Ronde van Zwitserland live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland live op tv en livestream De Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De wedstrijd is vooral bekend als een voorbereidingswedstrijd op de Tour de France. De editie van 2021 gaat van start op 6 juni. De Ronde van Zwitserland 2021 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Tour de Suisse op het internet via een livestream te bekijken.

Historie en erelijst Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze Zwitserse ronde? Wie heeft, voorafgaand aan de editie van 2021, deze Zwitserse rittenkoers het vaakst gewonnen? De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland anno 2021 eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze Ronde van Zwitserland door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

Deelnemers 2021: o.a. Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel

Voor veel Nederlandse wielerliefhebbers is de editie van 2021 extra interessant. Tot de deelnemers behoren namelijk Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel. Voor Tom Dumoulin staat de Zwitserse koers in het teken van zijn voorbereiding op de Olympische tijdrit van 2021. In de voorbereiding op die Olympische tijdrit rijdt hij onder meer ook nog het NK tijdrijden in Emmen. Voor Mathieu van der Poel staat deze koers in het teken van de voorbereiding op de Tour de France 2021 en de Olympische mountainbikewedstrijd. In de aanloop daar naartoe rijdt Van der Poel onder meer ook nog het NK wegwielrennen in Wijster.

Parcours Ronde van Zwitserland 2021

Hoe ziet het etappeschema van de Ronde van Zwitserland eruit bij deze editie? Zoals doorgaans het geval is, moet er in deze editie weer veel worden geklommen. Ook staan er twee tijdritten op het programma. Hieronder vindt u het parcours.

Parcours: rittenschema Ronde van Zwitserland 2021

 • Zo. 6 juni 2021: Frauenfeld - Frauenfeld 10,9 km (tijdrit)
 • Ma. 7 juni 2021: Neuhausen Lachen 173 km (heuvelrit)
 • Di. 8 juni 2021: Lachen Pfaffnau 185 km (heuvelrit)
 • Wo. 9 juni 2021: Sant Urban Gstaad 171 km (heuvelrit)
 • Do. 10 juni 2021: Gstaad Leukerbad 172 km (bergrit)
 • Vr. 11 juni 2021: Fiesch Sedrun 162 km (bergrit)
 • Za. 12 juni 2021: Sedrun Andermatt 23,2 km (tijdrit)
 • Zo. 13 juni 2021: Andermatt Andermatt 118 (bergrit)

Ronde van Zwitserland live op tv in 2021

Nederland: Ronde van Zwitserland 2021 op tv bij Eurosport NL

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland in Nederland op tv te zien? De tv-uitzendrechten voor Nederland zijn in 2021 weer in handen van Eurosport. De openingsrit is op zondag 6 juni 2021 om 15u45 live te zien op Eurosport 1.

Nederland: Ronde van Zwitserland 2021 meeste etappes op tv niet live, wel online live

Vanwege onder meer het tennistoernooi van Roland Garros zendt Eurosport in 2021 veel minder live op tv uit van deze ronde dan bij voorgaande edities het geval was. Op de dagen waarop men op Eurosport 1 voorrang geeft aan het tennis boven deze wielerronde, zijn er echter wel avonduitzendingen gepland met uitgebreide samenvattingen van de etappes van deze Zwitserse koers. Bovendien zijn de etappes online wel live (via een stream) te bekijken voor de Nederlandse kijkers. Hoe ziet het complete uitzendschema van Eurosport NL eruit bij deze Ronde van Zwitserland? Hoe laat beginnen de uitzendingen op tv en via de stream? Hieronder vindt u het uitzendschema. Let op: dit is het voorlopige schema. In de loop van de week kunnen de officiële uitzendtijden nog gewijzigd worden. In dat geval wordt het onderstaande uitzendschema geüpdatet.

Uitzendschema: Ronde van Zwitserland 2021 op tv en livestream

 • Zo. 6 juni: livestream om 15u20, live op tv om 15u45
 • Ma. 7 juni: livestream om 15u39, op tv om 19u25 (samenvatting)
 • Di. 8 juni: livestream om 15u40, op tv om 19u25 (samenvatting)
 • Wo. 9 juni: livestream om 15u40, op tv om 22u50 (samenvatting)
 • Do. 10 juni: livestream om 15u39, op tv om 19u30 (samenvatting)
 • Vr. 11 juni: livestream om 15u38, op tv om 20u50 (samenvatting)
 • Za. 12 juni: livestream om 15u10, op tv om 20u30 (samenvatting)
 • Zo. 13 juni: livestream om 13u35, op tv om 21u30 (samenvatting)

Eurosport België (Vlaanderen): geen Ronde van Zwitserland 2021 bij hen

De Ronde van Zwitserland wordt in Nederland weer live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat al enkele jaren niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België. In België was deze koers enige jaren exclusief live te zien bij Play Sports. In 2021 is de Ronde van Zwitserland echter live te zien bij Proximus Sports Tv (Proximus Pickx+).

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland anno 2021 niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter ooit moeten beslissen om de live-uitzendrechten van diverse wielerkoersen niet te verlengen. Daartoe behoorde ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. In 2021 wordt de Tour de Suisse echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender. In 2020 werd (als alternatief in de coronacrisis) de virtuele Tour de Suisse (Digital Swiss Five) in België nog live op tv en per livestream uitgezonden door Eleven Sports, maar anno 2021 hebben zij niet de uitzendrechten van deze Zwitserse koers.

België: Ronde van Zwitserland live op Proximus Sports (Pickx+ Sports 1 NL) in 2021

In België wordt de Ronde van Zwitserland in 2021 niet live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport, Eleven Sports of Telenet Play Sports. Wel is deze Tour de Suisse live bekijken bij Proximus Sports. Dit kan bij hen bijvoorbeeld als men het extra zenderpakket 'All Sports' heeft, of het pakket 'Belgian Sports'. Hun live-uitzending van de openingsrit begint op zondag 6 juni om 15u20 op de zender PIckx+ Sports 1 NL.

Ronde van Zwitserland, tv-zender internationaal: SRG SSR

Bij welke tv-omroepen is de Ronde van Zwitserland 2021 verder live op televisie en per livestream te bekijken? De 'Host Broadcaster' is het Zwitserse SRG SRR. Daarnaast zendt bijvoorbeeld het Franse Eurosport deze koers ook dagelijks live op tv uit (in tegenstelling dus tot de Belgische editie). Die Franse editie van die sportzender is onder meer te bekijken door Belgische abonnees van Telenet met een aanvullend abonnement op het tv-pakket 'Option FR'.

Livestream Ronde van Zwitserland 2021

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland 2021 is ook via een livestream bij Eurosport op het internet te bekijken. Met hun stream kan men etappes van deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekijken. Er was oorspronkelijk nog enige onzekerheid over de vraag of deze sportomroep wel alle etappes van de Ronde van Zwitserland 2021 via een livestream zou uitzenden. In het oorspronkelijke uitzendschema op hun site stonden namelijk alleen een livestream vermeld bij de openingsrit en leek het alsof de rest van de ritten alleen online via een stream van een samenvatting bekeken kon worden. Dat bleek echter niet te kloppen en is gelukkig inmiddels gewijzigd. Alle etappes van de Ronde van Zwitserland 2021 zijn per livestream bij hen te zien. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse te bekijken, dient u echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream bekeken kunnen worden, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream Ronde van Zwitserland via Go App (in de hele EU)

Kan men de Ronde van Zwitserland 2021 ook bekijken via de Go App (online tv)? Met deze applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de tv-uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar de openingsetappe per livestream kijken die live op tv worden uitgezonden op het hoofdnet van die sportomroep. Bij de overige etappes kan men via die app helaas geen live-uitzending bekijken, maar wel een stream van een uitgebreide samenvatting ('s avonds). De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland 2021 kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per stream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis stream van de Ronde van Zwitserland. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze applicatie van Ziggo.

Livestream Ronde van Zwitserland bij Telenet Play Sports? Neen, niet in 2021

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. In 2021 heeft dit bedrijf echter geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Tour de Suisse.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet meer

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2021 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse 2021 bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream in de winter naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland 2021 kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream Ronde van Zwitserland 2021 bij GCN (Global Cycling Network)

De Ronde van Zwitserland 2021 is via een livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Zij zenden elke etappe live uit via een stream. Dagelijks is er een online live-uitzending met een lengte van circa twee uur gepland. Hun stream van deze Ronde van Zwitserland is echter alleen live te bekijken door abonnees. Ook is de livestream niet in elk land live te bekijken, aangezien GCN niet in elk land de live-uitzendrechten voor de Ronde van Zwitserland 2021 heeft. De livestream van GCN is anno 2021 bij deze koers wel te bekijken in Nederland, doch normaal gesproken is die geo-blocked voor kijkers uit België.

Livestream NLziet 2021? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse 2021 per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Proximus Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Livestream NPO Start 2021? Neen

Is deze koers ook via een livestream bij NPO Start te volgen? Neen, de Nederlandse publieke omroep heeft niet de live-uitzendrechten en dus is de koers niet per livestream bij hen te volgen.

Livestream Proximus (Pickx - All Sports) bij de Ronde van Zwitserland 2021

Het is ook mogelijk om via een livestream van Proximus naar de Ronde van Zwitserland te kijken. Proximus is in België een aanbieder van onder meer internet, mobiele telefonie en digitale tv. (Het is vergelijkbaar met het Nederlandse VodafoneZiggo.) Om de sportkanalen van Proximus online via een livestream te kunnen bekijken, dient u echter wel bij hen een toepassend abonnement te hebben, waarin de zender zit waarop deze Zwitserse koers live te zien is.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…

Amstel Gold Race live op tv en livestreamAmstel Gold Race live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Amstel Gold Race verreden. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour.…
Ronde van Romandië live op tv en livestreamRonde van Romandië live op tv en livestreamDe Ronde van Romandië wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De off…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.