitserse koers.

Ronde van Zwitserland, tv-zender internationaal: SRG SSR

Bij welke tv-omroepen is de Ronde van Zwitserland verder live op televisie en per livestream te bekijken? De 'Host Broadcaster' is het Zwitserse SRG SRR. Daarnaast zendt bijvoorbeeld het Franse Eurosport deze koers ook dagelijks live op tv uit (in tegenstelling dus tot de Belgische editie). Die Franse editie van die sportzender is onder meer te bekijken door Belgische abonnees van Telenet met een aanvullend abonnement op het tv-pakket 'Option FR'.

Livestream Ronde van Zwitserland

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland is ook via een livestream bij Eurosport op het internet te bekijken. Met hun stream kan men etappes van deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekijken. Alle etappes van de Ronde van Zwitserland zijn per livestream bij hen te zien. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse te bekijken, dient u echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream bekeken kunnen worden, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream Ronde van Zwitserland via Go App (in de hele EU)

Kan men de Ronde van Zwitserland ook bekijken via de Go App (online tv)? Met deze applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de tv-uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar de openingsetappe per livestream kijken die live op tv worden uitgezonden op het hoofdnet van die sportomroep. Bij de overige etappes kan men via die app helaas geen live-uitzending bekijken, maar wel een stream van een uitgebreide samenvatting ('s avonds). De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per stream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis stream van de Ronde van Zwitserland. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze applicatie van Ziggo.

Livestream Ronde van Zwitserland bij Telenet Play Sports? Nee

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. Dit contract is echter ten einde gekomen. Dit bedrijf heeft geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Ronde van Zwitserland.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet meer

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Zij hebben echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream in de winter naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream Ronde van Zwitserland bij GCN (Global Cycling Network)

De Ronde van Zwitserland is via een livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Zij zenden elke etappe live uit via een stream. Dagelijks is er een online live-uitzending met een lengte van circa twee uur gepland. Hun stream van deze Ronde van Zwitserland is echter alleen live te bekijken door abonnees. Ook is de livestream niet in elk land live te bekijken, aangezien GCN niet in elk land de live-uitzendrechten voor de Ronde van Zwitserland heeft. De livestream van GCN is bij deze koers wel te bekijken in Nederland, doch normaal gesproken is die geo-blocked voor kijkers uit België.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Proximus Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Livestream NPO Start? Neen

Is deze koers ook via een livestream bij NPO Start te volgen? Neen, de Nederlandse publieke omroep heeft niet de live-uitzendrechten en dus is de koers niet per livestream bij hen te volgen.

Livestream Ronde van Zwitserland bij Discovery+

In Nederland zijn de Eurosport-uitzendingen van deze koers ook per livestream op Discovery+ te bekijken.

Livestream Proximus (Pickx - All Sports) bij de Ronde van Zwitserland

Het is ook mogelijk om via een livestream van Proximus naar de Ronde van Zwitserland te kijken. Proximus is in België een aanbieder van onder meer internet, mobiele telefonie en digitale tv. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse VodafoneZiggo. Net als Ziggo hebben zij ook eigen sportkanalen die op tv en via de livestream te bekijken zijn. Om de sportkanalen van Proximus online via een livestream te kunnen bekijken, dient men wel bij hen een toepassend abonnement te hebben op een pakket waarin de zender zit waarop deze Zwitserse koers live wordt uitgezonden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…

Amstel Gold Race live op tv en livestreamAmstel Gold Race live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Amstel Gold Race verreden. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour.…
Ronde van Romandië live op tv en livestreamRonde van Romandië live op tv en livestreamDe Ronde van Romandië wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De off…
Bronnen en referenties
  • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-05-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.