Tweedehands racefiets kopen

Tweedehands racefiets kopen Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en de afmontage van de racefiets weet je of je te maken hebt met een koopje of dat je te veel betaalt. Zorg dat je goed geïnformeerd op zoek gaat naar een tweedehands racefiets. Aan de hand van onderwerpen als het afmontage type, leeftijd en onderhoud leggen we je uit hoe je de beste racefiets koopt voor jouw budget.

Wat kost een tweedehands racefiets?

Het klinkt vreemd maar de prijs van een tweedehands racefiets bepaal je in grote mate zelf. Wanneer je goed geïnformeerd over de verschillende prijsbepalende aspecten op zoek gaat naar een tweedehands racefiets heb je snel in de gaten of je met een koopje te maken hebt of dat je te veel betaalt. De belangrijkste aspecten die de prijs van een tweedehands racefiets bepalen zijn de afmontage, de leeftijd van de racefiets en de accessoires. Als je een selectie van mogelijke tweedehands racefietsen hebt gemaakt is het onderhoud uiteindelijk de beslissende waarde. Net als bij een tweedehands auto is een goed onderhoud belangrijker dan het merk of de leeftijd van de racefiets.

Afmontage

De afmontage omvat alle overbrengingen op een fiets. Dit zijn de remmen en shifters, de tandwielen, ketting en de schakel inrichting met voor- en achter derailleur. Hoe beter de afmontage hoe duurzamer deze zal zijn door het gebruik van slijtvastere materialen en een meer verfijnde afstelling van de schakel verzetten. Met de keuze voor de afmontage maak je een eerste schifting in de zoekresultaten van tweedehands racefietsen.

Welke afmontage je nodig hebt is afhankelijk van hoe intensief je de racefiets gaat gebruiken. Wanneer dit bij enkele keren per maand blijft en hierbij de afstanden beperkt is volstaat een Shimano Sora of Shimano Tiagra afmontage al. Wil je echter het racefietsen fanatiek aanpakken en meerdere keren per week op de racefiets stappen dan zou je zoektocht moeten beginnen bij een Shimano 105 of zelfs Shimano Ultegra afmontage.

Met de keus voor een Tiagra, 105 of Ultegra afmontage maak je automatisch ook de keuze voor een kwalitatief meer hoogwaardige fiets. Met name de Shimano Sora of lagere afmontage typen worden gebruikt op low budget racefietsen. Met aan Shimano Tiagra afmontage of hoger kan dus gesteld worden dat je een kwalitatief prima fiets te pakken hebt. Mits niet te oud en goed onderhouden natuurlijk.

Leeftijd van de racefiets

Hoewel een goed onderhouden oude racefiets net zo goed kan fietsen als een nagelnieuwe kunnen er al vele 10 duizenden kilometers mee gemaakt zijn. Ook de geometrie, het gewicht van racefietsen en het materiaal gebruik wordt ieder jaar weer geoptimaliseerd. De Ultegra afmontage van een paar jaar geleden is bijvoorbeeld gelijkwaardig aan de 105 afmontage van nu. Mits je budget hier ruimte voor laat doe je er dus verstandig aan een zo jong mogelijke fiets te kopen zonder hierbij in te leveren op kwaliteit van de afmontage en het onderhouden.

De leeftijd van een fiets is te achterhalen door het merk en type van de fiets in te voeren in Google en te zoeken op afbeeldingen. Ieder jaar krijgen de fietstypen van de grote merken als Giant, Bulls, Focus, Sensa en Merida racefietsen een nieuw uiterlijk mee. Een identieke afbeelding op Google van de betreffende tweedehands racefiets zal je veelal naar een pagina leiden met informatie over het modeljaar en de specificaties van de fiets.

Levert deze manier van de leeftijd achterhalen niets op dan is de leeftijd van de fiets nog te achterhalen aan de hand van de gebruikte afmontage. Vrijwel ieder jaar zet Shimano een nieuwe lijn onderdelen op de markt. Mits de originele onderdelen nog op de fiets zitten kan je hieraan vaststellen van welk bouwjaar de fiets zal zijn. Een fanatiek fietser maakt al snel 10.000km op jaarbasis.

Onderhoud

Een goed onderhouden fiets heeft een ketting en tandwielen die na iedere 3 tot 5 ritten zijn schoongemaakt. Een frame waar geen vuiltje op te bekennen is, banden met een goed profiel, een vers setje remblokjes en een keurig stuurlint. Zo kan je zien dat de fiets van een liefhebber is geweest die de fiets goed onderhouden heeft. Een tweedehands racefiets kent geen onderhoudsboekjes en er zijn maar weinig mensen die de bonnen van de fietsenmaker netjes hebben gedocumenteerd. Zodoende dien je op bovenstaande finesses te letten om te weten of je met een goed onderhouden racefiets te maken hebt.

Zijn de tanden van de tandwielen vlijmscherp en de dalen diep uitgesleten dan zijn de tandwielen aan vervanging toe. Na deze optische inspectie doe je er verstandig aan in een testritje de racefiets in een zwaar verzet te zetten en eens flink aan te zetten. Slaat de ketting over op de tandwielen of werkt het schakelen al niet lekker, dan kan je hem ook beter laten staan. Een nieuw setje tandwielen met een nieuwe ketting kost je al snel meer dan 100.-.

Heb je in je zoektocht naar de leeftijd van de fiets ook de originele onderdelen lijst weten te vinden dan kan je zien in welke mate deze vervangen zijn en of hierbij voor kwalitatief gelijkwaardige of betere onderdelen is gekozen. Ook geeft dit een indicatie van hoe intensief de fiets gebruikt moet zijn. Zo gaan racefiets banden toch snel 10.000km mee.

Accessoires tweedehands racefiets

Een vaak vergeten kostenpost bij de aanschaf van een racefiets zijn de accessoires. Hoewel dit om veel kleine kosten gaat is de optelsom van deze accessoires niet gering. Accessoires waar je dan aan moet denken zijn onder andere de klik pedalen, een fietscomputer, bidonhouders en een (gevulde) zadeltas. Wanneer deze onmisbare accessoires achteraf nog los aangeschaft moeten worden kost dit al snel 100.-. Het kan dus aanzienlijk schelen op de totaalprijs wanneer een tweedehands racefiets al voorzien is van deze accessoires.

Overgaan tot aanschaf

Nu je goed op de hoogte bent van de afmontage, de leeftijd, het onderhoud en de accessoires van een tweedehands racefiets kan je allereerst het aanbod van tweedehands racefietsen goed met elkaar vergelijken. Tevens geeft het je een goed beeld of de gevraagde prijs van de racefiets reëel is voor hetgeen er aangeboden wordt. Nu je goed geïnformeerd bent over de belangrijkste aspecten die de prijs van een racefiets bepalen kan je zelf bepalen wat jij een racefiets waard vind en bepaal je dus zelf de prijs voor je racefiets.
© 2014 - 2024 Larry, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…
Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Waar op letten bij kopen van een lichte racefietsOm een goede lichte racefiets te kopen is het verstandig jezelf goed van te voren te laten informeren. Er zijn zeer veel…
Waar moet ik op letten als ik een racefiets koop?Het wielertoerisme is tegenwoordig erg in. Als je zelf wilt beginnen met het fietsen op een racefiets zijn er enkele bel…

Hoe gezond is hardlopen en marathonlopenHoe gezond is hardlopen en marathonlopenJan en de hele wereld loopt hard. Bewegen is gezond, wordt ons voorgehouden en hardlopen kun je altijd en overal doen. J…
Parijs-Tours, live op tv en livestreamParijs-Tours, live op tv en livestreamDe wielerklassieker Parijs-Tours wordt jaarlijks in het najaar verreden. Deze Franse wielerwedstrijd is een onderdeel va…
Larry (10 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.