Waar op letten bij kopen van een lichte racefiets

Om een goede lichte racefiets te kopen is het verstandig jezelf goed van te voren te laten informeren. Er zijn zeer veel soorten materiaal frames te koop waaraan flink verdiend kan worden als je er geen verstand van hebt. Zoals een titanium frame welke niet altijd van écht titanium is gemaakt maar dit ook een soort carbon zijn. Kortom, reden genoeg om goed te kijken waar je op moet letten bij het kopen van een racefiets.

Een lichte racefiets kopen

Wanneer je je eerste racefiets gaat kopen kan het verstandig zijn om eerst een tweedehands racefiets te kopen. De ervaring wat je wel of juist niet prettig vind aan een racefiets merk je pas wanneer je een aantal ritten hebt gefietst. Het beste is te beginnen met een aluminium fiets, deze zijn het goedkoopst en hoef je niet te letten op allerlei factoren of het frame bijvoorbeeld wel écht van het materiaal carbon of titanium is gemaakt. Wanneer je toch liever kiest voor een lichte racefiets kan er gekozen worden voor een racefiets welke een titanium of carbon frame heeft. Maak echter wel altijd een proefritje voordat je de racefiets koopt. Zo is een carbon racefiets veel stugger/ stijver in het rijden over een hobbelige weg dan een titanium fiets. Laat je verder goed informeren hoe en waar na te kijken is of het frame echt van carbon of titanium is gemaakt. In de meeste gevallen staat dit gegraveerd in het frame zelf.

De belangrijkste onderdelen die een racefiets lichter maken

Als je een goedkope racefiets hebt gekocht die lekker rijd kan je ervoor kiezen deze later nog lichter te maken in gewicht. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om een andere tandwielen set te monteren op de fiets, een ander zadel en/ of ander stuur. Wanneer je dit zelf gaat monteren laat je alvorens goed informeren in hoeverre de onderdelen bij jouw racefiets zijn aan te raden en hoeverre dit ook past. De racefietsen die enkele jaren geleden op de markt waren hebben namelijk een andere pen in het stuur zitten waardoor niet elk nieuw stuur hier op past al dan wel dit veel gedoe op kan leveren wat een onstabiele racefiets tot resultaat kan zijn.

De verschillende materialen frames gesorteerd op gewicht

Bij het kopen van een racefiets moet je eerst goed letten op het materiaal waar het frame van is gemaakt. Dit kan per materiaal soort enkele kilo's per fiets schelen. Zie hieronder een overzicht van materiaal soorten gesorteerd per gewicht:
  1. Staal
  2. Aluminium
  3. Titanium
  4. Carbon

Veiligheid van frames

Wanneer je de racefiets ook in de stad gebruikt waarbij veel hobbelige wegen voorkomen is het aan te raden om voor titanium te kiezen. Racefiets frames gemaakt van het materiaal titanium geven namelijk enorm mee waarbij het voelen van hobbels minimaal zijn. Tevens kan titanium niet roesten en is het materiaal ijzersterk. Nadeel is dat titanium één van de duurste materialen zijn.

Bij het kopen van een tweedehands carbon racefiets moet er goed gelet worden op kleine scheurtjes in het frame. Wanneer er een klein scheurtje in het frame zit, is er een crash mee gemaakt. In principe is het frame dan zo goed als afgeschreven en niet voor hergebruik beschikbaar. Doe je dit wel heb je het risico dat de scheurtjes verder scheuren of wanneer je een keer over een hobbel heen gaat je frame opeens door midden breekt. Dit lijkt me geen veilig idee wanneer je met 40 KM per uur van een heuveltje afrijd.

Tot hoever moet je gaan om de je racefiets licht te maken

Wanneer je je racefiets eenmaal gekocht hebt en je vind het een leuke sport die je verder wilt uitbreiden kiezen er veel sporters voor om de racefiets lichter en lichter te maken. Ken echter wel je grenzen, zo zijn er namelijk sporters die te weinig water meenemen, geen setje meenemen om de band te plakken en dat soort dingen. Wanneer het 30 graden buiten is en je hebt een lekke band kan je niet het risico nemen om geen water bij je te hebben en een reserve bandje. Helaas zijn hier al genoeg ongelukken mee gebeurd van sporters die een beetje te ver zijn doorgeslagen in deze tak van sport. Betere investeringen om je racefiets lichter te maken zijn bijvoorbeeld: (gesorteerd per gewicht)
  1. Wielersetje
  2. Tandwielset
  3. Stuur
  4. Zadel
Een racefiets dient wettelijk gezien minimaal 6.8 KG te wegen.

Onderhoud van een racefiets

Maak de racefiets regelmatig schoon. Doet dit nooit met een hogedrukspuit. Wanneer je dit wel doet kan er vocht komen aan de binnenkant van het frame waardoor de fiets vanuit de binnenkant uit gaat roesten als het frame van staal of aluminium is.
© 2011 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…
Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…
Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…

Befaamde coureurs: broertjes Louison en Jean BobetDe Fransman Louison Bobet geldt als een van de beste wielrenners ooit. Hij slaagde erin begin jaren vijftig van de vorig…
Motocross parcoursMotocross parcoursDe meest beoefende motorsport is motocross. Een sport met veel adrenaline door de vele jumps en de snelle bochten. Maar…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.