Formule 1: GP Japan, live op tv en livestream

Formule 1: GP Japan, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men de Formule 1 Grand Prix van Japan online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Japanse Formule 1 Grand Prix verlopen?

Editie 2021: afgelast wegens coronavirus

In 2021 zou deze wedstrijd plaatsvinden op 10 oktober. Vanwege het coronavirus heeft men besloten om de Japanse race in dit seizoen echter niet door te laten gaan.

Geschiedenis: F1 Grand Prix van Japan

1976 en 1977: Fuji Speedway

De eerste Formule 1 Grand Prix van Japan werd gehouden in 1976. Dat jaar ging de zege naar de Amerikaan Mario Andretti. In 1977 werd de GP van Japan gewonnen door James Hunt. Die twee edities in 1976 en 1977 werden verreden op de Fuji Speedway. Bij de Japans Grand Prix van 1977 vond er een drama plaats: bij een crash van Gilles Villeneuve raakte hij met z'n auto buiten de baan, op een plek waar officieel geen publiek mocht staan, maar waar toch mensen stonden. Twee toeschouwers overleden bij dit ongeluk. Na die editie verdween de GP van Japan voor vele jaren van de kalender.

1987-2006: Suzuka

In 1987 keerde de Japanse Grand Prix terug op de kalender van de Formule 1. Dat jaar werd de race gehouden op de Suzuka International Racing Course. Dit bleef vervolgens jarenlang de vaste locatie van de Japans Grand Prix. Vaak werd deze race in de slotfase van het seizoen verreden en vond er een spannende strijd plaats om de wereldtitel. Met name de edities van 1989 en 1990 werden legendarisch vanwege de grote strijd die er toen woedde tussen Ayrton Senna en Alain Prost.

2007 en 2008: Fuji Speedway

In 2007 en 2008 werd de Formule 1 GP van Japan niet op Suzuka verreden, maar weer op de Fuji Speedway. Dat circuit was in de tussenliggende jaren sterk gerenoveerd. Er waren plannen om de Formule 1 Grand Prix van Japan voortaan afwisselend het ene jaar in Fuji en het andere jaar in Suzuka te laten verrijden. Ook waren er nog ambitieuzere ideeën, om voortaan ieder jaar twee Formule 1 GP's in Japan te laten verrijden: de ene GP in Fuji en de andere GP in Suzuka.

2009: terugkeer naar Suzuka

Door de mondiale economische crisis die in 2008 uitbrak, kwam er echter een einde aan de grootse plannen van het circuit in Fuji. Dat circuit besloot zich terug te trekken als kandidaat voor de organisatie van toekomstige Formule 1-races, waarna Suzuka weer de thuisbasis werd van de Grand Prix van Japan.

Corona: niet in 2020, wel GP Japan 2021

In 2020 vond de Japanse Grand Prix niet plaats vanwege het coronavirus. In 2021 en 2022 staat de wedstrijd wel weer op de Formule 1-kalender.

Erelijst Formule 1 GP Japan

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de Formule 1 GP van Japan eruit? De succesvolste coureur uit de historie van de Japanse Grand Prix is Michael Schumacher. Hij won deze GP zes keer. Lewis Hamilton won vijf keer deze Grand Prix. Sebastian Vettel won vier keer de GP van Japan.

Circuit: Suzuka International Racing Course

Het Suzuka International Racing Course werd geopend in 1962. Het was oorspronkelijk vooral bedoeld als een testcircuit voor Nissan. De ontwerper van het circuit in Suzuka was de Nederlander Hans Hugenholtz, die directeur was van het circuit in Zandvoort. Het circuit in Suzuka heeft anno 2021 een lengte van 5,807 kilometer en telt 17 bochten. Opvallend aan het ontwerp van dit circuit is, dat het de vorm van een 8 heeft. Rond dit circuit is een groot amusementspark gebouwd, 'Motopia', met allerlei attracties, golfbanen, monorails, zwembaden, hotels, enzovoort.

Programma F1 Grand Prix van Japan: hoe laat?

Hoe ziet het tijdschema van de Japanse Grand Prix eruit? Hieronder vindt u het programma van deze Formule 1 Grand Prix. De tijdstippen in dit schema zijn de tijden voor de kijkers (via tv of livestream) in Nederland en België. De tijdsverschillen tussen Europa en Japan zijn hierin dus verwerkt. Vanwege dat tijdsverschil is deze GP, die in Japan 's middags wordt verreden, voor de kijkers in Europa 's ochtends vroeg te zien. Per editie kan dit schema wel wat worden gewijzigd.

Programma Grand Prix van Japan: hoe laat?

Programma vrijdag

 • 03u00-04u30 1e vrije training
 • 07u00-08u30 2e vrije training

Programma zaterdag

 • 05u00-06u00 3e vrije training:
 • 8u00: kwalificatie (begintijdstip onder voorbehoud)

Programma zondag

 • 07u10 start van de GP van Japan 2019

Live op tv: GP Japan Formule 1

Live op tv: welke zenders?

De Formule 1 Grand Prix van Japan is live op tv te zien bij onder meer Ziggo Sport Totaal, Telenet Play Sports en Sky Deutschland.

Formule 1 ive op tv bij Ziggo Sport

Bij Ziggo Sport zijn bij deze Japanse Grand Prix alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. De live-uitzendingen van Ziggo Sport zijn te bekijken door iedereen die een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo. Daarnaast kan men die uitzendingen ook bekijken als men een abonnement heeft op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Vanwege het grote tijdsverschil met Japan zijn de kwalificatie en de race in Nederland en België 's ochtends vroeg te zien. Deze tijden zijn wel onder voorbehoud: per editie kan er wat van het schema worden afgeweken.

Uitzendschema: Formule 1 GP Japan bij Ziggo Sport (tv en livestream)

 • Vrijdag 02u55 live vrije training 1 op tv en livestream
 • Vrijdag: 06u55 live vrije training 2 op tv en livestream
 • Vrijdag 22u30 Talkshow Formule 1 Café op tv en livestream
 • Zaterdag 5u00: 3e vrije traingin live op tv en livestream
 • Zaterdag 7u10 llive kwalificatie GP Japan op tv en livestream
 • Zondag 06u00 live voorbeschouwing GP Japan op tv en livestream
 • Zondag 07u10 live start GP Japan op tv en livestream

Formule 1 live op tv bij Play Sports: kwalificatie en race

Bij Play Sports zijn de vrije trainingen van de Japanse GP niet live op tv te zien, maar wel de kwalificatie en de race. De uitzendingen van Telenet Play Sports zijn te bekijken door abonnees van die Vlaamse sportomroep. De kwalificatie voor deze GP is op zaterdag vanaf 07u45 live bij hen te zien. De race is op zondag vanaf 6u45 live bij hen te zien.

Formule 1 live bij SKyDeutschland

De tv-uitzendingen van de Formule 1 GP's van RTL Deutschland waren in Nederland en België zeer populair. Die commerciële Duitse omroep zit namelijk bij velen in het standaard zenderpakket van hun tv-aanbieder. Nederlanders die geen abonnement hebben bij Ziggo en Belgen die geen abonnement hebben bij Telenet Play Sports, konden op deze zender dus alsnog 'gratis' naar de GP Formule 1 van Japan kijken. Helaas zenden zij anno 2021 de race niet meer uit. In 2021, 2022 en 2023 is de race bij Sky Deutschland live te zien.

Livestream GP Japan Formule 1

Met een livestream kan men deze Formule 1 GP op een computer of smartphone bekijken. Er zijn ook diverse aanbieders van een livestream voor de GP Japan. Voor elke legale livestream van deze race dient men echter wel een abonnement te hebben.

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

In Nederland wordt de officiële livestream van de GP Japan aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Hun livestream van de F1 GP Japan bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Om die app te gebruiken, dient men wel een abonnement erop te hebben. Op die app heeft men de beschikking over diverse kanalen tijdens deze Formule 1-race. Men kan niet alleen per livestream naar de reguliere tv-uitzending kijken, ook kan men de live timing volgen en er is onder meer ook een kanaal beschikbaar met 'on board'-beelden.

Livestream Formule 1 GP Japan via de Go App

Het is echter ook mogelijk om de GP Japan te bekijken via de reguliere Go App (online tv). Daarmee kan men de reguliere tv-uitzending van Ziggo Sport 14 per livestream bekijken. Met deze app kunnen alle klanten van digitale tv van Ziggo per livestream tv kijken. Men kan op die app als klant van Ziggo elke zender per livestream bekijken, die men ook thuis op het televisietoestel kan bekijken. Via deze app kon men als reguliere Ziggo-klant ook jarenlang per livestream naar de tv-uitzending van RTL Deutschland kijken. Die zender zit immers ook in het standaard tv-zenderpakket van klanten van Ziggo en kan men dus ook per livestream op die app bekijken. Helaas zenden zij anno 2021 deze race niet live uit en is er dus ook geen gratis livestream van hen in 2021, 2022 of 2023 te zien. Sky Deutschland is helaas niet via zo'n gratis livesteam te ontvangen. Dat is natuurlijk ook jammerlijk voor veel KPN-klanten die per livestream met de iTV-app jarenlang naar de Formule 1-uitzendingen van RTL Deutschland keken. Voor hen is er in 2021, 2022 en 2023 ook geen Duitse gratis livestream beschikbaar.

Livestream Fromule 1 GP Japan bij Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de Formule 1 GP Japan aangeboden door Telenet Play Sports. Op hun livestream zijn bij de GP Japan de kwalificatie en de race. Hun livestream van de kwalificatie begint op zaterdagochtend om 7u45. Hun livestream van de race begint op zondagochtend om 6u45. Play Sports is een Vlaamse sportomroep. Wanneer men een abonnement heeft op hun Play Sports Go App, dan kan men daarmee hun live-uitzendingen in de hele EU per livestream bekijken. Bij hen is per livestream heel veel topsport in de hele EU te bekijken. Zo zenden zij per livestream ook veel voetbal, hockey en veldrijden live uit.

Livestream F1 Tv Pro

Zowel in Nederland als België kan men de GP Japanook bekijken op een livestream van F1 TV Pro, als men hiervoor een abonnement heeft (of een gekoppeld abonnement bijvoorbeeld bij Ziggo). Die livestream is Engels- en Nederlandstalig beschikbaar. Via deze app heeft men ook de beschikking over een groot aantal kanalen waarmee men niet alleen de race-uitzending per livestream kan bekijken, maar ook de 'pit lane', enzovoort. Ook kan men op die app per stream naar oude Formule 1-races kijken.

Formule 1 GP Japan bij de NOS en Sporza

De NOS heeft niet de uitzendrechten om deze Formule 1 race live op tv of per livestream uit te zenden. Wel kan men deze race bij hen live volgen via hun liveticker (live-blog). Sporza heeft anno 2021, 2022 of 2023 ook niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of livestream van de Formule 1. Zij zenden echter op zondagmiddag op VRT één wel een uitgebreide samenvatting van deze Japanse Formule 1 Grand Prix uit. Bij de Belgische Formule 1 Grand Prix verzorgen zij in de seizoenen 2021, 2022 en 2023 wel een gratis livestream aan.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…

Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Formule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Amerika, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Amerika wordt verreden in Austin (Texas). Deze wedstrijd vindt daar plaats op het 'Circuit o…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fuji_Speedway
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuka_International_Racing_Course
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Japan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hugenholtz
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-08-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.