Ronde van Zwitserland live op tv en livestream

Ronde van Zwitserland live op tv en livestream De Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De wedstrijd is vooral bekend als een voorbereidingswedstrijd op de Tour de France. De Ronde van Zwitserland wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Tour de Suisse op het internet via een livestream te bekijken.

Historie en erelijst Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze Zwitserse ronde? Wie heeft, voorafgaand aan de editie van 2021, deze Zwitserse rittenkoers het vaakst gewonnen? De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland anno 2021 eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze Ronde van Zwitserland door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

Ronde van Zwitserland live op tv

Live op tv bij Eurosport

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland live op tv te zien? De Ronde van Zwitserland in Nederland weer live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat al enkele jaren niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België. In België was deze koers jarenlang live te zien bij Play Sports. In 2021 is de Ronde van Zwitserland echter waarschijnlijk weer live te zien bij Proximus Sports Tv.

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland anno 2021 normaal gesproken niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter moeten beslissen om diverse wielerkoersen niet meer live uit te zenden. Daartoe behoort ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. In 2021 wordt de Tour de Suisse echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender.

België: Ronde van Zwitserland live op Proximus Sports?

In België wordt de Ronde van Zwitserland in 2021 dus waarschijnlijk niet live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport of Telenet Play Sports. Wel is waarschijnlijk deze Tour de Suisse live bekijken bij Proximus Sports. Dit kan bij hen bijvoorbeeld als men het extra zenderpakket 'All Sports' heeft, of het pakket 'Belgian Sports'. In principe hebben zij ook de live-uitzendrechten in 2022.

Livestream Ronde van Zwitserland

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland is ook online via een livestream bij Eurosport te bekijken. Daarmee kan deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekeken worden. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse te bekijken, dient u echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream bekeken kunnen worden, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Men kan de Ronde van Zwitserland 2021 ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze applicatie van Ziggo kan men immers tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar bijna alle etappes per livestream kijken. De enige etappe die op Eurosport2 wordt uitgezonden is de openingsrit. Indien men een aanvullend abonnement heeft met een pakket waarin ook Eurosport2 zit, kan men hierop ook de openingsrit per livestream bekijken. De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland 2021 kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per livestream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze app van Ziggo.

Livestream Telenet Play Sports? Neen, niet in 2021

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. In 2021 heeft dit bedrijf echter geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Tour de Suisse.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet meer

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2021 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland 2021 kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream Ronde van Zwitserland 2021 bij GCN

De Ronde van Zwitserland 2021 is via een livestream te bekijken bij GCN. Hun stream van deze Ronde van Zwitserland is echter alleen live te bekijken door abonnees. Ook is de livestream waarschijnlijk niet in elk land live te bekijken, aangezien GCN niet in elk land de live-uitzendrechten voor de Ronde van Zwitserland 2021 heeft.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse 2021 per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Play Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Livestream NPO Start? Neen

Is deze koers ook via een livestream bij NPO Start te volgen? Neen, de Nederlandse publieke omroep heeft niet de uitzendrechten en dus is de koers niet per livestream bij hen te volgen.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Ronde van Romandië live op tv en livestreamRonde van Romandië live op tv en livestreamDe Ronde van Romandië wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De off…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers is e…

Amstel Gold Race live op tv en livestreamAmstel Gold Race live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Amstel Gold Race verreden. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour.…
Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Bronnen en referenties
  • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!