Formule 1: GP Japan, live op tv en livestream

Formule 1: GP Japan, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men de Formule 1 Grand Prix van Japan online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Japanse Formule 1 Grand Prix verlopen?

Geschiedenis: F1 Grand Prix van Japan

1976 en 1977: Fuji Speedway

De eerste Formule 1 Grand Prix van Japan werd gehouden in 1976. Dat jaar ging de zege naar de Amerikaan Mario Andretti. In 1977 werd de GP van Japan gewonnen door James Hunt. Die twee edities in 1976 en 1977 werden verreden op de Fuji Speedway. Bij de Japans Grand Prix van 1977 vond er een drama plaats: bij een crash van Gilles Villeneuve raakte hij met z'n auto buiten de baan, op een plek waar officieel geen publiek mocht staan, maar waar toch mensen stonden. Twee toeschouwers overleden bij dit ongeluk. Na die editie verdween de GP van Japan voor vele jaren van de kalender.

1987-2006: Suzuka

In 1987 keerde de Japanse Grand Prix terug op de kalender van de Formule 1. Dat jaar werd de race gehouden op de Suzuka International Racing Course. Dit bleef vervolgens jarenlang de vaste locatie van de Japans Grand Prix. Vaak werd deze race in de slotfase van het seizoen verreden en vond er een spannende strijd plaats om de wereldtitel. Met name de edities van 1989 en 1990 werden legendarisch vanwege de grote strijd die er toen woedde tussen Ayrton Senna en Alain Prost.

2007 en 2008: Fuji Speedway

In 2007 en 2008 werd de Formule 1 GP van Japan niet op Suzuka verreden, maar weer op de Fuji Speedway. Dat circuit was in de tussenliggende jaren sterk gerenoveerd. Er waren plannen om de Formule 1 Grand Prix van Japan voortaan afwisselend het ene jaar in Fuji en het andere jaar in Suzuka te laten verrijden. Ook waren er nog ambitieuzere ideeën, om voortaan ieder jaar twee Formule 1 GP's in Japan te laten verrijden: de ene GP in Fuji en de andere GP in Suzuka.

2009: terugkeer naar Suzuka

Door de mondiale economische crisis die in 2008 uitbrak, kwam er echter een einde aan de grootse plannen van het circuit in Fuji. Dat circuit besloot zich terug te trekken als kandidaat voor de organisatie van toekomstige Formule 1-races, waarna Suzuka weer de thuisbasis werd van de Grand Prix van Japan.

Corona: niet in 2020 en 2021, wel GP Japan 2022

In 2020 en 2021 vond de Japanse Grand Prix niet plaats vanwege het coronavirus. In 2022, 2023 en 2024 staat de wedstrijd wel weer op de Formule 1-kalender.

Erelijst Formule 1 GP Japan

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van de Formule 1 GP van Japan eruit? De succesvolste coureur uit de historie van de Japanse Grand Prix is Michael Schumacher. Hij won deze GP zes keer. Lewis Hamilton won vijf keer deze Grand Prix. Sebastian Vettel won vier keer de GP van Japan.

Circuit: Suzuka International Racing Course

Het Suzuka International Racing Course werd geopend in 1962. Het was oorspronkelijk vooral bedoeld als een testcircuit voor Nissan. De ontwerper van het circuit in Suzuka was de Nederlander Hans Hugenholtz, die directeur was van het circuit in Zandvoort. Het circuit in Suzuka heeft anno 2022 een lengte van 5,807 kilometer en telt 17 bochten. Opvallend aan het ontwerp van dit circuit is, dat het de vorm van een 8 heeft. Rond dit circuit is een groot amusementspark gebouwd, 'Motopia', met allerlei attracties, golfbanen, monorails, zwembaden, hotels, enzovoort.

Formule 1 GP Japan live in Nederland (Viaplay)

Livestream Viaplay

Waar kan men Formule 1 via een livestream bekijken in Nederland, waaronder deze Japanse race? De officiële live-uitzendrechten van de F1 zijn in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 in Nederland in handen van Viaplay. Abonnees van Viaplay kunnen elke race per livestream op de app van die streamingdienst bekijken, waaronder dus ook de wedstrijd op Suzuka. Bij Viaplay zijn zowel de trainingen, de kwalificatie en de race op de livestream te zien.

Live bij tv-providers

Wie de live-uitzendingen van Viaplay wil bekijken, kan hiervoor een abonnement rechtstreeks bij die streamingdienst nemen, maar het is ook mogelijk om dit via een tv-providers zoals KPN of Ziggo te doen. Vaak zijn er voordelen (financieel en/of praktisch) aan verbonden om via een bepaalde provider zo'n abonnement op die streamingdienst te nemen.

Elke F1-race?

In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 is elke wedstrijd via een livestream bij Viaplay te zien voor hun abonnees. In het contract met Viaplay is echter opgenomen, dat zij ook zes wedstrijden per jaar 'gratis' live uitzenden. Welke races zijn gratis te zien? Elk jaar is sowieso de GP Nederland (Zandvoort) live op tv op een open net en online via een gratis livestream te zien. De andere vijf 'gratis' races wisselen per jaar; het is in theorie mogelijk dat ook de wedstrijd in Japan daar weleens toe behoort. De kans daarop is echter niet heel groot, omdat de race in Suzuka (qua tijdstippen) minder interessant is voor andere omroepen om op het 'open net' uit te zenden.

Formule 1 GP Japan live op tv

Formule 1 live op tv bij Play Sports: kwalificatie en race

Bij Play Sports zijn de vrije trainingen van de Japanse GP niet live op tv te zien, maar wel de kwalificatie en de race. De uitzendingen van Telenet Play Sports zijn te bekijken door abonnees van die Vlaamse sportomroep. De kwalificatie voor deze GP is op zaterdag vanaf 07u45 live bij hen te zien. De race is op zondag vanaf 6u45 live bij hen te zien.

Formule 1 live bij SkyDeutschland, niet bij RTL Deutschland

De tv-uitzendingen van de Formule 1 GP's van RTL Deutschland waren in Nederland en België zeer populair. Die commerciële Duitse omroep zit namelijk bij velen in het standaard zenderpakket van hun tv-aanbieder. Nederlanders die geen abonnement hebben bij Ziggo en Belgen die geen abonnement hebben bij Telenet Play Sports, konden op deze zender dus alsnog 'gratis' naar de GP Formule 1 van Japan kijken. Helaas zenden zij anno 2022 de race niet meer uit. In 2022, 2023 en 2024 is de race bij Sky Deutschland live te zien.

Livestream GP Japan Formule 1

Met een livestream kan men deze Formule 1 GP op een computer of smartphone bekijken. Er zijn ook diverse aanbieders van een livestream voor de GP Japan. Voor elke legale livestream van deze race dient men echter wel een abonnement te hebben.

Livestream in Nederland: Viaplay

De officiële aanbieder van Formule 1 via een livestream in Nederland is Viaplay. Om zo'n livestream te bekijken, dient men een abonnement op die dienst te hebben. De commentator bij de uitzending van de race is op deze livestream Nelson Valkenburg. De co-commentator op de livestream is Melroy Heemskerk. Het studioprogramma op de livestream wordt door Ambert Brantsen gepresenteerd.

Livestream F1 Tv Pro

Zowel in Nederland als België kan men de GP Japan ook bekijken op een livestream van F1 TV Pro, als men hiervoor een abonnement heeft. Die livestream is Engels- en Nederlandstalig beschikbaar. Via deze app heeft men ook de beschikking over een groot aantal kanalen waarmee men niet alleen de race-uitzending per livestream kan bekijken, maar ook de 'pit lane', enzovoort. Ook kan men op die app per stream naar oude Formule 1-races kijken.

Livestream Formule 1 GP Japan bij Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de Formule 1 GP Japan aangeboden door Telenet Play Sports. Op hun livestream zijn bij de GP Japan de kwalificatie en de race. Hun livestream van de kwalificatie begint op zaterdagochtend om 7u45. Hun livestream van de race begint op zondagochtend om 6u45. Play Sports is een Vlaamse sportomroep. Wanneer men een abonnement heeft op hun Play Sports Go App, dan kan men daarmee hun live-uitzendingen in de hele EU per livestream bekijken. Bij hen is per livestream heel veel topsport in de hele EU te bekijken. Zo zenden zij per livestream ook veel voetbal, hockey en veldrijden live uit. Het is ook mogelijk om bij hen naar de Formule 1 te kijken via een dagpas voor de livestream. Eveneens is het mogelijk om een weekendpas voor de livestream te kopen.

Livestream Formule 1 GP Japan via iTV- of Go-App?

Is het ook mogelijk om de GP Japan te bekijken via de reguliere Go App (online tv) of via de iTV-app? Met zo'n app kunnen alle klanten van digitale tv van respectievelijk Ziggo en KPN per livestream tv kijken. Men kan op die app als klant elke zender per livestream bekijken, die men ook thuis op het televisietoestel kan bekijken. Is daarop anno 2022, 2023 of 2024 een 'gratis' uitzending te vinden? Via deze app kon men als reguliere KPN- of Ziggo-klant jarenlang 'gratis' per livestream naar de tv-uitzending van RTL Deutschland kijken. Die zender zit immers ook in het standaard tv-zenderpakket van klanten van Ziggo en KPN en kan men dus ook per livestream op die app bekijken. Zo'n livestream was met zo'n app in de hele EU te bekijken. Helaas zenden zij anno 2022 deze race niet live uit en is er dus ook geen gratis livestream van hen in 2022, 2023 of 2024 te zien. De uitzendrechten zijn namelijk naar Sky Deutschland verhuisd. Sky Deutschland is helaas niet via zo'n gratis livestream te ontvangen. Dat is natuurlijk ook jammerlijk voor veel KPN-klanten die per livestream met de iTV-app jarenlang naar de Formule 1-uitzendingen van RTL Deutschland keken. Voor hen is er in 2022, 2023 en 2024 dus geen Duitse gratis livestream beschikbaar. Wel kunnen zij bij KPN en Ziggo natuurlijk gewoon met een aanvullend abonnement op Viaplay naar de Nederlandse livestream-uitzending van deze race kijken.

Formule 1 GP Japan bij de NOS en Sporza

De NOS heeft niet de uitzendrechten om deze Formule 1 race live op tv of per livestream uit te zenden. Wel kan men deze race bij hen live volgen via hun liveticker (live-blog). Sporza heeft anno 2022, 2023 of 2024 ook niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of livestream van de Formule 1. Zij zenden echter op zondagmiddag op VRT één wel een uitgebreide samenvatting van deze Japanse Formule 1 Grand Prix uit. Bij de Belgische Formule 1 Grand Prix verzorgen zij in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 wel een gratis livestream aan.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit o…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fuji_Speedway
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuka_International_Racing_Course
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Japan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hugenholtz
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.