Racefiets kopen? Kosten en tips
Wielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop gereden worden gedurende professionele wedstrijden zijn onbetaalbaar, maar een betaalbare racefiets is voor iedereen te vinden. Racefietsen kenmerken zich doordat de fiets bij uitstek geschikt is om snelheid te maken en bijvoorbeeld om wedstrijden te rijden. Ze zijn zeer licht en hebben veel versnellingen. Ben je een echte fietsliefhebber, en wil je graag snelle toeren maken, dan is een racefiets een ideaal vervoersmiddel.
Een
racefiets wordt ook wel koersfiets genoemd. Een racefiets is licht van gewicht, heeft veel versnellingen en kan een enorme snelheid maken. Racefietsen zijn ontworpen voor wielrennen. Daarom is het ook aan te raden een helm, wielrennerskleding en handschoenen te dragen. Ook als je geen wielerwedstrijden rijdt, maar gewoon voor de sport snel wil fietsen, is een helm aan te raden. Een racefiets is snel door o.a.:
- Gebruik van lichte materialen voor het frame, de voorvork en de wielen en dergelijke.
- Lage luchtweerstand.
Wat voor type racefiets is geschikt?
Het type racefiets wat bij je past is afhankelijk van je eigen voorkeurswensen. Er zijn snelle racefietsen, speciaal geoptimaliseerd om er snel mee over wegen te rijden, maar er zijn ook snelle fietsen geschikt voor terrein, velden, of speciaal voor ruwe terreinen.
- Racefiets: geschikt voor wegen, gladde paden en banen.
- Cyclocrossfiets: geschikt voor op de weg, de baan en op veld.
- Mountainbike: geschikt voor ruw terrein, ook met heuvels. De fiets bevat vering, noppen, en is steviger dan een gewone racefiets.
- Ligfietsen: dit is een aparte groep maar kunnen behoorlijk snel gaan. Geschikt voor op wegen en straten.
Racefiets merken
Er zijn natuurlijk veel verschillende merken racefietsen. Bekende merken, die ook goed beoordeeld worden, zijn bijvoorbeeld:
- Giant (wordt ook veel in de Tour de France gebruikt)
- Gazelle
- Batavus
- Trek
- Koga Myata
- Gossini
- Pinarello
Tips bij het kopen van een racefiets
Zadel en stuur moeten in hoogte verstelbaar zijn. Dit is tegenwoordig bij nieuwe fietsen eigenlijk altijd wel mogelijk maar toch iets waar je even op moet letten. Het stuur moet ongeveer je schouderbreedte hebben, dat stuurt het lekkerste. Lees reviews van racefietsen, dan weet je hoe de fietsen anderen bevallen. Draag altijd een fietshelm voor de veiligheid. Heb je deze niet, schaf deze dan meteen aan.
Materialen
Moderne racefietsen worden van lichte en (bij voorkeur ook) sterke materialen gebouwd, geschikt voor het wielrennen. De fietsen wegen dan niet veel waardoor ze sneller rijden kunnen, maar ze kunnen toch tegen een stootje en met gemak een gemiddeld lichaamsgewicht dragen. Materialen die vaak worden gebruikt voor racefietsen zijn staal, titanium, carbon, aluminium, magnesium. Combinaties van deze materialen komen ook regelmatig voor. Er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van legeringen, zoals aluminium scandium-legering. Men zoekt continu naar lichtgewicht materialen die licht maar ook sterk zijn. Carbonframes worden gemaakt van composiet koolstofvezel. Dit type frame is een succes omdat het niet alleen licht is maar ook stijf. Het zal dus niet snel verbuigen. Bovendien bevalt carbon wielrenners goed. Carbon is echter (nog) niet recyclebaar, wat een nadeel is. Ook zijn carbonframes een stuk duurder dan bijvoorbeeld aluminium. Carbon wordt steeds vaker gemengd met vlas. Vlavezels is immers licht en flexibel. Dit verhoogt de capaciteit van schokdemping. De combinatie vlas en carbon resulteert in vlasvezel-carbonframes. Dit wordt in 2015 alleen nog maar toegepast bij Museeuw-fietsen.
Kosten
Een eenvoudige racefiets is al te koop voor een paar honderd euro. Ben je op zoek naar een goedkope racefiets dan kan je tweedehands ook een racefiets kopen, en dan kan de prijs nog lager liggen. Afhankelijk van je budget kan je echter prima een nieuwe racefiets verkrijgen voor elke beurs. Een voorbeeld van prijzen van populaire merken:
- Marlin Madison. Gewicht 10,6 kilo. Betaalbare racefiets met aluminium kader. Prijsindicatie: 500,-
- Giant (wordt ook veel in de Tour de France gebruikt). Model TCR 1. Carbon en aluminium. Prijsindicatie: 900,-
- Gazelle exquis. Gewicht 8,14 kg. Prijsindicatie: 1200,-
- Batavus professional 105 heren racefiets. Gewicht 7,5 kg. Prijsindicatie: 1500,-
- Koga Kimera Team Edition. Replica koersfiets van Skil Shimano Team. Tourracefiets. Prijsindicatie: 2100,-
- Pinarello Prince: Erg mooie racefiets van Italiaanse makelaardij. Asymmetrisch frame, gebaseerd op Dogma 65.1 frame. Prijsindicatie: 2900,-