Parijs-Tours, live op tv en livestream

Parijs-Tours, live op tv en livestream De wielerklassieker Parijs-Tours wordt jaarlijks in het najaar verreden. Deze Franse wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI Europe Tour. Deze najaarsklassieker wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men Parijs-Tours online via een livestream bekijken. Door welke zenders wordt deze Franse najaarsklassieker live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van Parijs-Tours? Hoe is de geschiedenis van deze Franse najaarsklassieker verlopen?

Geschiedenis van Parijs-Tours

Parijs-Tours is één van de oudste heden ten dage nog bestaande wielerklassiekers. De eerste editie vond plaats in 1896. Dat jaar zegevierde de Fransman Eugène Prévost. In eerste instantie vond de wedstrijd slechts eens in de vijf jaar plaats. Met ingang van 1906 werd het een jaarlijkse wedstrijd. Vanaf dat moment begon er een grote glorietijd voor deze koers, die ongeveer 25 jaar duurde.

In die periode behoorde Parijs-Tours tot de allerbelangrijkste wielerwedstrijden op aarde. De erelijst uit die periode is ook buitengewoon indrukwekkend, met legendarische namen als Lucien Petit Breton (1906), Francois Faber (1909 en 1910), Octave Lapize (1911), Charles Crupelandt (1913), Philippe Thys (1917), Eugène Christophe (1920), Henri Pélissier (1922), Paul Deman (1923), Louis Mottiat (1924), Denis Verschueren (1925 en 1928), Heiri Suter (1926 en 1927) en Nicolas Frantz (1929) en André Leducq (1931).

Hoewel de wedstrijd later qua prestige ingehaald werd door andere koersen, bleef het toch altijd een koers die alle renners heel graag op hun palmares wilden hebben. Na de Tweede Wereldoorlog werd Parijs-Tours gewonnen door grootheden als Briek Schotte (1946 en 1947), Rik van Looy (1959 en 1967), Francesco Moser (1974), Freddy Maertens (1975), Joop Zoetemelk (1977 en 1979), Jan Raas (1978 en 1981), Johan Museeuw (1993), Philippe Gilbert (2008 en 2009) en Oscar Freire (2010). De recordhouders qua aantal zeges in Parijs-Tours zijn anno 2022 Gustave Danneels, Guido Reybrouck, Paul Maye en Erik Zabel. Zij slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen.

UCI-categorie: geen World Tour

Hoewel de prestige van de klassieker Parijs-Tours op den duur minder groot was geworden dan de prestige van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, bleef Parijs-Tours nog lang een onderdeel uitmaken van de belangrijkste wedstrijdseries van het profkoersen, zoals indertijd de Wereldbeker en in eerste instantie ook nog de ProTour. Sinds 2009 is dat echter niet meer het geval. Parijs-Tours is sindsdien niet meer een eendagswedstrijd van de hoogste categorie, maar een wedstrijd die meetelt voor de UCI Europe Tour.

Plek op de kalender?

Wanneer wordt deze koers verreden? Doorgaans vindt de wedstrijd plaats op een zondag in oktober. Parijs-Tours 2022 vindt bijvoorbeeld plaats op 9 oktober. Ook de edities van 2023, 2024 en 2025 staan in oktober gepland.

Parcours Parijs-Tours

Het parcours van Parijs-Tours heeft doorgaans een lengte van ruim 200 kilometer. De start was in de oertijd van de koers in Parijs, maar is dat al jaren niet meer. Een plek waar de start vaak plaatsvindt is Chartres. Om het parcours wat spectaculairder te maken, worden er soms onverharde wegen opgenomen in de route. In de finale krijgen de renners diverse kleine heuvels voorgeschoteld. De laatste klim is doorgaans de Cote de Rochecorbon op 10,5 kilometer van de finish. De eindstreep van deze klassieker ligt in Tours. Dikwijls is de locatie van de finish de Avenue de Grammont.

Live op tv: welke zenders

Op tv bij Eurosport

Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van Parijs-Tours . Zij zenden de wedstrijd soms uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Vanwege de drukke sportkalender in deze periode van het jaar wordt de wedstrijd echter ook vaak niet live op dat hoofdnet uitgezonden, maar wel op hun abonneezender Eurosport 2.Sowieso bieden zij ieder jaar een livestream aan van deze Franse najaarsklassieker.

Live bij Sporza (VRT)

Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft ook de uitzendrechten van Parijs-Tours. Hun live tv-uitzending is onderdeel van de middaguitzending van Sporza op Zondag, op de zender VRT één.

Zij zenden de wedstrijd ieder jaar wel op tv uit, maar niet altijd live. Dikwijls zenden ze op de zondag van Parijs-Tours 's middags eerst andere evenementen live uit en pas later een zeer uitgebreide samenvatting van de finale van deze Franse najaarsklassieker. Dat heeft vaak ook te maken met bijvoorbeeld een veldrit die op deze datum wordt verreden.

NOS Studio Sport

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van Parijs-Tours. De live-uitzendrechten zijn namelijk een onderdeel van een pakket dat zij bezitten van koersen van de ASO. Zij zenden een deel van de finale van Parijs-Tours uit als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat hun uitzending exact begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die zij ook op die middag live uitzenden. Ook in andere jaren was het onvoorspelbaar of en hoeveel zij live van deze koers uitzonden, mede omdat het voor hen vaak geen hoofdonderdeel is van de zondagmiddaguitzending, doch wel een evenement waarmee zij tijd kunnen vullen.

Livestream Parijs-Tours

Livestream Sporza: Parijs-Tours

Er wordt een gratis livestream van Parijs-Tours beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). De officiële livestream van Sporza is op de wedstrijddag op hun website te vinden, onder meer via de rubriek 'nu live'. Ook kan men deze gratis livestream vinden via de Sporza App. Deze Vlaamse livestream van Sporza voor deze Franse koers is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream die Sporza beschikbaar stelt alleen in België mag bekijken. De livestream op de site van Sporza is vooral bedoeld voor mensen die de koers op een computer willen bekijken. Daarnaast is er ook een livestream op de Sporza App te vinden, waarmee men deze Franse klassieker op een smartphone kan bekijken.

Livestream Eurosport

Parijs-Tours is ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Op de wedstrijddag is die livestream beschikbaar op de Eurosport Player App. Zo'n livestream van Eurosport is echter alleen beschikbaar voor abonnees van zijn app.

Livestream Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze Franse koers via een livestream op de Go App te bekijken. Dit is een app waarmee men op het internet (via een livestream) naar tv-zenders kan kijken. Het is een app van Ziggo. Als men een abonnement voor digitale tv heeft bij dat bedrijf, dan kan men via die app alle tv-zenders die men thuis op het tv-toestel kan bekijken, ook elders online via een livestream bekijken op een computer of smartphone. Elke livestream op die app (en dus ook deze live-uitzending van deze Franse klassieker) is te bekijken in de hele EU. Via die applicatie kan men alleen de live tv-uitzending per livestream bekijken.

Livestream iTV-app

Eveneens is het mogelijk om deze Franse najaarsklassieker te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, waarmee klanten die een abonnement hebben op interactieve tv, via deze app per livestream op een smartphone of tablet tv kunnen kijken. Ook via die applicatie kan men elke livestream in de hele EU bekijken. Om de livestream van deze koers te kunnen bekijken dient men wel een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream NOS

De NOS heeft ook de uitzendrechten voor een livestream van deze Franse najaarsklassieker. Ze bieden niet elk jaar daadwerkelijk een livestream aan, maar meestal wel. Zo'n livestream is helemaal gratis, maar wel geo-restricted en alleen in Nederland te bekijken. De gratis stream is te vinden op de site van de NOS.

Livestream Parijs-Tours bij GCN

Parijs-Tours is per livestream te bekijken op de GCN-app, voor betaalde abonnees. Hun contract loopt in principe net zo lang als dat van Eurosport, dus sowieso is Parijs-Tours 2022, maar ook Parijs-Tours 2023 en de edities van 2024 en 2025 bij hen live te zien.

Livestream Parijs-Tours bij Discovery+

Met ingang van 2022 is het ook mogelijk om via een livestream op de Disovery+ App naar deze Franse koers te kijken. Dit geldt echter voor abonnees in een beperkt aantal landen, waaronder Nederland. Ook de edities van 2023, 2025 en 2025 zijn in principe op die app te bekijken.

Livestream Parijs-Tours via Flobikes?

Kan men deze Franse najaarsklassieker ook met een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes bekijken? Neen, zij bieden niet een livestream aan van Parijs-Tours.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…

Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Tours
  • http://www.letour.fr
  • http://www.dewielersite.net
  • http://www.velowire.com/
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://www.procyclingstats.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 03-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.